Wednesday, September 21, 2016

Blog Usang Revisited

Salam sayang kitak orang... (sapa2 la yang mombok teng ada baca)

aku baca balit last 2 post aku dan rasa terkilan... betapa berbeza nya aku dolok ngan kinek tok. echewah. haha... tapi menar juak bila kita baca balit benda2 di tulis kita, di riso kita... cara kita nulis... lenggok bahasa kita... wahhhhh.... dolok aku cemya kah?

dolok kemain janji nak update selalu. konok nak update setahun sekali... tok tek duak tahun dah sik update... rasa macam Fibonacci sequence jak tekkk... hahaha

a few thoughts on my previous writings

hal branak... cemya padu cara ku nulis on Jasmeen's birth story. how rash. how naive... sebenar nya aku telah melalui trauma... and maybe thats how I cope. trauma ya sebenar nya berakar umbi masa ku mula2 skali branak dolok marek... anak pertama ku back in 2007. sik lamak gik birthday nya... almost 9 years ago.

seperti first time parents lain (kebanyakan la... by default) aku tok sik tauk menauk terus hal pregnancy and branak. well maybe blajar sains tauk la... baca hal week1 week 28 week 37 pregnancy ya tauk la aku. tapi cemne nak branak? aku take for granted, ehhh... by the time comes kelak pande la aku. instinct bah. doctors will take care of me. they will know what to do. so to put it simply, aku lepas tangan, hepi2 buntin neves ikit2 nak branak... rasa terrer jak madah ngan doc aku mok coba sik mok makey pa pa painkiller. haha. so naive.

turned out aku rasa betrayed by doc yang handle aku branak. aku tauk, at that point in time masa ya nang dah emergency situation. but benda2 yang di polah di suggest yang aku sik tauk, yang leading up to that point ya... ya di kesal aku. and then kesan yang aku terpaksa nanggung sorang2 masa lepas branak. kesan fizikal dan mental yang aku terpaksa ngadap... siyes aku madah nang aku meruyan lepas branak pertama. I was diagnosed with depression and prescribed antidepressant. tapi aku sik makan ubat ya sebab aku bengkeng nak nyusu badan. masa ya nang zaman kegelapan la mun aku ngingat balit masa ya. and nobody cares. my husband? kesian nya. nya simply do not know how to help me.

aku branak mo duak, almost terbranak di rumah, ada ku nyerita in previous post, part ku nyerita cemne ku branak Jasmeen di rumah. aku sebenar nya paling takut kenak episiotomy. kenak kerat bukaan debah ya so anak dapat lalu, so debah ya sik koyak jagged, sak nya clean straight wound jak. tapi banyak kesan sampingan mun dah berkerat debah ya... so aku takut kenak permanent nerve damage ka apa ka sampey aku sik kan dapat menikmati ehem2 agik selama nya. boh tetak. this is serious concern. bukan sik mungkin berlaku. malah banyakkkkk berlaku. jangan kitak orang sik tauk. rompuan tok... menderita dalam diam. org laki boh pandey tauk nak nucok ajak. dah sik best lak carik betina baru? kmk org pompuan tok nang betina ajak k tak org o? tulong la sayang kit ngan bini ya... jaga nya... ambik tauk juak hal kesihatan nya... terutama bab2 beranak tok. dah la anak kitak orang.

kakya nak... yang best nya org2 tua tok mun lekak branak gago ngan jaga pantang strict. ya ajak di tauk nya. nya sik miker ka apa trauma nok dah di lalui rompuan yang branak ya... especially medicalised birth... especially medically manage birth, of which by default semua rompuan branak gitok ari, is medicalised birth sebab branak di spetar. sik tauk ka healing ya bukan setakat physical healing ajak? jiwa, mental, rohani semua perlu healing. seriously semua orang polah2 butak jak trauma mak di spetar masa branak. apa tek. ASAL SELAMAT. gila low expectation kitak org.

aku branak ngan jasmeen sebenar nya sebelum paramedik datang, I was fine. darah ya sebenar nya darah dari lukak. sebab jasmeen keluar laju cem torpedo, haha. aku lukak di dinding vagina kat dalam. bukan bisak di luar bukaan nok selalu doc/nurse guntin ya. perineum intact. sebab lukak di dalam, sekda berasa papa... just darah jak keluar. fresh blood. bukan darah dari rahim... placenta sebenar nya dah tanggal. nunggu masa jak nak keluar. badan ku gik nak rest bah. turning point jadi nightmare ya bila paramedics jab aku ngan syntocinon. jeksen nok nyuruh uri keluar. tapi daknya jeksen aku masa ya uri dah keluar dah... jeksen ya juak konok nak prevent bleeding. tapi sebenar nya... jap ku carik link tempek sitok, kitak org pun diat. boh ngata aku molah crita pembulak.

http://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2008/077453s000lbl.pdf

"The following adverse reactions have been reported in the mother: Anaphylactic reaction Nausea Postpartum hemorrhage Vomiting Cardiac arrhythmia Premature ventricular contractions Fatal afibrinogenemia Pelvic hematoma Excessive dosage or hypersensitivity to the drug may result in uterine hypertonicity, spasm, tetanic contraction, or rupture of the uterus. The possibility of increased blood loss and afibrinogenemia should be kept in mind when administering the drug."

this is from FDA pun website ok... what happened to me lepas jasmeen was Pelvic Hematoma.... ku tanyak doc giney ya boleh berlaku... doc padah ya random boleh kenak. sapa2 branak boleh jak kenak. even branak di spetar pun... now baruk aku tauk kenak. mun sekda angin sikkan pokok bergoyang bah. mesti ada sebab. semua org branak di spetar kompom kenak jab benda tok. kompom punya. ya nang SOP daknya bah. masalah nya risiko lebih tinggi bila rahim ya pernah kenak surgery. cem aku la.. pernah branak csection. nasib rahim ku sik pecah masa ya... tapi memang aku banyak ilang darah. i was high, on top of the world... tapi bila lepas jab ya, aku angkat nak nait stretcher pun aku ok jak sekda ayong ka penin ka. nang sik. ku rasa ok jak biasa jak. tapi... masa ku sampey spetar... sakit rengat contraction ya... lebih sakit dari ngeluar palak anak... rasa mok mati jak aku time ya... sik lamak lepas ya aku masok OT and passed out sebab dah kenak bius. plus aku dah ngantok juak masa ya sebab darah nang kecor2 kedak aek paip bila contraction...

lepas ku branak ngan Umar... (anak ku mo 4. haha.. ne tek madah sik mok branak agikkk... tok last anak ku. menar tok. haha) aku decline ubat ya... and aku nyaman jak ilek jak. bleeding nang bleeding la... sebab luka lama berdarah kembali. hahaha. aku lukak tempat sama juak kedak ngan jasmeen sebab umar pun torpedo style. haha... but aku sekda contraction kuat and bleeding kedak paip pecah lekak placenta ku keluar kedak aku ngan Jasmeen marek... yobih... ya siyes aku nightmare ngenang. dan trauma masa di spetar boh kata agik. aku dilayan umpama aku tok demon.

lamak juak aku trauma ya... til aku branak umar... it was a healing birth for me... but dengan umar ada trauma lain agik. kesan nya sampey la kinek tok... family dynamics semua berubah semenjak aku branak umar... cerita ya biarlah ku menten sebagai cerita private jak. setiap keluarga mesti ada drama nya pun bah...

atleast aku ada reflect balit.... bukan aku nak hero ka apa ka branak kedirik... malas ku nak bertengkar bab tok. sik ku ngajak urang semua branak kedirik ko... mun nak branak sila gi spetar. dengar kata doktor nun. cuma ku nak mesan jangan nak ekot butak tulik... ambik tauk juak and then decide. kelak k sesal dudi hari... doktor nurse di spetar ya molah kerja daknya jak. lepas ya nya balit umah ngan life daknya pun. apa2 sakit angat kesan dudi hari ya semua kitak org pun nanggung ngembak pulang... pepek terbeyak ka.. salur kemeh terguntin ka... anak sik mok nyusu ka... susu jadi kerin ka... meruyan ka... semua tanggung sendirik. sendirik yang akan ngadap. your life, your health your body, your rights your responsibility...

p/s post lamak2 ku gambar nya semua ilang. sebab aku reya at one point sik bayar hosting and then account aku deleted and file ku semua hilang. hahaha... even domain name makmoden pun aku sik renew bayar... tok tek nasib sekda org lain meli... lamak juak ku nunggu nya available balit... betapa tunggang terbalit nya idup ku lamak tok... haha.. sikpa... janji manis biasa ku... aku nak mula menulis balit.. sebab aku nak organize sikit banyak buah fikiran terbuku di hati... haha

Sunday, August 31, 2014

Update 2014


Yobih. Nang sik bulak ku madah ku kinek tok update blog ngegeh tok sekali setahun. Nakpa tek dah ada facebook, twitter (macam nya main tweet tweet juak!) facebook sama juak, lebih ke silent reader jak. Kali dah kin tua kali hooooo....

Ntah. Aku cem rasa sekda bahan jak nak k kerepak. Aku kinek tok lebih ke zen living (nang ada) coba menenangkan perasaan yang berombak di dada (ptuih!) sik mok anok orang gik... Depan or belakang (aku kan penganok pengingga naudzubillah) so alhamdulillah la... Sik la perfect tapi dapat dirasakan lah benefits dalam berusaha sik mok anok orang (cuma sora ku nyerarat nganok anak2 ku jak! Muahahaa... Sabar mak... Sabarrrr) mudah mudahan aku terus istiqamah dalam mengalih focus ke arah benda2 yang positif ajak.

And talking about being positive and miker benda2 hepi... Antara benda2 yang nyuruh ku happy ialah pusak2 ku. Main pusak ku waima kejap jak memberikan rasa tenang dan amannn jak... Ilang jak semua masalah ku... Dan since aku berkecimpung agak mendalam juak dlm bidang pusak tok... Dan aku nangga maseh rami yang salah info or sik tauk hal pusak, bagus ku berbakti menyumbang ilmu dunia pusak ku lem bahsa srawak. Mun agik english articles mengarey2 jak. Asal rajin baca... Maybe ada kedak orang lebih suka baca article lem bahasa srawak nak...? Sebab rami ku diat nanyak soalan (selalu soalan sama lem grup2 di fb nun) maka cem... Senang jak mun gugel... Maybe next time mun ada boog entry ku menjawab persoalan yang sama, aku ngkah link jak lem komen. Haha. Sik lelah ku naep panjang2 gik.

So yalah tek jak update penting kali tok. Aku ada blog baru. Khas hal pusak jak. Sapagapa cat lovers boleh la follow blog ya. InsyaAllah since nya hal pusak, aku kan rajin update. Sapa kenal aku personally akan tauk mun aku kakar hal pusak nang sik pande berenti. Over information. Org tanyak sigek jak. Ku jawab berjela2. Biyuk org ya nengar ku jawab. Hahahaha... Ok lah... Tok address blog baru, tapi website utama nya aku lom hapdet. Menaun dah. Ku malas. Haha. Kelak la mun rajin ku hapdet main website nya...


Mun kitak orang tertanyak2 apa maisuricats, lak la ku nyerita lem blog ya. K lah... Bye... (Sapa kah lagik maseh baca blog usang ku tok ho) hahaha...


- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, March 24, 2013

Update sekali setahun


Hulo!

Isi penting berita semasa

1. Pembuka kata.
2. I'm a mother of 3!
3. Ngerepak hal pantang
3.1. Cerita hantu
4. Ngerepak hal gigi
5. Home waterbirth (aku branak di rumah mak ku, sendiri branak sendiri jadi bidan sambut anak. Haha)

Sekian isi penting, mun berminat nak baca sila teruskan ye.

Aku rasa nak... Dolok2 ku salu update... Cem mula2 mok update tiap2 hari... Sikpat, cukup la seminggu sekali, or duak kali... Ya time sekda polah. Almaklum time ya 'work from home' haha... Kakya sebulan sekali... Gik ok... Kakya duak bulan sekali... Kakya 6 bulan sekali... Kakya setahun sekali. Haha... Nang berdebu la belog tok.

Aku rasa nak ngerepak, tapi you know la nak, cem gik lom warm up bah. Lamak2 tok tek ngerepak ngerico lem fb status ajak... Kadang2 twitter... Hari tok tek dah boring gilak baruk teringat nak ngerico sitok. Rajin la tak org maca aku ngerico tok.

Currently aku dlm pantang (I'm a mother of 3 now! MakModen 3.0 you!) aku lejuk makan manok n dagin an sayur... Hahah... And nasik putih (haih). 3 kali sehari mkn nasik manok/dagin sayur n buah uren... (Buah uren ku sik lejuk) aku mok makan sekerem, gigi ku ngiluk... Yalah dolok time buntin eksen... Tiap2 hari ngempak ais... (Kaktok crita hal gigi) Aok, aku makan sekerem time pantang ngan Hamzah marek... Haha... Sekda nya p***k tak org alu burok bila makan sekerem eh... Sekerem ka ais ka aek panas ka bila masok lem perut akan jadi body temperature juak. Sik logik terus benda ya nyuroh meruyan ka apa.

Cakap pasal meruyan. Aku sik tauk apa sakit meruyan tok. Postpartum depression ka... Or sakit sejok sampey ke tulang2 ya. Tapi dlm pantang mun sik jaga nang mudah nak di agak eblis kata org tua... Haha.. Maka iblis ya satu individu. Setan la. nak cakap pasal iblis setan n kenak kaco lem pantang ya memerlukan sigek entri gik lak. Aku cerita pendek jak lah sitok. (Pause kejap carik gambar, ergh. Sik jadi jak, ngutik)

Sik jadi jak ku ngkah gambar. Ngutik gilak. Pendek cerita nya aku nemu makhluk seakan2 'mama' nok movie mama ya... Tapi nok lem movie ya burok agik rupa sinister agik rupa... Nok di temu aku ya sik brapa. Sik sekotor ya, cuma form nya tang giya. Tang bengkok jak. Tang mun berjalan, berjalan ngan tgn n kaki. Nya terkejut juak nangga aku, cem I am not supposed to know her presence or see her... Siney ku nemu? Bermastautin rah bahu kanan ku.. Cemne ku nemu...? Susah mok explen. Haha. Hopefully nya sekda gik la siya. Sekian cerita hantu.

Kesimpulan nya, bagi aku, mana2 penyakit yang pelek2 di oleh lepas branak, cem meruyan nok salu di sebut org esp, adalah penyakit oleh kenak kaco eblis... Sebab lepas branak tok banyak gilak 'lubang' terbukak. So senang gilak sidak masok jarum.

Cakap pasal gigi... Yarabbiii... Gigi ku dah mok root canal dah... Yalah aku kurang kalsium... Nendak... Breastfeeding since 2007 sikda berenti... Berenti a few months jak time buntin... (Duak2 anak ku brenti nyusu time aku 5 months pregnant) ya ninek ku madah kelak aku rungak kedak nya sebab nyusu nemiak... Apa tek nya sik pande minum susu, so kurang kalsium la, bila kurang kalsium, rungak la gigi. Haha..

Lastly crita hal aku branak... Aku branak ngan hamzah marek aku cerik nyaman labor in water. Aku beli kiddie pool. Berendam lem ya. Sampey ku start berteran, ya sidak kelam kabut mbak ku gi normah. Sampey ke normah, 30 mins later Hamzah pun keluar. Seriously, i can manage pain better in water.

This time around, aku beli proper birthing pool.





Diameter nya kecik sikit dari kiddie pool nok beli ku masa ngan Hamzah, but nok tok tinggi agik, ada handle k tarit genggam bertahan if berteran or if rasa nak tarit2 (apa kah) gambar tok masa ku isik aek pagi ku nak branak... Lem kol 6.30pagi giya la... Jasmeen keluar kol 10 pagi. Aku cerita pendek jak sitok, sebab ku maseh merasa ala2 supan sebab. Ada org laki juak baca kelak... Branak tok pompuan pun private matters bah. And no, aku sekda la telanjang pong pong cem omputih branak lem pool... I mean, come on la... Common sense?

Pendek cerita (malar jak mendek crita. Haha) laki ku nak mbak aku gi normah, aku cerik baby's head already crowning, and with the next contraction aku push se enggak2 nyawa ku... (Aku sekda pushing before ya bah) and out popped baby Jasmine and aku tangkap (cem nangkap ikan kata kaksidah) and put her on my chest and that was the best moment ever in my life. Rasa macam sesaat jak masa ya. Everyone, laki ku, kaksidah, emak ku, ninek ku (tang ada2 jak nya mombok2 dtg umah mak ku time ya) semua panic.

Aku, rilek jer. I know Jasmeen is fine. Shes beautiful and healthy. Lepas di azan bapak nya, (temunek maseh lom keluar, tali pusat maseh intact, macam charger tepon kata bapak nya) aku sempat merik nya nyusu... Yang aku sik sedar ialah, aku bleeding... Seriously nang banyak ku tumpah darah. I could have died that day. No wonder bila doc dtg with ambulance malar nanyak aku ayong sik. Aku malar madah sik. As i looked back, pool ya was black with my blood. Sekpat tangga agik lantey pool. Kotan dah keroh itam leh darah ku.

Lepas ya aku perlu surgery k buang hematoma, while baby ku telah menjadi guinea pig leh doc normah. Whatever it is, i am glad it was all over and semua selamat bait. The traumatic part was bila pegi normah, and the pediatrician tells you all the horrible things that didnt happened but could have happen. And gives my baby allllll the treatment and ubatses to prevent whatsoever whatsoever. And yang paling menyayat hati aku ialah, they have already fed her formula, behind my back! Arghhhhhh!! Of course it was my husband who gives consent, but he was scared shit that day and would have agreed on anything.

Oh well.. She was supplemented for only 3 days, and we were back to exclusive breastfeeding on day 4. I jist couldnt help feeling that she is already violated. Boleh juak ku madah, yaaaaa idong Jasmeen kerok2 kedak Amr dolok, awal gilak dah di sumbat ngan formula... Anak org lain mungkin sekda masalah ngan formula, but anak aku bah... Kmk org have strong history of sinuses and asthma... Formula could have triggered the disease... Yahhhh... Amr kan sinus now. And eczema... Mild but still suffering bah, with that. Now Jasmeen start kerok2 juak... Nendak, system nya dah kenak kaco kenak julok leh segala dak unnecessary antibiotics and formula feeding... Anak org lain yang sihat mungkin sekda masalah, they dont have my genetics background... Ya ku bencik ngan doktor. And hospital. Yes, they save lives. Cem aku that day surgery, bertambah darah etc. THATS their job! Bukan ngaco org yang sehat (cem Jasmeen) oh well... Giney lah nak molah, do we have a choice?

And di sebabkan pengalaman pahit di hospital (berkenaan Jasmeen) aku rasa, cukuplah anak 3 org. Mak ku dah nyebut juak, mun aku dah ngeluar pool ku. That means its time nak mbak ku ke spetar branak. Well.. To be honest, i wouldnt do it any other way. Home waterbirth. Mun sikpat, then no more babies. Pasal aku bleeding ya... Doc madah it could have happened even if aku branak in labor room di spetar... The difference would be mun aku di spetar, my problem will be detected earlier... Tapi personally i think, maybe not. Things can still go very very very wrong in a hospital. Even a private one... Contoh paling menyayat hati? Org ninggal baby Adam.

Oh well... Sekian crita home waterbirth. I could be the first person di Kuching to do it? Solo Home Waterbirth. Hahaha... Solo means diy. Haha... No bidan whatsoever. Just me and the baby. Nurse dlm ambulance nanyak aku, selusoh apa pakey kitak tok branak senang gilak? Dlm nyawa ku melayang2 ku jawab 'selusoh pusak'. Cayak juak nurse ya tek. Hahahahahaah....

Friday, October 26, 2012

Selamat Hari Raya AidilAdha!!

Shiobbihhh... dah menaun dah aku sekda ngerico sitok... nendak nya... semakin canggih teknologi, semakin banyak tempat k ngerico kedak fb, twitter, instagram, whatsapp... 3 igek ya ajak dah sekian dah alu kepak jari ngerepak sehari2 lem ya... aku nak coba ngerepak bakit lem tok lok... lebih panjang dapat di krepak... huahaha... i can say whatever i want... its my belog ma....

So kali tok aku nak cerita hal apa...? Blur dah lamak sik nulis essay panjang2 nok sekda pekdah... aku berik isik isik penting berita terkini jak owh... nakpa di gago gilak leh aku lately...

Mun nak ngepong Oon mendapat PhD (perasaan hasad dengki ngan Oon tok nya dah doc ehhhhhhh) terpaksa di tangguh dolok... mungkin akan coba molah di uni ku kerja, dpt molah free (mok nok free jak2) and senang juak, supervisor dekat... cuma option yang ada depan masa time tok ialah sangat la susah... mathematics in cosmology... huhu... baruk la aku nak baca theory of relativity... haha...

So ayat k nyenang ati dirik ialah, phd ku gik jadi 3 orang anak. Gagau juak ngan biz, and breeding, dirik pun gik nak branak agik awal tahun depan... alu la mok ada tgn 8, or jadi cem Hermione dlm crita Harry Potter ya dpt turn back time being in 2,3,8 places at once...

Aok, lastly ku nak crita sikit jak... sikit jak... hal 7inch tab... aku sik pernah impressed ngan android mpun gadget, sebab maseh kalah leh apple and apps store nya, ngan smooth ios nya... (aku jailbreak all my idevice) aku power user bah... so jailbroken device is a whole different ball game... until abang aku introduce Nexus7 ngan aku... sebab nexus is a google brand, and android is developed by google, aku pun test la and i am impressed. Not bad bah. K baca2 ebooks ku, update blog (patut la tengada rajin update blog) and k update website nya ok... plus nya wayyyy muraherrrr....


Monday, January 9, 2012

Nama Pusak-Pusak Ku dan makna nya..

ok, ku nak cerita hal nama pusak2 ku in order of adoption...

my first cat, Nyenc Shirubashima. d.o.b 6.12.2003


nya maine coon kaler silver belang2... paling best nya mek duak sama birthday! hehe... Nyenc ya pronounce nyeng. ku mok nama srawak for pusak OZ ku... Shirubashima means silver stripe, or silver mackerel kah... sik salah ku... in japanese... sukati ku ngeloyok jak asal ada bunyi nya... I love japanese names.. macam anime... sebab ku suka anime... hahaha... nya tok sekda juak perangey pelek2 (kecuali nya suka jilat kaki ku bila ku kak mandik, and nya suka jilat rambut ku) nya tok pembersih, mun berak mesti kambus. mun tong nya kotor sik nya mok berak, biar nya nahan berak. sampey tong nya di bersih. mun sidak lain berak sik kambus pun nya akan tulong kambus kan. nya sik tahan nangga taik belengey...

my second cat, Smokey Kenpachi. d.o.b 5.1.2001



Smokey tok dolok pusak kazen ku. kaler nya kelabu. mun bahasa sidak cat fancy, solid blue. retinya semua kaler nya kelabu. idong nya tapak kaki nya pun dark grey. nang nama nya Smokey. tapi bila aku adopt nya after few years aku merik nama nya Smokey Kenpachi... kitak orang ada nangga cerita Bleach? tauk sik ngan Zaraki Kenpachi? tauk sik perangey nya macam ney? enough said. haha... mun sik tauk sila gugel. nya tok nang gila nak berbunoh ngan Nyenc. Kali Nyenc sak ati ngan nya sebab nya berak sik pandey nimbus kah... dah la taik encer... taik nya nang sejak ku inang nya encer. tapi nya sekda sakit papa... encer ya adalah normal bagi nya. nok nama encer mesti berbau nak... dah la sik pandey nimbus... nasib bait kinek tok ku berik daknya mam dagin mantak, taik nya jadi taik normal dan mun sik kambus pun sikpa... sekda bau... hehe

my third cat, Si Topeng Jorro. d.o.b 3.11.2005



nya tok american curl sik bertauliah. kaler nya hitam putih, muka bertopeng... ya la nama nya giya... but in cat fancy nya tok not exactly black and white... nya black smoke and white... smoke reti nya bila bulu nya di selak, rah base nya, dekat akar bulu nya kaler putih... selebih nya kaler itam... mun org madah blue smoke sama juak, rah akar bulu nya putih, selebih nya kelabu... in cat fancy kelabu ya blue... ntah sapa kah ngajar sidak tok kelabu reti nya blue kah... mata nya tok sebelah cloudy, mbak nya brolah gilak time gik kecik alu injured. permanent scar... sik ngaco penglihatan, pi mun masok show nang kenak penalized abis2, sebab dah di kira cacat... nya suka makan burung... kemeh berdiri. bukan nya mancar, nang nya kemeh berdiri... oleh kerana perangey pelek nya kemeh berdiri, terpaksa mek orang makey tong tinggi2 semua... sebab bila nya nak kemeh, nya masok lem besen, tapi sebab nya berdiri, aek kemeh nya keluar dari besen. tiap2 hari bercuci, until mek org makey kontena toyogo nok tinggi ya... storage box k mek orang... baruk la aman dunia...

my fourth cat, Cecep Anjasmara. d.o.b 11.2.2007



Cecep is kaler cem siam, kelabu belang rah muka, ujong kaki, telinga and ekor... and mata biru... in cat fancy nama kaler nya ialah Blue Lynx Point. Point untuk kaler pusak putih tapi macam siam, kaler rah ujong2 jak, muka, telinga, kaki, ekor, the rest is putih. point ya boleh kaler oren, coklet or kelabu, or ada gik kaler lain... Lynx ya maksud nya belang2 rah bahagian kaler nya... mun nya blue point jak, nya sekda belang2... nama nya ada anjasmara bukan sebab ku minat Anjasmara k... sebab time ku beli nya, aku time ya gik pregnant 7 months ngan Amr, and waktu ya salu nangga cerita endon 'Wah cantiknya!' Anjasmara lakon cerita ya jadi retarded, nama nya lem cerita ya tek Cecep... laki ku mok merik nama nya Cecep sempena Cecep lem cerita ya... so lekat la nama nya Cecep... sebab nya cute bah... haha... nya tok bait... sukati jak kita molah nya pun nya ok jak... lambung2 jak pun sik hal... masa nya gik kecik lok nya salu tapok debah kerusi... sik payah di kandang nya sik berani venture keluar... nang best... tapi semenjak nya kawan ngan Jorro... nya ada geng k di ekot nya ngelayo mun di lepas... mun sekda geng nya sik berani...

My fifth cat, Suka Suki Sukiyaki. d.o.b 15.2.2011



Suki ku nunggah nya... tok gambar nya masa di embak show... ya muka cem beliang jak.. haha... Suki nama jepon juak, retinya 'to like' and sukiyaki ya bunyi nya cem rhymes and sukiyaki nama dish dagin jepun... Suki suka makan beef bah... hehe... she is all white... sangat manjak, and sangat kacak... i dreamed of an all white cat with green eyes... tapi turns out mata nya oren... sik apa... ne tauk anak nya kelak ada putih mata ijo... nya tok la first pusak betina ku semenjak Gremlin...


my beloved Gremlin (d.o.b 8.12.1989) adalah mendiang pusak ku dari ku kecik... nya spayed la... dari umur ku 8 tahun ku inang nya, nya mati tua masa umorku 22 tahun... So Suki first pusak ku plan nak breed... sebab finally ku nemu pusak all white and muka sik penyek and long hair...

my sixth cat, Some No Mai d.o.b 15.2.2011


Gambar nya tok masa ku berik nya mandik for the first time and discovered that nya paduhal jantan... Some No Mai reti nya 'First Dance' sempena cerita Bleach juak, waktu Rukia nak nunggah pedang nya... Mai ku nunggah nya... nya sepatut nya female... ku ingat female, sbb breeder nya madah nya female... paduhal jantan... so kenak snip2 la... takut nya berbini ngan adik nya Suki... hehe... reason why ku adopt nya, sebab breeder nya sik kempang misah nya duak beradik... since ku piker nya betina juak... sik hal la.. tapi nya jantan... dah terlajak merik nya nama Mai... nya tok pun all white, mata sebelah biru sebelah oren... sangat2 hyperactive and goofy... muka macam teddy bear. paws nang sik pandey diam... ku heran kenak nya besar gik dari adik nya, duhal, nya jantan... anyways, aku adopt nya sama2 and the reason why nya the sixth cat is sebab aku nang sekda niat nak adopt nya in the first place... ngenang sik nak misah nya duak beradik.. ngan Suki... Mai and Suki kinek tok geng ngan Cecep... both of them are so besotted with Cecep...

my seventh cat, Pusakarimba Wolverine d.o.b 9.3.2011



Gambar tok masa ku mbak nya show, umor baruk 7 bulan... mula2 ku piker nya blue and white ajak... paduhal nya blue tabby and white... tabby markings nya sik brapa nak nampak... tangga dari jauh baruk nampak... Pusakarimba ya nama cattery nya, Wolverine nama nya... sebab nya somehow tang wolfish jak bah, muka nya... Pusak pedigree nang mok ngembak nama cattery... Macam Nyenc ya giya juak... Nama nyenc lem cert ialah Exquisite Maine Mack. tapi nama ya registered dengan NSW GCCF... nok Australian mpun registries... bukan CFA... dapat nya di register ke CFA, tapi aku malas... Nyenc is for pets ajak bah, sik pian juak ku nak go all the trouble... Wolvie on the other hand... he will be the foundation stud to my cattery! yeay! menaun dah aku nahan ati nak breed pusak, sebab aku mok breed Maine Coon juak... ku mok jadi registered breeder... Cattery ku nama nya Maisuri... kelak2 ku nukar namanya Pusakarimba Wolverine of Maisuri... giya2 la.. anak2 nya kelak nama Maisuri Sriwijaya ka... Maisuri Chempaka ka.. Maisuri Pelangi ka... haha... sik kesah la, ekot owner nya kelak mok nama apa... Wolverine kuat makan... tapi badan sik juak gemok... sama nya duak Mai, sangat2 sangat2 berolah. patah teaser ku di kerja nya duak... muka gaok, badan besar, tapi sangat manjak, sora halus jak... soranya paling halus antara daknya semua ya... sik ngenak lalu ngan badan...

my eighth cat Pusakarimba Venus d.o.b 30.10.2010


Venus is Brown mackerel tabby with white... sepatutnya aku ambik all white female dari pusakarimba... tapi bila kittens ya keluar, nya jantan... and then... sik lamak pas ya nya mati... huhu... yalah nok nama kittens... sangat puah dan senang mati... ya lah pusak nak halah2 beranak kali... to compensate mortality rate kittens nya... so breeder nya decided to give me Venus... Venus ya nang dah nama di berik breeder nya... since nama ya ngenak juak ngan nya, aku sik gago nak nukar... Venus tok la malu2 kucing... hadohhhh... sampey kinek tok susah nak di pegang nya tok... sombong! mudahan kelak anak nya ekot perangey Wolverine... Wolverine very friendly... cool aand ilek2 jak... Venus... nya sik dpt handle mun di embak ke tempat baru suasana baru with orang2 yang nya sik kenal... sikpat... mun dah aku merik mandik, nuci telinga, nyisir bulu nya sik juak nya melawan liar... akur juak nya... cuma mun nya di berik pilihan nya sik mok gilak di pegang... personality nya sangat private... nya manjak, tapi nya akan manjak ngan orang pilihan nya ajak... mun aku gik dara marek memang ku mbak nya tido lem bilit sak nya mok bonding ngan aku... tapi apakan daya... kelak nya stress leh anak2 manusia ku duak orang ya...



tangga tak orang... nang sombong main tempat tinggi2 jak jak... aok, Venus la satu2 nya pusak ku yang lahir di tahun genap... pusak2 ku lain semua lahir tahun ganjil... hehe...

so begitu lah al kisah nama2 pusak ku dan sejarah di sebalik nama dak nya... hehe sekian... bye.

Friday, September 2, 2011

Cats cats and cats

Aku nak ngerepak lok... Yerh. (baruk raya ke 4 dah mok ngerepak-ne bermaaf maafan tekk...)

I wish I am a vet, so people would listen better, but sadly I am not. I could've made a good vet I suppose tapi dah bukan jereki, jadi lecturer math instead (jauh li lari)... But there is this one habit of mine, that I will research, read everything I can find on before I do anything. I will also read and research from every point of view that I can find and weighs and measure the grain of truth and decide which opinions I will lean on... (based on my mathematical background I consider myself a person that has a fairly logical reasoning) and I will compare that and observe based on my own experience and the experience of others.

This discussion is referring to cat food.

I fed my cats dry premium cat food for years. Aku ada 4 ekok pusak. Dan since aku start nginang sidak tok aku niat nak berik daknya makan raw food with bones. Tapi apakan daya waktu ya aku sik mampu. Sik mampu nak beli grinder, sik mampu nak import supplements, dan segala perkakas2 lain la... Seperti tempat nyimpan etc.








Nak beli pun sekda org molah... Nak berik wet food pun most wet food are made from fish.

So aku remain tutup sebelah mata, just polah2 ignorant, berik jak pusak ku makan dry commercial food. My cats need to eat.


For years, Smokey berak cirit. Cirit is the normal taik for him. And Nyenc, nya pusak belang, tapi sekda belang gik kotan sekda bulu. Bulu nya sikit nipis jak. Sik tauk pa masalah nya duak. Mbak gi vet, vet madah if Smokey tek nang dah sekian lamak berak cirit and sekda look or act sakit, then its normal for him. Nyenc, vet sik tauk pa masalah nya. Could be depression. Could be allergic to kutu (tapi sekda kutu). How about food? Ku nanyak, vet cem malu2 kucing jak nak jawab, sik tauk nak jawab macam ne... Maybe, tapi sik tauk nak rekemen makanan apa...

Finally I took the plunge, switching my cats to raw... A bit susah for Cecep sebab nya tok nang ngegeh cerewet makan, and Nyenc... Nyenc tok ngegeh mileh mun aku merik nya makan... Mun org lain nya bantey jak... Sama ngan Hamzah juak. Mun aku merik makan, makan sikit jak, cerewet... Ngegeh.

Mula2 tukar berik mam wet food ajak. Cecep paling sik puas hati... Sebab nya kibble addict. Tapi aku nang dah sekda nyimpan kibble(dry food) agik. Its either you eat or you die. *haih*

After one week on fresh raw food, taik Smokey menjadi taik normal, sekda cirit gik. And yang ku kejut gilak, si Smokey tok jenis garfield bah. Dah la besar, malas berat... Sik pernah terdekik2 terlompat2... Ngak nya jak hobi nya berbunoh ngan strange cats, mun sekda pusak asing, Nyenc faveret punch bag nya... Nya macam Zaraki Kenpachi bah... Ya nama nya Smokey Kenpachi... Mun mok ngambus pusak2 nok suka mancar2 di rumah, lepas jak Smokey jap, or Nyenc(sebab Nyenc badan besar tahap menggerunkan)



Smokey will give them nightmare... Nya German Shepherd kakak ku pun nak di cabar nya...


Aside from that Smokey ya manjak ngan orang... Sora halus cem sora pusak betina... (except ismu muka sekpat tapok) k, dah melelat. Smokey baruk seminggu mam raw food, terlompat2 terdekik2... Sik penah nya cem ya... Amazed nangga the energy level sidak nya increase macam ya... And Smokey tok umor dah 10 tahun!



After about 2 months, belang Nyenc kembali. Literally. Bulu nya mok tumboh, pattern belang nya dah start nampak balit... And bulu sidak lain... Shiny and soft. The best effect ever? Taik sik bau ok. Aku ada adopt two new kittens, baruk nak transition to raw food, terkejut ku cium bau taik pusak... Nang terbabak jak bau, kotan lamak dah taik sidak 4 tok sik bau... Sidak nya banyak kemeh jak, though kin kurang minum.

Apa yang ku nak ngerepak senar nya? Other than cat food manuacturer, sekda org lain yang educate kita regarding feline nutrition. Dry food are meat flavored cereal. Pusak sik makan cereal or jagung in the wild bah. Walaupun mun kita berik nya makan juak. Pusak are strict carnivors, they need real meat and bones... Nya makan prey nya semua. Palak badan kaki sayap ekor tulang, semua telan. Sebab prey nya kecik. Daknya akan ngimpak semua.

Pernah nenga pusak kenak diabetis? Adaaaaaa... Tangga crita House... Nak ka (sapa nama nya tek owh) best fren nya nginang diabetic cat. Pusak sekpat digest nasik or kueh or roti or carbs. And coklet ya toxic for cats. Pusak di berik makan nasik mok develop diabetis.

Pusak on dry food diet will develop urinary tract problems. Chrystal la apa la... Main culprit is dehydration. Bukan mineral ka apa ka whatever bla bla bla... Its hydration...

Pusak nok mam dry food, water intake daknya 50% jak dari yang sepatut nya. Walaupun daknya kuat minum, its still not enough. Kita nangga daknya minum macam banyak... Tapi sebenarnya sik sebab daknya minum sik main tuntum cem kita bah. Daknya main jilat2 jak aek. Coba kita minum main jilat2 jak aek... Pa banyak jak ta dpt minum sebelum lidah ta keruk.

Pusak ku mam raw food, kin kurang minum tapi kin byk kemeh. Taik kin sikit. And sik bau. Kemeh maseh normal la bau rengang tapi kurang menyengat la rengang nya...




Memang ku ada ofer jual raw food tok, tapi bukan tujuan nak mengaut keuntungan semata2... Aku ngenang bah macam aku dolok nak meli alat2 k molah brg mkn pusak sik mampu nak beli. Nang mahal. Tapi in the long run ku rasa investment of equipments and effort molah is all so worth it since my cats are now thriving, not just surviving like they used to. So the reason aku offer nak jual is to extend my service to cat owners yang nak convert pusak daknya to raw. Maybe the cost of feeding is almost double the cost of premium food, nang aku kalah harga, apa boleh buat... Unless aku mpun ada ladang ayam/arnab/puyuh... Or... Rancangan ku kelak nak merik pusak ku whole prey... Nginang tikus... K merik mkn pusak... Cemne org nginang ular... Sekda nya berik ular nya makan coklet... Daknya berik ular daknya proper food for ular... Gross, but nok nama dah nginang carnivor. Mun rasa sik sanggup, inang lah rabbit, rabbit makan sayur...


- Posted using my Ngegehness of Telipons...

Friday, July 15, 2011

This is WAR

Aku received email tok this morning. And I just realized that this is our kind of war gitok hari, in this age of technology.

And theres nothing more to say to those yang main or beli games2 yang macam tok... They are supporting those yang menghina agama kita. Ya ajak dpt ku padah...


GAMES YANG MENHINA ISLAM--->WAJIB BACA
Tanpa kita sedar, kita juga terjebak.

1) Devil May Cry 3



KUALA LUMPUR: Satu permainan komputer yang digilai remaja negara ini dikhuatiri boleh menjejaskan akidah pemainnya kerana ia mengandungi elemen menghina Islam apabila memaparkan kalimah Allah dan Kaabah.

Pemain permainan itu didakyah kononnya mereka berjihad untuk menentang syaitan kerana dikehendaki menewaskan makhluk itu untuk menembusi 12 pintu sebelum ‘penghulu syaitan’ menanti mereka di pintu terakhir iaitu pintu Kaabah.

Elemen penghinaan ke atas Islam jelas tertera apabila kalimah Allah dipaparkan di setiap pintu yang dikawal syaitan termasuklah di pintu kaabah.

Difahamkan, permintaan tinggi terhadap permainan itu menyebabkan pihak pengeluar kini sudah mengeluarkan empat edisi bagi permainan berkenaan sejak mula memasarkannya pertengahan tahun lalu.

Tokoh agama yang juga penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz menyifatkan permainan komputer itu satu penghinaan melampau kepada umat Islam kerana kaabah adalah kiblat dan tempat suci, begitu juga dengan kalimah Allah yang tidak boleh dijadikan bahan permainan sesuka hati.










Satu adegan dalam game tersebut dipaparkan pintu kaabah sebagai pintu yang menghubungkan di antara dunia syaitan dan dunia nyata dan yang membukakan pintu tersebut adalah karaker c.g.i. yang telah menyerahkan diri pada kuasa ilmu hitam yang sememangnya Islam melarang amalan itu.

Ayat karaker c.g.i. itu ada membaca ayat, kalau tak silap lebih kurang begini permulaannya.

(Diterjemahkan dalam bahasa Melayu)
"wahai pintu yang menghubungkan dunia kegelapan"

dan karaker itu membaca ayat itu didalam kitab yang dipegangnya. Kalau tak silap kitab bible. Pasal di akhir scene karaker tersebut ada menyebut 7 ayat kemusnahan yg tercatit didalam bible.

"Wrath, Sloth, Lust, Gluttony, Greed, Pride dan akhir sekali Envy".



Kalimah Allah pada 'Pintu' di dalam Permainan tersebut...



Dibandingkan dengan Pintu Kaabah yang sebenar. Sama kan?

2) Clive Barker Undying



Permainan ini mengisahkan tentang perlawanan dengan syaitan. Tetapi ianya menggambarkan dalam istana yang diduduki syaitan itu terdapatnama-nama Allah di dinding istana tersebut. Ini seolah-olah menggambarkan bahawa sesiapa yang menyembah Allah itu adalah sekutu syaitan.






Berita mengenai permainan ini dirampas:
Permainan Undying dirampas kerana hina Islam

PERISIAN permainan komputer Clive Barker, Undying telah dirampas dalam operasi di sebuah pusat beli-belah di Kelang baru-baru ini kerana memaparkan beberapa perkataan dipercayai dipetik daripada al-Quran. Penolong Pengarah Penyelidikan dan Pembangunan, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Abdul Malek Ramli, berkata pihaknya merampas 50 keping cakera padat dari tiga premis di pusat beli-belah itu, hasil maklumat orang awam. Permainan itu mengisahkan watak utama, Clive Baker mengunjungi istana yang penuh ukiran artistik bercorak Islam termasuk ayat Al-Quran, yang dikuasai hantu dan syaitan.

Pemain permainan itu, menerusi watak Clive Baker perlu membunuh semua hantu dan syaitan bagi memperolehi sejenis tangkal bagi menghidupkan semula pemilik istana. Dalam laporan eMedia/Berita Harian yang disiarkan baru-baru ini Abdul Malek berkata, perisian cakera padat dipercayai cetak rompak yang dijual dengan harga RM10 itu, menggambarkan seolah-olah Islam berkompromi dengan syaitan.

Jika terbeli, beliau berkata, ibu bapa beragama Islam dinasihati memulangkan cakera padat itu kepada JAIS kerana ia boleh menpengaruhi kanak-kanak, selain menyalahi undang-undang.

Mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995, mana-mana orang Islam yang memiliki, menyimpan atau menjual bahan menghina Islam boleh dipenjara maksimum lima tahun atau denda RM5,000 ataupun kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. Hukuman bagi orang bukan Islam yang terbukti menyimpan, menjual atau memiliki bahan itu, akan dirujuk kepada Kementerian Dalam Negeri.

Abdul Malek berkata, JAIS juga menerima dakwaan orang awam mengatakan, perkataan Allah dalam abjad jawi, timbul setiap kali Clive membunuh syaitan tertentu. “Jais masih menjalankan siasatan lanjut mengenai perisian itu dan ia mungkin mengambil masa tetapi serbuan terhadap premis lain akan dibuat secepat mungkin,” katanya.

3) Zack And Wiki



Luahan dari seorang gamer Wii:
Sebagai Avid seorang gamer Wii, saya sedang melihat trailer video game ini dan beberapa gameplay dari Zack and Wiki. Saya dibesarkan dalam sebuah keluarga Muslim dan melawat Pakistan beberapa kali. Oleh kerana itu, saya boleh mengatakan bahawa pada minit ke 0:20 dan 0:44 saat dalam video ini, anda boleh mendengar penghuni pulau sedang berdoa dengan suara panggilan Muslim untuk berdoa, "Allahu Akbar", dan kemudian meniru cara doa. Aneh dan agak mengerikan, saya sangat berharap laungan itu bersifat sementara sebelum diganti ke suara lain. Walaubagaimanapun, mengapa game tersebut dapat tempat pertama di sana?

Note: Korang boleh dengar laungan "Allahu Akbar" pada minit ke 0:20 & 0:44 pada video dibawah.


Tindakan yang dibuat:
The Council of American-Islamic Relations (CAIR) has announced that Capcom has removed what CAIR calls a "common Islamic phrase" from Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure on the Wii. The phrase's removal comes following complaints from CAIR and others.

The phrase in question is "Allahu akbar" ("God is most Great"), an Arab phrase frequently used in prayer. The phrase came to CAIR and several complainants' attention after it appeared in a promotional video for the game.

A Capcom representative told CAIR, "We have already contacted the team working on the game, and the phrase has been removed from the game and will not be heard in future videos released to the public."

"We appreciated Capcom's willingness to address Muslim concerns about the use of a religious phrase in an inappropriate context and applaud the company's swift response.

4) Prince Of Persia




Prince Of Persia Pedang pada watak tu ada tulisan Kaligrafi Arabic Alphabaticyang diatasnya ditulis,

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)




"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar" (Surah Al- Ahzab:71)

Jika kita main game ini bermaksud kita juga menyokong apa yang mereka cuba sampaikan dan mereka lakukan; jadi semoga dapat disampaikan kepada saudara-saudara kita di luar sana.

5) Counter Strike Condition Zero Deleted Scenes



Counter Strike Condition Zero Deleted First Stage dia. Kita kena tembak dengan askar-askar yang beragama Islam. Kalau kita sedar, masa kita tembak tu kita boleh dengar askar yang kena tembak menjerit "ALLAHUAKBAR" & "JIHADD".

6) Stronghold Crusader




Permainan Perang Salib. Pemain memain watak sebagai Crusader dan menentang musuhnya iaitu adalah orang Arab, dan ketika perang Salib, orang Arab semestinya orang Islam.

7) Guitar Hero 3 Legends Of Rock




Tidak cukup dengan karikatur dan filem pendek Fitna yang menghina kesucian Islam. Datang pula game komputer yang menghina kalimah Allah SWT. Kali ini game Guitar Hero 3 telah menghina kalimah Allah SWT. Guitar Hero 3 adalah permainan komputer yang memainkan lagu-lagu rock klasik.





Lihatlah bagaimana paparan kalimah Allah ini telah dijadikan paparan lantai dan kemudian dipijak-pijak oleh makhluk yang berupa “syaitan” bermain gitar. Sungguh biadap game ini. Game ini dibangunkan oleh syarikat Neversoft dan dikeluarkan oleh Activision dan RedOctane. Neversoft adalah sebuah syarikat pembangunan video game yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Dimiliki oleh Joel Jewett (berasal dari Montana, Amerika) bersama dengan Chris Ward dan Mick West. Chris dan Mick kedua-duanya berasal dari Yorkshire
------------------------------------------------------------------