Thursday, August 20, 2009

Forgive and Forget? Happy Ramadhan!

pernah sik kitak orang nangga cerita melayu/endon kakya fed-up dengan hero/heroine crita ya terlalu bait sampey ke tahap bodo? konok tek nya bait gilak tek orang jaik ngan nya pun nya maseh bait ngan orang ya... geram sik ati tak urg?

tapi nak kan kita pun ada di ajar, supaya memaafkan. Sunnah Nabi s.a.w pun menggalakkan kita supaya jadi sabar dan memaafkan. memang kitak urg akui benda ya bagus, tapi jauh di sudut hati (kadang2 sik jauh ne pun) kita rasa orang yang molah jaik ngan kita ya sik layak di maafkan?

Sebenarnya nak, bila kita sik memaafkan orang, kita mpun yang seksa nyimpan dendam. orang nok di simpan dendam ya ntah tauk kah sik nya... nya hepi jak idup, walhal kita derita merana kerana mencik ngan nya. yalah, tiap kali ta nangga muka nya hati ta bebulu. rasa nak bunoh ada juak. rasa nak cacak mata nya ngan cerepu ada juak... kadang2 rasa sik adil jak orang yang kita sik maafkan ya idup nya cem bahagia senang jak dari kita. tersinggung rasa ego kita.

contoh kecik nya macam tok. katakan kitak orang derep kreta dengan aman damai ilek2 tek... tiba2 jak ada kreta motong laluan dengan kurang ajar sampey kitak org tek beliang ati... marah sik?

marah nak?

ada sik sampey ke tahap walaupun kita sik bergaut sebenarnya, tapi sak lelah ta ngepong moto ya balit dan motong nya balit... ataupun tailgate moto ya semata2 hati kita marah dan geram ngan driver ya. mun sik ya kita sumpah seranah penuh berbakul2 dan mood kita tek alu jaik, walhal eh, orang nok motong laluan kita tek nang la oblivious. nang la sik tauk pun kita marah. sik nenga pun kita sumpah seranah nya. mun nya tauk pun nya sik lalek.

makin marah sik?

tapi mun kita piker mena2 berbaloi baloi sik kita spend energy kita marah dengan nya in the first place?

sik nak?

cemya la aku mun lem moto ada org motong kurang hajar ngan aku, aku maafkan... ku kan madah "Aih, tandah nya ya. nya bergaut bah, dah nak terbobok2 nya lem moto ya. siyan juak ngan nya..." ya contoh kecik jak ah... aku mula dari siya nak belajar memaafkan orang... and move on. hati jadi ringan dan sik mbak beban.

jadi manfaat kita memaafkan orang ya ialah kepada dirik kita mpun senarnya.. bukan manfaat kepada orang ya... cem dari kita miker yang orang ya sik layak di maafkan, sebenarnya orang ya sik layak bermastautin secara sik best dalam hati kita. mun kita lepaskan dan biarkan apa yang dah berlaku berlalu... cem kita sik lalek... hati kita yang ringan sebenarnya.

hrm... mebi kitak urg miker, "aok, tauk ku... tapi aku sik pat.. sik dapat nak maafkan... hati ku sakit... susah nak lepas kan... bekata2 memang senang, sik seberat memikulkan" macam ya la aku dolok... aku mok juak nak senang memaafkan orang.. sak ati ku tenang... masalah nya macam ne? macam ne nak memaafkan orang dengan rela hati sak ati kita tenang dan nyaman?

hrm.. ku rasa post tok pun dah panjang.. lak ku explen gik cemney aku rasa aku makin 'cool' kinek tok. haha.. yerr... sebenarnya sapa yang kenal aku personally, tauk la daknya macam ne tempar nya aku... macam ne 'panas' nya baran aku tok... tapi alhamdulillah, setelah aku memahami sigek teori tok, banyak membantu aku jadi lebeh 'cool'. tapi yalah, mesti Tuhan mok test kita agik nak, makin kita kool, makin gik tinggi test nya. makin gik besar markah nya makin gik besar ganjaran nya nak... paling2 pun atleast dapat menghapuskan dosa2 kita yang kita sik mampu nak taubat...

Jadi, semoga Ramadhan ini kita semua jadi lebeh pemaaf.... bukan k orang lain... k dirik ta mpun juak... Sekian, lak ku crita gik... Selamat berpuasa k!

Saturday, August 15, 2009

My Wish List



shiohh... nang kacak gila beg Kipling tok... I want! ku mok beg tok aih... kakya nak...



ku mok E71... so far lem banyak2 fon nok canggih2 nak, E71/E72 telah menambat hati... iphone pun kalah ok... kakya nak...



ku mok ada netbook. ku berminat ngan toshiba pun netbook.. so sweet... tapi mun abang ku mok jual hp mini nya ngan aku RM800... hp mini pun ok juak.. ehehe...



tangga lok! so sweeeeetttt.. ku mok aih.... kakya nak...



ku mok mini projector cem tok eh.. sine mok carik owh? mun ku ada semua item tersebut di atas... best da jak gi kelas.. sik payah ku beranggong ngan laptop dgn projector besar rumah tiap hari isnin... (ahaha.. sik besar pun... maseh kiut jak.. tapi sebab wujud nya item2 mini di atas nya dah jadi besar rumah)

semua item2 di atas dapat muat dalam beg kipling atas sekali ya... so alu la aku imejin aku ada beg ya, dlm nya ada netbook, e71/72 dan ada mini projector.. boleh ku bergaya pegi siya sinek mbak beg yang sangat anggun dan kiyut ya and then dapat molah presentation anytime, anywhere... wah.. anggun dan bergaya nya!

cemni tukk.. sapa2 rasa dirik nya kaya banyak duit derma2 la item2 tersebut di atas dengan saya k... hehehe... mak sehh banyak2...

Friday, August 14, 2009

Serious suka gila lagu tok...

aku nang la minat ngan Mariah Carey zaman nya mbak lagu tok, zaman nya mbak lagu Hero... skali David Cook mbak lagu tok... whoaaa... cair beb!

Ngegeh Full Blast

aku tek bukak youtube nak encarik lagu Always be my baby di mbak leh David Cook. serious ku suka gila lagu ya... tapi nak, ku tersembul ngan viseo tok instead. shiobbi.. nang la ngegeh tak terkata... ahaha.. nang la sidak korean nang terrer part ngegeh.. mun sidak omputih ingin nak ngegeh nya patut belajar ngan kita org asia tok.. asian lebih gik terrer ngegeh dari daknya.. especially la sidak korea...

cakap pasal orang korea.. kawan ku sorang tok dolok nya kerja di korea... nya madah sidak ya nang la wajib ngan plastic surgery nya... dan nya madah teknologi plastic surgery nang hebat, nampak natural... daknya sik la go for major surgery.. mostly daknya ator hidung, tambah eyelid... dan yang lebih bizzare lagik, tambah earlobe.. just because telinga daknya sikpat menampung 2 igek lubang k sumpin...

aok, daknya makei make up pun tebal-tebal.. up to the point bila nya take off make up nang sik ngelala ngan muka daknya.. kawan ku madah nya mula2 nangga sidak ya macam nangga hantu.. tapi lamak2 biasa juak nya nangga...

kakya nak, parents mun nak nabung k anak bukan nabung k education jak.. ada juak nabung ne tauk kelak anak dah besar mok plastic surgery... hahaha.. nang la gila sidak ya...

tapi nak dari segi kurus daknya nang berjaga makan la.. makanan daknya nang la sik berminyak etc... shioh ya baruk obsess ngan kacak... demi nak ngegeh kali nak...? mun nak ngegeh elemen penting ialah ras kach.. hahaha

so.. tangga tak org video tok... sidak nya nang kacak.. tapi nang ngegeh tahap gaban... dengar lok giggles daknya ya.. eeee....

Monday, August 10, 2009

Signal Mirah



nak ngerepak kit... ku sik paham la.. kenak wujud nya manusia yang suka lampu signal kereta wana mirah? heran ku.. macam la kacak gilak. bodo.

nombor satu nya sik kacak ne. mo duak signal ya sik nampak bodo... (bukan sik nampak bodo, baca: sik nampak, bodo! <-- di tujukan khas kepada yang molah lampu signal moto wana mirah)

aku salu terkejut leh orang tang ada2 jak tukar lane.. sik prasan lampu signal nya on. paham sik wana mirah ya maksud nya brake? mun kita derep di jraya banyak benda yang kita perlu aware sambil palak ta banyak melamun hal lain juak, sambil nenga radio sambil miker anak di rumah sambil miker slide k kelas lom polah sambil miker ingin nak meli E71 sambil kagum dengan mini projector (ku mok mini projector! cem ni tukkkk).

tauk ku mesti sapa2 yang ada molah lampu signal nya jadi mirah anok ku butak lewat gik sik nampak. nampak mena nang nampak. tapi response ya ada a bit delayed bah. sebab masa kita belajar memandu, kita dah blajar semua benda ya.. semua kaler dan maksud nya.. sebab ya org butak warna sik boleh driving... warna sangat penting dalam komunikasi menggunakan jalan raya ok, bukan bapak ko pun jraya ya!

so tulong lah... sapa2 yang bok nak entertain thoughts nak nukar lampu signal jadi mirah ya... tulong lah jangan. sebab urang nok derep kat jeraya ya bukan org mudak jak... ninek ku umor 81 tahun pun gik maseh derep ke jeraya ya mbak cicit nya raon (anak ku). orang tua ya bukan dapat di larang.. anak ku ya bukan dapat di larak. sal pagi2 nya bangun nya dah gi ambik kunci ngebeng tangan ninek ku mbak jalan.

dah. k... dah gik ku ngerepak.
------------------------------------------------------------------