Thursday, August 20, 2009

Forgive and Forget? Happy Ramadhan!

pernah sik kitak orang nangga cerita melayu/endon kakya fed-up dengan hero/heroine crita ya terlalu bait sampey ke tahap bodo? konok tek nya bait gilak tek orang jaik ngan nya pun nya maseh bait ngan orang ya... geram sik ati tak urg?

tapi nak kan kita pun ada di ajar, supaya memaafkan. Sunnah Nabi s.a.w pun menggalakkan kita supaya jadi sabar dan memaafkan. memang kitak urg akui benda ya bagus, tapi jauh di sudut hati (kadang2 sik jauh ne pun) kita rasa orang yang molah jaik ngan kita ya sik layak di maafkan?

Sebenarnya nak, bila kita sik memaafkan orang, kita mpun yang seksa nyimpan dendam. orang nok di simpan dendam ya ntah tauk kah sik nya... nya hepi jak idup, walhal kita derita merana kerana mencik ngan nya. yalah, tiap kali ta nangga muka nya hati ta bebulu. rasa nak bunoh ada juak. rasa nak cacak mata nya ngan cerepu ada juak... kadang2 rasa sik adil jak orang yang kita sik maafkan ya idup nya cem bahagia senang jak dari kita. tersinggung rasa ego kita.

contoh kecik nya macam tok. katakan kitak orang derep kreta dengan aman damai ilek2 tek... tiba2 jak ada kreta motong laluan dengan kurang ajar sampey kitak org tek beliang ati... marah sik?

marah nak?

ada sik sampey ke tahap walaupun kita sik bergaut sebenarnya, tapi sak lelah ta ngepong moto ya balit dan motong nya balit... ataupun tailgate moto ya semata2 hati kita marah dan geram ngan driver ya. mun sik ya kita sumpah seranah penuh berbakul2 dan mood kita tek alu jaik, walhal eh, orang nok motong laluan kita tek nang la oblivious. nang la sik tauk pun kita marah. sik nenga pun kita sumpah seranah nya. mun nya tauk pun nya sik lalek.

makin marah sik?

tapi mun kita piker mena2 berbaloi baloi sik kita spend energy kita marah dengan nya in the first place?

sik nak?

cemya la aku mun lem moto ada org motong kurang hajar ngan aku, aku maafkan... ku kan madah "Aih, tandah nya ya. nya bergaut bah, dah nak terbobok2 nya lem moto ya. siyan juak ngan nya..." ya contoh kecik jak ah... aku mula dari siya nak belajar memaafkan orang... and move on. hati jadi ringan dan sik mbak beban.

jadi manfaat kita memaafkan orang ya ialah kepada dirik kita mpun senarnya.. bukan manfaat kepada orang ya... cem dari kita miker yang orang ya sik layak di maafkan, sebenarnya orang ya sik layak bermastautin secara sik best dalam hati kita. mun kita lepaskan dan biarkan apa yang dah berlaku berlalu... cem kita sik lalek... hati kita yang ringan sebenarnya.

hrm... mebi kitak urg miker, "aok, tauk ku... tapi aku sik pat.. sik dapat nak maafkan... hati ku sakit... susah nak lepas kan... bekata2 memang senang, sik seberat memikulkan" macam ya la aku dolok... aku mok juak nak senang memaafkan orang.. sak ati ku tenang... masalah nya macam ne? macam ne nak memaafkan orang dengan rela hati sak ati kita tenang dan nyaman?

hrm.. ku rasa post tok pun dah panjang.. lak ku explen gik cemney aku rasa aku makin 'cool' kinek tok. haha.. yerr... sebenarnya sapa yang kenal aku personally, tauk la daknya macam ne tempar nya aku... macam ne 'panas' nya baran aku tok... tapi alhamdulillah, setelah aku memahami sigek teori tok, banyak membantu aku jadi lebeh 'cool'. tapi yalah, mesti Tuhan mok test kita agik nak, makin kita kool, makin gik tinggi test nya. makin gik besar markah nya makin gik besar ganjaran nya nak... paling2 pun atleast dapat menghapuskan dosa2 kita yang kita sik mampu nak taubat...

Jadi, semoga Ramadhan ini kita semua jadi lebeh pemaaf.... bukan k orang lain... k dirik ta mpun juak... Sekian, lak ku crita gik... Selamat berpuasa k!

4 comments:

QasehNoorLaila said...

bena kata ktk ya..memaafkan mmg payah tp lega bila kita juz let it go..dolok kmk nang kuat moha tp belajar control temper tok..laz2 cool down juak..tp la nak..jalan cita kitatok nang best la bila da muka pusak2 yg sedang2 kiut tok..hahaha..tetak sorg2 mek macanya..

dukunlintah plk said...

wow.. this entry really opens my eyes.. tapi nang logik akal di pdh kitak ya.. tks.. lamak ku sik singgah sitok hehe..

MakModen said...

Qaseh,
pakei merancak crita bah...

Pak Dukun,
mek lamak juak dah sik singgah... bizi meh... blog mek nang la posa... haha... mak seh la mok juak jengok2.. hehe...

Ilham Abadi said...

mun agik hal2 yg sik terok gilak..takat driving kurang aja ka... takat nganok ka...ncuri barang kecik2 ka...sik susah nak maafkan...

coba imagine, ada urg masok rumah kita merompak & nampa2 ahli kluarga kita, kita sekpat nak molah papa time ya, kakya nya senang2 jak lepas gia jak...sik kenak tangkap polis..hidup gembira... benda2 camya laa molah dendam ya susah nak dilupak...maybe lam keadaan tok tuhan jak yg dpt balas ooo...

tp nang ada laa kebenarannya bila kita memaafkan urg nang hati jadi ringan...

------------------------------------------------------------------