Thursday, May 14, 2009

Belly Dance agik!


huhu... aku memang dah fall in love dengan belly dance. Tapi banyak orang salah anggap tentang belly dance.. mainly sebab costume nya yang makei bra ajak ya nak... hahah.. Belly dance asal-usul nya dari wanita untuk wanita. sahaja.

Selain dari physical fitness... kurasa yang paling memberi kesan ialah mental happiness.. haha.. segenap perempuan yang ku kenal jarang ku nemu yang happy dengan bentuk badan nya. semua di sebabkan oleh media yang mengwar-warkan macam ne rupa rompuan yang 'kacak'. walhal kacak ya ada pelbagai jenis rupa dan bentuk. bukan cookie cutter pun shape.

tujuan media ialah nak k advert barang bah. nang daknya sengaja nyuruh kita rasa not good enough so kita akan meli produk yang di iklankan supaya kita rasa 'good enough' tapi setiap kali, nothing will be enough untuk memenuhi perasaan 'not good enough' ya.

Belly dance. mula2 laki ku cem takut2 jak nak nyuruh ku join. bukan apa.. nya takut aku kelak akan rasa self-conscious (nya tauk perangei aku bah) dan rasa rendah dirik nangga orang lain yang ada lem kelas ya.

pakaian aku kan ngembo2.. salu k baju besar2 so aku memang salu rasa jaik kedirik. TETAPI. bila aku join kelas ya aku rasa best gilak! hahaha... belly dance celebrates womenhood. sik macam dance lain cem ballet yang memerlukan sekian2 bentuk badan, belly dance can be practiced by all shape and sizes. dan belly dance is a real sport, yang memerlukan stamina dan otot yang kuat. memang mok training, mok prektis. mun sik ya sik tahan.

mek orang dah 2 bulan laja bd, choreograph music bok jak hrm, semenet kah? sampei sik semenet owh? baruk sengan ya dah jengal2 dah... haha.. antap li sik fit!

No comments:

------------------------------------------------------------------