Wednesday, October 14, 2009

yang lurus itu bengkok dan yang bengkok itu lurus...

EGO. mun orang madah muka kita kacak nak... sik perlu vangga or malu. ya anugerah tuhan. sebab macam ne rupa muka kita, ya di berik tuhan bah. mun kita nak bangga.. apa la nak di bangga owh.. bukan kita berusaha pun soh nya kacak. mun nak malu, adakah kita malu dengan apa berik tuhan ngan kita?

EGO. bila ada phD, Masters, Bachelor, alu la kita rasa pande. kita engineer, arkitek, doktor. walaupun semuanya kita 'dapat' atas usaha dirik pun. Usaha ya pun daya yang diberik tuhan bah. Lahaulawalaquwwataillabillah. tiada daya dan upaya selain dengan izin Nya. kita nak angkat tangan pun mun tuhan si izin, sik dapat kita angkat. apa lah nak di bangga kita nak?

EGO. kadang2 benda jaik berlaku ngan kita. ataupun kita nangga pembahagian rezeki. ada yang kaya, ada yang miskin. kita nak mempersoalkan adakah tuhan berlaku adil? kita jak sik tauk betapa kecik nya kita sehingga yang bengkok kita nangga lurus dan yang lurus kita nangga bengkok.

statement di atas tok boleh dibuktikan dengan graph.



graph atas tok bengkok nak? graph tok dari kerek, x=-1 sampey kanan x=1. mun kita zoom dekat2...



nya nampak lurus. nok tok graph yang sama, dari kerek x=2 dan kanan x=2.005

jadi bila kita nangga bengkok nya boleh juak jadi lurus bah. tapi mun kita nangga lurus, nya boleh juak jadi bengkok... contoh nya graf lurus






nok tok dari kerek x=-200 dan kanan x=200. graf nampak lurus. tapi bila kita zoom in nak...



dari kerek x=-2pi and kanan x=2pi, graf tok sebenarnya bengkang bengkok...

jadi kesimpulan nya...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

aku sakai ngan graphing calculator tok aih



paham sik rega nya ajak dah RM620? dapat polah graf nok susah2.. key in ajak equation nya terus dapat carik. statistik? nok terpaksa carik nilai pakei tangga jadual2 ya? sik payah gik. tekan button jak dapat jawapan. graf nya dapat zoom in dekat2, dapat zoom out jauh2. histogram, scatter plot.. semua nya pat polah. dapat gik connect rah komputer and then paste rah apa2 jak.. cem entry tok la... canggih sik? sakai sik?

dapat gik type benda tulis2...

9 comments:

Faizal n Fashitah said...

LerrRrr...pikir laa pa kes entry tok tek. Abis segala dak enjenio dak doktor dak akitek kenak komen. Duhal nok bercrita pasal kekeleter canggih ya duhal ehehe..

Ema Norleana said...

salam mem..ya bi,lamak ktk sik berblogging tok..ingat pa tek,cemas jak maca..hahahaha.nang genius org cipta benda ya...penin palak mek bila masok bab2 math tok..

MakModen said...

FF,
eheh..waima... maseh juak sidak ya sik bleh eksen nak...


Ema,
nya lah tek... maseh juak bernapas belog kamek tok.. hahaha...

farid said...

Yahh...akhernya kini pasti, ba kata kak nita (part tok sengongkan) ....hehehe

Kaba tuan miaw dn miaw2? :)

.

aya_snooter said...

hahaa..part atas ya da paham da kmk..bila masuk part graf ya alu lost kmk eh..hahehekkkk

kirana said...

Aiihhh... best juak menatang ya tek. Kmk tok ndak berapa ngan gerap2 tok bagus menar ada menatang kedak ya! Siney meli tek?

kirana said...

Sori mun blog ktk ada jdi mgsa org yg makei nama Kirana. Visit me to know more about this.

nono said...

yahhhhhh nang nak insap mek tek leh kitak.. spoil kak ya leh calculator ya. best oo mun embak calculator ya time exam.. nang jimat masa. sik payah nak terkial2.. dah keja la kitak kinek tok kak jamilah?

MakModen said...

farid,
kabar tuan miaw dah berbadan dua.. ehehe... mual mabok boh cerita gik...

aya...
senang jak graf ya. imejin jak nya di zoom in di zoom out... cem zoom in zoom out gambar juak.. ekeke..

Kirana,
rega kalaukulator ya rm620. tapi mek dapat free jak. dapat minjam. wakaka...

Nono,
nang best kalkulator ya. sakai nemu. pi nang banyak mok laja cemne makei nya. cem fon canggih juak bah. pa jak guna nya canggih2, pi maseh juak kita makei k call and sms jak... dah keja la kamek tok no.. yalah terok keja mek time tok mbak mek muntah 6-7 kali sehari dari bulan 11 ya tek. alu kurus mek. haha..

------------------------------------------------------------------