Tuesday, February 10, 2009

Maternity Leave

***this is a scheduled post***i'm not around***will be back soon***thank you sebab mok nulong jenguk2 rumah kosong tok... sik di masok pencuri... ehehe...***

jap ah.. maternity leave ku dah.. 16 bulan! hohoho.. ya bukan maternity leave ya.. ya menganggur nama nya ya...

aku dolok ngajar kat uitm.. tapi bila ku dah 6 months prego, ku sik nyambung contract ku.. aku rasa nak take a break and melihat option lain nak beridup... waktu ya ku ngenang mun ku branak, ku sik sanggup nak ninggal anak ku turun gi kerja... ku plan nak breastfeeding juak time ya..

dan akhir nya sampey kinek tok aku officially unemployed... anak ku dah 16 bulan umornya dan maseh lagi breastfeeding.. alhamdulillah... tapi duit nak masok nang ada terit kit lah since aku tok setakat ngajar tusyen di perumahan tok... dan aku tek konok nak molah website.. jadi infoprenour tek nak... ada lah ku ngoleh $5 lebeh jak dari google adsense rah website pusak ku... hahaha.. klak mun ku ada ngoleh $2000 ku madah ngen tak rang..

yalah reya ku ngabas kawan ku kak branak.. kawan ku tok pun stay at home mom juak... mek orang tek bercerita la hal kengkawan yang lain2 bok kak branak juak tek.. da sorang tok gik lem amben juak... nya plan nak ambik extra 1 month leave.. kira 3 bulan la cuti branak nya...

alu la kawan ku sorang gik madah ambik cuti gya affect service bah.. walaupun kat mesia tok kita dibenarkan ambik cuti branak up to 5 years.. unpaid leave.. tapi nya affect service bah.. ha.. apa reti ya.. aku tok sik kerja sik la ku ngerti apa crita daknya ya... blur aku...

anyway.. sik salah ku maternity leave kat Canada nun 6 months ka... aku rasa 6 months nang sangat ideal maternity leave ya.. sebab dalam masa first six months kita dapat exclusively breasfeed baby bah... paling crucial la first 6 months ya.. exclusive.

exclusive bermaksud baby ya sekda makan dan minum benda lain terus.. kali la mun demam makan ubat ikit2 or what not.. tapi nya nang sekda, even minum aek mati pun (maybe setegok duak sebab makan ubat tek nak) nang sekda makan minum benda lain but susu ibu sahaja.

so mun mama nya kerja dalam first six months ya nang la sangat susah mun nak breastfeed exclusively... ya la benda tok depend ngen govt juak.. miak mun di breastfeed dapat mengurangkan risiko nya akan develop allergies (esp asthma) later in life bah... tangga tak orang miak kinek tok.. rami sik kenak asthma? bukan nak madah pa lah...

ya jak lah nak susey ku ritok tek.. alangkah bagus nya mun government kita mendokong ibu menyusukan anak dengan memberi maternity leave selama 6 months owh... bukan dari segi fizikal ajak anak ya berkembang bagus.. dari segi mental dan ruhani nya pun bagus.. boleh mengurangkan kadar jenayah juvana bah.... yerr.. sukati jak aku tok..

10 comments:

MAMI_FARIS..... said...

paduhal ktk penah ngaja d uitm... d ctok kah? ngaja kos apa?

Audio said...

Aok...breastfeeding memang very important untuk baby. Sebab ya lah mun di France, ibu-ibunya diberik cuti sampei 6 bulan or more.. semata2 nak jaga baby nya. Dah ya gomennya akan ngantar sorang maid untuk nulong si ibu ya tek. All expenses ditanggung oleh gomen sidak. Sebab ya lah urang sinun idup hepi n aman damai jak. Coba gomen kita ekot style camya hoh :)

AmirFX said...

Yep... Breastfeeding nang perlu bagi bayi untuk membesar dengan lebih hensem n kiut.... Ada ka camya?? kikiiikiiii.... Pa2 pun susu badan nang bagus untuk bayi yang baru lahir...

khairul onggon said...

Mena padah Audio ya.. ada kmk nangga rancangan ya dlam Astro.. France yg trbaik sistem kesihatan, keluarga nya.. hehe.. Mun lah Kerajaan kita mok molah.. uuuu aaahhh...

Rudy said...

yeap benar, ya Unpaid leave akan effect service (mun berkhidmat lam Gov service lah) by mean effect

Gratuiti sikit jak. unpaid leave sik dikira masuk tempoh berkhidmat

Then mun taun servicenya x cukup pencen kecik.

mun gov kita molah maternity leave 6 bulan, alamat kosong ofis. sebab "male species" makin pupus kat office.

Sekian informasi untuk ari tok.ekekek..

anyway aku nang sokong 6 bulan cuti bersalin. breastfeeding good for child bah.

Mira said...

mun mek dh beranak nak.. teringin juak nk breastfeed baby smpei baby umur gia tp ya lah kita tok kerja mkn gaji ne lah dpt... nang byk kelebihan mun breastfeeding tok... kesian ngn baby diberik susu tepung.. mun lah oh setiap tmpt kerja di mesia tok dipolah nursery... dpt juak kta ngagak baby kta mun dh masa nyusu... bagus ooh

Zatil said...

Rah Jepun (sik salah mek la) si Bapak pun ada diberik maternity leave juak nak? Sak dapat jaga baby ngan maknya skali...

QasehNoorLaila said...

kmk sa ktk apply for pensyarah n tutor rah unimas..ktk leh download rah sia brg..mn berminat la..byk vacant awal thn tok..suba jak..best juak duk umh ngan baby..

MakModen said...

To All, Thank you jenguk rumah kosong mek.. eheh.. sik brani nak blog walking duak tiga hari tok tek takut kerja sik lekak.. heheh.. dah raon blog2 tok leka dari pagi sampey malam...

Mami,
aok, kamek dolok ngajar di UiTM semarahan.. kejap jak... mek ajar math.. kitak ajar siya juak kah..

Audio,
aoklah.. coba gomen ta cemya juak owh? bok la rakyat kin sihat, bijak dan produktif...

AmirFX,
setuju stuju 200%!

Mr Onggon,
aok eh! UU AH! mun bulan.. mun mentimun..

Rudy,
owh... pia.. bok la mek tauk pekemendenya tek... teng kyu explen..

Mira,
bagus cadangan ya! tersangat bagus! mun gomen sikpat merik cuti 6 months, daknya patut implement tempat keja ada nursery.. bok jiwa ibu nak bekerja lebih tenang.. dan ibu2 dapat lebih produktif!

Zatil,
yalah.. mun gomen perihatin ngen rakyat, menitik berat kan QUALITY generasi baru.. tangga la negara2 maju nak.. giney daknya dapat maju? apa jak beza nya ngen kita? Jepun dolok kak perang dunia terok da jak ekonomi nya nak...? dapat daknya membangun...

Qaseh,
thanks for the info.. ada mek nangga tek.. boleh juak mek coba nasib nak apply...

FELIX said...

Tarkut...hehe...

------------------------------------------------------------------