Friday, May 22, 2009

Swine flu

anak ku demam lagik.. bingung nyawa ku. petang imarek nya mansang demam. malar berik ubat.. abis jak effect ubat nait agik temperature nya. tapi nya sekda la batok or selsema.. sik la bingung gilak.. yalah dengan wabak h1n1 yang mula merebak sik kah kita semua merasa paranoid...?

nampak gaya nya cem sikpat la ku gi cat show isok tok.. mun maseh nait temperature nya macam tok. macam ne ku nak ninggal nya.. time nya demam la nya nang berkukut sik mok lepas ngan aku...

cat show ya pun sebenarnya dekat mok cancel. pa boleh buat club dah spend so much on bayar ticket judge and whatever... mun club mpun expenses ajak sik juak hal.. maseh dapat di cancel, tapi ngenang overseas participants ya yang dah beli teket belon pa indah.

Catshow esok ya sepatutnya in collaboration with dbku pun pesta meow. tapi sebab wabak h1n1 tok, nya di advice leh jabatan kesihatan untuk postpone... cemya la.. tapi scc sikpat nak postpone catshow sebab yang dah disebut di atas...

yalah.. ndak alah2 jak babi pun hal nak.. JE ya nya juak... h1n1 sebenarnya sik sama dengan swine flu dalam erti kata yang sebenar. menurut head Vet reya, babi tok di gelar daknya as 'the perfect container'. original swine flu hanya berjangkit di kalangan babi sahaja (sapa rasa dirik nya babi dapat la jangkit swine flu haha)

tapi babi pun dapat kenak jangkit leh avian flu (selsema burung) dan human flu.

so ada la sekok babi tok dengan ntah macam ne nasibnya, berjangkit ngan ketiga2 virus flu tok di mana badan nya sebagai 'the perfect container' telah meng combine ketiga2 virus ya menjadi new strain of virus yang dikenali sebagai h1n1 virus...

begitu la alkisahnya.

p/s tunok jak semua ladang babi ya! sik pande jerak nar juak sidak tok nginang babi eh!

No comments:

------------------------------------------------------------------