Sunday, December 28, 2008

hepi niyu ye Hijriah 1430!

oitz... ku lamak dah sik update blog.. dan membaca blog2 ngegeh sedunia... sik sempat aih... bizi jak... tok pun rasa ati nak nyoh blog tok idup jgn mati di telan jaman.. apa jak lah...

so hepi niyu ye sidak... hopefully tahun baru membawa rezeki, kebahagiaan, umor panjang, barakah dan segala benda lain yang positif positif ajak...

ku gik lem proses nak carik rumah sewa tok... klak mun dah nemu dan mula pindah gik la bizi... haiya.. stengah lemah rasa nak pindah... tapi harus... dah 2 tahun numpang rumah parents.. gara2 si gobloq Muhandis yang membiarkan rumah kamek orang terbengkalai sik disiapnya dengan defect yang sik cukup kertas nak nulis nya...

dah hanta demand letter pun sik di lalek nya.. sikpa.. kmk org akan sue! ingat mentang2 kompeni besar boleh molah sesuka hati menganiaya org kecik cem mek org tok? sik pa.. Tuhan adil...

yang sakit nya.. installment rumah dah ongoing bayar.. rumah sik juak siap2.. sepatutnya siap september 2006... hingga saat ini... impian kami jadi habuk saja...

so kengkawan... jangan la beli rumah dengan Muhandis ah.. Muhandis haprak.

Thursday, December 18, 2008

Kenak Ku Malu ngan Gambar Nikah ku...

cob kit or nangg...

masa ku sandin di dewan, sidak boleh gik lupak nak mbak pisok k motong kueh... siyan sik? siyan sik ngan aku? Once in a lifetime beb!!!!

pengajaran nya.. waima kecik pun benda ya.. details jangan la di lupak lupak... seperti pisok k motong kueh...

seumor hidup ku nangga gambar ku nikah motong kueh makei pisok TAKA! arghhhh!!!!

Wajah disebalik Tabir

ok... rilek2... rilek2... maseh dunia tok berputar bah..

aku tukar profile pics ku ke wajah sebenar ku... (hyperventilating) k, k.. ilek2... sekda papa bah.. sik mati bah... sekda orang bunoh bah... nak?

kedong ati gik brani, ku nak gohed jak.. kedong... mun ku kecut balit, berik masa 24 jam la... ku tukar balit gambar ya... ok2... ilek2... (tangan bergegar2 naip tok)

Anak Bapak

senarnya lamak dah aku nak nulis... tapi sik berkesempatan.. anak ku demem kak raya aji ya tek.. bizi...

reya ku nangga cita anak bapak... (maka bizi.. sambil melayan anak ku main bah) si P. Ramlee tek call bapak nya madah nya nak nikah... sak jak nya nak mayar hutang... mintak prezen nikah...

"sik banyak pak, 3000 ringgit jak" katanya...

"owh..." kata bapak nya, "mun kau nak nikah ku merik 4000 ringgit!" alu suk lah P.Ramlee tek.. kakya bapak nya tanyak asisten nya, "ko rasa menar ka si Harun (nama p ramlee lem crita ya) ya nak nikah?"

asisten nya jawab "menar bos... si Harun ya amanah orang nya..."

"Amanah? hohoho... Mun cemya kirum ngan nya 5000 ringgit!"

aku nangga cita ya tek ngen bapak ku. ya ku tanyak bapak ku, "pak, rasa2 nya time ya brapa nilai duit ya hari tok owh?" sebab bagi aku.. ney ada banyak 5000 ringgit ya.. banyak la juak.. tapi sik la gedegang gilak...

bapak ku jawab "ada lem 20-25 ribu ringgit"

wahhhhhhh...... besar duit kita dolok oh...

Monday, December 8, 2008

o Sidak.. Slamat Ari Raya Aji ah...

sempat juak ku nak nulis di tgh2 kesibukan kota tatkala sapi mengaum di luar menunggu takbir dan berlari ke syurga... dan akhir nya di goreng dgn mentega... nyum nyum.. kejam kali jak bunyi...

pa yg nyoh ku kepoh gilak nak nulis tok kan apa... ku sik puas hati jak.. nemu org nok mera aku time ku kak branak lok.. nok ngurut n nyapu kasei ke badan ku... last skali nya nemu aku, aku 12 kilo lebih berat... boleh gik nya nemu aku kinek tok madah badan ku berisik!!! huh!! kejam!

aok lah! berisik la badan ku.. ada muscle, ada usus, ada tulang.. tulang ku besar oi... muehehe... ku tak rela di kata berisik.. ku tauk mun ku k tudung lilit nang la muka ku chubby.. muka ku nang chubby sejak azali waima aku kurus cem skeleton bah! yah.. emo indah ku tek...

chiowz loks.. sidak gik bizi debah nun.. ku nak zuhur loks...

Saturday, December 6, 2008

birthday Nyenc Hari tok...



Nyenc 5 tahun hari tok... dan aku... sweet 17... ahaha... ibu muda nak?

sik berasa dah 10 years since lepas spm.. teringat ku berdey time ya.. mek orang spm terpaksa diam asrama sebab takut banjir lanina ka lanino ka... takut banjir sikpat turun spm.. mek org tok skolah harian, bok nak bukak cawangan asrama... mek org la guniea pig nya...

anyway, that was one of the best times in my life... nang rindok time ya eh. mula2 bukan main gik mek orang ngomel2 sik mok diam di skolah.. mulanya wajib, tapi setelah a few days di asrama dah sik wajib gik, pi mek orang dah rindok ati tek...

time spm bah.. enjoyyy.. sik da kelas, blajar ekot time dirik pun. cikgu sik strict.. takut mek urg stress tek nak... uuhhh... pesta makan la cya.. dorm aku nang sigek lemari k nyimpan dak sgala brg makan.. ingat ku ku gik gila makan mi daddy time ya...

noria and the geng suka nyurok main tas atap.. pelek2 jak eh... ada antu lem jamban la.. main surat2 cinta konon konon nya tek la... ahaha.. time ya la aku dapat gelaran Burnian.. yala.. kan miak asrama salu main surat2? time ya sekda henpon koh. public fon ada.. ya lah tek mek org main surat2 juak hanta ngan miak laki melalui Lynn Posto... apa kabar nya kinek tok oh?

Lynn posto tok anak tukang masak yang diam di asrama laki.. daknya masak siya and tiap2 hari Lynn akan hantar brg makan ke asrama rompuan. yalah dak ijan and the gang mula2 hantar surat.. nuju kluang girl la.. gadis misteri la... mek org balas balit, ke jejaka buluh perindu, jejaka di sebalik tabir la.. hahaha.. lucu nar juak.. aku tek putri burnian tek konon tek... hahaha..jenaka...

nang best kenangan time skolah eh.. sayang aku sekda scanner.. mundak tek dapat juak ku upload gambar2 time ya.. time ya sekda digital camera koh.. mun ada pun mahal, sidak pro jak ada kali... camera time ya semua pakei film pun.. mun sik di cuci sik tauk gine rupa gambar... bukan nya ada camera fon kah apa kah kedak kinek tok.. henpon pun besar brief case kali time ya.. hahahaha...

Friday, December 5, 2008

Migang Asuk Sik payah Samak?

mun nang kompom giya eh.. mok ku nyambong blajar ambik jadi vet... mena aih... kakak ku yakin boleh jak benda ya benar.. nya madah megang asuk sik payah samak sebab sekda tulis lem Quran. mun kitak orang nak baca fatwa ya, boleh baca sitok.

yalah ninek ku bisin... apa kata nye tek kah.. "boleh nginang asuk... pi pas ya mok di seretuk" seretuk.. rasanya ya lah word yang nya guna... klak ku tanyak gik.. berharga ya, perkataan purba..

walaupun nya agak convincing, dan German Shepard kakak ku sangat la kiyut.. suk nangga nya berekot berekot.. cem lam tivi jak... aku maseh ada rasa sangsi dan was was... mun dah was wis wos ya sik payah jak la nak? sik pa lah.. sungguh pun ku teringin dengan Siberian Husky, simpan jak ingin ya.. ku ragu.. gik punn... aku maseh lebih ke cat person than dog person... kakak ku yang tersangat sangat sensitip allergic ngan pusak ya boleh gik sik allergic ngan asuk nya.. sik adil lalu.

gik pun... asuk tok mok di toilet train gik, sik cem pusak, toilet training nya built in. kakya dah nya besar, ne ada cukup compound rumah k meng exercise kan nya.. mok terpaksa di mbak jalan... nemu gik aku nok pemalas tok.. hahah.. mok kali ku mbak nya jalan, pi makei sledge (since aku nak nginang siberian husky tek nak).

yalah tek, pusak kan nya mok nenga kata nak? asuk kakak ku di tunggah, kinek2 nya datang. pusak2 ku, mun ditunggah, di jelin nya dolok aku. mun nya malas gik ngantok nya polah sik tauk jak... unless mun aku ngibar2 pusuk depan idong daknya... apatah lagik mun (kadang2) teringin nak mbak pets jalan2 cem asuk nak... pakei leash, nya jalan di sebelah.. pusak ney da nya maok cemya.. jong ada kaki kita di karat nya.

tapi Nono telah memberikan idea baru yang sik pernah ku terpiker... mun nak teringin nak mbak asuk jalan, tapi takut, yala, kita sik sure mok samak sik nak, mbak kambin instead.. kiyut bah... sal kan kambin ya sik nandok bontot kita dahla... kambin ya besar cem asuk, tapi nya makan rumput, dan sik payah samak... what other better solutions? mun compound rumah besar dapat juak kita jimat duit upah orang motong rumput...

Wednesday, December 3, 2008

Bosan Tahap Gaban

Tiba-tiba aku bok perasan yang aku tok seorang yang membosankan... ahaha..

akhirnya blog ku yang sigek nu (yang lebih lagik membosankan) dah berjaya get through.. sik ku bingung gik penin palak... dak students ku... adoh... dah sik guna ngan aku gik since daknya dah main youthsays... aku ada sedia forum k sidak nya... mun dalam sebulan tok forum ya sunyek... malas ku nak maintain forum ya eh... bosan bah.. yah...

yalah... giney sik nak bosan dan biyuk.. hari hari diam rumah melulu... tiap2 malam bukak aruna sebab anak ku suka nangga bitismen nya... dah nya nyurok debah meja sikpat di tunggah... dah la sik pandey takut ngan apa2... bila bunyi bitismen chanel aruna bergaut2 nya kuar dari debah meja berekot gi depan tivi... ah.. maless ku!

Monday, December 1, 2008

Blogger Ngegeh Sedunia

ahahaha! ku bukak blog kawan ku tek... skali ku nangga.. rami juak bloggers ngegeh cem aku! ahaha.. ngegeh tok dari sudut positip ah... kan ku kata mula2 ngegeh is good for your self esteem? nang mena bah.. rindok ati maca crita sidak tok.. senyum2 sorang jak aku.. walau pun rupa tidak ku kenal...


palak ku maseh tension ngenang blog ku sigek ya gik tengah stranded... aku tok nang bercita-cita tinggi juak eh... suka juak nak maintain benda macam-macam.. kakya tension.. bodoh!

aok... since ku dah mola dengan website pusak ku... aku ingat nak translate nya lem basa srawak jak owh... hrm.... best juak mun ku tekaber nak ngereja nya.. saja jak nyusah dirik mpun... hobi...

Sakit Hati ku!!

aku tek konok nak tukar hosting gik ngan blog makmoden ku. paid hosting la tek... local pun company. sebab aku nak set up forum, jadi aku perlu host yang lebih stable and reliable daripada free hosting...

dah beli, dah bayar, dah delete, dah set up, dah install... sekali tek sik tauk ujong pun tang ada ada jak sik pat bukak. blog sik pat bukak, sik keluar, server down.. cpanel pun sik dapat, ftp pun sik dapat... arrggggghhhhhh! tension palak ku! nok tok la mula aku nak ngeluar statement cliche, Malaysia Boleh! hah!

pecah palak ku... tension aku benda benda technical nok di luar kawalan ku macam tok eh.. sakit palak ku ngenang.. tension!!!! aku dah contact daknya.. hopefully this stupid thing will resolve soon... i need my blog live on the web!!!!
------------------------------------------------------------------