Tuesday, May 5, 2009

Bantuan Kerajaan

Sik tahan rasa nak ngerico sikit... tek ku nangga tivi, nangga la kerajaan madah ada peruntukan k nulong orang susah dan warga emas.. peruntukan k 40 ribu orang.. bagus bagus... siapa yang layak? orang yang pendapatan nya debah garis kemiskinan.. ya lah ku rasa nak ngerico tok....

orang yang mena2 susah.. ne ada tivi... dan maybe sekda masa nak nangga tivi... macam ne daknya nak tauk owh? kakya nak.. cara nak apply, mok k internet.. mun orang2 tua nok nang susah mesti lah butak IT nak? macam ne owh? macam ne daknya nak tauk that daknya dapat apply bah.. aok la nok mana ada anak2 nok celik IT.. mun sekda? mun ada nenga orang lain madah ada nangga tivi.. mun sekda? cem ni lah owh?

7 comments:

Khairul Antasha said...

dah nama org susah ney lah ada tv n segala internet2 tok..pa jak la gomen..mun mena nak nulong org susah, coba molah pemantauan segala ceruk peruk tmpat..kira turun padang nangga..nangga dgn mata & nenga sora ati org miskin...tok kelak, org yg x sepatutnya dpt bantuan..pa reti mcm ya owh...

mat said...

mesti hantar org suruh carik dah org susah ya. tapi mesti pantau juak org2 tok, takut main pilih kasih...makin susah lah org susah mun susah2 macam ya..

ngegeh babe said...

aih pelik juak. dah nama urang susah. nei lah ada dak tivi apatah lagik dak tenet. ntah tauk ndak kah tenet ya apa. pikernya net sementen net takraw kah apa.

mek rasa, kerajaan mpun dah ada senarai nama orang-orang yang daif. apa guna molah banci nak. so patutnya berik keutamaan dengan sidak tok lah. apa guna sidak YB ya mun sik tauk ada rakyatnya idup susah. dari sia lah nak nulong. turun padang. jengok rakyat yang diwakil sidaknya ya. jangan kelak wit ya alu sik tauk sinei tuju. ujong masok poket dikpun. sik pun nulong urang yang susah lite2 jak. bukan org yang menar-menar daif.

benda yang money related tok, mok urang menar2 jujur ikhlas jak dapat ngerja nya koh. dah nama pun duit koh. kan urg susah ajak. urang sik susah pun cokot juak

Si Penconteng said...

Kak J, kamek ada baca dari nuspaper nak, peratusan warga Malaysia nok sik pandei baca nang agak tinggi berbanding ngan negara lain. Dek-dek gik nok buta IT. Susah ya mun baca ngan pakei kompiuter pun sik tauk...tedah ngan sidak nok sik dapat bantuan lamak tok.

QasehNoorLaila said...

hmmm...mena juak ya..mn dah ssh ne pat nga tv..tv mybe dpt nga umh urg len..tp nak mn isik form make tenet ya mushkil mek..camne nk suh urg ssh n warga emas yg nak tauk pa2 pasal tok...mm..cam sik ikhlas jak mok tlg urg..bgs boh jak..mn nk tlg urg,biarla mudahkan la pertolongan ya..asi2..abu2 jak... saya emo indah lok...

MakModen said...

yalah tekkk... macam heran jak nangga announcement ya lem tivi... mun di ekot-ekot.. orang susah letrik pun sekda di rumah nya... ya lah mek ingga gilak nangga sesetengah orang nok masok lem tibi rancangan bersama mu...

kadang2 ada sesetengah daknya idup sik la sesusah ne... (susah la, tapi ada gik orang lebih terok) nangis cem polah2 jak... sik suka nangga... kamek ada kenal personally orang yang lebih susah. rumah sekda letrik, aek main kumpul takung aek ujan.. jaik ati mek nangga nya.. urang tua gik ya.. tapi kamek nang tabik ngan nya.. nya sik mok orang nolong nya free2.. unless nya ada molah keja.

sebenarnya kamek tertangga rumah nya pun nya sik mok sebenarnya... nya terkejut nemu kamek depan rumah nya. nya sik mok orang tauk nya sesusah ya, sedaif ya tempat diam nya.

nya nang sangat layak dapat bantuan.. tapi ya lah.. mek rasa nya pun butak huruf juak... jangan kata nak isik form k tenet...

dukunlintah plk said...

menar kata kitak.. asa panas ati juak ku nengar berita tok.. ku mok nambah ngerepak panjang2 pun sik guna.. pangkong palak baruk tauk.. palak sapa kah? erkk..

------------------------------------------------------------------