Sunday, February 1, 2009

Molah Problem Math Sampey Abis Bateri Kalkulator

Farid mesti saspen pagi reya... tang ada2 jak aku ym nya nanyak ada kalkulator saintifik sik? seperti sidak2 lain bila ku tang ada2 call pagi2 butak nanyak ada kalkulator sik?

hahah.. senar nya crita cemtok, aku gik browse2 tenet.. jumpa Just Answer nak k ngkah rah website pusak ku bah..



service tok berbayar la... nya cem mun tak rang ada pa2 masalah nak nanyak vet, tanyak expert daknya.. dak expert daknya dak vet juak bah.. mun tak rang puas ati ngan jawapan nya bok tak rang bayar... dan vet ya akan dapat certain percentage la..

tapi dah ku raon raon tek.. nya ada expert lain gik.. cem law, homework experts, dah macam2 lagik...



so aku tek konok tek terai la nak apply as math expert.. pa tek konok aku tek amik masters math tek nak.. (pi senar nya aku sik la pandey math) yalah ada test... 10 questions.. mula2 ilek jak ku jawab.. kak ya nak, kalkulator ku abis bateri.. bah.. cemney ku nak ngira dak segala cosine indah? nak encarik buku sefer ku ntah dah jadi apa ngen buku menseya ya...

yalah abis org ku call tek nanyak ada kalkulator saintifik sik.. sebab aku nak mintak tolong daknya ngira ngen aku.. ku madah la tekan apa tekan apa.. ngok ngek li jak.. haha..

nasib bait adik ku ada jumpa kalkulator ku sigek gik... kalkulator ya di pakey nya, pi bila ku nak minjam balit ngen nya, nya madah nya sik tauk siney nya ngkah.. antap li jak nya sik blajar.. walaupun bok form 3, tapi ada la juak part nang perlu k kalkulator mun nya blaja.. contohnya part nak encarik punca kuasa duak, punca kuasa tiga indah.. jaman mek orang marek makei buku sefer jak.. sik leh k kalkulator.. apatah lagik kalkulator saintifik...

so berbalik kepada soklan math ya tadik.. shioh.. nyesal ku ngkah aku tek dah masters.. nang susah la soklan nya.. setengah hari ku molah.. last2, 3 soklan terakhir ku tembak jak.. maka ngak 10 soklan k.. ahaha.. wpun ku tek konok dah masters, tapi nang ku rasa ku sik pande math la.. mebi pandey ikitt than average person, pandey dari miak skolah ikit, ikit jak k... tapi di kalangan matematicians, aku nang bodo la.. hahaha...

ada la dolok ku ngajar kejap di uitm, tapi nak, ku ngajar k bahasa pengantara bahasa srawak k.. ku sik pandey ngajar k english.. mebi ku kan pande mun ku terpaksa di mana student ku sik kan paham bahasa lain selain english kali la.. tapi gik stakat ku nangga muka dak melayu.. inggess juak ku nak ber spikiang2 nak ajar daknya math.. jadi la aku sik pande ajar math in english... muahaha..

so aku nang menentang dasar kerajaan nak ngajar math and science in english... ku mok ajar math and science in bahasa srawak.. hahaha..

and based on my experience, ku nangga students2 ku lebih enjoy blajar that way and daknya lebih mudah nak paham wpun buku teks daknya english... ku rasa nak.. mun daknya soh jawab test k bahasa srawak terrer gik daknya nyawab.. hehehe...

p/s ada salah satu soklan math ya.. aku itok. mana sapa kitak orang nok terrer math boleh la nulong ku solve nya.. ku itok jak nak tauk cemney nak molah nya sebab ku rasa sepanjang ku blajar math ku sik penah nemu problem tok...

H, R, T nak bekerjasama membersih sebuah rumah tok. mun H sorang mersi rumah ya, akan memakan masa 11 jam. mun R sorang 97 jam, mun T sorang 31 jam.. mun nya tiga-tiga bekerjasama mersi rumah ya skali brapa jam?

2 comments:

AmirFX said...

Yosehhh.... Lmk dah sik nengar soklan math yg kedak tok.... Coba ktk plus semua jam ya kakya bahagi ngn tiga... Mungkin cmya jak jawapannya kali...N sigek gk kmk just nak tyk ktk skool d MIS tahun brapa ambik SPM???

MakModen said...

AmirFX,
sikpat.. sik kan la daknya tiga kerjasama mersi rumah ya selamak 46 jam.. H sorang gik ngak 11 jam... mun A mersi rumah ngak 4 jam, B pun 4 jam.. mun nya duak sama2 mersi rumah mesti ngak 2 jam nak? cemya la mek rasa konsep nya.. pi mek sik tauk cemney mok kira... kitak skool di MIS juak ka? mek sama ngen Oon duak Rudy.. 1998..

------------------------------------------------------------------