Sunday, January 25, 2009

Manusia Kawat (dan hukum hudud)

yah.. pa kenak mengenak manusia kawat ngan hukum hudud? first things first. apa manusia kawat? mun lom penah nenga, cerita nya cem tok...

aku malam tadik di ajak keluar ngan anak geng bapak ku.. orang Ponti.. mek orang rami2 la kuar mbak daknya minum di Khatul.. (ish. sik nyaman siya eh. dah la mahal!) cerita punya cerita , tang ada2 jak sidak ponti tok bukak kesah manusia kawat tok.. apa kawat? dawey, besi... ada sorang rompuan tok dari kalimantan timur, nya dah 17 tahun ngidap penyakit pelek tok.. penyakitnya rah badan nya esp part perut nya pandey tumbuh dawai besi.. dawey.. dawey besi.. bertegar gik ya.. apa lagik aku.. dah balit rumah alu lah google.. nya tok gambar nya...




aku songlap gambar tok dari ntah website ne tek kah.. kotan kejeron nak cerita ngan tak urg... nang besi keluar tumbuh dari perut nya eh... dah la sakit.. sebab mun lamak2 besi ya pandey tercabut dan bekas nya tumbuh ya lukak bah.. ee.. nasib bait nya sik infection apa indah owh...

tok video nya..




ah.. siyan owh.. kuasa Allah Taala.. macam ne manusia boleh idup macam ya.. dan cemney pandey kuar besi indah dari badan nya.. doktor sikpat nak ngubat or operate sebab maseh banyak gik yang lom keluar...

so.. apa kaitan ngan hukum hudud? mek orang tek sempat juak imejin.. coba nok tumboh ya tek emas (tauk ada imejin...) nak kah kaya nya owh.. muak juak sik sakit pecoma.. kak gi berubat tek. "nah, (cabut sigek dawei mas dari perut) mak kaseh ah. brapa igek dawei tak mok?"

kakya nak.. nok nama benda berega.. ada indah orang makei motosikal main ragut dawei emas dari badan nya.. yah.. ya imejin jak... sebut hal pencuri.. (ha.. tok la kaitan nya ngan hukum hudud) ku heran juak eh.. pakenak krajaan kita tok cem takut jak ngan hukum hudud owh... maka nak.. pencuri la patut takut ngan hukum hudud nak?

ku rasa lah.. government should give it a try.. bok org kin takut nak curi. sah ditangkap mencuri, potong tangan nya. gik asa! yah... klak eh.. mun dapat nangkap pencuri dirik mpun, sebelum nganta nya ke polis, potong kan tangan nya... apa hukum nya owh.. salah sik kita owh? adakah kita akan di hukum kerana motong tangan pencuri owh...? hrm....

23 comments:

khairul onggon said...

Salam... ya rabbi.. nang gelik nangga eh.. nang Kosa Tuhan owh..

Mak Moden, sila ambik award OBA ~ "Sahabat blog" di blog kmk :)

BangsatKardiovaskular said...

yalah owh.. orang ramey sikmok.sigek pikey kejam gilak.. curi..potong tangan.. sik lah mantak2 potong nak??
dibicara dolok.. patut sik potong apa indah...
dah mencuri.. benar sik?

anyway.. give it a try lah... kita nangga..a da sik roang nyuri lekak ya..

heran ku kenak kerajaan takut.. nang sidak confirm bah rakyat sidak banyak mencuri.. dengan erti kata lain.. kerajaan pandang rendah angan rakyat kedirik (yerrr.. berpolitik indah)

Mira said...

isk.. mcm bulak oh... tp menar... kali kena polah kali nk... biasala sidak indon sinun ilmu kuat bah..

bygkn mun emas.. digosok2 rah betis kuar emas... best nk? hahaha

QasehNoorLaila said...

subbanallah...ya kosa Allah..bena kata ktk,mun nya emas mek sa sik nya berperut gik..hmmm..hukum hudud d mesia?pelu kajian hadith n nas2 sah serta cendiakawan islam sejati yg sikda kaitan politk,then br mesia dpt m'jlnkan hudu..sbb curi knek tok byk jenis,curi siber ya gik,nak kolar biru n putih ya..(lom masuk pencuri sik berkolar..hehehe)..gik dak politik mlaungkan hudud tp gik msh cuak..hmm..makseh jak..byk pencuri bertauliah tlepas..edeh..berpolitik ndah jak.. bgs pposted tok..ngajar urg pikir..gud 1 makmoden..

QasehNoorLaila said...

aie..ne sigek gik posted ktk sik kua2..pa sa ati mek org ya..pa di jumpa ktk ya..curious indah moh tauk..pat mek org jumpa juak tok.. kmk ulang kali nk mukak,sikpat indah..

Wan_hazel said...

bruk mek nangga urang perut berdawey eh,,,,pa kejadaian nya ka,,nak merinsak orang ya oo..mun emas tek xjuak hal..hehehe...

Audio said...

Yobihh...perut kuar dawei eh ishkk.. mesti kenak polah urang tok. Kesian eh..

Ermm sebnanya, byk yang menyalah ertikan hukum hudud tok. Bila bukak jak crita hudud, KOMPOM semua panik. Bagi kamek, ada bagusnya sidak molah hukum hudud tok. Atleast cara tok boleh menurunkan kadar jenayah di msia nektok yang smakin hari smakin tinggi.

MakModen said...

Mr. Onggon,

makseh.. mek dah mbak pulang award kitak ya.. sik nungggu2 gik jawapan boleh mbak pulang sik.. ahahah..

Adel,
ahaha! kelak nak kah kurang sigek tangan rakyat meleysia mun di potong ndak?

Mira,
yerr.. imejin lok.. bulu betis ya tek dawei emas.. muehehee... kak makan mee kolok nyaman, cabut bulu betis sigek. "nah, keep the change". hahaha!

Qaseh,
ok lah.. mun susah gilak, kita 'pinjam' sikit dari hudud lah.. sapa sah di tangkap mencuri, potong tangan nya. sak nya jerak gik... nok post mek sigek ya sbenarnya mek terbaca sigek post tapi dah mek piker gik, malas mek nak bincang hal politik lem blog mek nok tok eh.. klak mek sik bersemangat nak blogging gik kelak.. cem blog mek sigek nun.. gik stagnant.. mek sik suka politik.. nyoh mek depress jak.. ehehe.. so mek padam jak post ya...

Wan_hazel
nya lah tek.. siyan owh.. sakit bah nyawa nya.. mun emas tek muak juak sebela nanggung sakit.. muak juak emas keluar dapat di jual..

Zatil said...

Na'uzubillah...ngiluk perut mek nangga tok. Sian nya tedah. Mek ada juak nangga kes cemtok lam tibi ria...laki tok nya ada unusual growth rah badannya. Ya orang ngelar nya the Tree Man. Dari Indon juak orang ya...

MakModen said...

Audio,
fower juak elmu orang ya.. 17 tahun bah nya ngidap sakit ya.. yalah wallahualam.. kita sik tauk juak kenak.. yerr.. ada indah mek tek jadi pandey gik dari doktor.. kali lem darah nya banyak gilak zat besi berlebihan ya tumbuh besi ya.. Magneto jak dapat ngubat nya.. ngeluar besi dari darah nya.. ehehe..

kamek pun gya juak.. mek stuju mun polah hukum hudud. sak sidak pencuri perampok semua jerak tangan kaki daknya puntong.. gik asa.. senang2 jak nak ngambik hak orang..

MakModen said...

Zatil,
mena? lak mek google.. ee.. pelek2 nar dak endon tok owh.. coba minjam kit elmu dakya k munoh pemimpin yahudi nok masaccre dak gaza nun ho... sik boh k bom gilak.. soh dak presiden nya sakit perut teberak sampey 17 tahun jak pun dah seksa juak idup.. mok juak nya munoh dirik dah berak sampey 17 kali sehari tiap2 hari sampey 17 tahun...

AmirFX said...

Nauzubillahiminzalik.... Tok adalah dugaan bagi umat Allah yang maha kuasa.... Kita dpt berikhtiar jak untuk teruskan hidup... Bagi hukum hudud tok kmk setuju sebab hukum tok ada termaktub dalam Al-Quran...

farah.marzuki said...

allahu akhbar.
semua kejadian ya kemahuan Allah SWT bah. jadi kita tok hanya mampu me"mesmerized" kan kejadian ya.

mungkin benar ya ilmu itam. tapi ingat gik lah smua kehendak Allah. sabar jak lah oh mun nak gia jadi ngan kita. ujian bah.

hukum hudud di tangga mcm kejam sebab berpotong anggota bdn nok verrry lah important k kita.

bukan nya apa. msia tok pun kita ngamal undang2 yang bukan undang2 Islam sebenar.

mun dalam islam, org di dapati bersalah IF you are proven guilty. mahkamah kita tok lain. Org ya nang di dakwa bersalah. You are guilty till proven you are inesennnn..

it is the other way round.

implement hudud, undang2 islam ya mok benar2 di pakey juak.
ne lah nak motong tangan orang skati sedangkan orang sik bersalah. ukum rejam, sebat smua ya.

wallahuallam lah. kamek tok pengetahuan ugama sekecik debu debu berterbangan kali. hehe

gik pun. kita tok in a multiracial, multi-beliefs country juak.

SAYANG SARAWAK said...

teruk nar juak. Gelik aku nanggar. Tp leh juak pakei kantau. Kumpul besi byk2 and jual kat kedei besi burok..ada juak hasil..hehehe..

aVe said...

ee.. takut mek nangga ya.. sakit ajak lah oo.. kdk ney lah nya nak tdo? and hal nak pencuri ya, mek rasa mun ada hukum hudud ya, brk la kureng kit kes curi n ragut.. baruk aman kit.. sakit ati na juak dgn pencuri tok.. kwn mek mdh, nang susah mun dah beli brg KONGSI ngan pencuri.. hahahahahah...

p.es : mek rasa ktk senior mek skolah dolok kowh.. tok jamilah MIS ka? hehe

Kelebar Malam said...

hukum hudud ya nang bagus. mun kita sik molah salah..apa nok di binggung. Dak kerjaan kita mensesasikan hukum hudud tok cos cdaknya yg paling takut cos banyak gilak dosa.... Orang bukan Islam apa nok digago daknya. Hukum hudud tok hanya untuk org Islam jak..

azai said...

Nauzubillahiminzalik..Allah Maha kuasa. macam2 jak boleh berlaku.
Hukum hudud adalah hukum Allah S.W.T. jadi, hukum hudud lah yang terbaik, sebab Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya!

MakModen said...

AmirFX,
nya lah idup kita tok banyak dah sik ekot hukum lem Quran.. nama lah gik umat aher jaman nak..

Farah Juki,
memang nampak kejam... tapi nak, sapa lebih kejam, pencuri kah kita yang kenak curi? mesti lah pencuri nak? mun nya terlepas sik kenak tangkap? mun nak implement pun mok cukup bukti la.. mesti mok ekot resipi nya juak la nak.. dudi lah hal zina and everything else.. hal pencuri jak pun ok bah.. pinjam hukum hudud kit.. tapi yalah nama gik polis govt nak.. pencuri gik tengah2 high tengah2 mabok gik dapat lari.. mek sikpat la lupak polis carik pencuri main suloh lem rumbu cem nya carik pusak dolok.. sik nya tauk pencuri ya dah sebatu dah jauh lari nya...

Sayang Srawak,
boh tak nak jadi cem pencuri besi juak.. abis dak segala besi k nutup parit semua kebasss.. hehhe..

aVe,
ya lah tek.. nya jalan pun sakit bah.. makei kerusi roda jak nya.. mula nya sidak sik tauk pk nya buntin main tapok2 perut giya.. ee.. siyan bah.. aok, nang sakit hati kita meli pencuri ambik... sakit hatiii! kamek dolok pencuri masok rumah, abis dak segala henpon, laptop, CINCIN TUNANG, duit di kebas nya.. shiohhh... nasib bait mek lom setat thesis mek lem laptop ya gik.. mun sik ya nangis aek mata darah mek.. imejin tak sedeh mek ilang cincin tunang mek.. huhu.. hrm.. banyak jamilah mis koh.. mun kitak refer ngan nok sama batch ngan Oon duak Rudy.. eheh.. nya lah ya.. kamek lah itu.. muehehe..

Klebar Malam,
mek asa hukum hudud mun part mencuri patut di implement ngan semua bangsa dan agama selagik nya lem Mesia tok.. sebab nak.. kelak ada orang banyak murtad kelak tegal nya nak jadi pencuri..

Azai,
Sokong 100%!!

Jard The Great said...

ish..ngeri..ngeri..

t. said...

hehehehe..macam2 jak di imejin nya!tauk adaa!!kak sigek sigek :p tapi nang bizarre laaa

WhiteTulip said...

Allahuakbar...nak nama kuasa Tuhan eyh...besi pat kuar adari perut...grenti pecah palak dak doktor mikey gne benda ya berlakuu..huhu...gelik nyawa eyhhh....

aok eyh,nakpa nyuroh jadi kedak ya bah??

QasehNoorLaila said...

ya kmk sik suka bincang sal politik...sikda mud mek..kmk miak politik tp tiap kali bincang nk,mesti sa sik best becoz byk ilak kengkangan..da jak alasan sik boleh tp kuasa politik besar bah mun pande define nya..hmmm...kmk mlh research pn ssh juak..hehehe..da jak di delete dak ya..ya mek sa..dak politik dun wan 2 hear the excellent truth..but u hav gud thought of it..

Kelebar Malam said...

kah..kah..kah..ada-ada jak mak moden tok. siklah sampei murtad kotan sik nok kenak hukum hudud..kah..kah..kah..or mungkin juak ada kebenarannya..

------------------------------------------------------------------