Friday, May 29, 2009

BreastFeeding

kawan ku branak hari rabu ya tek... alhamdulillah rompuan anaknya.. tapi yalah nya tok branak awal 2 minggu, dan nya decide nak branak di Miri nun... jadi sikpat la ku nak jengok nya...

anyway, nya mula text ku nanyak pa nak polah sebab nya problem breastfeeding. tok lah hikmah nya aku breastfeeding dolok banyak problem..

contrary to what most women might think. termasok la dirik ku mpun dolok before branak, breastfeeding it not the most natural thing in the world. orang dolok marek sekda masalah nak bf sebab orang dolok marek semua bf jadi miak ompuan kecik2 daknya ada nangga mak nya bf adik2 nya etc. benda tok jadi turun temurun without sedar bah... daknya ada nangga macam ne maknya bf. dan bila turn daknya mpun gik, mak nya dapat guide daknya.

aku. mak ku sik bf. maybe orang tua dolok marek pun sik pande nak ajar bf tok sebenar nya macam ne. nya ada teknik dan cara yang betul bah. bukan setakat main sumbat jak. jadi mak ku pun sik pande nak ajar ku macam ne. dan bila aku bermasalah, solution nya ialah berik anak minum formula. which is more detrimental to bf.

mun ku nak cerita semua panjang gilak. alu dapat molah novel aku. haha.. my point is. don't give up bf so easily. mun dah start suplement anak dengan formula ya.. dah telur di hujung tandok la bf ya.. maybe di malaysia tok 90% akan gagal bf once nya dah start supplement dengan formula...

oh well, ya keputusan masing2. untuk continue to bf or not. some women are blessed that they don't have problem with bf... some are less fortunate like me, who encountered some problems. tapi hikmahnya, mun orang lain problem, maybe aku dapat juak la guide since aku pernah melalui nya... Alhamdulillah, anak ku dah 20 months maseh bf.

p/s banyak orang ingat bf MAKSIMUM 2 tahun. tapi sebenarnya MINIMUM. so mun anak dah 3 tahun maseh nyusu badan ya sik pelik ok...

No comments:

------------------------------------------------------------------