Wednesday, February 25, 2009

last day cat pics contest

hari tok last day til midnight tok... untuk hantar gambar pusak ke cat pics contest... hanta sitok kay..

yohh.. lamak ku dah sik ngabas blog... blog2 kitak orang dan blog2 ku mpun juak.. sorry ah... masa gik sik mengizin kan.. until everything settled a bit ku abas k.. rindu ngan kitak orang eh... (mun ku dah start blog walking alu la dari pagi sampey malam leka)

hari jemat tok ada interview hal pusak kat rtm.. eheh.. ngok ngek juak ku tok eh. ku nak mbak Nyenc. yalah gago nak groom Nyenc indah gik tok.. kelak 30 mac bok siaran nya.. rancangan kuppa kopi tv1 pukul 3 ptg.. huhuhu... aku bakal pemos! muahaha!

Wednesday, February 18, 2009

Aku mok kreta tokkkk!!!!

aku dapat emel dari kazen ku tempek sitok jak... ku mok kreta tok aihhhh!!! cute da jak! ada ati juak nak nempek muka audio n mr.onggon k jadi driver kreta ya.. tapi sik pa la.. nunggu waktu dan tema yang lebih seswai lok... hahaha!

This is not a toy, non a concept car. It is a newly developed 2-seater car in highly aerodynamic tear-shape road-proven real car. It is ready to be launched as a single-seater for sale in Shanghai in 2010 for a mere RMB 4,000 !

Interested? Wait till you learn that it will cruise at 100-120 Km/Hr with an unbelievable 0.99litre/100Km (258 miles/gallon) !!

Impressed? Totally, after you have read all the details below about the hi-tech and space-age material input into this care !!!

Truly the most Economic Car in the world . Must see and read to the end and please comment !!!!

Have a great

The Most Economic Car in the World will be on sale next year


Better than Electric Car - 258 miles/gallon: IPO 2010 in Shanghai

This is a single seated car

From conception to production: 3 years and the company is headquartered in Hamburg, Germany.
Will be selling for 4000 yuan, equivalent to US$600.

Gas tank capacity = 1.7 gallons
Speed = 62 - 74.6 Miles/hour
Fuel efficiency = 258 miles/gallon
Travel distance with a full tank = 404 miles
--> �
q
San Francisco Los Angeles SDC




*
C














bercakap perihal tempek menempek... kazen ku post video tok lem blog nya.. ku tempek juak sitok.. suk da nangga imaginasi ku sama juak dengan org tukang polah commercial tok.. hahahah.. cuma daknya hebat gik la... elmu tempek menempek daknya dah sampey ke tahap video dah... gik kita tok maseh setakat tempek k photoshop jak.. hehe...


Thursday, February 12, 2009

Pusak Glow in the Dark

aku tengah research k website ku terjumpa la benda tok... eheh.. macam ne mun KITA glow in the dark owh? sexy in bed sik owh? ahahah! perv kali jak.


Tuesday, February 10, 2009

Maternity Leave

***this is a scheduled post***i'm not around***will be back soon***thank you sebab mok nulong jenguk2 rumah kosong tok... sik di masok pencuri... ehehe...***

jap ah.. maternity leave ku dah.. 16 bulan! hohoho.. ya bukan maternity leave ya.. ya menganggur nama nya ya...

aku dolok ngajar kat uitm.. tapi bila ku dah 6 months prego, ku sik nyambung contract ku.. aku rasa nak take a break and melihat option lain nak beridup... waktu ya ku ngenang mun ku branak, ku sik sanggup nak ninggal anak ku turun gi kerja... ku plan nak breastfeeding juak time ya..

dan akhir nya sampey kinek tok aku officially unemployed... anak ku dah 16 bulan umornya dan maseh lagi breastfeeding.. alhamdulillah... tapi duit nak masok nang ada terit kit lah since aku tok setakat ngajar tusyen di perumahan tok... dan aku tek konok nak molah website.. jadi infoprenour tek nak... ada lah ku ngoleh $5 lebeh jak dari google adsense rah website pusak ku... hahaha.. klak mun ku ada ngoleh $2000 ku madah ngen tak rang..

yalah reya ku ngabas kawan ku kak branak.. kawan ku tok pun stay at home mom juak... mek orang tek bercerita la hal kengkawan yang lain2 bok kak branak juak tek.. da sorang tok gik lem amben juak... nya plan nak ambik extra 1 month leave.. kira 3 bulan la cuti branak nya...

alu la kawan ku sorang gik madah ambik cuti gya affect service bah.. walaupun kat mesia tok kita dibenarkan ambik cuti branak up to 5 years.. unpaid leave.. tapi nya affect service bah.. ha.. apa reti ya.. aku tok sik kerja sik la ku ngerti apa crita daknya ya... blur aku...

anyway.. sik salah ku maternity leave kat Canada nun 6 months ka... aku rasa 6 months nang sangat ideal maternity leave ya.. sebab dalam masa first six months kita dapat exclusively breasfeed baby bah... paling crucial la first 6 months ya.. exclusive.

exclusive bermaksud baby ya sekda makan dan minum benda lain terus.. kali la mun demam makan ubat ikit2 or what not.. tapi nya nang sekda, even minum aek mati pun (maybe setegok duak sebab makan ubat tek nak) nang sekda makan minum benda lain but susu ibu sahaja.

so mun mama nya kerja dalam first six months ya nang la sangat susah mun nak breastfeed exclusively... ya la benda tok depend ngen govt juak.. miak mun di breastfeed dapat mengurangkan risiko nya akan develop allergies (esp asthma) later in life bah... tangga tak orang miak kinek tok.. rami sik kenak asthma? bukan nak madah pa lah...

ya jak lah nak susey ku ritok tek.. alangkah bagus nya mun government kita mendokong ibu menyusukan anak dengan memberi maternity leave selama 6 months owh... bukan dari segi fizikal ajak anak ya berkembang bagus.. dari segi mental dan ruhani nya pun bagus.. boleh mengurangkan kadar jenayah juvana bah.... yerr.. sukati jak aku tok..

Sunday, February 8, 2009

Apa polah aku tok?

yah.. ku mok share jak... promote. promote k.. orang sik tauk apa hal ku kejeron gilak nak molah website pusak ku. ok.. tok la keja aku tek... lamak dah ku nyimpan jak.. biyuk juak nyawa ku bila orang tanyak pa polah ku. hah ambik. tok la keja aku.




kira nya aku tok webmaster la tek.. ehek... wish me luck ah... mudahan aku berjaya owh? aminnnn.. mun tak rang mok tauk lebeh lanjut.. baca la sitok... mok join leh juak.. muahaha.. dapat ku ada geng..

p/s baby ya kiut owh.. debab jak muka nya.. dah la tersenyum senyum..

Thursday, February 5, 2009

Circus Cats



lem ku raon raon tek nak.. jumpa la vid tok.. best aih! ku mok juak ajar pusak ku cem tok eh! tunggu ku pindah rumah kelak.. pandey la daknya jalan tas bola... lompat through ring api... jadi swinging trapeze daknya 4 ekok ya kelak!



dan dengan menggunakan teknologi dan teknik imaginasi ala2 Audio.. ku pun imejin ke sukses an aku men train pusak2 ku jadi flying trapeze... huhuhu...


dah itu saja.. terima kasih chekgu Audio sebab telah mengajar anak2 murid berimaginasi dengan jaya nya..

Wednesday, February 4, 2009

Pamungkas

to Su iJamm.. nya suka weapon tek nak.. vid tok mek baruk upload... sidak tok main pun sangat la berhati2 sebab pamungkas ya sangat la tajam.. boleh putus palak tak wei... dan sidak sik da la serious gilak main betul2 sbb time video tok dak nya sama dirik jak bah... tapi mun tak nangga live and kitak tauk betapa tajam nya pamungkas tok dan dalam keadaan hari ujan dan licin.. huhu.. ngiluk jak rasa nangga... dah itu saja...



***edited*** ada tambahan gik..

the following vid tok M.I.A, main senjata nama Sundang.. sundang tok rupa bentuk nya cem keris, ada wavy wavy, tapi nya besar panjang, sik juak sebesar pedang, kecik kit dari pedang la.. M.I.A gila gundam.. tgh seronot bercuti di rumah tok (mek duak berebut bandwidth internet) dan spend quality time bersama PS3 nya.. PS3 pun joystick wireless.. huhu.. aku jak sekda masa nak main... nunggu Kingdom Hearts 3 keluar kelak.. 2011 ka sik salah ku... lamak eh..

nah tok video nya kedong ku baruk upload tek... alang2 jak nak molah post baru.. sundang nok di pakei lem tok sik tajam la.. weapon bulak2 jak k show bah.. nok pamungkas ya tek nang nok mena2 pun..



p/s aok lupak gik nok madah tek.. nya tok minat anime juak.. jadi nak.. baju nok nya pakei ya.. ada nak baju Ichigo (cerita anime Bleach) jadi Ban Kai ya.. ya la nya gago meli.. hoho.. rasa Ichigo la nya main sundang ya tekk...

Tuesday, February 3, 2009

Jilbab dan Hijab

mintak maaf la mun post tok ada menyinggung perasaan sesapa sebab the nature of the topic is kinda sensitive. tok soal nutup aurat bah...

aku pissed off hari sabtu ya tek.. nang pissed off gila... sebab.. aku tok makei tudung bila depan lelaki bukan muhrim.. sikkan la aku nak makei tudung 24 jam nak? mun ada org laki masok rumah, makei tudung la aku mun nak pegi ke dapo pa indah..

tapi hari sabtu tok tek, adik ipar maid mak ku (laki) datang ke rumah.. nya lepak kat luar jak, jadi aku tek sik la makei tudung nak ke dapo.. ngen t shirt n kain batek jak tek... tapi nak, ari ujan, sik la ku tauk maid ku (nya gik baru juak) nyuruh nya masok umah.. maid ku tok sik k tudung.. gik biak, gik babo.. maid mak ku makei tudung.. tapi nya tek keluar kejap, tapi ku sik tauk la pahal adik ipar nya tek maseh ilek di rumah tek...

dah aku terkandas di dapo.. macam ne ku nak nait atas (nak nait atas ke bilit melimpas pintu depan rumah) tangah ku gik terkandas miker mcm ne ku nak nait atas ke bilit nak k tudung tek nak.. datang adik ku nok ngok ngek ya (gik form 3) mencoros masok ke dapo mbak dak kawan2 bujang nya sekali... apa lagik aku.. alu lah aku jadi naga mencoros jak nait dah malas nak lalek gik betudung ka sik melimpas orang... free show la tek..

adoh eh.. alu depress aku. nang membara2 jak rasa panas ati ku tok... kita nak nutup aurat pun susah. dalam rumah dirik pun bah. sik kan la nak makei tudung dalam rumah 24 jam...

orang laki salu jak debate madah ya urusan rompuan la. pilihan rompuan la nak makei tudung sik. pandey2 dirik pun la miker tiap2 kali ku komplen dengan kekurangan privacy ku di rumah tok. ku madah sik kan la nak makei tudung 24 jam! orang laki akan jawab, ya terserah lah. tanggung jawab sendirik mok ekot undang2 Tuhan.

apa reti jawapan cemya? orang laki tok sik pernah cerik cemney rasa key tudung. ku madah coba tak orang cerik rasa giney terpaksa k tudong most of the time gak. pandey gik daknya jawab, aih daknya sik perlu. ya wajib atas perempuan jak. aku nang fed up gila la nenga jawapan sik bertanggungjawab cemya. alu depress rasa jadi rompuan.

tapi nak.. dah ku pk balit nak.. mun ku jadi laki lagik ku depress kali. nang mena tanggungjawab rompuan adalah nutup aurat nya... aurat rompuan adalah mok ditutup.. orang laki lagik la terok.. lagik la berat. daknya sik boleh NANGGA aurat rompuan. haha! ambik koh!

so, sebenarnya rompuan nok nutup aurat tok menyenang kan orang laki nutup aurat nya (sik nannga aurat rompuan tek) mejin rompuan mun bukak aurat bedosa. orang laki mun NANGGA aurat rompuan bedosa. besar ka kecik ka dosa nya.. tapi nang dah di polah peraturan nya gya.

jadi nak.. mun aku jadi orang laki agik la aku depress... yala.. part tok aku ada nitpicker sikit bah.. banyak gik benda kita mok jaga bah.. adab, jaga hati perasaan orang dan sebagai nya.. semayang.. posa, dan banyak lagi... tapi ya lah kes cerita k tudung tek...

coba kat mesia tok ada Mothers' Paradise juak owh...? park k pompuan jak... org laki sik leh masok... baca tak orang sitok.

Monday, February 2, 2009

tag leh Mat

Mak seh Mat.. merik award cute tok!


Rules: Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tag 6 people..

  1. I am : MakModen


  2. I really want to go to : Mekah

  1. My favorite place : Home


  2. My favorite things : Notebooks


  3. My favorite drinks : Grapetizer


  4. My favorite food : french fries.. hrm.. lamak dah sik makan.. boycot boycot..


  5. My favorite Colour : blue green purple


  6. I live in : Kuching


  7. I was born in : Kuching


  8. School, College, Uni I attended : mis (now known as tunaz) ukm, ukm, ukm???





  9. My favorite story : movie kah? Kung Fu Hustle


  10. This is my hobby : bertenet.. kenak muka orang tua tok keluar owh?


  11. and i definitely dream for : white maine coon!! drools..


  12. mereka yang akan mendapat award kerana kenak tag leh saya:
1. M.I.A

2. T-rah

3. Qaseh

4. Mawar Kenyalang

5. Nono

6. Farid



sila buat soklan di atas dan collect award yang sangat cute ini! gud luck! (apa ndak kah di gud luck nya tek..)

Sunday, February 1, 2009

Molah Problem Math Sampey Abis Bateri Kalkulator

Farid mesti saspen pagi reya... tang ada2 jak aku ym nya nanyak ada kalkulator saintifik sik? seperti sidak2 lain bila ku tang ada2 call pagi2 butak nanyak ada kalkulator sik?

hahah.. senar nya crita cemtok, aku gik browse2 tenet.. jumpa Just Answer nak k ngkah rah website pusak ku bah..



service tok berbayar la... nya cem mun tak rang ada pa2 masalah nak nanyak vet, tanyak expert daknya.. dak expert daknya dak vet juak bah.. mun tak rang puas ati ngan jawapan nya bok tak rang bayar... dan vet ya akan dapat certain percentage la..

tapi dah ku raon raon tek.. nya ada expert lain gik.. cem law, homework experts, dah macam2 lagik...



so aku tek konok tek terai la nak apply as math expert.. pa tek konok aku tek amik masters math tek nak.. (pi senar nya aku sik la pandey math) yalah ada test... 10 questions.. mula2 ilek jak ku jawab.. kak ya nak, kalkulator ku abis bateri.. bah.. cemney ku nak ngira dak segala cosine indah? nak encarik buku sefer ku ntah dah jadi apa ngen buku menseya ya...

yalah abis org ku call tek nanyak ada kalkulator saintifik sik.. sebab aku nak mintak tolong daknya ngira ngen aku.. ku madah la tekan apa tekan apa.. ngok ngek li jak.. haha..

nasib bait adik ku ada jumpa kalkulator ku sigek gik... kalkulator ya di pakey nya, pi bila ku nak minjam balit ngen nya, nya madah nya sik tauk siney nya ngkah.. antap li jak nya sik blajar.. walaupun bok form 3, tapi ada la juak part nang perlu k kalkulator mun nya blaja.. contohnya part nak encarik punca kuasa duak, punca kuasa tiga indah.. jaman mek orang marek makei buku sefer jak.. sik leh k kalkulator.. apatah lagik kalkulator saintifik...

so berbalik kepada soklan math ya tadik.. shioh.. nyesal ku ngkah aku tek dah masters.. nang susah la soklan nya.. setengah hari ku molah.. last2, 3 soklan terakhir ku tembak jak.. maka ngak 10 soklan k.. ahaha.. wpun ku tek konok dah masters, tapi nang ku rasa ku sik pande math la.. mebi pandey ikitt than average person, pandey dari miak skolah ikit, ikit jak k... tapi di kalangan matematicians, aku nang bodo la.. hahaha...

ada la dolok ku ngajar kejap di uitm, tapi nak, ku ngajar k bahasa pengantara bahasa srawak k.. ku sik pandey ngajar k english.. mebi ku kan pande mun ku terpaksa di mana student ku sik kan paham bahasa lain selain english kali la.. tapi gik stakat ku nangga muka dak melayu.. inggess juak ku nak ber spikiang2 nak ajar daknya math.. jadi la aku sik pande ajar math in english... muahaha..

so aku nang menentang dasar kerajaan nak ngajar math and science in english... ku mok ajar math and science in bahasa srawak.. hahaha..

and based on my experience, ku nangga students2 ku lebih enjoy blajar that way and daknya lebih mudah nak paham wpun buku teks daknya english... ku rasa nak.. mun daknya soh jawab test k bahasa srawak terrer gik daknya nyawab.. hehehe...

p/s ada salah satu soklan math ya.. aku itok. mana sapa kitak orang nok terrer math boleh la nulong ku solve nya.. ku itok jak nak tauk cemney nak molah nya sebab ku rasa sepanjang ku blajar math ku sik penah nemu problem tok...

H, R, T nak bekerjasama membersih sebuah rumah tok. mun H sorang mersi rumah ya, akan memakan masa 11 jam. mun R sorang 97 jam, mun T sorang 31 jam.. mun nya tiga-tiga bekerjasama mersi rumah ya skali brapa jam?
------------------------------------------------------------------