Friday, December 5, 2008

Migang Asuk Sik payah Samak?

mun nang kompom giya eh.. mok ku nyambong blajar ambik jadi vet... mena aih... kakak ku yakin boleh jak benda ya benar.. nya madah megang asuk sik payah samak sebab sekda tulis lem Quran. mun kitak orang nak baca fatwa ya, boleh baca sitok.

yalah ninek ku bisin... apa kata nye tek kah.. "boleh nginang asuk... pi pas ya mok di seretuk" seretuk.. rasanya ya lah word yang nya guna... klak ku tanyak gik.. berharga ya, perkataan purba..

walaupun nya agak convincing, dan German Shepard kakak ku sangat la kiyut.. suk nangga nya berekot berekot.. cem lam tivi jak... aku maseh ada rasa sangsi dan was was... mun dah was wis wos ya sik payah jak la nak? sik pa lah.. sungguh pun ku teringin dengan Siberian Husky, simpan jak ingin ya.. ku ragu.. gik punn... aku maseh lebih ke cat person than dog person... kakak ku yang tersangat sangat sensitip allergic ngan pusak ya boleh gik sik allergic ngan asuk nya.. sik adil lalu.

gik pun... asuk tok mok di toilet train gik, sik cem pusak, toilet training nya built in. kakya dah nya besar, ne ada cukup compound rumah k meng exercise kan nya.. mok terpaksa di mbak jalan... nemu gik aku nok pemalas tok.. hahah.. mok kali ku mbak nya jalan, pi makei sledge (since aku nak nginang siberian husky tek nak).

yalah tek, pusak kan nya mok nenga kata nak? asuk kakak ku di tunggah, kinek2 nya datang. pusak2 ku, mun ditunggah, di jelin nya dolok aku. mun nya malas gik ngantok nya polah sik tauk jak... unless mun aku ngibar2 pusuk depan idong daknya... apatah lagik mun (kadang2) teringin nak mbak pets jalan2 cem asuk nak... pakei leash, nya jalan di sebelah.. pusak ney da nya maok cemya.. jong ada kaki kita di karat nya.

tapi Nono telah memberikan idea baru yang sik pernah ku terpiker... mun nak teringin nak mbak asuk jalan, tapi takut, yala, kita sik sure mok samak sik nak, mbak kambin instead.. kiyut bah... sal kan kambin ya sik nandok bontot kita dahla... kambin ya besar cem asuk, tapi nya makan rumput, dan sik payah samak... what other better solutions? mun compound rumah besar dapat juak kita jimat duit upah orang motong rumput...

7 comments:

t. said...

razin kambin!!hehhhhehehe, kambin yang boleh diembak loya!

MakModen said...

tedah razin!! ada tak beli bunga ngan nya k makan tek? ehehe.. mahal bunga ya bah!

dukunlintah plk said...

hati-hati ngan artikel agama lam intenet.. tanyak ngan ustaz bertauliah jak.. kenak sikmok nginang semut kah, cicak kah, anak lipas kah?. hoho

MakModen said...

ahaha.. aoklah.. mun nginang kompon tek muak juak banyak untong pat jual ngan urang ngail nak owh... produktif apa...

yalah tek.. kamek secara diskusi dan teori nya ajak mek dapat terimak.. sbagai makluman ajak.. pi secara praktik nya kamek maseh sangsi..

kakak mek tek yakin boleh sebab nya ada tanyak sorang ustaz tok.. pi mek sik tauk la ustaz ya bertauliah ka sik.. kali juak bertauliah sebab nya tek yakin boleh..

farah.marzuki said...

aihhh camney?? sik perlu serrrtukk kahhh? apa jak dari dejah 1 sampe pom paep ustaz ustajah ngajar mesti bersamakkk pa smua.. mughallazahhh giteww..

mun urang padah duak2 kerin, as in tgn kita kerin, n asuk kerin sikpa. tapi masalahnya tgn kita tok sentiasa bepeloh koh neng..

aih sik tauk juak kamek lah. alu konpiuss eh. kaktok alu nimang asuk kamekkk!

MakModen said...

yalah... ustaz nya madah sik payah sertuk... ntah mcm ney.. mek pun sik nanyal detail gilak.. yang ada mek baca not fatwa lem internet ya tek jak lah...

kakak mek dah jak nimang asuk.. G.S you! pure bred.. k jaga rumah nya.. pa nya jerak umah di masok pencuri masa nya gi choice mall kejap... ilang burong nya 2 ekok... ya nya sedeh ilak.. burong ny pandey morah ta kakar bah..

nono said...

nang ada juak orang madah sik pelu samak.. tapi yalah kmk sik berani and was was nak..

hahah.. kambing nak best di embak bejalan!

------------------------------------------------------------------