Tuesday, December 22, 2009

benda2 annoying lem tibi

1. Iklan coklet. Kakan la makan coklet muka monyeng2. Bencik li jak. Ceridak.

2. Bila hujan alu la astro sikpat di tangga.

3. Cerita universiti/kolej yang cliche. Mesti ada geng pompuan2 so called popular. Ada yang geek. Gago bergerek men kaco2 sama dirik. Hish. Mencik li jak cerita cliche pebulak giya. Ingges ku.

4. Jim Jam and Sunny alih bahasa dan yang sewaktu dengan nya. I have to bear with this coz I have a 2 year old boss.

5. Cerita Dyesebel dragging gila dah la ngak 3 kali seminggu. Sik puas hati! Sik puas hati!

6. Paling meluat nangga muka Nasyilla Mirdad dan somet nya dan ngansa2 nangis nya.

7. Cerita endon/filipin asal terantok jak alu la ilang ingatan. Alu mok surgery. Alu la buta. Mun anak aku tek alu jadi apa kah nya. Miak ya ada built in helmet. Ndak halah2 bincut siya bincut siya.

8. Biggest loser. Nang loser la. Sik suka.

9. Raja lawak. Hish. Nuff said. Yuck.

Monday, December 21, 2009

Random Thoughts

bila rami org suka kita, rami gik yang sik suka kita. Mun rami sik suka kita, rami gik yang suka kita. So, mun rasa ada org sik suka kita, boh susah hati gilak sbb rami juak yang suka kita. Sik cayak?

Contohnya. Aku sak ati gila ngan mawi. Tapi rami gik org minat nya. Termasoklah mak ku. Aku suka-tapi-sik-suka-tapi-sukala-juak ngan ct noliza. Tapi rami gik org sik suka nya. Tapi org suka nya pun rami juak. Tapi contoh yag paling bernas ku rasa ialah nabi s.a.w junjungan kita. Umat pengikut nya rami, tapi musuh nya pun rami. Ya cuma hukum alam yang di cipta Allah s.w.t kali. Macam graviti.

Jangan derhaka ngan org tua. Kita sik tauk sejauh ne kesakitan yang di lalui daknya dlm membawa dan membesarkan kita di dunia tok. Org tua pun jangan miker ada hak istimewa giya lalu nak jadi tohan. Keputusan dan pandangan anak alu semua sik mok terimak. Mok dikpun jak molah decision. Anak pun ada hak dgn life nya mpun. Wa ima baruk umor 2 taun, nya dah ada preferences mok makey baju apa. Bila kita sik hormat keputusan nya nak makey baju tido di siang hari, ya akan mematahkan semangat juang hidup nya. Wohoho.. Loba.

Bini harus hormat laki. Dan jaga makan minum nya. Jangan sampey nya lapar. Sebab bila nya lapar nya akan jadi gorilla. Kecuali bila kita buntin sampey sik kongang nak jaga makan minum dirik mpun mbak mabok kepoyong ya, hak istimewa laki untuk jadi gorilla di cabut serta merta. Bersyukur la bini sik jadi naga.

Bagi orang yang beranak secara cesar, aku paham perasaan kitak org. Mun kitak org rasa depress, rasa gagal, rasa kurang heroic, sbb sik encerik perasaan 'ibu sebenar' sebab daknya tek berjuang bersabung nyawa branak sampey bisak 'toot' nya. Cesar bukan short cut. Cesar bukan main tipu. Sapa branak cesar bukan pengecut. Sebab nyawa kita lebih dalam bahaya bila cesar. Ya major abdominal surgery. Sapa lom cerik cesar iboh nak eksen. Sakit ngengon lukak pas surgery hoke. Just because you can deliver normally, doesn't mean you are better than cesarean mothers. So cesarean mothers, you are not a failure. You are also heroes in your own right.

Congratulations to my dear fren who safely delivered her baby boy via cesarian section . The baby is a whopping 3.8kg boy. Birthday anak nya sama ngan kau Noria.

Which reminds me. Hari tok birthday Akeng. Last kali ku nemu nya last year waktu nya carik rumah urg dekat lorong umah mak ku. Ku soh nya miskol ku, nombor ku senang jak mok hengat bah. Tapi sampey kinek tok sekda kabar berita. Akeng, mun ko baca tok, hepi birthday ah. Rindu lamak sik nemu ko.

Kawan ku pun mok nikah 1hb and 3hb lak. Ku mok gi. Hopefully ku sik mabok jak. Ku hingin nangga nya jadi penganten. Mesti keren kacak gila bak bidadari.. Heh..

Ku suka lagu rain by mika sampey nangis2 kotan ku suka. Hoho. Nama lah horang bonten hoh. Pelek2 jak. Walaupun ku nampak cool gila sik cayak tanyak semua org, tapi... Haha.. Gorilla pun sik tauk. Hanya naga yang tauk.

Last skali. Hari tok anniversary ku nikah ke-3 tahun. Dah. Dah gik ku ngerico sik tentu pasal.

Thursday, December 17, 2009

Storm....

bukan blekberi k.

ku nak cerita hal Storm Riders ngan Storm Warriors tok. pa tek ku gi nangga Storm Warriors.. so kedung gik fresh ku nak ngerico. lamak juak dah jari jemari halus ku tok sik ngerico.

k, keoada sesiapa yang sekda ekot or cerita genre tok di luar bidang kuasa kitak org or kepada sesiapa yang dah sik ingat gik kah.. kerana cerita Storm Warriors tok sequel cerita Storm Riders yang keluar 10 tahun lepas. erk. 10 ka 11. whatever.

tok lah treler nya



aku cem sik pa minat gilak nak nangga cerita tok tek.. puas laki ku ngersik. pa malam ku malar tetido tgh nangga cerita tok. memang ku minat baca komik dak pendekar laut dan yang sewaktu dengan nya... sapa peminat komik akan minat cerita tok sebab nya ekot komik.

tapi aku tek nangga penjejak awan (cloud) tek rambut cem menempek jak. alu turn off. walaupun kira cem best la nya lawan2... tambah gik anak pak saok ya tek ngegeh nak mampus sa dirik nya kach gilak.. huh.. alu meluat ku nak nangga.

pendek cerita nya cemtok, ada la sorang pak saok tok. nya nak menguasai menakluk dunia (biasa la ya nak) dan nya ada tukang ramal. yang nya akan jatuh di tangan wind dan cloud. kecuali mun nya dapat nyoh nya duak ya sik sebulu bok nya tek selamat.

wind dan cloud waktu ya tek gik kecik tedah nya. mati la mak bapak nya kenak bunuh alu la nya duak tek kenak kidnap dan di besarkan oleh pak saok ya tek... di train jadi pahlawan nya, jadi org suruhan nya. (mun nak ekot logik, bunuh jak la waktu gik kecik tek... susah2...)

si pak saok ya tek nang la koat berlawan. nya ada sorang anak rompuan yang super mega la ngegeh sampey polah2 tido ku kotan menyampah nangga kengegehan dan kerasa kacakan nya tek...

cloud tok, org nya bengis, sik banyak cakap. mun nya mok nya terus ambik jak. sekda negotiation. cloud ya nok rambut curl warna biru ya.

wind tok gik maseh macam manusia biasa. maseh nak berpantun-pantun malu2 pusak ngan rompuan ya tek... ada la sor nya duak tek dating segala.

si cloud tok tek sik. nya men masok jak bilit rompuan ya tgh2 malam terus di *toot* nya jak. rompuan ya tek nok nama kenja kenja juak maka begerek ngan wind mok juak dengan rela hati di *toot* leh cloud tek.

si pak saok tok tek tauk nye duak ya tek minat ngan anak ngegeh nya. dengan licik nya di nikah nya wind ngan anak nya. alu la wind ngan cloud tek berkelayi. sekali berkelayi ngan pak saok ya tek juak ku dah sik pa ingat gik pahal.

dalam pak saok ya tek 'nembak' cloud makei kuasa batin nya nak, anak nya yang ngegeh tok block. alu nya kenak dan mati.

pendek cerita alu wind ngan cloud join forces dan munoh pak saok tok tek. abis cerita.

ada juak cerita nak?

ok. sambung cerita Storm Warriors

tok treler nya



hrm. pa mok kata owh? komen ku.

kali tok tek nasib bait juak nya tek sik berebut rompuan gik. mun sik ya muntah lem popcorn laki ku di panggung. pas ya. rambut nya duak kacak gik. heheh. sik la menempek cem wig lem cerita first ya. owh. special effect nang best. macam nangga komik berjalan jak.

tapi. character rompuan ngegeh nok raskach gila ke dirik tauk ada. kali tok tek gerek wind. leh nya malar tukar email ngan rompuan ya. bok temu tek cek2 rompuan ya kach. sayang nya ngegeh.

ku suka character cloud lem crita tok. nya humble. sik bengis cem dolok gik. pi nya tetap sik byk cakap. ada nak waktu nak lawan2 sidak suka kakar2 megah hal dirik eh. nya sik. sungguh pak saok ya suka loyar burok, sik sempat ortu ya nak loyar dah di bantey nya. ku suka kusuka.

hrm... si wind ya. lemah sa nyawa ku. cerita tok. disapointingly sekda jalan cerita. mun agik setakat nak nangga special effect ang gambar and persembahan yang kacak, be my guest. but sekda jalan cerita. opening best. closing hampeh. cerita doesn't make sense.

nasib bait si cloud ya tek sik suka ngan sapa2 especially ngan rompuan ngegeh ya. huh. makin kat ending cerita, nang ampuh la rompuan ya tersuak suak ngan dirik nya. rasa nak ku pangkong jak rompuan ya.

ish. oleh kerana jalan cerita doesn't make sense. aku maseh blur cemne nak cerita apa senar nya cerita tok.

mula2 ada pak saok baru konok tek kuat gila babas. tapi nya tek side story ajak duhell.. konok climax cerita tek wind and cloud lawan sama dirik sebab wind tek dah kenak rasuk setan sebab oleh kerana nya mok jadi kuat nak munoh pak saok ya nya sanggup nyerap kuasa setan. giya2 la.

sampey nya kenak rasok pun tek, rompuan nok ngegeh tek berharap demi kekuatan chenta nya dapat nyedar wind dari di rasuk tek nak. skali kenak bantey. haha. gik asa.

dah ya jak. klak ku nyambung. (mun mentimun) bateri netbuk ku dah sikit. ku malas nak carik siney ku ngkah wayar nya. lak mun ku nyambung ku nyambung ngerico lem post tok juak.

k chow loks. haha.. ku suka cloud lem storm warrior. nya jak satu2 nya elemen yang mean business lem crita tok. nok lain2 semua hampeh. wakaka.

Sunday, December 13, 2009

ngaler rambut

aku sakai tok.

Lamak2 tok tek bila di tanyak dengan org2 yang 'alim' or ustaz ustazah, boleh sik ngaler rambut? Jawapan daknya sudah semestinya sik boleh dengan argument kelak rambut ya tek sik masok aek bila kita nak ambik aek smayang ngan mandik wajib. Daknya madah sik masok aek kerana kaler rambut ya tek menutupi rambut jadi aek sik sampey so wudhuk jadi sik sah. Kecuali mun ngaler rambut makei inai. (kaktok crita pjg hal inai gik)

And then keluar gik pewarna rambut 'halal'. Kira da harapan tek lah nak ngaler rambut sebab sik mok ngaler rambut ke inai. (tek konok takut rambut jaik di kaler ngan inai sbb inai nyoh rambut cem bertegar). Tapi maseh juak sidak para 'alim' tek madah pewarna rambut ya INGREDIENT nya halal, tapi maseh juak rambut kita tek sik masok aek.

Ok, so aku jadi curious. Macam ne sebenar nya kaler rambut tok nyoh rambut kita tukar kaler?

Surprisingly, inai mewarnakan rambut dengan COATING permukaan rambut ya and act as a natural conditioner sebab nya lock moisture and minyak rambut dengan melitupi rambut with pigmen kaler nya whatever. Tapi kitak org boleh baca semuanya sitok.

Anyway, nang dah di tauk, dan boleh cek ke kitab2 hadith semua bait nya Bukhari or kitab lain yang mewarna rambut dengan inai adalah sunnah.

Ok, so in that case, inai yang coat rambut pun dikira tidak menghalangi air.

Next, macam ne commercial hair color mengaler rambut? Commercial hair dye, especially yang permanent pun, menukarkan kaler rambut ya dari dalam. Nya serap masok dlm rambut dan deposit color into cortex. Boleh baca semua nya sitok.

so, ne la ada cerita commercial hair color ya menghalang air dari kenak rambut! bukan nya kita ngecat rambut pakei cat. So cerita sik boleh ngaler rambut sebab takut aek sik masok ya cerita pebulak la... Suka juak org melayu kita molah cerita dongeng owh.

Menurut hadith, sahih Bukhari, ku mpun ada bukak kitab ya, english translation mpun la since aku sik pande arab wpun dah 11 tahun blajar bahasa arab... Nang ada ku nangga hadith yang menggalakkan ummat islam menukarkan warna rambut nya. Asalkan bukan warna itam. Boleh boleh boleh ngaler rambut. Sekda masalah nak ambik wuduk. Lain la kaler rambut ya tek berminyak atau waxy, ya bok lah aek sik masok.

Boleh baca sitok mun mok tauk lebeh lanjut.

Yalah ku just heran jak. Kenak kita melayu tok suka nokok tambah hukum nyuruh cem hukum ya jadi lebih susah mok ekot. Memangla.. Mun kita nangga pompuan nok rambut nya kaler2 ya kerja nya nang haram la sebab nya sik pakei tudung. Bukan tegal nya kaler rambut... Ya jak tek lah... Back to basic bah.

Hoho... Ku mok kaler rambut wana apa ho...

Thursday, December 10, 2009

sepi tanpa berita

kotan lamak dah sik nulis entri, dah berkarat sa otak mok nulis. Lain juak busy ngan keja, mabok kepoyong sepanjang masa, dgn segala macam perubahan...

Sebenarnya aku suka nulis... Tapi nok nama belog tok sapa2 jak leh baca. So kira mok berhati2 juak dengan apa yang mok di share. Mun nak share hal kesah idup... Cem membuka pekung di dada jak nak. Mun nak cerita ha laib sekda juak pa benda yag nak di cerita.

Aok, ku sik puas hati ngan crita new moon. Sampey temimpi2 ku kotan sik puas hati ending nya bergantung. Dan pendapat ku, since ku sekda baca buk crita nya, ya love story yang seswai untuk anak2 remaja bok angkat umo eh... Cem 'eeeeeeee...!!! Kiut nya Jacob!!!!' or 'huahhhhhh...!!!! Edward hensem gila!!!!' nok cemya la. Bagi aku, masa 1st time nangga gamba Edward tek lem belog kazen ku, ku pk nya gay. Wakaka...

Hrm... Sigek gik berita yang ku nak share la... Referring to my wish list mok E71 nak.... Bday ku yang ke tua reya laki ku berik E72!! Eheheh... Nang best gila fon ya. Malar jak online. Senang jak cek emel. Dan since fon ya dpt jadi modem juak, ku mok terminate burokband ku. Buang duit jak. Ku mok tukar k digi postpaid murah gik... Wpun nya selow, muak juak murah. Banding ngan burokband, tek konok laju, bayar mahal, tapi selow juak. Bagus ku k digi..

Ya jak la crita ku.. Sekda crita best gilak. Nyawa ku malar sik nyaman juak dudi tok. Btw, post tok dibawa untuk anda dari E72.. Hehehe... Rugi sik ngegeh...
------------------------------------------------------------------