Tuesday, July 18, 2017

Human beings are mainly spiritual creatures, so physical energy derived from food are not all we need. We also need spirit energy, of which can be generated artificially, or of which is unlimited if we are aligned and connected to 'the force' the universal energy.

Most of us are not aligned with the universal energy hence we need to generate this spirit energy artificially to go on living. And the easiest and least resistance of this artificial energy is negatively orientated.

Our higher vibrational self cannot 'sit' in our body when we are not aligned, it is too painful, so usually we fell 'asleep' that is, our real selves are absent from our body and what is left to operate and maintain our existence in this world is our ego, which runs on artificial energy.

Ego is mainly an automated program to run our body when we are absent. Hence the anger, the volatile emotions, reactions, the emptiness that we felt when we let our ego take the wheels are actually preprogrammed and automated. We cant change it that much if we let our ego operates.

Ego needs energy to function, and to generate that energy we subconsciously created situations which can generate the energy for us to continue, such as being victimised, bullying, gossipping, being holier than thou and so much more that we can commonly see everyday in people around us.

People putting you down? They are generating energy for their ego. Talking behind your back? Also generating energy. Gossiping feels good? Coz it generates energy. But the thing is this energy wont last long and it will leave you needing more and more.




Monday, July 17, 2017

Poret semempet

They tried to make me go to rehab but I said, 'No, no, no.'
Jangan ngumpat, jangan poret... Bagi aku, yalah temptation yang paling hevat... Poret is just so delicious. Tapi actually nya haram. Nak di kata haram nya kecik, makan dagin saudara sendirik cem besar jak bunyi... Sik juak ku brani nak madah nya kecik. Ku tauk nya sik boleh, tapi aku maseh juak ku suka nak poret... Nang ketagihan ku nak poret. Like i said poret is just so delicious. Tgh rehab la aku tok... Rehab poret. kbye


suka sik suka suka sik suka teng suka jak siya

bila rami org suka kita, rami gik yang sik suka kita. Mun rami sik suka kita, rami gik yang suka kita. So, mun rasa ada org sik suka kita, boh susah hati gilak sbb rami juak yang suka kita. Sik cayak?
Contohnya. Aku sak ati gila ngan mawi (ingat ka kitak orang ngan nya?). Tapi rami gik org minat nya. Termasoklah mak ku. Aku suka-tapi-sik-suka-tapi-sukala-juak ngan ct noliza. Tapi rami gik org sik suka nya. Tapi org suka nya pun rami juak. dato' Vida gik...? kita nang patut menuntut dengan nya bab tok koh...
Tapi contoh yang paling bernas ku rasa ialah nabi s.a.w junjungan kita. Umat pengikut nya rami, tapi musuh nya pun rami. Ya cuma hukum alam yang di cipta Allah s.w.t kali. Macam graviti... eh, udah udah gik nganok urang k. bulan raya pun lom abis tok. insop insopppp

jangan lupak ngelike page kamek k... k k k k... kbye


start blogging agik

cita2 tiap tahun oi... dah saploh tahun dah crita nak blogging ya....

apa2 pun, since ku rajin nak main fb nak kinek tok... zaman ku start bloggin marek sekda fb oi... ada friendster... siap ada lagu2 gik bukak profile friendster... hobiii ya ngias profile friendster... profile sapa yang paling kacak paling gah siap da lagu2 gik bling2 segala bagai... ingat sik kitak orang? heh. sah sah ku dah tua.

berbalit kepada cerita nak ber blog tok. ku rasa ku nak simpan blog tok k ku ngopy and past apa di post ku rah page. nulis rah fb t
ok senang gik ku rasa insyaAllah lebih konsisten... (haha) dan kelak ku kopi pasta jak lem blog tok k ku nge book mark nya. senang ku nak encarik sik ku pisan scroll balit. kedak page pusak ku... kitak orang da follow? yahhhh...


mun kitak orang perasan username ku @kakakminyak kenak kakak minyak? aku tok tek berjual minyak? minyak apa? minyak kelapa dara? minyak zaitun? minyak telon? minyak gas? minyak daguk? haha

bukan apa... dah lamak dah makey nama makmoden tok dari 2010 gik, tapi sik la aku sorang makey nama tok nak... contoh nya urang bernama Siti... kitak orang rasa brapa rami urang bernama siti nak? so aku nak makey username makmoden, makmod... dah taken. so since rami kawan kawan ku adalah kakak kakak minyak belaka (lak kita cerita minyak k) ngkah jak username kakakminyak ya... ne tauk lak ku mena2 jadi kakakminyak juak. ya jak tek cerita nya... kbye

Kelak miker nyey

aku baruk juak bukak fb page. k ku apa ka ku sik tauk juak. kelak2 la ku miker. like jak jangan sik ngelike. haha

Wednesday, September 21, 2016

Blog Usang Revisited

Salam sayang kitak orang... (sapa2 la yang mombok teng ada baca)

aku baca balit last 2 post aku dan rasa terkilan... betapa berbeza nya aku dolok ngan kinek tok. echewah. haha... tapi menar juak bila kita baca balit benda2 di tulis kita, di riso kita... cara kita nulis... lenggok bahasa kita... wahhhhh.... dolok aku cemya kah?

dolok kemain janji nak update selalu. konok nak update setahun sekali... tok tek duak tahun dah sik update... rasa macam Fibonacci sequence jak tekkk... hahaha

a few thoughts on my previous writings

hal branak... cemya padu cara ku nulis on Jasmeen's birth story. how rash. how naive... sebenar nya aku telah melalui trauma... and maybe thats how I cope. trauma ya sebenar nya berakar umbi masa ku mula2 skali branak dolok marek... anak pertama ku back in 2007. sik lamak gik birthday nya... almost 9 years ago.

seperti first time parents lain (kebanyakan la... by default) aku tok sik tauk menauk terus hal pregnancy and branak. well maybe blajar sains tauk la... baca hal week1 week 28 week 37 pregnancy ya tauk la aku. tapi cemne nak branak? aku take for granted, ehhh... by the time comes kelak pande la aku. instinct bah. doctors will take care of me. they will know what to do. so to put it simply, aku lepas tangan, hepi2 buntin neves ikit2 nak branak... rasa terrer jak madah ngan doc aku mok coba sik mok makey pa pa painkiller. haha. so naive.

turned out aku rasa betrayed by doc yang handle aku branak. aku tauk, at that point in time masa ya nang dah emergency situation. but benda2 yang di polah di suggest yang aku sik tauk, yang leading up to that point ya... ya di kesal aku. and then kesan yang aku terpaksa nanggung sorang2 masa lepas branak. kesan fizikal dan mental yang aku terpaksa ngadap... siyes aku madah nang aku meruyan lepas branak pertama. I was diagnosed with depression and prescribed antidepressant. tapi aku sik makan ubat ya sebab aku bengkeng nak nyusu badan. masa ya nang zaman kegelapan la mun aku ngingat balit masa ya. and nobody cares. my husband? kesian nya. nya simply do not know how to help me.

aku branak mo duak, almost terbranak di rumah, ada ku nyerita in previous post, part ku nyerita cemne ku branak Jasmeen di rumah. aku sebenar nya paling takut kenak episiotomy. kenak kerat bukaan debah ya so anak dapat lalu, so debah ya sik koyak jagged, sak nya clean straight wound jak. tapi banyak kesan sampingan mun dah berkerat debah ya... so aku takut kenak permanent nerve damage ka apa ka sampey aku sik kan dapat menikmati ehem2 agik selama nya. boh tetak. this is serious concern. bukan sik mungkin berlaku. malah banyakkkkk berlaku. jangan kitak orang sik tauk. rompuan tok... menderita dalam diam. org laki boh pandey tauk nak nucok ajak. dah sik best lak carik betina baru? kmk org pompuan tok nang betina ajak k tak org o? tulong la sayang kit ngan bini ya... jaga nya... ambik tauk juak hal kesihatan nya... terutama bab2 beranak tok. dah la anak kitak orang.

kakya nak... yang best nya org2 tua tok mun lekak branak gago ngan jaga pantang strict. ya ajak di tauk nya. nya sik miker ka apa trauma nok dah di lalui rompuan yang branak ya... especially medicalised birth... especially medically manage birth, of which by default semua rompuan branak gitok ari, is medicalised birth sebab branak di spetar. sik tauk ka healing ya bukan setakat physical healing ajak? jiwa, mental, rohani semua perlu healing. seriously semua orang polah2 butak jak trauma mak di spetar masa branak. apa tek. ASAL SELAMAT. gila low expectation kitak org.

aku branak ngan jasmeen sebenar nya sebelum paramedik datang, I was fine. darah ya sebenar nya darah dari lukak. sebab jasmeen keluar laju cem torpedo, haha. aku lukak di dinding vagina kat dalam. bukan bisak di luar bukaan nok selalu doc/nurse guntin ya. perineum intact. sebab lukak di dalam, sekda berasa papa... just darah jak keluar. fresh blood. bukan darah dari rahim... placenta sebenar nya dah tanggal. nunggu masa jak nak keluar. badan ku gik nak rest bah. turning point jadi nightmare ya bila paramedics jab aku ngan syntocinon. jeksen nok nyuruh uri keluar. tapi daknya jeksen aku masa ya uri dah keluar dah... jeksen ya juak konok nak prevent bleeding. tapi sebenar nya... jap ku carik link tempek sitok, kitak org pun diat. boh ngata aku molah crita pembulak.

http://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2008/077453s000lbl.pdf

"The following adverse reactions have been reported in the mother: Anaphylactic reaction Nausea Postpartum hemorrhage Vomiting Cardiac arrhythmia Premature ventricular contractions Fatal afibrinogenemia Pelvic hematoma Excessive dosage or hypersensitivity to the drug may result in uterine hypertonicity, spasm, tetanic contraction, or rupture of the uterus. The possibility of increased blood loss and afibrinogenemia should be kept in mind when administering the drug."

this is from FDA pun website ok... what happened to me lepas jasmeen was Pelvic Hematoma.... ku tanyak doc giney ya boleh berlaku... doc padah ya random boleh kenak. sapa2 branak boleh jak kenak. even branak di spetar pun... now baruk aku tauk kenak. mun sekda angin sikkan pokok bergoyang bah. mesti ada sebab. semua org branak di spetar kompom kenak jab benda tok. kompom punya. ya nang SOP daknya bah. masalah nya risiko lebih tinggi bila rahim ya pernah kenak surgery. cem aku la.. pernah branak csection. nasib rahim ku sik pecah masa ya... tapi memang aku banyak ilang darah. i was high, on top of the world... tapi bila lepas jab ya, aku angkat nak nait stretcher pun aku ok jak sekda ayong ka penin ka. nang sik. ku rasa ok jak biasa jak. tapi... masa ku sampey spetar... sakit rengat contraction ya... lebih sakit dari ngeluar palak anak... rasa mok mati jak aku time ya... sik lamak lepas ya aku masok OT and passed out sebab dah kenak bius. plus aku dah ngantok juak masa ya sebab darah nang kecor2 kedak aek paip bila contraction...

lepas ku branak ngan Umar... (anak ku mo 4. haha.. ne tek madah sik mok branak agikkk... tok last anak ku. menar tok. haha) aku decline ubat ya... and aku nyaman jak ilek jak. bleeding nang bleeding la... sebab luka lama berdarah kembali. hahaha. aku lukak tempat sama juak kedak ngan jasmeen sebab umar pun torpedo style. haha... but aku sekda contraction kuat and bleeding kedak paip pecah lekak placenta ku keluar kedak aku ngan Jasmeen marek... yobih... ya siyes aku nightmare ngenang. dan trauma masa di spetar boh kata agik. aku dilayan umpama aku tok demon.

lamak juak aku trauma ya... til aku branak umar... it was a healing birth for me... but dengan umar ada trauma lain agik. kesan nya sampey la kinek tok... family dynamics semua berubah semenjak aku branak umar... cerita ya biarlah ku menten sebagai cerita private jak. setiap keluarga mesti ada drama nya pun bah...

atleast aku ada reflect balit.... bukan aku nak hero ka apa ka branak kedirik... malas ku nak bertengkar bab tok. sik ku ngajak urang semua branak kedirik ko... mun nak branak sila gi spetar. dengar kata doktor nun. cuma ku nak mesan jangan nak ekot butak tulik... ambik tauk juak and then decide. kelak k sesal dudi hari... doktor nurse di spetar ya molah kerja daknya jak. lepas ya nya balit umah ngan life daknya pun. apa2 sakit angat kesan dudi hari ya semua kitak org pun nanggung ngembak pulang... pepek terbeyak ka.. salur kemeh terguntin ka... anak sik mok nyusu ka... susu jadi kerin ka... meruyan ka... semua tanggung sendirik. sendirik yang akan ngadap. your life, your health your body, your rights your responsibility...

p/s post lamak2 ku gambar nya semua ilang. sebab aku reya at one point sik bayar hosting and then account aku deleted and file ku semua hilang. hahaha... even domain name makmoden pun aku sik renew bayar... tok tek nasib sekda org lain meli... lamak juak ku nunggu nya available balit... betapa tunggang terbalit nya idup ku lamak tok... haha.. sikpa... janji manis biasa ku... aku nak mula menulis balit.. sebab aku nak organize sikit banyak buah fikiran terbuku di hati... haha

Sunday, August 31, 2014

Update 2014


Yobih. Nang sik bulak ku madah ku kinek tok update blog ngegeh tok sekali setahun. Nakpa tek dah ada facebook, twitter (macam nya main tweet tweet juak!) facebook sama juak, lebih ke silent reader jak. Kali dah kin tua kali hooooo....

Ntah. Aku cem rasa sekda bahan jak nak k kerepak. Aku kinek tok lebih ke zen living (nang ada) coba menenangkan perasaan yang berombak di dada (ptuih!) sik mok anok orang gik... Depan or belakang (aku kan penganok pengingga naudzubillah) so alhamdulillah la... Sik la perfect tapi dapat dirasakan lah benefits dalam berusaha sik mok anok orang (cuma sora ku nyerarat nganok anak2 ku jak! Muahahaa... Sabar mak... Sabarrrr) mudah mudahan aku terus istiqamah dalam mengalih focus ke arah benda2 yang positif ajak.

And talking about being positive and miker benda2 hepi... Antara benda2 yang nyuruh ku happy ialah pusak2 ku. Main pusak ku waima kejap jak memberikan rasa tenang dan amannn jak... Ilang jak semua masalah ku... Dan since aku berkecimpung agak mendalam juak dlm bidang pusak tok... Dan aku nangga maseh rami yang salah info or sik tauk hal pusak, bagus ku berbakti menyumbang ilmu dunia pusak ku lem bahsa srawak. Mun agik english articles mengarey2 jak. Asal rajin baca... Maybe ada kedak orang lebih suka baca article lem bahasa srawak nak...? Sebab rami ku diat nanyak soalan (selalu soalan sama lem grup2 di fb nun) maka cem... Senang jak mun gugel... Maybe next time mun ada boog entry ku menjawab persoalan yang sama, aku ngkah link jak lem komen. Haha. Sik lelah ku naep panjang2 gik.

So yalah tek jak update penting kali tok. Aku ada blog baru. Khas hal pusak jak. Sapagapa cat lovers boleh la follow blog ya. InsyaAllah since nya hal pusak, aku kan rajin update. Sapa kenal aku personally akan tauk mun aku kakar hal pusak nang sik pande berenti. Over information. Org tanyak sigek jak. Ku jawab berjela2. Biyuk org ya nengar ku jawab. Hahahaha... Ok lah... Tok address blog baru, tapi website utama nya aku lom hapdet. Menaun dah. Ku malas. Haha. Kelak la mun rajin ku hapdet main website nya...


Mun kitak orang tertanyak2 apa maisuricats, lak la ku nyerita lem blog ya. K lah... Bye... (Sapa kah lagik maseh baca blog usang ku tok ho) hahaha...


- Posted using BlogPress from my iPad

------------------------------------------------------------------