Friday, November 28, 2008

Ahahahaha!

adoh eh... jenaka kerja pusak tok eh! pelek pelek jak!



sigek gik!

Thursday, November 27, 2008

Rega Minyak and Rega Barang

adoh eh.. lemah nyawa ku ke pasar.

rega minyak eh.. mun nak nait singgit! nak turun berincit-rincit 15 sen 15 sen.. dah pa banyak untong dapat dalam proses nak turun ya?

rega barang eh... waktu rega minyak nait alu kinek kinek nait. konon nya kos barang nait tegal minyak. sak jak barang stok lamak ya! kakya minyak turun rega barang sik penah turun.. maintain gik gya jak. kakya apa kata orang lem brita?

"kami hanya boleh memantau harga siling sahaja." bodoh! turunkan la rega siling ya! nak leput orang.. apa lah reti kesatuan hak pengguna oh?

ndak ku tauk eh.. krajaan time cemtok sik mok jaga rakyat... dah time nak ngundi kelak kelam kabut nak ambik ati rakyat. hipokrit kali jak... ah! sidak pembangkang terok agik. bukan main ngegeh gik janji janji manis... tangga ku tang kin terok jak dah daknya ambik aleh. tang sik aman jak dunia. masib bait sarawak maseh BN.. mun BR sik ku tauk lagik macam ne..

Saturday, November 22, 2008

Lagu Wajib Tadika Bina

sapa-sapa ex-tadika Bina will definitely know this song!

satu pokok kelapa
dua itek berenang
tiga mulut ternganga
empat pendayung sampan
lima perut buntal
enam ubat nyamok
tujuh kapak petani
lapan ceremin mata
sembilan pokok toge
sepuluh pokok kelapa... dan sebiji bola
senang senang sekali dalam menghitung angka
senang senang sekali dalam menghitung angka

hahahah! yah.. klasik gila lagu ya.. aok.. ada sigek gik lagu ku salu lagu ngan anak ku time nya mandik. sak lelah laki ku ngapal lagu tok juak.

pelangi pelangi
alangkah indah mu
merah kuning hijau
di langit yang biru
pelukis mu agung
siapa gerangan
pelangi pelangi ciptaan tuhan

yah.. lagu2 tok semua dah di serap masok dalam kokurikulum skolah nak? ada sigek gik lagu ku dengar lem tivi reya... geleng palak ku. maseh juak duhal sidak ngaja lagu ya ngan miak skolah rendah.. dari aku mpun marek darjah duak kah darjah tiga. dah la maseh hapal aku! huh!

papa ku pulang dari kota
papa ku beli kan kereta
kereta kecil warna merah
boleh ku bawa ke sekolah

pon pon pon pon pon pon pon pon pon (brapa banyak pon la)

kereta kecil ku berbunyi
marilah adek mari naik
akan ku bawa ke rumah nenek

hai hai hai... nang nostalgik la lagu lagu tok semua.. Adie ya mention skolah tadika tek... ya alu teringat ngan lagu2 tok! hahaha!

Friday, November 21, 2008

Malas ku!

mun dah malas nak spekiang... aku ngerico dalam tok jak... kepak nyawa ku speaking eh... coba la basa sawak tok bahasa rasmi owh.. nakkan senang... suma org boleh baca.

aku ada cita2 nak nulis buku cerita kanak2 lem bahasa srawak... sak miak kita pandey maca juak.. tok bahasa tutur bahasa srawak.. buku bahasa melayu... ingga juak nak maca buku cerita melayu ngan anak kecik nok gik lom paham ilak bahasa... mun basa omputih gik la parah!

lagu lagu sawak best juak mun nak di rekod. so far org melaya tauk lagu cong kerepang rasa ku.. coba ku lagu lok

cong kerepang belangak sombeng,
pecah geliga ketawak teng teng
tangan nek esot tergoleng goleng
tergoleng goleng

apa ndak reti tangan nek esot pande tergoleng goleng... apa ndak dosa orang tua ya kah. aok, sigek gik lagu faveret anak ku.. krn nya salu gugok, terantok, jadi aku salu lagu ngan nya

merasa merisik
melapit daun buloh
merasa [nama anak] tadik
mama sik suroh!
phuuahh! [tiupkan rah sakit ya]

alu senyum lah nya.. sigek gik lagu ku suka nenga mak ku lagu ngan cucuk nya

cong kemembek
kemembek sama gendang
anak orang dalam bondong
sintak sintuk
engkang enkong
taik katak taik burong!

aku lah sik penah imejin taik katak ya macam ne.... pa gik ada lagu oh... kelak lah mun ada gik ku nulis lem tok gik... saja jak nak ngerico... boring2 kedong anak gik tido tek...

Sebulan Sekali

aku tok sebulan sekali jak nulis lem blog. ngegeh jak mok ada blog juak.. senar nya aku ada blog lain juak, tapi bukan blogger pun platform. jadi aku tok ngegeh jak ingin nak berisik blog blogger bah. tapi sik piyan nak update. bizi...


jadi newsletter jak blog tok! ahaha.. main update sebulan sekali. aku tok busy dengan website ku sigek ya... hadohhh... sakit juak nok ngereja molah website tok.. terkial2 jak rasa nak molah isi-isi berguna... nama lagik nak coba beridup dgn tenet tok.

banyak benda aku dah belajar tentang selok belok carik duit dari tenet. dan yang ku rasa paling susah lah bahasa... mainly orang yang banyak surf the net ya omputih.. orang kita brp kerat jak... unless la mun kita ada specific niche yang rasanya cukup banyak audience orang mesia.

nok di tauk aku.. blog nok panas-panas belaka, blog nok cerita ceriti hal politik. aku bab-bab politik tok malas ku! meluat ku nenga. sorang gitok. sorang giya. ngegeh jak sik tentu pasal. ada gago gago kedirik jak... nok susah susah kita tok sik pernah ambik kira... cakkkap jak tinggi melangit tapi habuk pun tarak... pish! semua nya sama jak... pembangkang ka, mainstream ka.. pa boleh buat jak kita tok sekda pilihan lain... mun la kita tek dapat ngundi Obama tek kah... maok ku ngundi Obama...


hai.. aku tok mun dah ngerepak alu la ngereco. sikpa... no.1 sik banyak orang mesia baca blog ku. no.2 brp kerat agik lah org srawak nak? org srawak jak paham tutur aku sitok ndak?

ku pun gik sik tauk tema apa nak pakei ku cerita ceriti lem blog tok.. mula nya aku nak cerita hal hal nok mengegehkan jak... tapi aku rasa cerita ngegeh tok pandey cepat kerin jak... leka ngegeh kedirik nak?
------------------------------------------------------------------