Sunday, December 13, 2009

ngaler rambut

aku sakai tok.

Lamak2 tok tek bila di tanyak dengan org2 yang 'alim' or ustaz ustazah, boleh sik ngaler rambut? Jawapan daknya sudah semestinya sik boleh dengan argument kelak rambut ya tek sik masok aek bila kita nak ambik aek smayang ngan mandik wajib. Daknya madah sik masok aek kerana kaler rambut ya tek menutupi rambut jadi aek sik sampey so wudhuk jadi sik sah. Kecuali mun ngaler rambut makei inai. (kaktok crita pjg hal inai gik)

And then keluar gik pewarna rambut 'halal'. Kira da harapan tek lah nak ngaler rambut sebab sik mok ngaler rambut ke inai. (tek konok takut rambut jaik di kaler ngan inai sbb inai nyoh rambut cem bertegar). Tapi maseh juak sidak para 'alim' tek madah pewarna rambut ya INGREDIENT nya halal, tapi maseh juak rambut kita tek sik masok aek.

Ok, so aku jadi curious. Macam ne sebenar nya kaler rambut tok nyoh rambut kita tukar kaler?

Surprisingly, inai mewarnakan rambut dengan COATING permukaan rambut ya and act as a natural conditioner sebab nya lock moisture and minyak rambut dengan melitupi rambut with pigmen kaler nya whatever. Tapi kitak org boleh baca semuanya sitok.

Anyway, nang dah di tauk, dan boleh cek ke kitab2 hadith semua bait nya Bukhari or kitab lain yang mewarna rambut dengan inai adalah sunnah.

Ok, so in that case, inai yang coat rambut pun dikira tidak menghalangi air.

Next, macam ne commercial hair color mengaler rambut? Commercial hair dye, especially yang permanent pun, menukarkan kaler rambut ya dari dalam. Nya serap masok dlm rambut dan deposit color into cortex. Boleh baca semua nya sitok.

so, ne la ada cerita commercial hair color ya menghalang air dari kenak rambut! bukan nya kita ngecat rambut pakei cat. So cerita sik boleh ngaler rambut sebab takut aek sik masok ya cerita pebulak la... Suka juak org melayu kita molah cerita dongeng owh.

Menurut hadith, sahih Bukhari, ku mpun ada bukak kitab ya, english translation mpun la since aku sik pande arab wpun dah 11 tahun blajar bahasa arab... Nang ada ku nangga hadith yang menggalakkan ummat islam menukarkan warna rambut nya. Asalkan bukan warna itam. Boleh boleh boleh ngaler rambut. Sekda masalah nak ambik wuduk. Lain la kaler rambut ya tek berminyak atau waxy, ya bok lah aek sik masok.

Boleh baca sitok mun mok tauk lebeh lanjut.

Yalah ku just heran jak. Kenak kita melayu tok suka nokok tambah hukum nyuruh cem hukum ya jadi lebih susah mok ekot. Memangla.. Mun kita nangga pompuan nok rambut nya kaler2 ya kerja nya nang haram la sebab nya sik pakei tudung. Bukan tegal nya kaler rambut... Ya jak tek lah... Back to basic bah.

Hoho... Ku mok kaler rambut wana apa ho...

4 comments:

nono said...

kak jamilah.. mak kaseh sbb molah entry pasal tok. kmk da thought benda yang sama cuma kamek malas nak mengkaji dalam2.. yay! leh ngaler rembut kak tok! ;)

MakModen said...

ahaha.. no problem.. ehee.. kamek pun teringin mok kaler rambut.. gik miker jak kaler pa seswai.. ehehe..

QasehNoorLaila said...

tq for the info..*kmk nk mileh kaler juak tok...p ngu approval dr pihak atasan ya sakit ilak*

annetize said...

aok nang mena boleh dye janji bukan kaler itam. uztaz mek time di uia madah kekeke apa gik bleach blonde lah

------------------------------------------------------------------