Tuesday, February 3, 2009

Jilbab dan Hijab

mintak maaf la mun post tok ada menyinggung perasaan sesapa sebab the nature of the topic is kinda sensitive. tok soal nutup aurat bah...

aku pissed off hari sabtu ya tek.. nang pissed off gila... sebab.. aku tok makei tudung bila depan lelaki bukan muhrim.. sikkan la aku nak makei tudung 24 jam nak? mun ada org laki masok rumah, makei tudung la aku mun nak pegi ke dapo pa indah..

tapi hari sabtu tok tek, adik ipar maid mak ku (laki) datang ke rumah.. nya lepak kat luar jak, jadi aku tek sik la makei tudung nak ke dapo.. ngen t shirt n kain batek jak tek... tapi nak, ari ujan, sik la ku tauk maid ku (nya gik baru juak) nyuruh nya masok umah.. maid ku tok sik k tudung.. gik biak, gik babo.. maid mak ku makei tudung.. tapi nya tek keluar kejap, tapi ku sik tauk la pahal adik ipar nya tek maseh ilek di rumah tek...

dah aku terkandas di dapo.. macam ne ku nak nait atas (nak nait atas ke bilit melimpas pintu depan rumah) tangah ku gik terkandas miker mcm ne ku nak nait atas ke bilit nak k tudung tek nak.. datang adik ku nok ngok ngek ya (gik form 3) mencoros masok ke dapo mbak dak kawan2 bujang nya sekali... apa lagik aku.. alu lah aku jadi naga mencoros jak nait dah malas nak lalek gik betudung ka sik melimpas orang... free show la tek..

adoh eh.. alu depress aku. nang membara2 jak rasa panas ati ku tok... kita nak nutup aurat pun susah. dalam rumah dirik pun bah. sik kan la nak makei tudung dalam rumah 24 jam...

orang laki salu jak debate madah ya urusan rompuan la. pilihan rompuan la nak makei tudung sik. pandey2 dirik pun la miker tiap2 kali ku komplen dengan kekurangan privacy ku di rumah tok. ku madah sik kan la nak makei tudung 24 jam! orang laki akan jawab, ya terserah lah. tanggung jawab sendirik mok ekot undang2 Tuhan.

apa reti jawapan cemya? orang laki tok sik pernah cerik cemney rasa key tudung. ku madah coba tak orang cerik rasa giney terpaksa k tudong most of the time gak. pandey gik daknya jawab, aih daknya sik perlu. ya wajib atas perempuan jak. aku nang fed up gila la nenga jawapan sik bertanggungjawab cemya. alu depress rasa jadi rompuan.

tapi nak.. dah ku pk balit nak.. mun ku jadi laki lagik ku depress kali. nang mena tanggungjawab rompuan adalah nutup aurat nya... aurat rompuan adalah mok ditutup.. orang laki lagik la terok.. lagik la berat. daknya sik boleh NANGGA aurat rompuan. haha! ambik koh!

so, sebenarnya rompuan nok nutup aurat tok menyenang kan orang laki nutup aurat nya (sik nannga aurat rompuan tek) mejin rompuan mun bukak aurat bedosa. orang laki mun NANGGA aurat rompuan bedosa. besar ka kecik ka dosa nya.. tapi nang dah di polah peraturan nya gya.

jadi nak.. mun aku jadi orang laki agik la aku depress... yala.. part tok aku ada nitpicker sikit bah.. banyak gik benda kita mok jaga bah.. adab, jaga hati perasaan orang dan sebagai nya.. semayang.. posa, dan banyak lagi... tapi ya lah kes cerita k tudung tek...

coba kat mesia tok ada Mothers' Paradise juak owh...? park k pompuan jak... org laki sik leh masok... baca tak orang sitok.

19 comments:

khairul onggon said...

Aiyi.. kat Iran jak kah?? Mun ada kat Malaysia best juak koh... swimming pool utk muslimah... :)

Audio said...

Kat Iran memang banyak park. Macam2 jenis park jak. Sebab negri sidak besar bah. Iran memang ngambik berat tentang ompuan betudong tok. Sebab yalah mun sapa2 gi Tehran or other place in Iran, memang sikkan temu ompuan bejalan rah luar sik makei tudong. Suatu contoh yang baik. Cuma yang sik suknya Iran tok,.. sebab negara adalah negara Islam Syiah bah. Mun nak semayang, boh jak gi masjid nya.. semua masjid pakei dak Syiah jak adehh. Tapi gadis Iran perghhh!!~ kacak2 ehhh adehhh ehek...

MakModen said...

mr. Onggon,
aok lah.. i wish... ada ka mesia.. swimming pool k pompuan jak stakat tok kat uia jak ada rasa nya...

Audio,
yalah part nok sedeh nya owh.. ahaha.. carik la gadis Iran k bakal isteri nun... hehe.. tapi sigek soklan.. daknya kan kak branak salu cem besar2 badan nya kah? ngehehe.. tiap2 hari makan kambin... muehehe.. tapi dak ya nang kacak2 lah.. penah nangga..

Zatil said...

Mena ya o...nakka bes mun ada tempat gia...pat nak bebas kit dengan pakaian kita. Bab sama rempuan tek nak. Kamek pun kedak kitak, kekadang ya 'terkandas' rah dapo bab bila urang datang umah, sik sempat nak gi bilit makei tudong. Mun 15menet jak terkandas sekda hal...mun sejam duak! Apuuhhh...parai kitai.

ngegeh babe said...

walaupun mek lom makei tudong, tapi yalah oo. situasi camtok selalu juak mek nengar dari kengkawan & sedara mara mek yang makei tudong. yalah mun ada sigek tempat yang pakei kita ajak ooo..

AmirFX said...

Yalorrr... Kmk pun kenak camya juak... Tgh2 suk mandik tiba2 ada org luar masuk umah... Nah!! Arap ampun jak lah ngn sidak ya sebab aku berkain tola jak.... Kmk asa mok byk bersabar lah.... Ya dugaan... Mun bini kawan mek nya cepat2 pakei tudung mun kmk dtg ke umah....

Audio said...

Well,.. depend juak la koh. Mun slagik sidak nok diam rah city cam Tehran nun.. even dah branak pun, tapi still nampak erghhhhHhh mengancam! ehek. Dahla bigik mata sidak ijo2, idong cuit2, rambut blonde, muka kacak...adehhh..
Yalah tek..sayang nya coz sidak tok Syiah bah ehek adehh.. :|

MakModen said...

Zatil,
yah.. at least.. i'm not alone.. sik best owh...? mun ta diam apartment/rumah ta mpun bok suk.. full privacy.. best da jak imejin leh jogging kat park sik k tudung..

ngegeh babe,
yalah.. umas bah k tudung tok senarnya.. yalah k tudung mok niat nak nutup aurat la nak.. ada org k tudung sebab nak kacak.. sebab rambut nya jaik.. hehehe... kakak mek lok cemya juak la b4 nya k tudung.. yang peleknya crita pirate of the carrabean yang menggerakkan hati nya k tudung.. mek pun sik ingat kenak.. haha..

AmirFX,
yalah mun kitak paham ngen situasi dan perasaan perempuan, before masok rumah, announce lok kitak datang.. berik salam nyerin2 ka.. kak ya jangan terus mencoros masok.. berik masa kejap k sidak cepat2 lari (cem kamek salu) sak daknya cepat masang tudung ka.. masok bilit ka... ada juak sidak nok dah biasa dtg rumah mek cemya la daknya.. memang mok byk sabar lah.. dugaan nak owh..

Audio,
mana sidak nok diam rah city ya mesti high maintenance nak? heheh... mek penah nangga sidak rah epot Madinah dolok.. wpun makei purdah.. nampak badan selim2, tinggi, slender.. mata ijo, idong mancung.. kasut... KASUT! stael.. HANDBAG!! mak datok.. nang bini or kay.. jubah daknya jak mek nangga kat kedey sampey rega seribu lebih riyal.. nang kacak mek nangga.. jubah nok jenis2 gya.. skali nemu rah kedey.. paling murah 800 riyal... huhu...

p/s.. best mata ijo owh.. i loike!! mek suka mata ijo...

QasehNoorLaila said...

hehhee..dtg jabar makmoden..saba2..umh ktk nang akan salu da urg laki dtg..sian juak nga ktk.. samala..kdg2 ssh juak nk mdh dgn dak laki tok koh..mun kita mdh dtg moha..kjp suh pake tdg,kjp sik..tp mn kita kuar lak sik make tdg lalu dtg gaban..tp nya blh lak nga rmbt kita..eeee..bna kata ktk,kita btudung nk nyelamat dosa daknya juak tp daknya tok terlalu la malas nak mikir ho..jwpn klise "terserah dgn dirik pun".. edeh..sng mdh..kmk gik emo lok..hehehe..p/s: kmk dgr la,dgn rompuan non muslim pn aurat muslimah kira haram..dunno true or not la..

Jard The Great said...

sabar mak moden..sabar.. huhu..

die bising mungkin sbb mak moden masih menawan di mata die.. hehehe... pasal tuh bising.. haha..

MakModen said...

Qaseh,
yalah.. mek darik kecik2 dolok dah malar ngerepak ngen bapak mek. ahaha.. masa diam kampus aman kit nyawa mek.. yala.. time lain sik juak.. orang laki tok, mok jaga la adab nak masok rumah org nak.. mistake maid mek ya juak senarnya.. nya gik baru.. sebab ada jenis orang sik makei tudung dalam rumah.. ada orang sik pian nyawa nya nak bejaga k tudung lemrumah bah.. dolok time mek skolah pun mek cemya juak.. sik pian nyawa mek..

Jard,
eheh.. part yang tuh.. malas nak cakap.. heheh.. menawan.. huhu.. i wish! kalau di mata dia jer mebi kutt..

Sy Fazidawaty said...

huhu..complicated nya..tp mun da kdk Mothers' Paradise kat ctok nak ka best..da juak la kita merasa kdk beyonce n j.lo skali skala..

FaDLi said...

erm...

mun kes camtok.. sedia jak Tudung Spare kat dapor...

mun ada emergency..pakey terus tudung emergency ya tek...

mun mok senang, tudung emergency ya tek, beli tudong terus rasok kepalak ya (mcm tudong indon)..

lekat kat dinding dapor... jgn lupak labelkan "tudung spare..."

mun orang laki dtg unexpected tek, terus pegi dapor,, pasang terus,, sik perlu nait tingkat atas...

Mira said...

hmmm... bagus juak ktk jaga aurat... kmk gi jalan jak bertudung koh... di umh x... lom da kesedaran gik... terok kmk oh..

MakModen said...

Sy Fazidawaty,
nya lah tek owh.. dapat juak merasa jogging k short ngan tube tops. hahaha..

Fadli,
bagus juak idea ya.. mun mek rumah kedirik la.. rumah mak mek sikpat mek molay giya... nang sikpat.. susah mek nok madah..

Mira,
eheh.. sik alu terok.. mek tok ngomel2 jak bah.. nak share ngen orang jangan daknya sik tauk cobaan k tudung tok.. bukan senang owh..?

dukunlintah plk said...

bukan rempuan ajak.. laki pun ada masalah tok..

aku mun bejalan ke rumah kawan-kawan selalu diajak nait ke rumah.. tapi mun sidak datang ke rumah ku ku serba salah mok ngajak daknya nait ke rumah.. sebab ku malas mok nysuah mak ngan kakak ku betudong lam rumah.. mesti nya duak rasa susah juak.. sebab ya kadang2 nya duak ekot mood, kadang2 nya betudong, kadang2 nya sik.. tapi biasanya nya 2 sik akan nayang diriknya.. jadi nya 2 gik terbatas dalam rumah dirikmpun..

bah mun ku sik ngajak geng2 ku nait umah.. mesti sidak piker aku tok sombong atau sik pandei menghormati tetamu.. mok madah ngan sidak tok pun ku sik berani juak takut daknya sik paham..

bukan kitak urang ajak yg mengalami masalah tok..

MakModen said...

Pak Dukun,
thank you for your insight.. sik penah juak mek terpiker.. ehehe.. yah.. muak juak mek meluah prasaan tek mek find out rami juak org cem kamek.. heheh.. feels better that i'm not alone.. well, mungkin ta dapat menyebarkan kepada yang sik paham supaya daknya lebeh paham nak owh...

farid said...

MakM

bagi kmklah sekda susahnya mun duak2 lelaki dan ompuan tauk tanggungjawab masin2 dan pabila duak2 pandei memainkan peranan yg sepatutnya, semuanya akan fall into places

kankah islam itu mudah dan indah ...

(hope kali tok, komen mek masok ... ariya BB mek ting tong kali .. huhuhuuuu)

MakModen said...

farid,
ok.. masok dah komen tak.. aok lah.. nang mena.. mun duak2 main peranan alangkah indah nya.. sik kan jadi masalah.. yalah kamek ngomel2 tok sebab senario kamek hari ya org laki sik main peranan nya..

nang org laki mok memahami juak lah.. contohi lah pak dukun kita.. ehehe...

------------------------------------------------------------------