Thursday, January 15, 2009

Perfume - The Story of a Murderer

dah puas ku raon2 ke blog2 ngegeh sedunia tek aku decide sikmok menyentuh perihal banjir.. dah cukup luas cakupan litupan cerita banjir leh fellow bloggers. syabas! kalah dak tivitiga.

tok ku nak cerita hal perfume tok.. aku sik ingat bila ku first nangga treler nya.. tapi setelah nangga treler nya ku nang ingin la nak nangga crita tok.. rasa nya time ya ku gik seh buntin dah nunggu ari kali ya sik brani gi nangga wayang gik... so bagi yang belom nangga treler nya, boleh nangga sitok...




kakya nak.. ada lah malam senin ya tek.. sebelum ku smayang isya tang ada jak pandey teringat ngan crita tok.. dah kol 10 gya tang ada rasa nak mukak tivi jak cun nemu crita tok dah start. dalam star movies.. sik la nangga dari mula, tapi gik baruk start juak la.. nya dah besar.

yoh.. sampey ritok ku itok ngan crita tok aih... kitak org penah sik gya? kak nangga sigek crita ya nak, scene2 babak2 cerita ya tang maseh bermain2 jak lem palak sampey few days... dolok aku kak nangga crita The Village dgn cerita The Others ku terngiang2 cemtok juak.

k, mana sapa lom nangga, aku berik spoiler and review sikit. aku crita jak jalan cerita nya. mun kitak org mok nangga tanpa spoil, boh baca gik start dari sitok. ku nak crita tok.

Jean tok (cemya la ija nama nya asa ku) kan tek ada idong cem asuk nak.. jadi suatu hari nya jumpa sorang perempuan tok. sik la kacak ne. peasant juak. tapi nya tersangat la suka ngan bau rompuan tok. Jean tok cem bodo2 jak bah. inhumanly bodo. nya jenis bodo straightforward eh. bodo sekda perasaan. hanya satu jak obsesi nya, iaitu bau.

k tok part nya nemu rompuan ya.



mun aku pun jadi rompuan ya tek nang ngutik la tiba2 jak ada org ter sniff2 kat blakang kita.. eee... ku tak rela.

anyways. nakkan rompuan ya nerais. nya tek alu nutup mulut rompuan ya. cun ada org melimpas... org melimpas ya tek cun juak gik gago kissing indah, sik tauk Jean ngan rompuan ya ada siya. Jean tok kotan nya tek leka nangga org melimpas ya tek sik sedar nya nutup mulut and idong rompuan ya kuat ilak sampey rompuan ya mati suffocated.

so nya sik sengaja terbunoh rompuan ya. tapi nya nang tersangat la suka ngan bau rompuan ya. tapi kan rompuan ya dah mati.. kin lamak ilang la bau nya. so mula la obsesi baru nya - to preserve smell.

Jean tok hamba kuli keng. jadi nya tek hanta barang ke sorang perfumer tok. waktu nya hanta ya nya sempat la mendemonstrasi skill nya dengan bau tek. nya dapat molah baru perfume nok top time ya la. dgn menggunakan segala minyak dan apa2 yang ada di perfume shop ya tek. sikpayah sukat, sik payah papa, main tuang2 jak alu jadi. nang terer la.

so perfumer ya tek alu meli Jean. alu lah perfumer tok kaya leh Jean tek. pa nya pandey molah perfume bau nyaman2. tapi Jean mok sigek jak. nya mok blaja cemney mok preserve smell. abis dak pusak Master nya tek di rebus nya indah.. siyan ku ngan pusak ya koh.

ya Master (dustin hoffman jadi master nya tok) nya tek manas ngan nya "heh! ney ada orang preserve bau cemya! sik la semua benda ko dapat nak preserve bau! kaca ne ada bau! ko gila nak?"

Jean tek jawab "Aih, kitak madah kita dapat preserve semua bau. kitak bulak kamek! kitak bulak kamek!!" alu nya pisan. sik sedar dekat seminggu sampey doc pun madah nya sekda harapan nak idup gik. tapi waktu nya sedar nya nanyak boss nya gik tek. "nang sekda cara lain ka nak preserve bau boss?"

Master nya tek asak ati nemu nya bangun nangis2 jak madah "ada. tapi aku sikpat ngajar kau. aku sekda elmu ya. mun ko mok, di Grasse ada. di siya semua ada."

sik lamak pas ya Jean tek alu bait. pandey merajuk juak si bodo ya eh.

pendek crita.

nya tek gi Grasse.. nemu sorang gik red haired girl. anak orang kaya.. pun nya suka juak bau rompuan ya. bapak rompuan ya nok jadi proffesor Snape lem crita Harry Potter eh...

nya keja di kilang perfume tok, dan sebab nya bagus gilak nya tek di trusted dengan kira kedak lab sidak nya la... sak jak dalam barn. jaman ya bah. yalah alu nya molah experimen demi experimen nak preserve bau badan manusia. nasib sik bau angit owh.. cemney ndak kah nya tek molah perfume bau angit owh...

akhir nya nya berjaya. dah bejaya, nya mok molah sigek perfume tok. every perfume has 3 chords, 12 notes in all. so nya bunuh 12 orang perempuan. each one sigek botol of essence. sorang perempuan sigek note. and semua rompuan kacak gik dara oi...

the last note, kata Master nya madah ada sigek gik mun nak create truly original perfume, by adding one essence that will bring out all the other notes ya tek... nya lah rompuan red hair nok anak prof Snape ya tek... rompuan yang ke 13.

lepas nya bjaya bunuh rompuan ya juak and ambik minyak nya.. di campo nya semua minyak ya.. 13 orang mati oi... (cem minyak mayat jak owh) nya tek alu kenak tangkap. nak di hukum bunuh. cemney ending nya? ku berik kitak orang nangga part last tok. nok lem astro pun kenak censored.




nang fower la minyak ya. ya bok ilmu penundok nak? tapi ending nya mena2 gik pelek. sik pandey ku nak crita exact words. tapi nya senarnya maseh frust ngan rompuan nok nya terbunoh mula2 ya. dan nya balit ke tempat nya dilahirkan. di tujah nya sebotol2 perfume ya ke palak nya. alu nya di kerondong semua manusia nok ada siya dan nya mati di makan semua orang. tinggal baju jak. tulang2 pun sikda. dasyat li jak.. nama gik crita pebulak nak...

sekian saja terima kasih kerana sudi membaca.. ahaha.. ku asa nak share jak cerita yang ku tangga skali tapi berulang2 nya bermain di fikiran tok...

18 comments:

Audio said...

Geney pun time nya cium bau ompuan ya..suddenly ompuan ya tekentut MakModen hoh? Mok sik nya munoh ompuan ya hoh? ehek :|

MakModen said...

makin turn on kali nya nak? ahahaha! tgh2 layan bunyi music mendayu2 ya tek tang ada2 jak PROTTT! ahahahah!!

AmirFX said...

Cerita hal bau2 tok teringat ngn sorang kawanku... Dolok marek mun time bercinta genti bau badannya angkat... Jadi dah brapa kali putus ngn gereknya.... Bau badan masih juak...Smp bergerek ngn sorang nurse...Si nurse tok bait hati meriknya powder k ilang bau badan... Tapi pasya putus juak ngn gereknya ya.... Haha... Sekda moral op the story terus.... Bagi lelaki ngn ompuan ngelak bau badan tok senang jak pk mek... Mandik n pakeilah powder... Sebab powder leh ngilang peluh...

khairul onggon said...

Lucu na juak audio ya.. kentut indah.. ng cerita pebulak hihiks... :0

ngegeh babe said...

yahhh xperlu nangga cita..macam nak ditulis kitak ajak dh dpt mejin camnei cita..

hahaha adohhhh eh..mun dh tiba2 kentut..turn off ajak lahhhh..unless nya kentut fetish..erkkk

QasehNoorLaila said...

nang minat bena ktk ngan movie tok..hahahah..ya baruk details ktk cita...

farid-iman said...

mek ada tetangga skali lalu jak movie tok bila nya tgh maen ...

kinda spooky, tapi bila kitak nyerita alu cam lawak la pulak munyi nya ....

huahuahuahua

btw keren fav pepium mek r ed.pinaud n lacoste, besday mek eberi 26th of eberi mth ... bole?

:p

MakModen said...

AmirFX,
mak mek madah k ngilang bau angit pakei kapur and limo.. ehehe...

Mr. Onggon,
nang crita pebulak crita tok... haha.. bagi Jean ya tek nya sikda diskriminasi bau, nyaman kah sik bagi nya sekda beza.. sal da bau jak.. so ada kemungkinan tek rompuan nok nya suka ya bau sik nyaman. hehehe..

ngegeh babe,
ahaha.. boleh juak nya ketut fetish nak? ahaha!

Qaseh,
tauk mek dah sapa kitak.. sik madah awal2 ngan kamek.. ehehe.. sikda la minat.. mek curious jak ngan crita tok masa nangga treler nya.. kakya kak nangga skali alu melekat berhari2 lem palak jalan cerita nya... itok bah.. itok ngan crita pebulak... heheh..

farid-iman,
ehehe.. bole2.. klak every month mek hantar ngan kitak.. pi di alam cyber ajak ah.. jpeg format... heheh...

MAMI_FARIS..... said...

tang best jak cita tok. maok mek nangga juak.......

oon said...

mek ada nagga cita tok masa gik gila ngan perfium dolok marek (matilah aku kedak jean juak).

best cita tok, tp benalah, nang berantu cita tok, semalam2 mek terpikir kak nagga

MakModen said...

Mami_Faris...

tangga, jangan sik tangga.. nang best crita tok.. yang paling best nya akan terngiang2 lem palak tak berhari2 hehehe...

Oon,

nya lah ya.. berantu crita tok... klak mek mok nangga dari mula gik.. walaupun nya sikda significant gilak.. ehehe.. nak nangga part nya gik baby ya...

Rudy said...

ngutik mun oon jadi kedak jean ya...abis orang rah London nun lak..hehehe

cik_ah82 said...

hype..
saya juz nk share..
sy pun dh tgk cite ni..
a'ah kan, ending dia pelik n agak2 18sx gitu..hehe
tp cite dia best la..;)

aya_snooter said...

kamek da nangga cita yaa..ehek! nang power la minyak wangi ya ohh

Su iJamm said...

oooooo... camya urang molah minyak daguk kali nak oo..

QasehNoorLaila said...

ehehe..malu eh mok mdh ktk..actually ms ktk kawen kmk da g..d rmh hubby ktk la..bila mek gik skali sinopsis ktk tok..nang 99% dekat nk sama..cuma words nya jak lucu ilak..mun da cita len,polah gik sinopsis..tulis gaya ktk la..mesti lawak..

MakModen said...

Rudy,
Aok eh.. ngutik eh.. mesti nightmare jak2 dak housemate nya.. dah la reti nama Oon dlm urban dictionary eh... ehehe!

cik_ah82,
ha ah.. ending die pelik.. takkan la manusia boleh makan manusia sampai tinggal baju je kan..? tak logik betul...

Aya,
ada sik kitak itok kak nangga crita tok.. cem terngiang2 jak.. mek kinek tok bok la sik terngiang2 gik.. pa kak nangga crita Red Cliff2.. huhu.. best crita ya! pi Red Cliff1 best gik.. part 2 tok sekadar nak ngabis crita nya bgantung part 1 jak..

Su iJamm,
ya lah kata laki mek.. cemtok org molah minyak daguk kali owh.. minyak daguk ya minyak pengaseh kah? lupak indah mek eh.. sik arif mek part bomoh membomoh tok...

Qaseh,
kitak sik boleh malu... Bang Sam ya salu keluar hunting ngan laki mek.. muahaha...

QasehNoorLaila said...

malu jak bah..nya 2 sama zaman bah..hehehe.besa la..nya ya pemalu nak mapos..lbh malu dr hubby ktk..ya la eran nya dpt bersolat dpn tun reya..

------------------------------------------------------------------