Monday, September 21, 2009

Sang Kancil dan Buaya

ahahaha! baruk jak aku ngan kakak ku crita hal monyet ngan sang kancil...

Kakak: Tolong~ tolong... sudah 4 hari aku tak makan...

aku: jangan monyet... yang itu kau tak boleh makan...

kakak: aku tak peduli! aku nak jugak! aku nak jugak!

Mak : alu nya makan cabik ya nak?

ahahah... aku nang la maseh ingat2 lupak apa nok sik boleh ya... ku ingat part jangan monyet ya jak... lawak li jak... lamak sik nangga.. sidak rtm patut menayangkan lagik katon2 lamak ya... aku da jumpa sigek jak lem you tube. ahh.. the memories... hehehe...

Selamat Hari Raya 1 Malaysia!

yerrdeh. patriotik li jak title nak? sebelum ku setat crita, ku nak ucap selamat hari raya, maaf zahir batin.. part maap2 tok kelak ku cerita ceriti gik. tapi mintak mahap lah owh? 0-0 k...

aok. raya mesti la kumpol ngan family nak, adik ku balit dari KL, so cerita ceriti la macem macem. aku lamak tok tek nang la sik penah pay attention dengan lagu2 satu malaysia ngan dak segala kempen2 nya. bagi aku lagu satu malaysia nok salu main lem mix.fm ngan hitz.fm ya jaik gila. benanah tlinga ku nenga.

kakya ada nak competition nok compose lagu satu mesia ya pun ku sik pay attention gilak. ada skali jak ku nenga flash2 sample lagu nya, nok calon2 finalis nya. until la raya tok adik ku madah ada sigek lagu yang termasok lem top ten ya best, tapi sik menang. faizal tahir yang menang.

so pa gik mek duak tek sembang2 kupi... dengar tak org lagu tok best. dengar lok bok sambung baca k?



bagi aku, lagu tok mena2 capture the spirit of 1Malaysia. know why? lagu tok sangat youthful in a lighthearted way. dan nak, 1Malaysia sebenarnya bukan k generation nok tengah kempen berkelayi kinek tok. 1 Malaysia ialah untuk miak yang maseh sekolah yang suatu hari kelak akan ambik aleh tampuk kepimpinan dan tunjang ekonomi.

lagu tok menggambarkan bahawa kita tok, the younger generation, ilek-ilek jak bah. kita sik penah experience perang, sik penah experience 13 may, kita sekda dendam dengan bangsa yang lain dari kita, secara personal nya in general kita neutral. kita anak malaysia. best bah. lagu tok ada elemen yang hanya kita org mesia jak paham, cem contoh nya ada joke yang hanya org kita jak paham. macam ayat so very the manja. best bah. lagu tok capture that spirit. 1Malaysia memang for younger generation.


nya macam kita nanam pokok bah. pokok tok gik tgh tumbuh, belum da buah gik... gya2 la... bagi generation kinek tok, memang la rasa kempen 1Malaysia ya phoney...

lagu faizal tahir tok best juak. dari segi commercial dan entertaining la.. lagu rock bah.. best k banging best k kelabing dan sebagai nya. lagu tok best, tapi nya maseh agak offkey untuk capture the real spirit behind 1Malaysia. Dengar tak orang. nang best lagu nya. tapi in terms of the real meaning behind 1Malaysia da kureng kit la. bukan about lyrics, but about the feel, the rythm, the beat and the mood of the song. lagu tok energetic dan bersemangat, but ku rasa lagu 1st tek best gik to express 1Malaysia.



lagu siti noliza tok best juak. ngerembang jak bulu roma nenga... nya touching. rasa cem terharu jak. powerful. ala-ala lagu katon Disney kata adik ku. ala-ala celine dion gitu. tapi still kureng seswai bagi aku. lagu first tek best gik.



dan last sekali lagu di polah tomok. surprisingly he's really good. the song is refreshing from his usual style... ya nunjok record label nya yang have a really bad taste in music. tomok ya mok carik makan bah... mesti mok nenga kata. so ku ngkah juak lagu tomok sitok coz it turns out that he's quite good. lagu nya catchy.



so tok jak la lagu yang best dari top ten. and SOOOO much better than the so called all star nok sora sumbang2 belaka ya. bencik ku nenga mun radio stat main lagu ya gik... lagu nok salu main di radio ya nang la org ya sekda idea giney mok molah lagu. jaik gila. menyumbang kpd pencemaran bunyi jak.

so instead of layan lagu raya aku taun tok, raya kali tok ku layan lagu 1 Malaysia... haha.. patriotik li jak bunyi. tapi lagu nya best bah. k lah, selamat hari raya sidak! mak seh maca sampey sitok. c u l8r alig8r!
------------------------------------------------------------------