Saturday, May 30, 2009

Belly dance agik n agik! haha...




ndak alah2 nak nulis hal belly dance... hari tok mek orang laja steps yang paling susah rasa nya so far la.. pusin2 ala linda jasmine gitew... hahha.. penin palak ku pusin2.. penuh dengan kengegehan!



tok la lagu mek orang.. setakat tok baruk laja sengan semenet setengah jak.. hahaha.. penoh dengan kengegehan!

Friday, May 29, 2009

BreastFeeding

kawan ku branak hari rabu ya tek... alhamdulillah rompuan anaknya.. tapi yalah nya tok branak awal 2 minggu, dan nya decide nak branak di Miri nun... jadi sikpat la ku nak jengok nya...

anyway, nya mula text ku nanyak pa nak polah sebab nya problem breastfeeding. tok lah hikmah nya aku breastfeeding dolok banyak problem..

contrary to what most women might think. termasok la dirik ku mpun dolok before branak, breastfeeding it not the most natural thing in the world. orang dolok marek sekda masalah nak bf sebab orang dolok marek semua bf jadi miak ompuan kecik2 daknya ada nangga mak nya bf adik2 nya etc. benda tok jadi turun temurun without sedar bah... daknya ada nangga macam ne maknya bf. dan bila turn daknya mpun gik, mak nya dapat guide daknya.

aku. mak ku sik bf. maybe orang tua dolok marek pun sik pande nak ajar bf tok sebenar nya macam ne. nya ada teknik dan cara yang betul bah. bukan setakat main sumbat jak. jadi mak ku pun sik pande nak ajar ku macam ne. dan bila aku bermasalah, solution nya ialah berik anak minum formula. which is more detrimental to bf.

mun ku nak cerita semua panjang gilak. alu dapat molah novel aku. haha.. my point is. don't give up bf so easily. mun dah start suplement anak dengan formula ya.. dah telur di hujung tandok la bf ya.. maybe di malaysia tok 90% akan gagal bf once nya dah start supplement dengan formula...

oh well, ya keputusan masing2. untuk continue to bf or not. some women are blessed that they don't have problem with bf... some are less fortunate like me, who encountered some problems. tapi hikmahnya, mun orang lain problem, maybe aku dapat juak la guide since aku pernah melalui nya... Alhamdulillah, anak ku dah 20 months maseh bf.

p/s banyak orang ingat bf MAKSIMUM 2 tahun. tapi sebenarnya MINIMUM. so mun anak dah 3 tahun maseh nyusu badan ya sik pelik ok...

Wednesday, May 27, 2009

otak telor

aku rasa otak ku macam scramble eggs jak hari tok.

hangol juak berator barang ngan nok pindah, prepare k kelas gik. cerita aku gi kelas hari tok agik la hangol.

palak ku penin leh mata ku yang sakit. jadi aku tertido. tersedar, aher 5 minit la aku gi kelas. before gi kelas, ku pesan ngan student ku suruh nya bukak pc sedia k bukak projector indah. dah masok lem kelas aku bok realize thumbdrive ku atas meja di rumah.

sebab aku sekda sedia bahan lain tek, cem kelas before aku ada fotostet notes so sik payah k projector, aku decide nok balit umah ambik jak thumbdrive ya.

so aku balit umah, datang siya balit, dah la parking jauh. kepak nyawa ku pulang balit. masok kelas, cucok thumbdrive...

bila masa ku save powerpoint ya lem vista? sikpat bukak juak! yah yah yah.

blur kejap aku apa gik nak polah. mula2 ku ilek2 jak kira nak cancel kelas jak. yoh, miak tek dah suk. haha... and then aku realized that all i need is example data k miak kira bah. since aku da fotostet notes ngan daknya, dapat la daknya k data lem notes ya.. ngok ali jak aku.. tadik2 sik terpiker...

so selamat juak la kelas ya.. at least aku dapat ajar something ngan daknya. hoho... terok li jak lecturer tok. hahah.

Friday, May 22, 2009

Swine flu

anak ku demam lagik.. bingung nyawa ku. petang imarek nya mansang demam. malar berik ubat.. abis jak effect ubat nait agik temperature nya. tapi nya sekda la batok or selsema.. sik la bingung gilak.. yalah dengan wabak h1n1 yang mula merebak sik kah kita semua merasa paranoid...?

nampak gaya nya cem sikpat la ku gi cat show isok tok.. mun maseh nait temperature nya macam tok. macam ne ku nak ninggal nya.. time nya demam la nya nang berkukut sik mok lepas ngan aku...

cat show ya pun sebenarnya dekat mok cancel. pa boleh buat club dah spend so much on bayar ticket judge and whatever... mun club mpun expenses ajak sik juak hal.. maseh dapat di cancel, tapi ngenang overseas participants ya yang dah beli teket belon pa indah.

Catshow esok ya sepatutnya in collaboration with dbku pun pesta meow. tapi sebab wabak h1n1 tok, nya di advice leh jabatan kesihatan untuk postpone... cemya la.. tapi scc sikpat nak postpone catshow sebab yang dah disebut di atas...

yalah.. ndak alah2 jak babi pun hal nak.. JE ya nya juak... h1n1 sebenarnya sik sama dengan swine flu dalam erti kata yang sebenar. menurut head Vet reya, babi tok di gelar daknya as 'the perfect container'. original swine flu hanya berjangkit di kalangan babi sahaja (sapa rasa dirik nya babi dapat la jangkit swine flu haha)

tapi babi pun dapat kenak jangkit leh avian flu (selsema burung) dan human flu.

so ada la sekok babi tok dengan ntah macam ne nasibnya, berjangkit ngan ketiga2 virus flu tok di mana badan nya sebagai 'the perfect container' telah meng combine ketiga2 virus ya menjadi new strain of virus yang dikenali sebagai h1n1 virus...

begitu la alkisahnya.

p/s tunok jak semua ladang babi ya! sik pande jerak nar juak sidak tok nginang babi eh!

Monday, May 18, 2009

pindah

sik banyak gilak benda yang berlaku dalam kehidupan seharian ku... kadang-kadang sampey tahap membosankan gila babas... aku kinek tok gik gila main game Glamour Age lem facebook! haha.. main2 game bodo ya, bila da masa nak jengok2.. susah mok explain sebab game ya sik pat di main sekali dudok. main kejap dah sikpat main gik.. terpaksa nunggu isok gik bok pat sambung.. gya2 la...

aku nak pindah next month. *sigh* setengah takut da juak nyawa ku... cem overwhelmed jak bah. but hopefully pindah tok for the better lah. yalah bizi. lain gik aku dari hari selasa minggu ya sampei hari tok tiap2 hari nait opis veterinar kat wisma pelita ya ngato hal import permit k catshow 23 haribulan tok.. biyuk dah nyawa ku kuang kuit... kuang kuit angkut barang kemas barang gik... sik la banyak barang ku.. tapi banyak juak lah.. haha...

Friday, May 15, 2009

Alhamdulillah

hari marek aku dapat call dari MMC. dapat tawaran mengajar part time agik di siya... memang la part time jak, maksudnya aku hanya perlu turun time kelas jak. sik ku bingung gilak... (hal isu kerja sik kerja tok kelak la ku crita panjang leber)

so next week aku dah mula mengajar, sbb hari tok tek aku dah sign acceptance letter... hopefully i'll do better this time around.. students pun sik rami gilak macam reya katanya.. mudahan juak lah!

Thursday, May 14, 2009

Belly Dance agik!


huhu... aku memang dah fall in love dengan belly dance. Tapi banyak orang salah anggap tentang belly dance.. mainly sebab costume nya yang makei bra ajak ya nak... hahah.. Belly dance asal-usul nya dari wanita untuk wanita. sahaja.

Selain dari physical fitness... kurasa yang paling memberi kesan ialah mental happiness.. haha.. segenap perempuan yang ku kenal jarang ku nemu yang happy dengan bentuk badan nya. semua di sebabkan oleh media yang mengwar-warkan macam ne rupa rompuan yang 'kacak'. walhal kacak ya ada pelbagai jenis rupa dan bentuk. bukan cookie cutter pun shape.

tujuan media ialah nak k advert barang bah. nang daknya sengaja nyuruh kita rasa not good enough so kita akan meli produk yang di iklankan supaya kita rasa 'good enough' tapi setiap kali, nothing will be enough untuk memenuhi perasaan 'not good enough' ya.

Belly dance. mula2 laki ku cem takut2 jak nak nyuruh ku join. bukan apa.. nya takut aku kelak akan rasa self-conscious (nya tauk perangei aku bah) dan rasa rendah dirik nangga orang lain yang ada lem kelas ya.

pakaian aku kan ngembo2.. salu k baju besar2 so aku memang salu rasa jaik kedirik. TETAPI. bila aku join kelas ya aku rasa best gilak! hahaha... belly dance celebrates womenhood. sik macam dance lain cem ballet yang memerlukan sekian2 bentuk badan, belly dance can be practiced by all shape and sizes. dan belly dance is a real sport, yang memerlukan stamina dan otot yang kuat. memang mok training, mok prektis. mun sik ya sik tahan.

mek orang dah 2 bulan laja bd, choreograph music bok jak hrm, semenet kah? sampei sik semenet owh? baruk sengan ya dah jengal2 dah... haha.. antap li sik fit!

Monday, May 11, 2009

Selamat Hari Mama!

Siyan nar aku ngan miak tok eh... hehehe...


Friday, May 8, 2009

Dapat sik kitak orang kemeh sitok?

canggih jamban tok.. tapi rasa nya dapat sik kitak orang kemeh lem jamban tok? hahahahaha....





Jamban tok dindin nya diperbuat dari one way mirror! hahaha.. sik pat imejin eh!

Thursday, May 7, 2009

cucur pisang!



aku meli cucur pisang tek... alu la teringat laki ku cerita.. sidak molah cucur pisang di KL nyampo plastik botol aek mineral lem minyak k goreng cucur ya sak nya rengup. hrm... sik tauk la ku ke sohehan cerita ya... penah dengar sik? logik sik rasa nya? plastik botol ya cair bila masok lem minyak panas... hrmm...

apa-apa pun, nyaman cor pisang tok!


Tuesday, May 5, 2009

Bantuan Kerajaan

Sik tahan rasa nak ngerico sikit... tek ku nangga tivi, nangga la kerajaan madah ada peruntukan k nulong orang susah dan warga emas.. peruntukan k 40 ribu orang.. bagus bagus... siapa yang layak? orang yang pendapatan nya debah garis kemiskinan.. ya lah ku rasa nak ngerico tok....

orang yang mena2 susah.. ne ada tivi... dan maybe sekda masa nak nangga tivi... macam ne daknya nak tauk owh? kakya nak.. cara nak apply, mok k internet.. mun orang2 tua nok nang susah mesti lah butak IT nak? macam ne owh? macam ne daknya nak tauk that daknya dapat apply bah.. aok la nok mana ada anak2 nok celik IT.. mun sekda? mun ada nenga orang lain madah ada nangga tivi.. mun sekda? cem ni lah owh?
------------------------------------------------------------------