Monday, December 21, 2009

Random Thoughts

bila rami org suka kita, rami gik yang sik suka kita. Mun rami sik suka kita, rami gik yang suka kita. So, mun rasa ada org sik suka kita, boh susah hati gilak sbb rami juak yang suka kita. Sik cayak?

Contohnya. Aku sak ati gila ngan mawi. Tapi rami gik org minat nya. Termasoklah mak ku. Aku suka-tapi-sik-suka-tapi-sukala-juak ngan ct noliza. Tapi rami gik org sik suka nya. Tapi org suka nya pun rami juak. Tapi contoh yag paling bernas ku rasa ialah nabi s.a.w junjungan kita. Umat pengikut nya rami, tapi musuh nya pun rami. Ya cuma hukum alam yang di cipta Allah s.w.t kali. Macam graviti.

Jangan derhaka ngan org tua. Kita sik tauk sejauh ne kesakitan yang di lalui daknya dlm membawa dan membesarkan kita di dunia tok. Org tua pun jangan miker ada hak istimewa giya lalu nak jadi tohan. Keputusan dan pandangan anak alu semua sik mok terimak. Mok dikpun jak molah decision. Anak pun ada hak dgn life nya mpun. Wa ima baruk umor 2 taun, nya dah ada preferences mok makey baju apa. Bila kita sik hormat keputusan nya nak makey baju tido di siang hari, ya akan mematahkan semangat juang hidup nya. Wohoho.. Loba.

Bini harus hormat laki. Dan jaga makan minum nya. Jangan sampey nya lapar. Sebab bila nya lapar nya akan jadi gorilla. Kecuali bila kita buntin sampey sik kongang nak jaga makan minum dirik mpun mbak mabok kepoyong ya, hak istimewa laki untuk jadi gorilla di cabut serta merta. Bersyukur la bini sik jadi naga.

Bagi orang yang beranak secara cesar, aku paham perasaan kitak org. Mun kitak org rasa depress, rasa gagal, rasa kurang heroic, sbb sik encerik perasaan 'ibu sebenar' sebab daknya tek berjuang bersabung nyawa branak sampey bisak 'toot' nya. Cesar bukan short cut. Cesar bukan main tipu. Sapa branak cesar bukan pengecut. Sebab nyawa kita lebih dalam bahaya bila cesar. Ya major abdominal surgery. Sapa lom cerik cesar iboh nak eksen. Sakit ngengon lukak pas surgery hoke. Just because you can deliver normally, doesn't mean you are better than cesarean mothers. So cesarean mothers, you are not a failure. You are also heroes in your own right.

Congratulations to my dear fren who safely delivered her baby boy via cesarian section . The baby is a whopping 3.8kg boy. Birthday anak nya sama ngan kau Noria.

Which reminds me. Hari tok birthday Akeng. Last kali ku nemu nya last year waktu nya carik rumah urg dekat lorong umah mak ku. Ku soh nya miskol ku, nombor ku senang jak mok hengat bah. Tapi sampey kinek tok sekda kabar berita. Akeng, mun ko baca tok, hepi birthday ah. Rindu lamak sik nemu ko.

Kawan ku pun mok nikah 1hb and 3hb lak. Ku mok gi. Hopefully ku sik mabok jak. Ku hingin nangga nya jadi penganten. Mesti keren kacak gila bak bidadari.. Heh..

Ku suka lagu rain by mika sampey nangis2 kotan ku suka. Hoho. Nama lah horang bonten hoh. Pelek2 jak. Walaupun ku nampak cool gila sik cayak tanyak semua org, tapi... Haha.. Gorilla pun sik tauk. Hanya naga yang tauk.

Last skali. Hari tok anniversary ku nikah ke-3 tahun. Dah. Dah gik ku ngerico sik tentu pasal.

2 comments:

egeh said...

happy anniversary. dan selamat mengandung lagi.

MakModen said...

ehe.. Thank you, thank you... =)

------------------------------------------------------------------