Tuesday, December 22, 2009

benda2 annoying lem tibi

1. Iklan coklet. Kakan la makan coklet muka monyeng2. Bencik li jak. Ceridak.

2. Bila hujan alu la astro sikpat di tangga.

3. Cerita universiti/kolej yang cliche. Mesti ada geng pompuan2 so called popular. Ada yang geek. Gago bergerek men kaco2 sama dirik. Hish. Mencik li jak cerita cliche pebulak giya. Ingges ku.

4. Jim Jam and Sunny alih bahasa dan yang sewaktu dengan nya. I have to bear with this coz I have a 2 year old boss.

5. Cerita Dyesebel dragging gila dah la ngak 3 kali seminggu. Sik puas hati! Sik puas hati!

6. Paling meluat nangga muka Nasyilla Mirdad dan somet nya dan ngansa2 nangis nya.

7. Cerita endon/filipin asal terantok jak alu la ilang ingatan. Alu mok surgery. Alu la buta. Mun anak aku tek alu jadi apa kah nya. Miak ya ada built in helmet. Ndak halah2 bincut siya bincut siya.

8. Biggest loser. Nang loser la. Sik suka.

9. Raja lawak. Hish. Nuff said. Yuck.

Monday, December 21, 2009

Random Thoughts

bila rami org suka kita, rami gik yang sik suka kita. Mun rami sik suka kita, rami gik yang suka kita. So, mun rasa ada org sik suka kita, boh susah hati gilak sbb rami juak yang suka kita. Sik cayak?

Contohnya. Aku sak ati gila ngan mawi. Tapi rami gik org minat nya. Termasoklah mak ku. Aku suka-tapi-sik-suka-tapi-sukala-juak ngan ct noliza. Tapi rami gik org sik suka nya. Tapi org suka nya pun rami juak. Tapi contoh yag paling bernas ku rasa ialah nabi s.a.w junjungan kita. Umat pengikut nya rami, tapi musuh nya pun rami. Ya cuma hukum alam yang di cipta Allah s.w.t kali. Macam graviti.

Jangan derhaka ngan org tua. Kita sik tauk sejauh ne kesakitan yang di lalui daknya dlm membawa dan membesarkan kita di dunia tok. Org tua pun jangan miker ada hak istimewa giya lalu nak jadi tohan. Keputusan dan pandangan anak alu semua sik mok terimak. Mok dikpun jak molah decision. Anak pun ada hak dgn life nya mpun. Wa ima baruk umor 2 taun, nya dah ada preferences mok makey baju apa. Bila kita sik hormat keputusan nya nak makey baju tido di siang hari, ya akan mematahkan semangat juang hidup nya. Wohoho.. Loba.

Bini harus hormat laki. Dan jaga makan minum nya. Jangan sampey nya lapar. Sebab bila nya lapar nya akan jadi gorilla. Kecuali bila kita buntin sampey sik kongang nak jaga makan minum dirik mpun mbak mabok kepoyong ya, hak istimewa laki untuk jadi gorilla di cabut serta merta. Bersyukur la bini sik jadi naga.

Bagi orang yang beranak secara cesar, aku paham perasaan kitak org. Mun kitak org rasa depress, rasa gagal, rasa kurang heroic, sbb sik encerik perasaan 'ibu sebenar' sebab daknya tek berjuang bersabung nyawa branak sampey bisak 'toot' nya. Cesar bukan short cut. Cesar bukan main tipu. Sapa branak cesar bukan pengecut. Sebab nyawa kita lebih dalam bahaya bila cesar. Ya major abdominal surgery. Sapa lom cerik cesar iboh nak eksen. Sakit ngengon lukak pas surgery hoke. Just because you can deliver normally, doesn't mean you are better than cesarean mothers. So cesarean mothers, you are not a failure. You are also heroes in your own right.

Congratulations to my dear fren who safely delivered her baby boy via cesarian section . The baby is a whopping 3.8kg boy. Birthday anak nya sama ngan kau Noria.

Which reminds me. Hari tok birthday Akeng. Last kali ku nemu nya last year waktu nya carik rumah urg dekat lorong umah mak ku. Ku soh nya miskol ku, nombor ku senang jak mok hengat bah. Tapi sampey kinek tok sekda kabar berita. Akeng, mun ko baca tok, hepi birthday ah. Rindu lamak sik nemu ko.

Kawan ku pun mok nikah 1hb and 3hb lak. Ku mok gi. Hopefully ku sik mabok jak. Ku hingin nangga nya jadi penganten. Mesti keren kacak gila bak bidadari.. Heh..

Ku suka lagu rain by mika sampey nangis2 kotan ku suka. Hoho. Nama lah horang bonten hoh. Pelek2 jak. Walaupun ku nampak cool gila sik cayak tanyak semua org, tapi... Haha.. Gorilla pun sik tauk. Hanya naga yang tauk.

Last skali. Hari tok anniversary ku nikah ke-3 tahun. Dah. Dah gik ku ngerico sik tentu pasal.

Thursday, December 17, 2009

Storm....

bukan blekberi k.

ku nak cerita hal Storm Riders ngan Storm Warriors tok. pa tek ku gi nangga Storm Warriors.. so kedung gik fresh ku nak ngerico. lamak juak dah jari jemari halus ku tok sik ngerico.

k, keoada sesiapa yang sekda ekot or cerita genre tok di luar bidang kuasa kitak org or kepada sesiapa yang dah sik ingat gik kah.. kerana cerita Storm Warriors tok sequel cerita Storm Riders yang keluar 10 tahun lepas. erk. 10 ka 11. whatever.

tok lah treler nya



aku cem sik pa minat gilak nak nangga cerita tok tek.. puas laki ku ngersik. pa malam ku malar tetido tgh nangga cerita tok. memang ku minat baca komik dak pendekar laut dan yang sewaktu dengan nya... sapa peminat komik akan minat cerita tok sebab nya ekot komik.

tapi aku tek nangga penjejak awan (cloud) tek rambut cem menempek jak. alu turn off. walaupun kira cem best la nya lawan2... tambah gik anak pak saok ya tek ngegeh nak mampus sa dirik nya kach gilak.. huh.. alu meluat ku nak nangga.

pendek cerita nya cemtok, ada la sorang pak saok tok. nya nak menguasai menakluk dunia (biasa la ya nak) dan nya ada tukang ramal. yang nya akan jatuh di tangan wind dan cloud. kecuali mun nya dapat nyoh nya duak ya sik sebulu bok nya tek selamat.

wind dan cloud waktu ya tek gik kecik tedah nya. mati la mak bapak nya kenak bunuh alu la nya duak tek kenak kidnap dan di besarkan oleh pak saok ya tek... di train jadi pahlawan nya, jadi org suruhan nya. (mun nak ekot logik, bunuh jak la waktu gik kecik tek... susah2...)

si pak saok ya tek nang la koat berlawan. nya ada sorang anak rompuan yang super mega la ngegeh sampey polah2 tido ku kotan menyampah nangga kengegehan dan kerasa kacakan nya tek...

cloud tok, org nya bengis, sik banyak cakap. mun nya mok nya terus ambik jak. sekda negotiation. cloud ya nok rambut curl warna biru ya.

wind tok gik maseh macam manusia biasa. maseh nak berpantun-pantun malu2 pusak ngan rompuan ya tek... ada la sor nya duak tek dating segala.

si cloud tok tek sik. nya men masok jak bilit rompuan ya tgh2 malam terus di *toot* nya jak. rompuan ya tek nok nama kenja kenja juak maka begerek ngan wind mok juak dengan rela hati di *toot* leh cloud tek.

si pak saok tok tek tauk nye duak ya tek minat ngan anak ngegeh nya. dengan licik nya di nikah nya wind ngan anak nya. alu la wind ngan cloud tek berkelayi. sekali berkelayi ngan pak saok ya tek juak ku dah sik pa ingat gik pahal.

dalam pak saok ya tek 'nembak' cloud makei kuasa batin nya nak, anak nya yang ngegeh tok block. alu nya kenak dan mati.

pendek cerita alu wind ngan cloud join forces dan munoh pak saok tok tek. abis cerita.

ada juak cerita nak?

ok. sambung cerita Storm Warriors

tok treler nya



hrm. pa mok kata owh? komen ku.

kali tok tek nasib bait juak nya tek sik berebut rompuan gik. mun sik ya muntah lem popcorn laki ku di panggung. pas ya. rambut nya duak kacak gik. heheh. sik la menempek cem wig lem cerita first ya. owh. special effect nang best. macam nangga komik berjalan jak.

tapi. character rompuan ngegeh nok raskach gila ke dirik tauk ada. kali tok tek gerek wind. leh nya malar tukar email ngan rompuan ya. bok temu tek cek2 rompuan ya kach. sayang nya ngegeh.

ku suka character cloud lem crita tok. nya humble. sik bengis cem dolok gik. pi nya tetap sik byk cakap. ada nak waktu nak lawan2 sidak suka kakar2 megah hal dirik eh. nya sik. sungguh pak saok ya suka loyar burok, sik sempat ortu ya nak loyar dah di bantey nya. ku suka kusuka.

hrm... si wind ya. lemah sa nyawa ku. cerita tok. disapointingly sekda jalan cerita. mun agik setakat nak nangga special effect ang gambar and persembahan yang kacak, be my guest. but sekda jalan cerita. opening best. closing hampeh. cerita doesn't make sense.

nasib bait si cloud ya tek sik suka ngan sapa2 especially ngan rompuan ngegeh ya. huh. makin kat ending cerita, nang ampuh la rompuan ya tersuak suak ngan dirik nya. rasa nak ku pangkong jak rompuan ya.

ish. oleh kerana jalan cerita doesn't make sense. aku maseh blur cemne nak cerita apa senar nya cerita tok.

mula2 ada pak saok baru konok tek kuat gila babas. tapi nya tek side story ajak duhell.. konok climax cerita tek wind and cloud lawan sama dirik sebab wind tek dah kenak rasuk setan sebab oleh kerana nya mok jadi kuat nak munoh pak saok ya nya sanggup nyerap kuasa setan. giya2 la.

sampey nya kenak rasok pun tek, rompuan nok ngegeh tek berharap demi kekuatan chenta nya dapat nyedar wind dari di rasuk tek nak. skali kenak bantey. haha. gik asa.

dah ya jak. klak ku nyambung. (mun mentimun) bateri netbuk ku dah sikit. ku malas nak carik siney ku ngkah wayar nya. lak mun ku nyambung ku nyambung ngerico lem post tok juak.

k chow loks. haha.. ku suka cloud lem storm warrior. nya jak satu2 nya elemen yang mean business lem crita tok. nok lain2 semua hampeh. wakaka.

Sunday, December 13, 2009

ngaler rambut

aku sakai tok.

Lamak2 tok tek bila di tanyak dengan org2 yang 'alim' or ustaz ustazah, boleh sik ngaler rambut? Jawapan daknya sudah semestinya sik boleh dengan argument kelak rambut ya tek sik masok aek bila kita nak ambik aek smayang ngan mandik wajib. Daknya madah sik masok aek kerana kaler rambut ya tek menutupi rambut jadi aek sik sampey so wudhuk jadi sik sah. Kecuali mun ngaler rambut makei inai. (kaktok crita pjg hal inai gik)

And then keluar gik pewarna rambut 'halal'. Kira da harapan tek lah nak ngaler rambut sebab sik mok ngaler rambut ke inai. (tek konok takut rambut jaik di kaler ngan inai sbb inai nyoh rambut cem bertegar). Tapi maseh juak sidak para 'alim' tek madah pewarna rambut ya INGREDIENT nya halal, tapi maseh juak rambut kita tek sik masok aek.

Ok, so aku jadi curious. Macam ne sebenar nya kaler rambut tok nyoh rambut kita tukar kaler?

Surprisingly, inai mewarnakan rambut dengan COATING permukaan rambut ya and act as a natural conditioner sebab nya lock moisture and minyak rambut dengan melitupi rambut with pigmen kaler nya whatever. Tapi kitak org boleh baca semuanya sitok.

Anyway, nang dah di tauk, dan boleh cek ke kitab2 hadith semua bait nya Bukhari or kitab lain yang mewarna rambut dengan inai adalah sunnah.

Ok, so in that case, inai yang coat rambut pun dikira tidak menghalangi air.

Next, macam ne commercial hair color mengaler rambut? Commercial hair dye, especially yang permanent pun, menukarkan kaler rambut ya dari dalam. Nya serap masok dlm rambut dan deposit color into cortex. Boleh baca semua nya sitok.

so, ne la ada cerita commercial hair color ya menghalang air dari kenak rambut! bukan nya kita ngecat rambut pakei cat. So cerita sik boleh ngaler rambut sebab takut aek sik masok ya cerita pebulak la... Suka juak org melayu kita molah cerita dongeng owh.

Menurut hadith, sahih Bukhari, ku mpun ada bukak kitab ya, english translation mpun la since aku sik pande arab wpun dah 11 tahun blajar bahasa arab... Nang ada ku nangga hadith yang menggalakkan ummat islam menukarkan warna rambut nya. Asalkan bukan warna itam. Boleh boleh boleh ngaler rambut. Sekda masalah nak ambik wuduk. Lain la kaler rambut ya tek berminyak atau waxy, ya bok lah aek sik masok.

Boleh baca sitok mun mok tauk lebeh lanjut.

Yalah ku just heran jak. Kenak kita melayu tok suka nokok tambah hukum nyuruh cem hukum ya jadi lebih susah mok ekot. Memangla.. Mun kita nangga pompuan nok rambut nya kaler2 ya kerja nya nang haram la sebab nya sik pakei tudung. Bukan tegal nya kaler rambut... Ya jak tek lah... Back to basic bah.

Hoho... Ku mok kaler rambut wana apa ho...

Thursday, December 10, 2009

sepi tanpa berita

kotan lamak dah sik nulis entri, dah berkarat sa otak mok nulis. Lain juak busy ngan keja, mabok kepoyong sepanjang masa, dgn segala macam perubahan...

Sebenarnya aku suka nulis... Tapi nok nama belog tok sapa2 jak leh baca. So kira mok berhati2 juak dengan apa yang mok di share. Mun nak share hal kesah idup... Cem membuka pekung di dada jak nak. Mun nak cerita ha laib sekda juak pa benda yag nak di cerita.

Aok, ku sik puas hati ngan crita new moon. Sampey temimpi2 ku kotan sik puas hati ending nya bergantung. Dan pendapat ku, since ku sekda baca buk crita nya, ya love story yang seswai untuk anak2 remaja bok angkat umo eh... Cem 'eeeeeeee...!!! Kiut nya Jacob!!!!' or 'huahhhhhh...!!!! Edward hensem gila!!!!' nok cemya la. Bagi aku, masa 1st time nangga gamba Edward tek lem belog kazen ku, ku pk nya gay. Wakaka...

Hrm... Sigek gik berita yang ku nak share la... Referring to my wish list mok E71 nak.... Bday ku yang ke tua reya laki ku berik E72!! Eheheh... Nang best gila fon ya. Malar jak online. Senang jak cek emel. Dan since fon ya dpt jadi modem juak, ku mok terminate burokband ku. Buang duit jak. Ku mok tukar k digi postpaid murah gik... Wpun nya selow, muak juak murah. Banding ngan burokband, tek konok laju, bayar mahal, tapi selow juak. Bagus ku k digi..

Ya jak la crita ku.. Sekda crita best gilak. Nyawa ku malar sik nyaman juak dudi tok. Btw, post tok dibawa untuk anda dari E72.. Hehehe... Rugi sik ngegeh...

Wednesday, October 14, 2009

yang lurus itu bengkok dan yang bengkok itu lurus...

EGO. mun orang madah muka kita kacak nak... sik perlu vangga or malu. ya anugerah tuhan. sebab macam ne rupa muka kita, ya di berik tuhan bah. mun kita nak bangga.. apa la nak di bangga owh.. bukan kita berusaha pun soh nya kacak. mun nak malu, adakah kita malu dengan apa berik tuhan ngan kita?

EGO. bila ada phD, Masters, Bachelor, alu la kita rasa pande. kita engineer, arkitek, doktor. walaupun semuanya kita 'dapat' atas usaha dirik pun. Usaha ya pun daya yang diberik tuhan bah. Lahaulawalaquwwataillabillah. tiada daya dan upaya selain dengan izin Nya. kita nak angkat tangan pun mun tuhan si izin, sik dapat kita angkat. apa lah nak di bangga kita nak?

EGO. kadang2 benda jaik berlaku ngan kita. ataupun kita nangga pembahagian rezeki. ada yang kaya, ada yang miskin. kita nak mempersoalkan adakah tuhan berlaku adil? kita jak sik tauk betapa kecik nya kita sehingga yang bengkok kita nangga lurus dan yang lurus kita nangga bengkok.

statement di atas tok boleh dibuktikan dengan graph.



graph atas tok bengkok nak? graph tok dari kerek, x=-1 sampey kanan x=1. mun kita zoom dekat2...



nya nampak lurus. nok tok graph yang sama, dari kerek x=2 dan kanan x=2.005

jadi bila kita nangga bengkok nya boleh juak jadi lurus bah. tapi mun kita nangga lurus, nya boleh juak jadi bengkok... contoh nya graf lurus






nok tok dari kerek x=-200 dan kanan x=200. graf nampak lurus. tapi bila kita zoom in nak...



dari kerek x=-2pi and kanan x=2pi, graf tok sebenarnya bengkang bengkok...

jadi kesimpulan nya...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

aku sakai ngan graphing calculator tok aih



paham sik rega nya ajak dah RM620? dapat polah graf nok susah2.. key in ajak equation nya terus dapat carik. statistik? nok terpaksa carik nilai pakei tangga jadual2 ya? sik payah gik. tekan button jak dapat jawapan. graf nya dapat zoom in dekat2, dapat zoom out jauh2. histogram, scatter plot.. semua nya pat polah. dapat gik connect rah komputer and then paste rah apa2 jak.. cem entry tok la... canggih sik? sakai sik?

dapat gik type benda tulis2...

Monday, September 21, 2009

Sang Kancil dan Buaya

ahahaha! baruk jak aku ngan kakak ku crita hal monyet ngan sang kancil...

Kakak: Tolong~ tolong... sudah 4 hari aku tak makan...

aku: jangan monyet... yang itu kau tak boleh makan...

kakak: aku tak peduli! aku nak jugak! aku nak jugak!

Mak : alu nya makan cabik ya nak?

ahahah... aku nang la maseh ingat2 lupak apa nok sik boleh ya... ku ingat part jangan monyet ya jak... lawak li jak... lamak sik nangga.. sidak rtm patut menayangkan lagik katon2 lamak ya... aku da jumpa sigek jak lem you tube. ahh.. the memories... hehehe...

Selamat Hari Raya 1 Malaysia!

yerrdeh. patriotik li jak title nak? sebelum ku setat crita, ku nak ucap selamat hari raya, maaf zahir batin.. part maap2 tok kelak ku cerita ceriti gik. tapi mintak mahap lah owh? 0-0 k...

aok. raya mesti la kumpol ngan family nak, adik ku balit dari KL, so cerita ceriti la macem macem. aku lamak tok tek nang la sik penah pay attention dengan lagu2 satu malaysia ngan dak segala kempen2 nya. bagi aku lagu satu malaysia nok salu main lem mix.fm ngan hitz.fm ya jaik gila. benanah tlinga ku nenga.

kakya ada nak competition nok compose lagu satu mesia ya pun ku sik pay attention gilak. ada skali jak ku nenga flash2 sample lagu nya, nok calon2 finalis nya. until la raya tok adik ku madah ada sigek lagu yang termasok lem top ten ya best, tapi sik menang. faizal tahir yang menang.

so pa gik mek duak tek sembang2 kupi... dengar tak org lagu tok best. dengar lok bok sambung baca k?



bagi aku, lagu tok mena2 capture the spirit of 1Malaysia. know why? lagu tok sangat youthful in a lighthearted way. dan nak, 1Malaysia sebenarnya bukan k generation nok tengah kempen berkelayi kinek tok. 1 Malaysia ialah untuk miak yang maseh sekolah yang suatu hari kelak akan ambik aleh tampuk kepimpinan dan tunjang ekonomi.

lagu tok menggambarkan bahawa kita tok, the younger generation, ilek-ilek jak bah. kita sik penah experience perang, sik penah experience 13 may, kita sekda dendam dengan bangsa yang lain dari kita, secara personal nya in general kita neutral. kita anak malaysia. best bah. lagu tok ada elemen yang hanya kita org mesia jak paham, cem contoh nya ada joke yang hanya org kita jak paham. macam ayat so very the manja. best bah. lagu tok capture that spirit. 1Malaysia memang for younger generation.


nya macam kita nanam pokok bah. pokok tok gik tgh tumbuh, belum da buah gik... gya2 la... bagi generation kinek tok, memang la rasa kempen 1Malaysia ya phoney...

lagu faizal tahir tok best juak. dari segi commercial dan entertaining la.. lagu rock bah.. best k banging best k kelabing dan sebagai nya. lagu tok best, tapi nya maseh agak offkey untuk capture the real spirit behind 1Malaysia. Dengar tak orang. nang best lagu nya. tapi in terms of the real meaning behind 1Malaysia da kureng kit la. bukan about lyrics, but about the feel, the rythm, the beat and the mood of the song. lagu tok energetic dan bersemangat, but ku rasa lagu 1st tek best gik to express 1Malaysia.



lagu siti noliza tok best juak. ngerembang jak bulu roma nenga... nya touching. rasa cem terharu jak. powerful. ala-ala lagu katon Disney kata adik ku. ala-ala celine dion gitu. tapi still kureng seswai bagi aku. lagu first tek best gik.



dan last sekali lagu di polah tomok. surprisingly he's really good. the song is refreshing from his usual style... ya nunjok record label nya yang have a really bad taste in music. tomok ya mok carik makan bah... mesti mok nenga kata. so ku ngkah juak lagu tomok sitok coz it turns out that he's quite good. lagu nya catchy.



so tok jak la lagu yang best dari top ten. and SOOOO much better than the so called all star nok sora sumbang2 belaka ya. bencik ku nenga mun radio stat main lagu ya gik... lagu nok salu main di radio ya nang la org ya sekda idea giney mok molah lagu. jaik gila. menyumbang kpd pencemaran bunyi jak.

so instead of layan lagu raya aku taun tok, raya kali tok ku layan lagu 1 Malaysia... haha.. patriotik li jak bunyi. tapi lagu nya best bah. k lah, selamat hari raya sidak! mak seh maca sampey sitok. c u l8r alig8r!

Thursday, August 20, 2009

Forgive and Forget? Happy Ramadhan!

pernah sik kitak orang nangga cerita melayu/endon kakya fed-up dengan hero/heroine crita ya terlalu bait sampey ke tahap bodo? konok tek nya bait gilak tek orang jaik ngan nya pun nya maseh bait ngan orang ya... geram sik ati tak urg?

tapi nak kan kita pun ada di ajar, supaya memaafkan. Sunnah Nabi s.a.w pun menggalakkan kita supaya jadi sabar dan memaafkan. memang kitak urg akui benda ya bagus, tapi jauh di sudut hati (kadang2 sik jauh ne pun) kita rasa orang yang molah jaik ngan kita ya sik layak di maafkan?

Sebenarnya nak, bila kita sik memaafkan orang, kita mpun yang seksa nyimpan dendam. orang nok di simpan dendam ya ntah tauk kah sik nya... nya hepi jak idup, walhal kita derita merana kerana mencik ngan nya. yalah, tiap kali ta nangga muka nya hati ta bebulu. rasa nak bunoh ada juak. rasa nak cacak mata nya ngan cerepu ada juak... kadang2 rasa sik adil jak orang yang kita sik maafkan ya idup nya cem bahagia senang jak dari kita. tersinggung rasa ego kita.

contoh kecik nya macam tok. katakan kitak orang derep kreta dengan aman damai ilek2 tek... tiba2 jak ada kreta motong laluan dengan kurang ajar sampey kitak org tek beliang ati... marah sik?

marah nak?

ada sik sampey ke tahap walaupun kita sik bergaut sebenarnya, tapi sak lelah ta ngepong moto ya balit dan motong nya balit... ataupun tailgate moto ya semata2 hati kita marah dan geram ngan driver ya. mun sik ya kita sumpah seranah penuh berbakul2 dan mood kita tek alu jaik, walhal eh, orang nok motong laluan kita tek nang la oblivious. nang la sik tauk pun kita marah. sik nenga pun kita sumpah seranah nya. mun nya tauk pun nya sik lalek.

makin marah sik?

tapi mun kita piker mena2 berbaloi baloi sik kita spend energy kita marah dengan nya in the first place?

sik nak?

cemya la aku mun lem moto ada org motong kurang hajar ngan aku, aku maafkan... ku kan madah "Aih, tandah nya ya. nya bergaut bah, dah nak terbobok2 nya lem moto ya. siyan juak ngan nya..." ya contoh kecik jak ah... aku mula dari siya nak belajar memaafkan orang... and move on. hati jadi ringan dan sik mbak beban.

jadi manfaat kita memaafkan orang ya ialah kepada dirik kita mpun senarnya.. bukan manfaat kepada orang ya... cem dari kita miker yang orang ya sik layak di maafkan, sebenarnya orang ya sik layak bermastautin secara sik best dalam hati kita. mun kita lepaskan dan biarkan apa yang dah berlaku berlalu... cem kita sik lalek... hati kita yang ringan sebenarnya.

hrm... mebi kitak urg miker, "aok, tauk ku... tapi aku sik pat.. sik dapat nak maafkan... hati ku sakit... susah nak lepas kan... bekata2 memang senang, sik seberat memikulkan" macam ya la aku dolok... aku mok juak nak senang memaafkan orang.. sak ati ku tenang... masalah nya macam ne? macam ne nak memaafkan orang dengan rela hati sak ati kita tenang dan nyaman?

hrm.. ku rasa post tok pun dah panjang.. lak ku explen gik cemney aku rasa aku makin 'cool' kinek tok. haha.. yerr... sebenarnya sapa yang kenal aku personally, tauk la daknya macam ne tempar nya aku... macam ne 'panas' nya baran aku tok... tapi alhamdulillah, setelah aku memahami sigek teori tok, banyak membantu aku jadi lebeh 'cool'. tapi yalah, mesti Tuhan mok test kita agik nak, makin kita kool, makin gik tinggi test nya. makin gik besar markah nya makin gik besar ganjaran nya nak... paling2 pun atleast dapat menghapuskan dosa2 kita yang kita sik mampu nak taubat...

Jadi, semoga Ramadhan ini kita semua jadi lebeh pemaaf.... bukan k orang lain... k dirik ta mpun juak... Sekian, lak ku crita gik... Selamat berpuasa k!

Saturday, August 15, 2009

My Wish List



shiohh... nang kacak gila beg Kipling tok... I want! ku mok beg tok aih... kakya nak...



ku mok E71... so far lem banyak2 fon nok canggih2 nak, E71/E72 telah menambat hati... iphone pun kalah ok... kakya nak...



ku mok ada netbook. ku berminat ngan toshiba pun netbook.. so sweet... tapi mun abang ku mok jual hp mini nya ngan aku RM800... hp mini pun ok juak.. ehehe...



tangga lok! so sweeeeetttt.. ku mok aih.... kakya nak...



ku mok mini projector cem tok eh.. sine mok carik owh? mun ku ada semua item tersebut di atas... best da jak gi kelas.. sik payah ku beranggong ngan laptop dgn projector besar rumah tiap hari isnin... (ahaha.. sik besar pun... maseh kiut jak.. tapi sebab wujud nya item2 mini di atas nya dah jadi besar rumah)

semua item2 di atas dapat muat dalam beg kipling atas sekali ya... so alu la aku imejin aku ada beg ya, dlm nya ada netbook, e71/72 dan ada mini projector.. boleh ku bergaya pegi siya sinek mbak beg yang sangat anggun dan kiyut ya and then dapat molah presentation anytime, anywhere... wah.. anggun dan bergaya nya!

cemni tukk.. sapa2 rasa dirik nya kaya banyak duit derma2 la item2 tersebut di atas dengan saya k... hehehe... mak sehh banyak2...

Friday, August 14, 2009

Serious suka gila lagu tok...

aku nang la minat ngan Mariah Carey zaman nya mbak lagu tok, zaman nya mbak lagu Hero... skali David Cook mbak lagu tok... whoaaa... cair beb!

Ngegeh Full Blast

aku tek bukak youtube nak encarik lagu Always be my baby di mbak leh David Cook. serious ku suka gila lagu ya... tapi nak, ku tersembul ngan viseo tok instead. shiobbi.. nang la ngegeh tak terkata... ahaha.. nang la sidak korean nang terrer part ngegeh.. mun sidak omputih ingin nak ngegeh nya patut belajar ngan kita org asia tok.. asian lebih gik terrer ngegeh dari daknya.. especially la sidak korea...

cakap pasal orang korea.. kawan ku sorang tok dolok nya kerja di korea... nya madah sidak ya nang la wajib ngan plastic surgery nya... dan nya madah teknologi plastic surgery nang hebat, nampak natural... daknya sik la go for major surgery.. mostly daknya ator hidung, tambah eyelid... dan yang lebih bizzare lagik, tambah earlobe.. just because telinga daknya sikpat menampung 2 igek lubang k sumpin...

aok, daknya makei make up pun tebal-tebal.. up to the point bila nya take off make up nang sik ngelala ngan muka daknya.. kawan ku madah nya mula2 nangga sidak ya macam nangga hantu.. tapi lamak2 biasa juak nya nangga...

kakya nak, parents mun nak nabung k anak bukan nabung k education jak.. ada juak nabung ne tauk kelak anak dah besar mok plastic surgery... hahaha.. nang la gila sidak ya...

tapi nak dari segi kurus daknya nang berjaga makan la.. makanan daknya nang la sik berminyak etc... shioh ya baruk obsess ngan kacak... demi nak ngegeh kali nak...? mun nak ngegeh elemen penting ialah ras kach.. hahaha

so.. tangga tak org video tok... sidak nya nang kacak.. tapi nang ngegeh tahap gaban... dengar lok giggles daknya ya.. eeee....

Monday, August 10, 2009

Signal Mirah



nak ngerepak kit... ku sik paham la.. kenak wujud nya manusia yang suka lampu signal kereta wana mirah? heran ku.. macam la kacak gilak. bodo.

nombor satu nya sik kacak ne. mo duak signal ya sik nampak bodo... (bukan sik nampak bodo, baca: sik nampak, bodo! <-- di tujukan khas kepada yang molah lampu signal moto wana mirah)

aku salu terkejut leh orang tang ada2 jak tukar lane.. sik prasan lampu signal nya on. paham sik wana mirah ya maksud nya brake? mun kita derep di jraya banyak benda yang kita perlu aware sambil palak ta banyak melamun hal lain juak, sambil nenga radio sambil miker anak di rumah sambil miker slide k kelas lom polah sambil miker ingin nak meli E71 sambil kagum dengan mini projector (ku mok mini projector! cem ni tukkkk).

tauk ku mesti sapa2 yang ada molah lampu signal nya jadi mirah anok ku butak lewat gik sik nampak. nampak mena nang nampak. tapi response ya ada a bit delayed bah. sebab masa kita belajar memandu, kita dah blajar semua benda ya.. semua kaler dan maksud nya.. sebab ya org butak warna sik boleh driving... warna sangat penting dalam komunikasi menggunakan jalan raya ok, bukan bapak ko pun jraya ya!

so tulong lah... sapa2 yang bok nak entertain thoughts nak nukar lampu signal jadi mirah ya... tulong lah jangan. sebab urang nok derep kat jeraya ya bukan org mudak jak... ninek ku umor 81 tahun pun gik maseh derep ke jeraya ya mbak cicit nya raon (anak ku). orang tua ya bukan dapat di larang.. anak ku ya bukan dapat di larak. sal pagi2 nya bangun nya dah gi ambik kunci ngebeng tangan ninek ku mbak jalan.

dah. k... dah gik ku ngerepak.

Friday, June 12, 2009

Interview

Alhamdulillah... sik tentu ku tido malam tadik kotan tek nabes nak interview ritok tek... dah la laki ku balit hari rabu ya tek mbak sakit mata... pagi2 gik mata ku sebelah dah start mirah...



tapi waktu ku interview ya baruk sebelah mata jak mirah.. jadi kotan ku mok first impression bagus tek sak ku lelah k contact lens sebelah mata jak... (nendak penin palak) sebab aku sik confident ngan dirik mpun bila k cermin mata... cermin mata ku dah 10 tahun masok 11 lom tukar2... haha... malas jak nak nukar... ku malas rasa tiap kali nak nukar cermin mata mesti ku rasa ku sik sempat dan sekda masa nak mileh... dah ku madah tek aku tok pemileh... tapi once aku dah decide.. aku stick to it... tangga... betapa susah ku mileh cermin mata ya dolok... sampei nak masok 11 tahun ku makei...

yang best nya lekak interview ya aku sik rasa jaik kedirik... kedak masa ku lekak interview di uitm... duak tiga kali ku interview di uitm setiap kali hati ku rasa kak kenak timpak lori pas ya. tapi interview kali tok aku pulang tersenyum2.. bukan sebab aku konpinden dapat... sebab the interviewers (5 orang) are all very nice people. very non-intimidating like most interviewer yang ku jumpa (macam selalu gi interview)

anyway, mun dapat pun aku happy mun sik dapat pun aku maseh happy. mun dapat alhamdulillah jereki ku ada siya... mun sik pat pun aku maseh dapat osaha ke lain bah... dan aku mula suspects that bukan nya aku sik suka jadi lecturer... aku sik suka jadi lecturer uitm.. kakakaka.....

Wednesday, June 10, 2009

Swinburne

shiohhhh... sidak Swinburne call soh attend interview hari Jumaat tok... cemni tukkkk..?! nabes gila rasa ku... lamak gila aku dah sik gi interview kerja.. hrmm 2 tahun dah kah owh? baju apa nak di pakei ku? dah la nok call aku ya speaking, mak datuk! punya la berdebu debu!

yalah aku reflect2 balit.. rasa cem terpaksa juak ku balit ke jalan akademik... yalah dah mok pindah tok mesti la sara hidup makin tinggi... yalah, sik kan la nak diam rumah parents gik... percoma2 jak kenak tuduh idup bergantung ngan parents. apa tek... aku kan 'sik kerja' kakya tiap2 malam ku turun ngajar ya apa kah....

aku bukan kuat ilak nak mileh... tapi pemileh juak.. hahaha... sik bah. you have to like what you do then only you'll be good at what you do. jiwa tenang dan happy juak. kelak la ku memperbincang kan 'soal hati' ku tok lagik. nak prepare hal nak interview tok lagik... siney kah ku ngkah dak segala sijil ku ya...

Saturday, June 6, 2009

Hafla


arh... sik tahan ati ku... aku nak gi hafla juak! aku dah beli kain k molah circle skirt... banyak juak kain pakei molah skirt ya... 6 meter skirt ajak. aku plan nak jadi Esmeralda kelak! huahuahuahau...

Tuesday, June 2, 2009

pindah randah

rasa angkut2 jak aku kwang kwit rumah mak ku ngan rumah 'baru' yorh... kali tok aku pindah keluar for good. cem sedeh jak. yalah.. lamak2 tok tek rumah parents ku ya lah home based. siney2 pun aku pegi tetap balit siya. salu jak pindah randah di KL nun, tapi bila balit Kuching tetap balit rumah parents ku.

dan tok lah aku pertama kali keluar pindah dari rumah parents ku angkut semua barang ku. mun dak selalu barang ku parking lem stor mun aku gi blaja sinun... k balit cuti ada la. kepak eh angkut barang... banyak juak barang ku...

aok... ku sempat juak... 21 haribulan tok kelak ada Hafla... Hafla tok cem party sidak belly dance la.. di studio ya juak, students siya ajak. dress up and molah persembahan la ekot group kelas masing2... best! kakya nya ada workshop k belly dance freestyle juak.. ku rasa cem mok gi jak.. hahah...

Saturday, May 30, 2009

Belly dance agik n agik! haha...




ndak alah2 nak nulis hal belly dance... hari tok mek orang laja steps yang paling susah rasa nya so far la.. pusin2 ala linda jasmine gitew... hahha.. penin palak ku pusin2.. penuh dengan kengegehan!



tok la lagu mek orang.. setakat tok baruk laja sengan semenet setengah jak.. hahaha.. penoh dengan kengegehan!

Friday, May 29, 2009

BreastFeeding

kawan ku branak hari rabu ya tek... alhamdulillah rompuan anaknya.. tapi yalah nya tok branak awal 2 minggu, dan nya decide nak branak di Miri nun... jadi sikpat la ku nak jengok nya...

anyway, nya mula text ku nanyak pa nak polah sebab nya problem breastfeeding. tok lah hikmah nya aku breastfeeding dolok banyak problem..

contrary to what most women might think. termasok la dirik ku mpun dolok before branak, breastfeeding it not the most natural thing in the world. orang dolok marek sekda masalah nak bf sebab orang dolok marek semua bf jadi miak ompuan kecik2 daknya ada nangga mak nya bf adik2 nya etc. benda tok jadi turun temurun without sedar bah... daknya ada nangga macam ne maknya bf. dan bila turn daknya mpun gik, mak nya dapat guide daknya.

aku. mak ku sik bf. maybe orang tua dolok marek pun sik pande nak ajar bf tok sebenar nya macam ne. nya ada teknik dan cara yang betul bah. bukan setakat main sumbat jak. jadi mak ku pun sik pande nak ajar ku macam ne. dan bila aku bermasalah, solution nya ialah berik anak minum formula. which is more detrimental to bf.

mun ku nak cerita semua panjang gilak. alu dapat molah novel aku. haha.. my point is. don't give up bf so easily. mun dah start suplement anak dengan formula ya.. dah telur di hujung tandok la bf ya.. maybe di malaysia tok 90% akan gagal bf once nya dah start supplement dengan formula...

oh well, ya keputusan masing2. untuk continue to bf or not. some women are blessed that they don't have problem with bf... some are less fortunate like me, who encountered some problems. tapi hikmahnya, mun orang lain problem, maybe aku dapat juak la guide since aku pernah melalui nya... Alhamdulillah, anak ku dah 20 months maseh bf.

p/s banyak orang ingat bf MAKSIMUM 2 tahun. tapi sebenarnya MINIMUM. so mun anak dah 3 tahun maseh nyusu badan ya sik pelik ok...

Wednesday, May 27, 2009

otak telor

aku rasa otak ku macam scramble eggs jak hari tok.

hangol juak berator barang ngan nok pindah, prepare k kelas gik. cerita aku gi kelas hari tok agik la hangol.

palak ku penin leh mata ku yang sakit. jadi aku tertido. tersedar, aher 5 minit la aku gi kelas. before gi kelas, ku pesan ngan student ku suruh nya bukak pc sedia k bukak projector indah. dah masok lem kelas aku bok realize thumbdrive ku atas meja di rumah.

sebab aku sekda sedia bahan lain tek, cem kelas before aku ada fotostet notes so sik payah k projector, aku decide nok balit umah ambik jak thumbdrive ya.

so aku balit umah, datang siya balit, dah la parking jauh. kepak nyawa ku pulang balit. masok kelas, cucok thumbdrive...

bila masa ku save powerpoint ya lem vista? sikpat bukak juak! yah yah yah.

blur kejap aku apa gik nak polah. mula2 ku ilek2 jak kira nak cancel kelas jak. yoh, miak tek dah suk. haha... and then aku realized that all i need is example data k miak kira bah. since aku da fotostet notes ngan daknya, dapat la daknya k data lem notes ya.. ngok ali jak aku.. tadik2 sik terpiker...

so selamat juak la kelas ya.. at least aku dapat ajar something ngan daknya. hoho... terok li jak lecturer tok. hahah.

Friday, May 22, 2009

Swine flu

anak ku demam lagik.. bingung nyawa ku. petang imarek nya mansang demam. malar berik ubat.. abis jak effect ubat nait agik temperature nya. tapi nya sekda la batok or selsema.. sik la bingung gilak.. yalah dengan wabak h1n1 yang mula merebak sik kah kita semua merasa paranoid...?

nampak gaya nya cem sikpat la ku gi cat show isok tok.. mun maseh nait temperature nya macam tok. macam ne ku nak ninggal nya.. time nya demam la nya nang berkukut sik mok lepas ngan aku...

cat show ya pun sebenarnya dekat mok cancel. pa boleh buat club dah spend so much on bayar ticket judge and whatever... mun club mpun expenses ajak sik juak hal.. maseh dapat di cancel, tapi ngenang overseas participants ya yang dah beli teket belon pa indah.

Catshow esok ya sepatutnya in collaboration with dbku pun pesta meow. tapi sebab wabak h1n1 tok, nya di advice leh jabatan kesihatan untuk postpone... cemya la.. tapi scc sikpat nak postpone catshow sebab yang dah disebut di atas...

yalah.. ndak alah2 jak babi pun hal nak.. JE ya nya juak... h1n1 sebenarnya sik sama dengan swine flu dalam erti kata yang sebenar. menurut head Vet reya, babi tok di gelar daknya as 'the perfect container'. original swine flu hanya berjangkit di kalangan babi sahaja (sapa rasa dirik nya babi dapat la jangkit swine flu haha)

tapi babi pun dapat kenak jangkit leh avian flu (selsema burung) dan human flu.

so ada la sekok babi tok dengan ntah macam ne nasibnya, berjangkit ngan ketiga2 virus flu tok di mana badan nya sebagai 'the perfect container' telah meng combine ketiga2 virus ya menjadi new strain of virus yang dikenali sebagai h1n1 virus...

begitu la alkisahnya.

p/s tunok jak semua ladang babi ya! sik pande jerak nar juak sidak tok nginang babi eh!

Monday, May 18, 2009

pindah

sik banyak gilak benda yang berlaku dalam kehidupan seharian ku... kadang-kadang sampey tahap membosankan gila babas... aku kinek tok gik gila main game Glamour Age lem facebook! haha.. main2 game bodo ya, bila da masa nak jengok2.. susah mok explain sebab game ya sik pat di main sekali dudok. main kejap dah sikpat main gik.. terpaksa nunggu isok gik bok pat sambung.. gya2 la...

aku nak pindah next month. *sigh* setengah takut da juak nyawa ku... cem overwhelmed jak bah. but hopefully pindah tok for the better lah. yalah bizi. lain gik aku dari hari selasa minggu ya sampei hari tok tiap2 hari nait opis veterinar kat wisma pelita ya ngato hal import permit k catshow 23 haribulan tok.. biyuk dah nyawa ku kuang kuit... kuang kuit angkut barang kemas barang gik... sik la banyak barang ku.. tapi banyak juak lah.. haha...

Friday, May 15, 2009

Alhamdulillah

hari marek aku dapat call dari MMC. dapat tawaran mengajar part time agik di siya... memang la part time jak, maksudnya aku hanya perlu turun time kelas jak. sik ku bingung gilak... (hal isu kerja sik kerja tok kelak la ku crita panjang leber)

so next week aku dah mula mengajar, sbb hari tok tek aku dah sign acceptance letter... hopefully i'll do better this time around.. students pun sik rami gilak macam reya katanya.. mudahan juak lah!

Thursday, May 14, 2009

Belly Dance agik!


huhu... aku memang dah fall in love dengan belly dance. Tapi banyak orang salah anggap tentang belly dance.. mainly sebab costume nya yang makei bra ajak ya nak... hahah.. Belly dance asal-usul nya dari wanita untuk wanita. sahaja.

Selain dari physical fitness... kurasa yang paling memberi kesan ialah mental happiness.. haha.. segenap perempuan yang ku kenal jarang ku nemu yang happy dengan bentuk badan nya. semua di sebabkan oleh media yang mengwar-warkan macam ne rupa rompuan yang 'kacak'. walhal kacak ya ada pelbagai jenis rupa dan bentuk. bukan cookie cutter pun shape.

tujuan media ialah nak k advert barang bah. nang daknya sengaja nyuruh kita rasa not good enough so kita akan meli produk yang di iklankan supaya kita rasa 'good enough' tapi setiap kali, nothing will be enough untuk memenuhi perasaan 'not good enough' ya.

Belly dance. mula2 laki ku cem takut2 jak nak nyuruh ku join. bukan apa.. nya takut aku kelak akan rasa self-conscious (nya tauk perangei aku bah) dan rasa rendah dirik nangga orang lain yang ada lem kelas ya.

pakaian aku kan ngembo2.. salu k baju besar2 so aku memang salu rasa jaik kedirik. TETAPI. bila aku join kelas ya aku rasa best gilak! hahaha... belly dance celebrates womenhood. sik macam dance lain cem ballet yang memerlukan sekian2 bentuk badan, belly dance can be practiced by all shape and sizes. dan belly dance is a real sport, yang memerlukan stamina dan otot yang kuat. memang mok training, mok prektis. mun sik ya sik tahan.

mek orang dah 2 bulan laja bd, choreograph music bok jak hrm, semenet kah? sampei sik semenet owh? baruk sengan ya dah jengal2 dah... haha.. antap li sik fit!

Monday, May 11, 2009

Selamat Hari Mama!

Siyan nar aku ngan miak tok eh... hehehe...


Friday, May 8, 2009

Dapat sik kitak orang kemeh sitok?

canggih jamban tok.. tapi rasa nya dapat sik kitak orang kemeh lem jamban tok? hahahahaha....





Jamban tok dindin nya diperbuat dari one way mirror! hahaha.. sik pat imejin eh!

Thursday, May 7, 2009

cucur pisang!



aku meli cucur pisang tek... alu la teringat laki ku cerita.. sidak molah cucur pisang di KL nyampo plastik botol aek mineral lem minyak k goreng cucur ya sak nya rengup. hrm... sik tauk la ku ke sohehan cerita ya... penah dengar sik? logik sik rasa nya? plastik botol ya cair bila masok lem minyak panas... hrmm...

apa-apa pun, nyaman cor pisang tok!


Tuesday, May 5, 2009

Bantuan Kerajaan

Sik tahan rasa nak ngerico sikit... tek ku nangga tivi, nangga la kerajaan madah ada peruntukan k nulong orang susah dan warga emas.. peruntukan k 40 ribu orang.. bagus bagus... siapa yang layak? orang yang pendapatan nya debah garis kemiskinan.. ya lah ku rasa nak ngerico tok....

orang yang mena2 susah.. ne ada tivi... dan maybe sekda masa nak nangga tivi... macam ne daknya nak tauk owh? kakya nak.. cara nak apply, mok k internet.. mun orang2 tua nok nang susah mesti lah butak IT nak? macam ne owh? macam ne daknya nak tauk that daknya dapat apply bah.. aok la nok mana ada anak2 nok celik IT.. mun sekda? mun ada nenga orang lain madah ada nangga tivi.. mun sekda? cem ni lah owh?

Wednesday, April 29, 2009

Al-Fatihah to Puan Sri Laila Taib

Sedeh ku nengar berita petang tek... Semuga rohnya dirahmati Allah s.w.t. terkejut bah.. sikda juak nenga cerita nya sakit... Tok Uban ada ku nengar.. nya sikda.. dah nengar nya kembali ke rahmatullah ptg tek baruk la ada nenga cerita tek she's battling cancer...




Lom lamak gik gambar tok.. only few years back. Nya suka pusak juak aih.. Cat museum ya sapa juak mpun idea nak... Al-Fatihah...

Thursday, April 23, 2009

Lawak eh!

Boleh sik? Ada juak orang Kuching macam tok eh... ahahahaha!

Nampak li jak bulak


bulak duhal gambar tok... bok mek nangga... sama stended ngan gambar polah Audio.. ehehe...

Sunday, April 19, 2009

Sarawak Cat Club AGM

Okie... went to the AGM... and new commitee was formed for year 2009/2010 . here they are

president : Dr. Huey Lee Hui Lin
v.president : Janet Then
Secretary : Christina Ting
Dep. Secretary: Siti Jamilah
Treasurer: Tommy Liew Tze Jin
Dep. Treasurer: En. Bakhtiar
Committee:
Dayang Mastijah
Mr. Chew
Florence Gan
Salehah Dayang Maimunah
Dr. Davies
Kevin

okie.. lot to learn and lot more work coming i suppose.. dah la bulan mei tok ada show gik...

Wednesday, April 15, 2009

Kuppa Kopi (Sekda Bunyi)

frust ku sebab the only copy yang ada, sekda bunyi! dah la recording sik abis, sampey part Nyenc keluar pun sik di rekod. frust gila.. huhuhu... but well, this is part of the klip bisuk untuk tontonan kitak orang la.. hehe.. ku ngkah 40 seconds jak. sik tak orang boring nangga klip bisuk...

Sunday, April 12, 2009

Cat Exhibition DBKU



lamak2 ya tek sidak molah cat show ada juak ku nangga sidak nok ala-ala Cats (di atas sekedar gambar hiasan k) kayo2 b4 daknya molah show... baruk la kali tok tek ku nangga daknya bertandak... jenaka jak lah... cem... tandak pun cem sik penoh perasaan jak... tapi part nok paling best ialah tandak melayu... ahaha.. pusak pandei tandak melayu juak! sayang jak aku sik ambik gamabr waktu ya...

Saturday, April 11, 2009

Anak ku demam...

sekadar mencatat lem e-diary...

anak ku demam... ku sik berik makan ubat... sik lamak nya demam compare to bila bok nak demam alu di berik makan ubat... ya experience aku la... kinek tok nya batok jak... sebeblum tok selera makan nya pun kurang... milus jak badan nya... tapi tok dah ada improvement on selera la...

sigek jak yang ku prasan perubahan nya lepas demam... nya salu bangun pagi... ehe.. bangun kol 8.30 dah standard dah kinek tok... mun sik kah.. mun belom kol 12 tgh hari lom nya bangun...

Friday, April 10, 2009

Dah nangga lom?



Yoh... ngutik juak rupa crita tok eh... eee...

Wednesday, April 8, 2009

boh makan Mc D ah...

mula2 aku dah sik makan McD lagik tegal kempen against Israel... tiap kali ku teringin nak makan fries McD, gi depam McD, terbayang ku muka2 baby nok mati kenak tembak or kenak bomb.. sik kempang ku... alu la aku sik makan McD lagik.. nang sik penah ku makan McD gik eversince...

dan dah kin lamak sik makan, makin kurang temptation nak makan nya... kakya nak.. ku nemu video tok... ku nang penah nangga video "supersize me" nok dokumentari hal McD ya... tapi ku insap kejap jak.. since ku nang dah insap sik makan McD gik nak... aku nemu video tok dan aku benar2 rasa syukur aku dah sik makan McD gik...




kali fries ya ada campo plastik kali owh.. ya nyuruh kita ketageh kali nak... huhu.. haha.. ku dah sik ketageh gik dah.. dah insap!

Monday, April 6, 2009

Belly Dance

aku nak... dah umas nyawa ku ngan dirik koh... semenjak menjadi ibu.. dah lupak dengan dirik ku mpun... aku nak mengelak dari berkelakar tentang isu semasa seperti Najib jadi PM dan election kat batang ai hari tok tek... (ku rasa dak PKR pun kempen gik disadvantaged since daknya kempen mostly thru internet dan kat rural area Swak gik sekda internet access gilak) serta aku rasa BN akan jadi stabil sebab Tun M dah masok Umno balit k support Najib.. k against Anwar yang berpaling tadah menentang PM yang membebaskan nya dari jel lalu mencetuskan huru hara politik tanah air.. sak nya temu balit seteru lamak nya gik.. since Tun M dah nindin gelanggang politik balit.. tedah urg tua ya lom dapat juak nya nak retire... dah.. ku sikmok memberi kometar lanjut.

Anyways... aku tek mbak palak stoing ku... aku tok semenjak kecik gik nang dah fascinated dengan Belly dance. ku sik pernah juak nangga seni ya sebagai sesuatu yang erotic dan sexy (of course nya sexy but sexy ya hanya perkara sampingan jak) It is an Art. nya memerlukan skills yang tertentu dan bakat yang tertentu dan aku rasa nya sangat beneficial for orang perempuan terutamanya.

sebab.. belly dance akan tone up muscle badan perempuan the graceful way. perempuan akan mengenal dan dapat belajar control certain muscle dalam badan nya yang nya sik pernah terpiker dapat di control. dan sangat bagus untuk menguatkan otot-otot peranakan dan dapat membantu proses melahirkan since perempuan ya dah kenal dengan certain2 muscle dalam badan...

so kurang la ketakutan perempuan itu tentang nak melahirkan secara semulajadi.. sebab proses mengandungkan dan melahirkan anak adalah suatu proses yang semulajadi bah. bukan yang smthing yang alien dan memerlukan perhatian doktor like it's some kind of a disease or sumthin'...

ah.. berbalit kepada cerita Belly Dance tek.. ehek. Sabtu ya tek ku join belly dance class! hahaha.. lamak dah ku practice sendirik2 belly dance dari video... practice dlm bilit mandik... malu da jak nak ngakuk minat belly dance tek.. hahha... akhirnya ku jumpa instructor yang offer belly dance class where no men are allowed to watch! and no men are allowed on the whole floor! so aku pun seronot la! blajar belly dance dengan bebas dan sik yah k tudung... hehe.. best da jak! sik sabar nunggu hari sabtu baru for next class... sejam rasa sik cukup jak... betapa la seronot nya rasa hati ini akhirnya dapat belajar belly dance!

dah itu saja report saya pada hari ini.. saya bercita-cita suatu hari nanti saya akan jadi sungguh pandai menari belly dance macam Sadie... ku suka nya aih! tarian nya sik vulgar.. very the decent and sopan santun and demonstrate the very essence of belly dance... tapi tarian ku hanya untuk tontonan suami ku ya... hahaha...



yah.. sebab ya lah nama blog tok ngegeh.. sebab.. aku ngegeh juak senar nya.. hahhaa.. tapi ngegeh yang positip okayh... sapa mem mem ingin nak laja belly dance juak.. leh cek sitok.. cek lok lah.. takut kelas nya dah penoh...

Wednesday, April 1, 2009

Hari bulak Sedunia

okey... sik boleh bulak. walaupun ada hari bulak sedunia... well... Fred tok nang annoying la...

Sunday, March 22, 2009

and the winner is

Votes from the Forum
pic 1=0
pic 2=0
pic 3=0
pic 4=1
pic 5=1

Votes from Ngegeh Dot Com
pic 1=3
pic 2=0
pic 3=0
pic 4=3
pic 5=1

Votes from Mak Moden.com
pic 1=3
pic 2=0
pic 3=0
pic 4=4
pic 5=1

Total Votes
pic 1=0+3+3=6
pic 2=0+0+0=0
pic 3=0+0+0=0
pic 4=1+3+4=8
pic 5=1+1+1=3

And the Winner Is, the one who sends Picture 4! Miss Nono! come and contact me for the prize ok... hehe.. kongratulasi...

For all other participants, I thank you for your entries. All the pictures looks nice. I will create a special page for the contest entries in the MakModen.com.. demi memperingati this special contest as I'm going to shut down and delete the forum.

Okay everyone! Thanks Again!

Thursday, March 19, 2009

lamak sik jenguk blog

aku lamak sik update sebab ku tengah depress... mun tak orang baca tok rasa cem summ jak.. nya lah ya.. negative energy yang terpancar di sebalik huruf2 yang tertaip tok.. ya ku malas nak nulis sebab aku telah di infect dengan kuman depress. ku sik mok nyoh orang berjangkit bah. huhu..

kenak ku depress? ku sik tauk juak.. awal tahun tok tek aku ok jak.. masa ku lepas branak lok pun aku macam ppd.. ah... ku rasa tok more to masalah internal dari external... external ya hanya lah mencerminkan apa yang berlaku secara internal...

aku pun dalam perasaan summ macam tok nemu gik spammers2 yang meng infest forum makmoden... ah.. akan ku tutup forum yang tidak berguna ituh. habis cat pics contest tok lah.. hari tok last voting nak? vote la kepada pemenang.. lelah2 daknya hanta gambar... (adoh.. summ nya rasa hati tok..)

Wednesday, February 25, 2009

last day cat pics contest

hari tok last day til midnight tok... untuk hantar gambar pusak ke cat pics contest... hanta sitok kay..

yohh.. lamak ku dah sik ngabas blog... blog2 kitak orang dan blog2 ku mpun juak.. sorry ah... masa gik sik mengizin kan.. until everything settled a bit ku abas k.. rindu ngan kitak orang eh... (mun ku dah start blog walking alu la dari pagi sampey malam leka)

hari jemat tok ada interview hal pusak kat rtm.. eheh.. ngok ngek juak ku tok eh. ku nak mbak Nyenc. yalah gago nak groom Nyenc indah gik tok.. kelak 30 mac bok siaran nya.. rancangan kuppa kopi tv1 pukul 3 ptg.. huhuhu... aku bakal pemos! muahaha!

Wednesday, February 18, 2009

Aku mok kreta tokkkk!!!!

aku dapat emel dari kazen ku tempek sitok jak... ku mok kreta tok aihhhh!!! cute da jak! ada ati juak nak nempek muka audio n mr.onggon k jadi driver kreta ya.. tapi sik pa la.. nunggu waktu dan tema yang lebih seswai lok... hahaha!

This is not a toy, non a concept car. It is a newly developed 2-seater car in highly aerodynamic tear-shape road-proven real car. It is ready to be launched as a single-seater for sale in Shanghai in 2010 for a mere RMB 4,000 !

Interested? Wait till you learn that it will cruise at 100-120 Km/Hr with an unbelievable 0.99litre/100Km (258 miles/gallon) !!

Impressed? Totally, after you have read all the details below about the hi-tech and space-age material input into this care !!!

Truly the most Economic Car in the world . Must see and read to the end and please comment !!!!

Have a great

The Most Economic Car in the World will be on sale next year


Better than Electric Car - 258 miles/gallon: IPO 2010 in Shanghai

This is a single seated car

From conception to production: 3 years and the company is headquartered in Hamburg, Germany.
Will be selling for 4000 yuan, equivalent to US$600.

Gas tank capacity = 1.7 gallons
Speed = 62 - 74.6 Miles/hour
Fuel efficiency = 258 miles/gallon
Travel distance with a full tank = 404 miles
--> �
q
San Francisco Los Angeles SDC




*
C














bercakap perihal tempek menempek... kazen ku post video tok lem blog nya.. ku tempek juak sitok.. suk da nangga imaginasi ku sama juak dengan org tukang polah commercial tok.. hahahah.. cuma daknya hebat gik la... elmu tempek menempek daknya dah sampey ke tahap video dah... gik kita tok maseh setakat tempek k photoshop jak.. hehe...


Thursday, February 12, 2009

Pusak Glow in the Dark

aku tengah research k website ku terjumpa la benda tok... eheh.. macam ne mun KITA glow in the dark owh? sexy in bed sik owh? ahahah! perv kali jak.


Tuesday, February 10, 2009

Maternity Leave

***this is a scheduled post***i'm not around***will be back soon***thank you sebab mok nulong jenguk2 rumah kosong tok... sik di masok pencuri... ehehe...***

jap ah.. maternity leave ku dah.. 16 bulan! hohoho.. ya bukan maternity leave ya.. ya menganggur nama nya ya...

aku dolok ngajar kat uitm.. tapi bila ku dah 6 months prego, ku sik nyambung contract ku.. aku rasa nak take a break and melihat option lain nak beridup... waktu ya ku ngenang mun ku branak, ku sik sanggup nak ninggal anak ku turun gi kerja... ku plan nak breastfeeding juak time ya..

dan akhir nya sampey kinek tok aku officially unemployed... anak ku dah 16 bulan umornya dan maseh lagi breastfeeding.. alhamdulillah... tapi duit nak masok nang ada terit kit lah since aku tok setakat ngajar tusyen di perumahan tok... dan aku tek konok nak molah website.. jadi infoprenour tek nak... ada lah ku ngoleh $5 lebeh jak dari google adsense rah website pusak ku... hahaha.. klak mun ku ada ngoleh $2000 ku madah ngen tak rang..

yalah reya ku ngabas kawan ku kak branak.. kawan ku tok pun stay at home mom juak... mek orang tek bercerita la hal kengkawan yang lain2 bok kak branak juak tek.. da sorang tok gik lem amben juak... nya plan nak ambik extra 1 month leave.. kira 3 bulan la cuti branak nya...

alu la kawan ku sorang gik madah ambik cuti gya affect service bah.. walaupun kat mesia tok kita dibenarkan ambik cuti branak up to 5 years.. unpaid leave.. tapi nya affect service bah.. ha.. apa reti ya.. aku tok sik kerja sik la ku ngerti apa crita daknya ya... blur aku...

anyway.. sik salah ku maternity leave kat Canada nun 6 months ka... aku rasa 6 months nang sangat ideal maternity leave ya.. sebab dalam masa first six months kita dapat exclusively breasfeed baby bah... paling crucial la first 6 months ya.. exclusive.

exclusive bermaksud baby ya sekda makan dan minum benda lain terus.. kali la mun demam makan ubat ikit2 or what not.. tapi nya nang sekda, even minum aek mati pun (maybe setegok duak sebab makan ubat tek nak) nang sekda makan minum benda lain but susu ibu sahaja.

so mun mama nya kerja dalam first six months ya nang la sangat susah mun nak breastfeed exclusively... ya la benda tok depend ngen govt juak.. miak mun di breastfeed dapat mengurangkan risiko nya akan develop allergies (esp asthma) later in life bah... tangga tak orang miak kinek tok.. rami sik kenak asthma? bukan nak madah pa lah...

ya jak lah nak susey ku ritok tek.. alangkah bagus nya mun government kita mendokong ibu menyusukan anak dengan memberi maternity leave selama 6 months owh... bukan dari segi fizikal ajak anak ya berkembang bagus.. dari segi mental dan ruhani nya pun bagus.. boleh mengurangkan kadar jenayah juvana bah.... yerr.. sukati jak aku tok..

Sunday, February 8, 2009

Apa polah aku tok?

yah.. ku mok share jak... promote. promote k.. orang sik tauk apa hal ku kejeron gilak nak molah website pusak ku. ok.. tok la keja aku tek... lamak dah ku nyimpan jak.. biyuk juak nyawa ku bila orang tanyak pa polah ku. hah ambik. tok la keja aku.




kira nya aku tok webmaster la tek.. ehek... wish me luck ah... mudahan aku berjaya owh? aminnnn.. mun tak rang mok tauk lebeh lanjut.. baca la sitok... mok join leh juak.. muahaha.. dapat ku ada geng..

p/s baby ya kiut owh.. debab jak muka nya.. dah la tersenyum senyum..

Thursday, February 5, 2009

Circus Cats



lem ku raon raon tek nak.. jumpa la vid tok.. best aih! ku mok juak ajar pusak ku cem tok eh! tunggu ku pindah rumah kelak.. pandey la daknya jalan tas bola... lompat through ring api... jadi swinging trapeze daknya 4 ekok ya kelak!



dan dengan menggunakan teknologi dan teknik imaginasi ala2 Audio.. ku pun imejin ke sukses an aku men train pusak2 ku jadi flying trapeze... huhuhu...


dah itu saja.. terima kasih chekgu Audio sebab telah mengajar anak2 murid berimaginasi dengan jaya nya..

Wednesday, February 4, 2009

Pamungkas

to Su iJamm.. nya suka weapon tek nak.. vid tok mek baruk upload... sidak tok main pun sangat la berhati2 sebab pamungkas ya sangat la tajam.. boleh putus palak tak wei... dan sidak sik da la serious gilak main betul2 sbb time video tok dak nya sama dirik jak bah... tapi mun tak nangga live and kitak tauk betapa tajam nya pamungkas tok dan dalam keadaan hari ujan dan licin.. huhu.. ngiluk jak rasa nangga... dah itu saja...



***edited*** ada tambahan gik..

the following vid tok M.I.A, main senjata nama Sundang.. sundang tok rupa bentuk nya cem keris, ada wavy wavy, tapi nya besar panjang, sik juak sebesar pedang, kecik kit dari pedang la.. M.I.A gila gundam.. tgh seronot bercuti di rumah tok (mek duak berebut bandwidth internet) dan spend quality time bersama PS3 nya.. PS3 pun joystick wireless.. huhu.. aku jak sekda masa nak main... nunggu Kingdom Hearts 3 keluar kelak.. 2011 ka sik salah ku... lamak eh..

nah tok video nya kedong ku baruk upload tek... alang2 jak nak molah post baru.. sundang nok di pakei lem tok sik tajam la.. weapon bulak2 jak k show bah.. nok pamungkas ya tek nang nok mena2 pun..



p/s aok lupak gik nok madah tek.. nya tok minat anime juak.. jadi nak.. baju nok nya pakei ya.. ada nak baju Ichigo (cerita anime Bleach) jadi Ban Kai ya.. ya la nya gago meli.. hoho.. rasa Ichigo la nya main sundang ya tekk...

Tuesday, February 3, 2009

Jilbab dan Hijab

mintak maaf la mun post tok ada menyinggung perasaan sesapa sebab the nature of the topic is kinda sensitive. tok soal nutup aurat bah...

aku pissed off hari sabtu ya tek.. nang pissed off gila... sebab.. aku tok makei tudung bila depan lelaki bukan muhrim.. sikkan la aku nak makei tudung 24 jam nak? mun ada org laki masok rumah, makei tudung la aku mun nak pegi ke dapo pa indah..

tapi hari sabtu tok tek, adik ipar maid mak ku (laki) datang ke rumah.. nya lepak kat luar jak, jadi aku tek sik la makei tudung nak ke dapo.. ngen t shirt n kain batek jak tek... tapi nak, ari ujan, sik la ku tauk maid ku (nya gik baru juak) nyuruh nya masok umah.. maid ku tok sik k tudung.. gik biak, gik babo.. maid mak ku makei tudung.. tapi nya tek keluar kejap, tapi ku sik tauk la pahal adik ipar nya tek maseh ilek di rumah tek...

dah aku terkandas di dapo.. macam ne ku nak nait atas (nak nait atas ke bilit melimpas pintu depan rumah) tangah ku gik terkandas miker mcm ne ku nak nait atas ke bilit nak k tudung tek nak.. datang adik ku nok ngok ngek ya (gik form 3) mencoros masok ke dapo mbak dak kawan2 bujang nya sekali... apa lagik aku.. alu lah aku jadi naga mencoros jak nait dah malas nak lalek gik betudung ka sik melimpas orang... free show la tek..

adoh eh.. alu depress aku. nang membara2 jak rasa panas ati ku tok... kita nak nutup aurat pun susah. dalam rumah dirik pun bah. sik kan la nak makei tudung dalam rumah 24 jam...

orang laki salu jak debate madah ya urusan rompuan la. pilihan rompuan la nak makei tudung sik. pandey2 dirik pun la miker tiap2 kali ku komplen dengan kekurangan privacy ku di rumah tok. ku madah sik kan la nak makei tudung 24 jam! orang laki akan jawab, ya terserah lah. tanggung jawab sendirik mok ekot undang2 Tuhan.

apa reti jawapan cemya? orang laki tok sik pernah cerik cemney rasa key tudung. ku madah coba tak orang cerik rasa giney terpaksa k tudong most of the time gak. pandey gik daknya jawab, aih daknya sik perlu. ya wajib atas perempuan jak. aku nang fed up gila la nenga jawapan sik bertanggungjawab cemya. alu depress rasa jadi rompuan.

tapi nak.. dah ku pk balit nak.. mun ku jadi laki lagik ku depress kali. nang mena tanggungjawab rompuan adalah nutup aurat nya... aurat rompuan adalah mok ditutup.. orang laki lagik la terok.. lagik la berat. daknya sik boleh NANGGA aurat rompuan. haha! ambik koh!

so, sebenarnya rompuan nok nutup aurat tok menyenang kan orang laki nutup aurat nya (sik nannga aurat rompuan tek) mejin rompuan mun bukak aurat bedosa. orang laki mun NANGGA aurat rompuan bedosa. besar ka kecik ka dosa nya.. tapi nang dah di polah peraturan nya gya.

jadi nak.. mun aku jadi orang laki agik la aku depress... yala.. part tok aku ada nitpicker sikit bah.. banyak gik benda kita mok jaga bah.. adab, jaga hati perasaan orang dan sebagai nya.. semayang.. posa, dan banyak lagi... tapi ya lah kes cerita k tudung tek...

coba kat mesia tok ada Mothers' Paradise juak owh...? park k pompuan jak... org laki sik leh masok... baca tak orang sitok.

Monday, February 2, 2009

tag leh Mat

Mak seh Mat.. merik award cute tok!


Rules: Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tag 6 people..

  1. I am : MakModen


  2. I really want to go to : Mekah

  1. My favorite place : Home


  2. My favorite things : Notebooks


  3. My favorite drinks : Grapetizer


  4. My favorite food : french fries.. hrm.. lamak dah sik makan.. boycot boycot..


  5. My favorite Colour : blue green purple


  6. I live in : Kuching


  7. I was born in : Kuching


  8. School, College, Uni I attended : mis (now known as tunaz) ukm, ukm, ukm???





  9. My favorite story : movie kah? Kung Fu Hustle


  10. This is my hobby : bertenet.. kenak muka orang tua tok keluar owh?


  11. and i definitely dream for : white maine coon!! drools..


  12. mereka yang akan mendapat award kerana kenak tag leh saya:
1. M.I.A

2. T-rah

3. Qaseh

4. Mawar Kenyalang

5. Nono

6. Farid



sila buat soklan di atas dan collect award yang sangat cute ini! gud luck! (apa ndak kah di gud luck nya tek..)
------------------------------------------------------------------