Friday, November 19, 2010

Post Malas

Pegi tangga nun.


- Posted using my Ngegehness of Telipons...

Monday, November 15, 2010

Sunday, November 7, 2010

kpop ngegeh owh...? sukkkaaa! wahahaha....

salu nangga bitismen korea lem tibi pi sik tauk pa nama band pa nama lagu... apa yang menarik gilak lem bitismen nya? cara sidak nya tandak menyuak2 dada ke depan ya... hahaha... sungguh lah ngegeh! sik sangka ku laki pun dapat ngegeh. baruk ku nak madah tek sidak super junior ya boy version of sidak wondergirls... sekali nangga tek rami gik duhal nok lain2... ngegeh ngegeh belaka gik ya! ku piker tek sidak super junior.. paduhal sidak 2pm... harus belajar ngegeh dari sidak tok aih...



Friday, October 15, 2010

Cerita Hantu

Since aku tok gik cuak nak tido balit, might as well ku cerita sitok jak, sekda org nak nengan ku berjaga mlm tok.

Hari selasa ya tek pas subuh aku kenak 'depan'. Eh,.. Nok kita trapped antara tido ngan bangun ya bah. Nok kita dpt nangga dirik ta mpun dari luar, nak bangun nak neriak tapi sikpat...

Before ya aku mimpi la, sort of. Mimpi antara sedar. Susah mok explen. Nya macam mena, pi bukan, pi not exactly mimpi juak... Susah nak explen. Coba tak org nanyak Leo DiCaprio gak.

Anyway, aku tek rasa cem sorang di rumah, nak nait atas... Terkejut nemu miak besar Amr, berekot from room to room. Terkejut aih, dah kita sorang di rumah, tang ada2 jak nemu miak kecik berekot. Dah la nang kedak Amr, nang sepasang, cuma badan nya kecik sikit, nya rendah kit dari Amr.. Tapi rambut, muka, nang kedak, tapi nya bukan Amr.




Ya aku realize ya bukan manusia. Aku nang struggle nak bangun eh... sik berenti baca ta'uz, aku pat nangga dirik ku tido ngan anak2 ku and aku nak neriak2 laki ku soh gerak aku, gerak aku bangun, tapi sik pat. Rasa lamak gila rasa, tapi ngak 5-10 minutes jak semua ya.

Nya sekda la ngutik gilak, nya nemiak jak bah. sik juak da ngaco giney. Actually cerita tok ada background nya, rumah ku ada sigek jamban blakang skali, quite isolated. Jarang ku ngabas except mun ku nuci bilit pusak ku, which is seminggu sekali. Mostly aku limpas jak sik masok pun, ku nuci litter tray nya di luar bah, nak keluar melimpas jamban ya.

Before tok salu la nya di abas leh maid ku. But since nya pulai bulan posa ya tek, alu la sunyek blakang ya.

Kamek org waktu raya tek berambeh rumah mak ku, sidak Mok ku dari miri berambeh umah mek org... Sidaknya rami, so ada la makei jamban blakang ya. Yang aku sik realize, daknya sik betul flush jamban ya, so 2 weeks ago aku discover hidden treasure lem jamban ya. Ku cuci la, spray clorox whatever, but aku realize something masa lem jamban ya, especially time hari masok, aku nuci kaki lem ya nang la rasa kenak aro...

Lampu nya juak berolah, siang mok nya nyala, sal hari masok jak nya padam. Dahla jamban ya sik berpenjan, siang hari gik nya gelap. Malam nang pitch black la... Nok nama la rumah lamak nok bertampong sitok bertampong siya...

So aku perasan, dah ada yang bermastautin lem ya, nok nama la isolated, ada hidden treasure lagik ya, memang la mengundang. But ku sikdala rasa threatened dan sik rasa ngaco pun, cuma nya ada jak siya. Mun ku berbasuh mlm2 pun sik juak rasa spooky.

Hari isnin ya tek aku nuci bilit pusak ku gik, adala ngabas jamban ya gik, time hari masok, ya la subuh the next day aku kenak depan tek nemu miak kedak anak ku. So aku inform la my father, soh nindin rumah gik, hambo garam and lada... So they did mlm tok, malam jumaat, jemaah di rumah and nindin magar rumah while aku dan anak2 ku nunggu di rumah mak ku...




Ku balit2 rumah jak alu sakit perut, mbak ku tido... Ku mimpi rasa tek ku sorang di rumah, berjalan dari tanggak ke dapo, kejut nenga bunyi cem anak ku nangis, si Amr ya nangis, ku suspen la carik siney nya... Cek2 tek nya di luar rumah depan pintu nangis sebab terkandang di luar... Ya aku alu kejut bangun...


Mula2 aku kenak depan ku sik rasa ngutik gilak, now aku rasa ngutik. Dan rasa bersalah da juak. Nya gik miak bah. Sik juak ngaco. Tapi nya non-human bah. Aku sa ngutik sebab aku nang lansung sekda miker hal ya gik, sebab aku sakit perut mulas nok rasa cem sejok nok rasa mulas rasa mok muntah kembang aek liyo eh?




So mengopi la aku tgh2 malam butak tok, cuak nak tido balit, layan game avatar jap tek, kaktok sambung gik... Sekda geng ku berjaga malam tok ku nulis jak entri tok k kenang kenangan. Serius ku gik sa ngutik tok.....



- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Jalan Laruh,Kuching,Malaysia

Thursday, October 14, 2010

Here i go again




- Posted using BlogPress from my iPhone

Nang la biyuk

Aku ngetest lagik tok lak ku padam balit pa jak la...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, October 13, 2010

Another one of my test post

Mena kah aku di jalan song? Hahaha... Eh? Lorong laksamana gik...




Ku test apps jak tok, boh jak tak org heran...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Jalan Tun Razak,Kuching,Malaysia

okay, address lamak kembali berfungsi

kotan lamak procrastinate eh.. sampey expired dah hosting ku ngan mercumaya. ku nak tukar hosting makmoden ke hostgator. senang ku host semua domain ku siya... so now ku dah transfer domain hosting tok ke hostgator, ku dapat kontrol dns setting... so now, back to ngegeh.makmoden.com !

ngetest

photomap

ku ngetest ajak tok

Saturday, August 28, 2010

Entri keinsafan

Dear Belog,

aku mintak sori... Aku dah bulak, mungkir janji sik update hari2... Mun dah sekda crita best sik juak dpt nak update... Sik kan aku nak update 'malam tadik aku basuh berak anak ku' or 'aku makan kueh classic cheese secret recipe pukul 7.30 pagi tadik' sekda pekdah terus... (pecah rahsia sik posa)

anyway, sempena nuzul Quran, aku nak nulis entri keinsafan... Pagi tadik pas subuh ada kuliyah subuh di masjid kat rumah mek org ya.. Nang salu tiap hari sabtu.. Ada sigek cerita best.. sigek jak. Salu nya ku fed up nenga org tua ya ngerepak sik tentu pasal, tapi kdg2 ada juak crita nya best, salah satu nya crita tok.

Ada sorang hamba Allah tok, nya di berik umor yang panjang... Krn nang panjang umor nya tek sampey penah nya bersujud selamak 500 tahun lem gua. Nya alim dan byk ibadah la... Jadi, bila nya mati, Tuhan madah ngan malaikatNya,

'masok kan hamba ku tok lem syurga ku dengan rahmatKu'

pulang si hamba Allah tok tek muak juak, nya mintak, 'ya Tuhanku, masokkanlah aku dlm syurgaMu dgn ibadatku'

ya Tuhan madah 'wahai malaikat, coba ko nimbang berat rahmatKu dan ibadat hambaKu tok'

bila malaikat nimbang ternyata ibadat hamba Allah ya tek nang la sik pat celen terus. Waima ibadat nya nang la banyak, mejin sampey penah sujud sapey 500tahun... Lalu Allah berkata 'hambaKu ini merasa dia layak memasuki syurgaKu dengan ibadatnya. Masukkan dia ke dalam neraka!'

sengan ya jak ku ingat cerita ya, aku bergaut nak subuh, aku dpt konsentret nenga cerita ya sbb ku tgh ngepam stok susu k anak ku bila ku start keja kelak.. Mun sik di pam aku alu lebor mandik susu, jadi terpaksa pam dolok sebelum smayang subuh.

Pengajaran cerita ya

1. Jangan merasa dirikpun bagus, alim, hevat, better dari org lain hanya kerana kita merasa ibadah kita banyak.

2. Sentiasalah merasa takut dan harap kerana ibadah kita ajak sik kan dpt nak nyelamat kita dari neraka, jangan kata nok molah dosa, ibadah pun sik cukup. Kita hanya mampu molah sedapat nya dan berdoa untuk rahmat Allah...

3. Seperti hadith nabi s.a.w sentiasalah bersederhana dlm mengerjakan ibadah. Sebab bila kita ekstrim dalam beragama, kita mudah nak terperangkap dlm merasa dirik better dari org lain.

Ya yang ku dpt nak nulis... Selebih nya ku lupak.. Pagi tadik cem banyak jak pengajaran yang di ekstrak dari cerita ya... Tok nak nulis cem sik relevan ngan cerita tapi agak berkaitan la..

Jangan ngumpat, jangan poret... Bagi aku, yalah temptation yang paling hevat... Poret is just so delicious. Tapi actually nya haram. Nak di kata haram nya kecik, makan dagin saudara sendirik cem besar jak bunyi... Sik juak ku brani nak madah nya kecik. Ku tauk nya sik boleh, tapi aku maseh juak ku suka nak poret... Nang ketagihan ku nak poret. Like i said poret is just so delicious. Tgh rehab la aku tok... Rehab poret. Hehe.

Dah ku analyze balit nak, keinginan untuk poret tok berasal dari beberapa faktor.

1. Faktor ego. Ego kita sentiasa mok nge'up' dirik kita. Short cut nak nge'up' dirik ialah dengan nge'down' org lain. Lem erti kata lain kita nak nait atas, tempat yang lebih tinggi, cara paling senang ialah dgn ninjak org lain. So nganok org lain makes us feel good. Tapi bukan jangka panjang. Jangka pendek jak. Cem minum arak. Waktu mabok ya nang rasa best. Pi pasya hangover. Long term liver jadi burok, perut buncit.

2. Faktor drama swasta. Kita salu nangga tivi, nanga cerita nak, mesti kita salu anok2 penjahat or hero/heroine cerita sebab daknya bodo? Nang daknya bodo pun, i mean, watak nya lem cerita la. Apa yang significant ialah, kita hari2 'dilatih' or 'terlatih' untuk nganok orang, walaupun orang ya fiksyen belaka. So lem hati kita salu anok, anok, anok, criticize, criticize, criticize. Jadi secara sik lansung, kita critize, anok org lem hati. Note that. DALAM HATI.

Nabi pun madah, ku sik ingat gilak la hadith ya tapi something like dlm setiap manusia ada sekeping daging, yang apabila ianya elok maka elok lah manusia itu dan jika ia buruk maka buruklah manusia itu. Itulah hati. Gya2la... Sapa2 yang inga please correct me ah. Serius ku sik ingat, ku cuma ingat mesej nak disampaikan jak. Mun hati bagus, bagus la manusia ya.. Mun hati nya burok. Jaik la manusia ya.

Ha... Jaik nak efek nangga tivi yang kita sik penah prasan? Nya melatih hati kita untuk nganok orang. Mun dah nganok org lem hati, kita manusia memang sangat expressive, lamak2 kita mesti ingin meluahkan rasa hati kita, hence the poretness. So mun lem hati kita sekda nganok org, sik la kita poret.

Berbalik kpd cerita kuliyah subuh ya tek, bila kita rasa dirikpun bagus dari org lain, poret juak kita lem hati tek. 'huh aku smayang sik tido malam sebulan2. Si nya tok sik penah terawih lansung.' 'aku tiap mlm gi masjid, nya tok sik penah gi masjid. Ntah smayang ntah sik nya. Cek2 smayang fardhu pun sik' 'aku katam Quran sebulan posa tok, kau alep bata pun sik tauk' 'aku imam di masjid tok. Kau sapa?' ya contoh ayat2 hevat lem hati tek...

Last pengajaran ku uleh dari cerita pagi tadik ialah.. Ibadat nyuruh kita JADI bagus, bukan RASA bagus. Bila kita RASA bagus, kita pengesor, kita poret. Mun kita jadi bagus, kita sik ngesor sik poret. Mun ada perasaan nak ngesor nak poret ya, ada la nok lom betol tuning lem hati ya... Sekian saja entri keinsafan ku sempena nuzul Quran tok.. Eh? Hari marek nuzul Quran owh? Lambat crita ku duhal...

Saturday, August 21, 2010

Aku ketagihan

Aku nang ketagih la mam mooncake tok... Photo courtesy of dear cousin Mizah http://twitpic.com/2gkxs6

siney uleh? Amway. Nya bermusim... Mun nak beli, mooncake tok nyem, kakya ada biskut cekelet nya (ku sik tauk nama) kakya ku sik pasti la biskut sigek ya nama nya maseh sik 'melting moments' sbb biskut ya cair di mulut, bukan di tangan... Haha.. Biskut pande cair.. Pi mena bah.. Bila mam nya seakan2 cair memenuhi mulut. Wana nya putih n shape nya square. Hubungi agen Amway berdekatan anda.. Haha.. Molah iklan sik kenak bayar aku tok. Aku nak gi umah mak ku ritok nak ngepau mooncake gik... Ngehehe...

Cem bulak. Ku dah tua. Bila masa ku tua owh?

Seperti yang dijanjikan aku akan rajin update belog dari tepon... Terimak kasih maca last entry ku ah... Sejok sa hati ada juak org melungak belog usang ku... Kelak ku balas komen... Nunggu ku mukak netbuk. Sedemikian susah nya aku nak nguit netbuk ku lamak dah ada henbeg baru ku... *henbeg la si kecik ya dah nya sikpat ditinggal2 since I'm his human pacifier* nasib bait fon ku canggih... Yerh... Fon Oon canggih agik.

Anyway... Apa nak ku cerita ku tek owh? Aok. Gambar atas ya... Dolok nak masa gik bujang gik dara, sungguh ku nampak ayu bak gadis melayu terakhir, dak segala baju dak buku dak beg semua merpuk rah katil. (tuala basah sik ah. Sik ku sampey tahap ya. Tauk ku takut ngan pano koh) kotan banyak barang merpuk tas katil, aku tido salu bergolong kat ujong jak kotan penoh katil tek. Kdg2 pe'el ngambor merpuk barang tok merebak sampey ke seluruh lantey bilit. Sampey sekda tempat bertinjak eh. Nak tido pun main selak barang ke tepi sikit, tido la kat space lantey ya... Ya musim spring cleaning yang berlarutan sampey duak tiga bulan... Kakak ku heran giney aku lem keadaan ngambo gya tauk exactly siney barang ku. Jawapan seorang matematician: chaos theory. Haha sukati ngarut. Sak jak sik penah laja chaos theory. Arap gap nama jak.. huahaha..

Nang pesen ku molah semua benda tas katil koh... Masak jak sik. Eh. Mun merendam megi lem aek panas dikira masak, masak pun tas katil.

Owh. Melelat dah aku. Dolok kerja aku ngambar brg2 ku mengambo tas katil..*sekda ku nyimpan dah hangus lem pc ya rusak* Kinek tok anak-anak ku gik pulang mengambo merpuk tas katil... Nang dah habit bah. Haha. Ya ajak cerita entri tok tek sebenar nya...

Friday, August 20, 2010

I am now officially a mother of 2...

Hai rakan-rakan bloggers sekalian!!! Yerh.. Ceria li bunyi.. Belog2 kitak urg la yang menceriakan hari2 amben ku... Aku maca belog via rss reader jak and makei fon sementara anak ku nyusu, dan memandangkan tiap kali ku nak komen, banyak gilak songeh fon browser ku nak bukak actual belog kitak urg, komen ku simpan dlm hati jak...

K, tamat pengenalan. Last ku update, aku sgt marah sbb sikpat cuti dan org2 yang kakar best gilak daknya terrer branak normal... Well.. Berita baik nya, aku dpt cuti (pas raya bok keja! Wee hoo!) dan aku selamat beranak secara normal tanpa dikerobok leh nurse di masa yang sik sesuai. Dan nang juak ku hampir2 nak terberanak di rumah! Wahaha.. Sampey normah kol 2.50pm, sidak normah call docWong, doc sampey lem kol 3.10-15pm gya, 3.24pm anak ku dah keluar... Hehe.. Gory details? Lak ku nulis lem website akan dtg.. Hoho tungguuu...

Alhamdulillah semua selamat bait la... So nyaman gik branak normal compare ngan c-section... Seriously. For those yang considering c-section sengaja-ngaja sbb takut ngan sakit branak, takutlah kenak belah perut ya.. Ya jauh lebih sakit.. So many cons yang ku dpt cerita tentang c-sect. Unless k nyelamat nyawa... I mean mun dah sekda pilihan agik... Nak elaborate gik? Lak lem website.. Website dari wanita untuk wanita.. Org laki sik perlu la maca.. Ijo muka mbak mabok lak..

Nang lamak gila ku sik update eh sampey sik tauk gik apa mok tulis... Aku tok banyak gilak ambition.. Semua ku mok molah... Belogsss, websitesss, jahit baju anak ku k raya (lupak mok ucap slamat posa, sbb ku sik posa hohoho) sambung phD.. Haha.. Yalah kotan lamak dah sik asa cem manusia.. Semua mok polah...

Posa aku serius sik mampu. Sampey tgh hari dah bergegar2 sa nyawa... Kelak ku coba lagik. Kenak sik mampu? Well, anak ku maseh tumbuh membesar dari badan ku... Kak lem perut, nya sambung gik menyusu.. Aku lapar all the time, aku minum cem onta, and yet aku kemeh 2 kali sehari jak dan aku kin kurus k... Sik malu ku ngakuk ku kin kurus sebab nya benar. Technical details? Lak lem website *nak halah2* tauk sik kenak? Mun ku nulis lem belog kakya sik rami org komen aku rasa sik rami org baca aku alu kecik ati alu patah semangat sik mok nulis lagik. Mun website, ku sik lalek gilak. Mok baca sela-sela lah baca.. Sik mok baca sik apa... Website ya gik dlm pembikinan.. Aku sik tauk jak ku nak nulis in english ka in melaya.. Campo2 jak.. Sukati aku la nak? Yah..

Ku rasa ku mok coba la.. Coba update belog se kerap ku update status fb ku *yerh, bior bonor*... Aok.. Ku ada twitter eh.. @jamilahhaneef mun tak urg ada juak, follow dan mention or DM ka.. Pat ku follow kitak urg juak.. K, k? k? k?

Nang sungguh sekda arah tujuan ku update kali tok.. Otak ku gik rasa cem scramble eggs.. Lak ku update penoh berstruktur.. Time tok aku kak banyak gilak makan kueh bulan tek.. *apa kah* urm. Ku nak sor gambar anak ku kiut jak k.. Haha.. Anak ku kiut miyut sebab muka nya cem muka aku. Wahaha.

Sunday, May 30, 2010

Marah.

Benda2 yang mengganggu fikiran bikin jiwa jadi kacau dan pusing!

1. Anak ku nak halah2 merengek2 for whatever reason yang available. Kin congek. Annoying.

2. Ku sikpat nyambung maternity leave ku ngan annual leave coz cun sem start time abis maternity leave. Major concern. Major upsetting concern. Sa nak munoh dirik da juak. Over li jak emo.

3. Mak-mak yang yang dah 'seasoned' mula bercerita hal betapa terrer nya daknya beranak normal. Super annoying. Rasa nak ku zip ku mulut daknya. Ingin juak jadi shinigami deathnote.

4. Aku sik mok di kerobok leh nurse sesuka hati daknya jak time branak kelak. Mudahan ku terberanak di rumah sik sempat sampey spetar (normah) dengan selamat. Amiiiinnn...

5. Sekali gik ku nak ngezip mulut2 org nok suka merik nasihat tanpa diundang ya. Bencik ku nenga. Rasa nak ku ludah muka tak org ya.

6. Dan termasok juak org2 nok sik penah cerik branak cesar alu rasa dirik hero sbb berjaya branak normal. Bleh blah. Tak urang bukan tuhan.

Dah. Aku sebenarnya upset sbb plan ku nak maternity 3 bulan sikpat. Brenti kerja jak. Boleh sik? Pi mok gaji. Muahaha...

Wednesday, May 26, 2010

Belogsopot... Kenak?

Hai hai.. Ku bizi gila lamak sik jenguk belog.. Ada2 jak... Kenak layout belog ku jadi gitok?!!.. Penin dah palak ku ngecek kenak.. Malas ku.. Tandah jak.. Aku tgh ada projek baru.. Mebi ku nak memindahkan belog tok kelak.. *pindah lagik.. Nak halah2* Mebi lah.. Nangga lok.. Ku mok k wordpress gik sebab wordpress ada option mengmobile kan belog.. Senang org baca lem fon *macam ada org baca?* heh.. Ada bah org baca belog secumpit ku tok.. Ku nak install wpmu.. Dah beli dah domain name nok best.. Dpt org lain host belog ngan aku juak kelak.. *apa kah.. Ngek suka bah* Kelak ku announce.. Hehe.. Nunggu projek lekak lok *bila kah?* aih.. Jadi sik sidak belogger nak jumpa bulan 6 lak owh?

Wednesday, April 21, 2010

Anak Ku Nangga Shaun The Sheep

katon ya lawak aih... tengah ku baca belog2 kitak urang...( aku silent reader sbb aku baca k fon... mun sekali attempt ku nak komen failed... alu ku malas.. kiv lak jak ku komen gik) tang ada2 jak anak ku kekek2 tetak... sik sempat ku nak ngambik video nya tetak dengan lebih kuat nyerin dan panjang... tok ngak sempat.. ya pun tangan ku ambik video gegar2 jak sebab nahan tetak...


Thursday, April 8, 2010

Hidup ku Sebuah Thriller

Serius. cerita aku recently best agik dari cerita Dyesebel. aih. bila jak masa crita Dyesebel ya pande jadi thriller owh? yah.... mun kitak org nangga muka Mother of Pearl (M.O.P) nya idup2... mesti kitak org sikpat tido sampey tiga malam takut ngan mimpi ngeri...


okeyh... nanti saja kita fikirkan...


aku nak pegi meli hamster. pegi ke animal kingdom, hamster daknya dah abis the previous day. so raon ke amazing pets (jaoh li jak) sekda juak. daknya nak halah2 jual asuk jak2 siya. well, atleast aku dah ngecek. so last2 ku gi la ke petzone... ada sekok hamster tok kiyut... nya adalah Jorro versi hamster... pa bleh buat jak nya duak susah di suroh dok sebelah nyebelah bergambar... sik pande renah nya duak ya.. nak gambar sekok2 pun susah. apatah gik suruh bersusun tas krusi dudok renah2 org nak ambik gambar.



aku dapat shot tok pun sebab nya tgh mamai nak tido. lelah kak brekot sehari2 rah wheel burok nya. k. berbalik kepada thriller tek... pegi ke pet zone jumpa la si hamster tok.. beli la dengan segala keperluan nya tek. masok moto, mbak balit. sampey umah nak set up kandang (kandang burok dah 8 tahun k, aku beli back in 2002) aku bok realize henpon ku sekda. lom panik. kali gugok lem moto. or nya main hide and seek lem beg ku yang besar rumah ya... mun ngkah lori tanker lem beg ku pun boleh ilang juak.

cek lem beg. sampey terbalit beg ya. sekda. turn inside out literally. sekda. cek lem moto, ne tauk gugok debah krusi. sekda. soh maid ku call sekda ringing tone. aku dah mula gelabah. terus ku pecut turun ke petzone balit. tanyak pekerja siya daknya madah sekda daknya nangga. hadoh.. panik semakin menjadi2.

ku ingat last skali org kol aku masa ku on the way nak gi amazing pets. pecut balit siya. panik makin memuncak. sampey siya sekda juak. pinjam fon daknya nak call number ku. no dial tone. aku balit masok lem moto aku dah ngeraong. sejeraya2 k... mun tak org nangga muka ku lem moto time ya... kalah M.O.P

balit ke petzone agik. kali tok tokey nya dah dtg. tokey nya si Janet, geng cat club, masa ku meli hamster nya ada di kedei, dan aku waktu gi kedei ya, anak ku nunggu lem moto ngan maid ku. aku parking nang samseng la, almost nak nait ke lorong kedei dari jraya sbb sekda parking. Janet sempat nanyak ya moto sapa parking depan kedei nya... ku da la madah aku mpun. masa ku first gi kedei nanyak ada sik henpon ku, Janet gik kuar meli brg mkn. bila nya balit kedei, byk org kat kedei nya... so nya pun ekot aku parking samseng. bila nya kuar dari moto....

nya nemu henpon ku.

ya Allah... aku nang rasa nak ku pelok ku nya siya juak eh... lega hati ku!!!!! tuhan jak tauk betapa berharga nya fon aku ya... mun ku k nokia 3310 tek sik juak ku heran. mun ku k fon sabun ku pun ku sik pa heran gilak.. not just because of the price... aku k e72. email, fb, belog. calendar, contact.. shioh... nang nyawa la.... bahaya li jak info2 lem ya. sapa2 jak dpt ya boleh bukak email ku sukati. nok nama la ku blengos sik ngator security.

abis thriller bahagian pertama. bahagian keduak. (tok anti climax sikit) aku tek meli hamster k anak ku n pusak2 ku suk nangga... pusak ku sik nangga tibi.. sak nya la nangga hamster. mula ku ngkah lem kandang daknya...






k prasan sik no tepi kandang ya cem berselotep? nama la kandang lamak. dah longar. sebelah nya dah di gam ngan gam gajah. sebelah gik bok jak tanggal dudi tek. ku lotep jak tek.... mlm nya aku ngkah kat luar bilit pusak ku.. coz ny duak nok lem gambar tok di lepas mlm2... k hibur daknya tek piker ku...

pagi ku bangun subuh,


nemu kandang dah terbukak macam ya. hadoh. abis la hamster ya.. sekda can la nya. aku dah terpiker nya keluar dari celah pintu dah... mun nya di rusah pusak2 ku, mesti da bangkey nya somewhere... puas ku carik. sik juak nemu. lepas subuh ku piker2 balit... mun kat ruang tamu umah ku, sik munkin nya dpt dekik nait level nak gi ke dapo... (nak gi dapo level 1 step nait) hamster ya gik kecik... mun kak ruang tamu ya, pintu sliding door... paling2 pun nya tapok blakang krusi or blakang tv shelf.

cek2 tek mena juak. gik idup pok. panjang umor nya tedah. ambik ku simpan balit lem kandang alu bergagan minum aek... tedah li jak...



so sekian saja thriller saya... kesimpulan nya. aku nak gam kandang ya k gam gajah lok. eh salah. kesimpulan nya... God is watching us... hehe...

Monday, April 5, 2010

Maternity Leave

rami org sik setuju... rami juak setuju... aku setuju... haha... mun setuju, vote la sitok. Anyways... byk gilak ku nenga kes2 buang anak, anak kenak dera. ya yang immediate nampak k.. yang sik nampak kesan jangka masa panjang nya ialah masalah sosial cem drug abuse, mencuri, jadi sampah masyarakat, violence... ya semua kesan jangka masa panjang perkembangan manusia yang kurang kasih sayang ibu. echewah.

apa yang ku suggest, selain daripada maternity leave ialah on site day care. and mun anak less than 6 or 9 months, angkut gi kerja. for those yang practice baby wearing la. ya nang sangat ideal. coz mun onsite day care mak dpt ngabas n menyusukan anak, or mun nok baby wearing ya (baby less than 6 months), menyusukan anak, or anak tido lem sling or pouch and mak bekerja at the same time. kurang masalah kesihatan anak, mak lebeh produktif dan semua nya win-win situation. kenak ku komfiden madah giya?

aku kak diam umah jaga anak. boring juak bah, esp bila anak gik less than 6 month, keja nya most of the time tido. but, miak ya perlu kedekatan ngan mak. dan nya breastfeed frequently. like every 3-4 hours bah. so in between feeding mostly daknya tido jak. and contrary to fofuler belief... miak sebenarnya sik kuat nangis. mcm anak ku reya, yang nya mok ialah di kepit siya-siya... mun nya bangun pun nya jadi quiet observer. other than that nya nenen. lain gik dari ya nya tido. so other than nukar lampin merik mandik segala... (24 hour job, sik kira siang mlm sama jak) mak dapat nyelit2 molah kerja (mun keja opis la). baby at this stage is still in transition dari lem perut, nya mok malar di mbak leh mak (cem lem perut) makan(bf) dari badan mak (cem lem perut dari tali pusat) baby learns to communicate with other humans at this stage. nya absorb every info like a sponge. thats why baby yang di mbak siya sinek, quietly observing what we do, is generally smarter n more sociable later on in life. nak jaga miak nok dah merangkak meranggung berjalan ya iboh jak... nyoh sakit jantong mata kita nang sikpat lari from watching them, ya nang need others to watch over them while we work, which on site day care is ideal when we are still breastfeeding.

breastfeeding and merik susu badan yang di pump ya sik sama bah... coz breastfeeding is not just the milk, its the act of bf ya itself that the baby needs, not just for his/her physical growth, but mental n emotional as well. the 'connection' with mom ya that they needed. coz babies that early age are still in transition to adjust from the safety of the womb and learning to be human in this world. some babies are born confident, some are born insecure, cem anak ku reya. but now he is one very confident toddler, so giving him what he needs back then (berkepit 24 hours and bf) is well worth the effort. the early times, from birth to toddlerhood, is one of those time yang sik dapat di reverse...

now that i'm working.... huhu... bingung juak nyawa ku.. hopefully everything turns out well... nak berenti kerja jaga anak, i cannot afford it anymore... but we'll see, we'll see... nangga jereki anak tok macam ne la... buat sehabis baik jak lah.. juggling between work and family. (kelak nangis nak turun keja tinggal anak di rumah)

oh well, demi melahirkan masyarakat yang berilmu.. eche... kerajaan patut support mak-mak moden cem haku... wakaka... boh nak berfikiran sempit gilak nak neglect kepentingan mak mendidik anak ya... ya satu faktor penting untuk negara, melahirkan rakyat maju progressive dan inovatif (apa kata aku tok). tangga canada, nun (canada juak contoh) rakyat nya sangat berilmu bertamadun dan berhemah tinggi (macam tauk) sebab nya menitik beratkan pendidikan awal miak juak... sik nak nunggu rebung jadi buluh bok nak melentur...

p/s vote vote vote for maternity leave 90 hari!!! click here!

Friday, April 2, 2010

Facebook updates yang sik menjadi

Imarek

*aku terlalu brain-tired sampey rasa nak nangis sik tentu pasal

*sak ati nar ngan miak gago bergelut nak nait lift di saat 250 org nait lif yang sama hanya krn nya nak nait tingkat satu ajak

*sak ati nar ngan org nok nunggu lift bukak pintu arum bulak tek menempek rah pintu lift. Soh la kita lem lift tok kuar dolok.

*sak ati nar ngan org nok sik pande makei machine fotostet, nak scan n copy jadi itam sebab daknya malas gilak nak cover bhg nok exposed ngan kertas.. Membazir ink jak. Dah la jaik. Sakit mata ku nangga.

Hari tok

*aku masak nasik ayam eh.

*haih.. Ari tok ari jemat padu...

*mok berik mandik pusak ritok. Isok cat show. Waima pusak ku sik kach sebab nya dkt mok gondol, ada org spon nya masok show k collect points ajak...

Aku bukan jenis nok rajin gilak nak update status.. But since aku rasa sunyek gilak kenak tinggal leh kawan ku sbb nya sik mok kawan ngan aku gik *sobs* aku nak halah2 update status.. Sampey benda2 sik penting pun ku sa mok update juak... Macam org mok tauk gilak pa polah ku or pa di piker ku...

Wednesday, March 31, 2010

Din Beramboi Koma

Dengar2 kes Din Beramboi tek aku teringat ngan email ku pernah terimak dolok dan aku penah publish lem belog sigek gik...

This incident happened recently in North Texas .
A woman went boating one Sunday taking with her some cans of coke
which she put into the refrigerator of the boat.
On Monday she was taken to the hospital and placed in the Intensive Care Unit.
She died on Wednesday.

The autopsy concluded she died of Leptospirosis.
This was traced to the can of coke she drank from, not using a glass.
Tests showed that the can was infected by dried rat urine and
hence the disease Leptospirosis.

Rat urine contains toxic and deathly substances.
It is highly recommended to thoroughly wash the upper part
of all soda cans before drinking out of them.
The cans are typically stocked in warehouses and transported straight to the shops without being cleaned.

A study at NYCU showed that the tops of all soda cans are more contaminated than public toilets (i.e.). full of germs and bacteria. So wash them with water before putting them to the mouth to avoid any kind of fatal accident.

Monday, March 29, 2010

Repost: Cadangan untuk gathering Blogger Sarawak

aku repost jak... just in case sesapa kita termiss post from Beautiful, kitak orang boleh baca semua nya sitok. makseh sekian itu saja...

Sunday, March 28, 2010

Mainan Perasaan

Rajin ku update dudi tok ho.. Kelak2 sunyek kali, bila kak branak.. Kali jak.. Since dah dpt nak berblogging dari fon nang wajar lah ku rajin update.

Kali aku tok kuno-minded kali lah. Dolok b4 dah jadi bini org dah jadi mak orang, mun ada laki suka ngan aku, dan aku dpt tauk dan aku sik mok gerek ngan nya, aku sik mok layan nya terus. Cem, kawan pun sik. Sebab ku sik maok nak memberi harapan kepada perasaan nya terhadap aku yang sikpat nak ku balas. Aku sik maok nak main perasaan nya. Waima nya madah nya sik kesah, kita kawan jak, tapi bagi aku selagik aku berdampingan ngan laki ya selagik ya ku merik harapan ngan nya waima sebesar zarah.

Yalah ku madah ku kuno-minded. Ku sik paham giney ada rompuan yang dah tauk laki ya suka ngan nya, still daknya layan, 'as frens' konok. Ya jelas2 main perasaan laki ya. Tambah2 gik mun bukan setakat kawan jak, tapi, 'teman tapi mesra'. Cemne ya owh?

Ku rasa lah, tok dari fikiran org kuno-minded cem aku lah, aku sik advance-minded cem orput. Orang cemtok suka kenak suka owh. Suka kenak kepong. Suka ada org suka ngan nya. Nya rasa nya best kenak suka, kenak puja kenak kepong, being wanted. It stroke their ego. bukan rompuan jak da gya.. Laki pun ada juak.

But i just feel its not fair for the other party. Sure, mun nya dah madah nya ada gerek ka, that nya sik mungkin bersama ka, org nok dah kemaruk di lamun cinta ne ada putus asa... Of course bila ujong2 org nok cinta nya maseh juak sik dibalas ya frust, salah daknya dirik pun yang carik penyakit... Tapi aku yang kuno-minded tok tetap rasa org nok kenak suka ya still melayan or flirt or 'teman tapi mesra' ya sama juak salah. Tapi yang paling best nya, sidak tok sik rasa daknya salah. Kerana secara 'jelas' nya nya sekda merik harapan. Paham sik tak urg pa cerita ku tok? Haha.. Berbelit2 jak.

To make it simpler, mun kita jatuh suka jatuh hati ngan seseorang, adakah kita mok:
a) org ya terus terang madah nya sik mok n lari dari kita
b) org ya layan kita, flirt lite2, tapi sekda niat mok ngan kita...

Or yang paling terok skali, nok jenis talam duak muka pun...

C) depan kita manis mulut nya berbicara, sugar-coat everything, tapi blakang kita mulut nya nganok, mak aih bukan main gik!

Laki ku penah suka ngan org B4 nya jumpa aku, dan org ya layan nya as 'frens' kawan, pi ada di selit unsur2 flirt in between. Laki ku aware that nya bertepuk sebelah tgn, so after nya puas2 hati nya 'kawan' ngan rompuan ya nya stop b4 nya hurt himself la. Gud for him. Pi ku pande sa dendam ngan rompuan ya, wpun semua tok berlaku sebelum kehadiran aku. Cem rompuan ya asa best lah nya (dolok) laki ku suk ngan nya...

Aku ada kwn pompuan juak yang suka ngan sorg laki yang main tarit tali ngan nya. Sometimes org yang dah fell in love tok feelings nya vulnerable bah... Nya lebih inclined to believe that nya ada harapan ngan org yang nya simpan hati ya. Org laki ya nang kenjet la, nya tauk rompuan ya suka. And when she's hurt and stop contacting him, org laki ya gik kenjet carik nya.. Walhal org laki ya tetap juak sik mok nak membalas perasaan nya.. Suka jak kenak suka, kenak kepong and kenak puja bah.

Pelek perangey org cem tok owh? Sik pelek la kali... Kali aku jak yang kuno-minded kali nak?

Saturday, March 27, 2010

Pusak Ku Sakit Jiwa

lamak2 tok tek ku bingung nangga pusak ku Nyenc (nya maine coon ada cert okey, haih, sik boleh diva) nya dolok marek very the fluffy...masa nya the one and only ku... tangga tak orang the before photos ah...


nya okey jak.. ada musim nya fluffy, ada musim luruh nya, kakya nya fluffy gik.. nya haiwan 4 musim bah... maklum, pusak orput... anyway... segala2 nya berjalan lancar, Nyenc adalah seekor kucing yang sihat bla blabla.. sampey aku tek gi obersi (rentas laut cina selatan jak) nyambung laja... so tinggal la nya sorg2 di rumah... ku siyan juak nangga nya sekda geng... aku sekda, sekda dengan main la nya... famili ku semua allergic ngan pusak. so lonely planet la nya...

cun2 juak kazen ku decided nya mok berik sekok pusak nya ngan aku... (ada la reason nya) so anyway, ku piker tek bagus juak k geng ngan Nyenc... so along came Smokey...


nya tok domestic long hair jer.. lem erti kata lain pusak kampung orput. orput juak sebab nya long hair. pusak kampung kita ne ada bulu fluffy fluffy... ada nangga sik nok kayo2 kat perumahan? coba la carik mun ada... tauk dah kenak kidnap pun bila ada... jgn kata nok fluffy... nok sik fluffy sal nya kach n best pun kenak kidnap juak...

Smokey tok, hadohh heh... turns out to be pak saok duhal... nya mula2 meek jak rupa nya... badan besar, sora halus cem sora pusak betina... tapi pak saok k. aku berik nama baru ngan nya... Smokey Kenpachi. sapa nangga bleach tauk lah pa reti.

nya nang ada sa'al juak. pantang nangga pusak lain, mesti di rusah nya. Nyenc ya besar gik dari nya nak halah2 jadi mangsa... bukan nya Nyenc tok lembik, ati nya lembut... nya peaceful pun pusak bah. berik mandik ilek2, mbak raon moto ilek2, mbak gi vet ilek2, kenak jeksen rilek2, berik makan pil, sungguh ta nangga muka nya cem rimo jaw besar 2 kali ganda smokey, pun senang jak soh nya nelan pil. nya sik gigit, sik gramus. no matter how upset nya... paling2 nya lari jak. nya bait gila. tapi jadi gila leh Smokey.

Nyenc, wpun besar, peaceful, sik juak mok ngalah gya jak. lamak2 fed up juak nyawa nya. nya salu challenge Smokey... tapi nok nama org gila kelayi kenak challenge, tauk jak la... nok nama gila kelayi tok mati berlawan pun mati la... sebab ya nya vicious. Nya ngan Nyenc sik juak nya mati2an.. mostly k nya ngilang boring nya jak... coba lepas nya di luar nun, pusak jantan ka betina ka, asal within range smua nak di bunoh nya.

so back to Nyenc. oleh krana nya bencik gilak ngan smokey, tapi terpaksa juak diam sama hari2 nangga muka Smokey, walaupun Smokey nang kenak jail la, nya maseh diam sebilit nangga muka hari2... nya tension... so cem manusia ada obsessive compulsive disorder nak, Nyenc jadi obesessive compulsive groom dirik nya... lem sehari 250kali jilat badan... jadi nipiiiisss nar bulu nya... mun di mbak cek vet nak, secara fizikal nya sekda masalah papa... bukan kutu, bukan mites, bukan cacing, sekda fungal infection, nothing. tapi bulu nya nang nipis alu jadi sik kach sik menarik lansung nya.. tangga tak org gambar nya pagi tadik. rungkuh li rupa...


alu ilang foxy tail nya.. huhu.. sedeh ku... sik tauk ne nak molah nya duak tok.. duak duak pusak gila... nak di buang sekok, ku sayang duak2... tok jadi kes di telan mati laki di loek mati anak tok... pi sik juak ku tahan nak ngulum seranto2...

cemnii tukkk... haih.. kepak palak ku miker... tapi nya duak tok nang harus di pisah sik nangga muka each other... baruk Nyenc better kali.. 'kali' ya sebab benda tok dah berlarutan bertahun2... so nya dah jadi bad habit, sik tension pun maseh juak gya... but so far kinek tok dah okey kit.. dolok marek (before Smokey kenak jail) nang sampey rumpong2 bulu nya jilat sampey gondol n lukak kulit nya eh... pusak pun pandey gila juak owh.. haha..

kesimpulan nya, mun tak org da pusak cemtok juak, nok jilat bulu dirik pun sampey gondol... mun bukan kutu bukan gatal bukan penyakit lain... sakit jiwa lah ya... terpaksa carik antidepressant tok... hanta nya jumpa psycologist gik... group therapy gik, counseling session gik...

Friday, March 26, 2010

It's not you, it's me. I don't like you.

mun aku sik tauk nak ngkah pa rah topic k post ku nak, ada la topic random nok sekda kenak mengenak... tek ku raon2 belog tek... raon ke belog pak dukun nangga komen nya tek cem wah... 3+10 komen. haha.. trick jak duhal... kita mun nangga belog orang sampey berpuluh2 beratus2 komen cem best jak nak? alu la ku mok juak tek... haha.. ya lah belog nok sik brapa nak fofular, sik salu update, sekda update nok best2, sikda la org komen... salu nya telor jak.. bila dah ubah tek, ku sik mok kalah leh pak dukun, nya ngkah 10 aku ngkah 20! alu jadi cem best jak rupa belog. alu instant va-va-voom jadi belog fofuler...heh heh heh.. teng kyu pak dukun, merik inspirasi idea hevat inih... ya jak cerita ku ritok..

Wednesday, March 24, 2010

Best nar rasa kenak palat leh kawan.

rasa tempting nak lash out lem fb... rasa tempting juak nak lash out lem belog... lamak jak aku nyimpan2 rasa... tapi rasa heartbroken tok lamak dah aku sik cerik... piker tek bila dah berlaki sikda gik cerita heartbreak hotel cemtok... cek cek tek ada juak... ngan kawan. ngan org yang kita rasa cayak sepenuh hati. sedeh piluk bisak jak rasa hati.

pendek jak luahan rasa ku tok. pi ya lah ku rasa. agik juak ku kenak palat leh kawan.. kali nak sebenarnya kita manusia tok sik patut kawan over2 gilak ho. sik boleh cayak orang sepenoh hati gilak... bila cayak sepenoh hati ya la mesti jadi gitok.

Tuesday, March 16, 2010

Lagu Tema NgegehDotCom

aku penah ngkah video lagu sidak tok lem belog tok... hari tok tek ku nangga sidak post video tok... lamak dah ku sik tetak eh.. lagu tok teramat lah sungguh ngegeh... terserlah dan melimpah ruah jak kengegehan lagu tok sampey tahap ku sik tauk gik nak madah apa... ahahahaha!



and then version tok lawak juak.. hahaha...



aku baruk nangga video english version nya... mun rasa nak ngegeh, nang harus nenga lagu tok...

Thursday, March 11, 2010

National Bring Your Hamster To Work Day

I need to practice my English. the semester had started and somehow I found myself got tongue-twisted trying to speak in English. I never thought my English is good enough, but it is understandable enough. Granted, I might have my own Malay accent... where spikiang ras mcm mante' mante' jak... haha...

any way, writing is so much easier than speaking (to me). I read and write lots of materials in English, but I kept my mouth shut while doing it. Language is, plain weird. when you are good in writing, it doesn't necessarily mean you are good speaking it. it just requires practice. somehow, just somehow I have nobody to practice it with without me feeling ingges up to the point of wanting to download all the content of my stomach in the toilet bowl. But when I DO have to speak English, in a situation where the other party will never understand what I'm trying to say if otherwise, I feel like strangling myself to death of embarrassment. I hate the way my tongue twisted and pronouncing something so bloody Malayly and mantes kali jak bunyi. I hates it (read the last sentence like Smeagol)

so pa hal ku ngerepak ritok? ku ngantok senarnya. ngantok jak sa sehari2. keja banyak pi malas jak sa... sampey bila ka ku nak malas cemtok. ku nak molah solution soklan math pun ngantok juak. lethargic jak sa. next week kelas full blast. ya la ku susah hati gilak. reya 1st kelas sepatutnya 3 jam, aku dengan canggih dan innovatif nya memendekkan kelas ya jadi sengah jam jak. haha...

anyway... the best way to train my tongue is to read English texts out loud to no one in particular. oh well, at least English is my 2nd language. melayes is my 3rd, and bahasa melayu is my fourth. yeah. I sucked in Bahasa subject. I even get tongue twisted speaking Melayes. ahh... the joy of kakar srawak nak owh. ahahah...

nok nama kakar srawak tok.. di tambah2 gik dengan salu nulis lem basa srawak lagik la jadi piyo. tapi nak mun di piker2... siney gik kitak org nak ngoleh references nok bertulis lem bahasa srawak di dunia tok? haha...

k lah.. ku ngerepak kosong jak ritok... sekda cerita sekda tujuan. sori ah, roti kosong jak pok. sekda dhal sekda kari sekda susu manis k perasa...

Thursday, March 4, 2010

Kamek Mok Wit Juak!

''duwwitt duwwitt duwwitt!'' kata anak ku.. Serius miak ya lom 3 tahun dah mata duitan. Nya suka main duit aih. Bukan duit syiling 20sen or 50 sen... Bukan duit seringgit.. Mun sekda pilihan mok juak nya duit seringgit.. Sik ku tauk miak ya siney nya oleh, sapa kah ngajar nya.. Mun ada rm5 nya prefer rm5.. Mun ada rm10 nya prefer rm10.. Mun ada rm50, nya mok rm50.. Maka eh.. Cem ne nya tauk duit ya higher value kah? Hahah..

Anyways.. Cakap hal duit.. Meletup2 sidak gago ngan ''login facebook dpt rm100''. Kak sorang sorang jak announce lem status nya ''alhamdulillah dpt rm100 lagik'' or ''makaseh fesbuk merik rm200 lagik''.

DISCLAIMER: sorry if you are one of them. I am merely expressing my opinions here.

Wah... Cem best jak bunyi.. Siap ada gik sidak madah mun cem tok sik payah kerja lagik bla bla bla mok pergi Hong Kong Disneyland bla bla bla.. Whatever la... So aku dgn curious nya pun nanyak juak la kawan ku pa kebenda nya nok di main sidaknya tok... so kawan ku explen, nya madah benda tok halal, legit etc. Ku mintak website address nya.. Setelah ku investigate further, aku mpun conclusion adalah...

It's a money game.

Why? Sebab even though nya ada product, semua org mok masok sebab mok pat duit jak, sekda kenak mengenak ngan product paham sik. Cemya la kebanyakan org kita.. Bila masok/join whatever 'program' or 'bisnes' mun nok senang dpt duit, nok sik payah kerja, nok minimal effort dapat duit dgn senang lenang goyang kaki, dump duit invest jak hari tok, esok 100% return, lusak dah 100% untung and so on... Berduruk2 daknya join... Semua mok cayak madah benda tok legit and halal whatever lah... Waima nya scam, sik daknya mok ambik tauk. Yang penting senang pat duit.

Coba nok biz MLM, nok nang legit biz, nok maok berusaha, belajar, mok ada real effort nak menjalankan nya.. Sidak semua nolak siap madah ya scam gik... Ironic owh?

Sebab orang kita basically semua mok cepat kaya dengan cara goyang kaki. Haha.. Yalah senang gilak kenak tipu. Tok belom... Belom nampak gik.. Gik baru.. Kelak la nangga cemne nya... How it goes.. Well, risk nya sgt kecik la.. So i dont think anybody would get hurt gilak.. Paling2 pun ilang rm100 jak... Aku just sik konfiden nya 'halal' di jalan kan dengan cara ya jak... Nang mena bendalah ya pun mok 'usaha'... Usaha nyoh org masok 'under' kita... Aku just rasa nya satu bentuk riba jak ya ku sik brani..

Bukan ku sik mok duit... Sapa sik mok duit? Semua org mok duit. Anak ku nok baruk 2 tahun lebeh ya pun nak halah2 mintak duit. Sak jak kakya duit ya mengambo2 debah katil la, debah krusi moto la.. Ya ku sik rajin merik nya main duit...

Sunday, February 7, 2010

Singa Lapar

Aku lapar tok. Pi malas mok angkat. Ku cek fb tek.. Sunguh sungguh sungguh annoyed ngan statement ''jom buat duit''. yoh menyampah li jak.. Apa nya ingat sama cem 'jom buat kueh' kah? Mun molah kueh tek pat juak k makan.. Pat juak k jual.. Pat juak duit.. Mun rajin molah. Mun rajin nak jual. Mun agik aku. Ku makan jak. Molah pun sik.

The thing is... Padam jak semua cerita 'sehari dapat duit rm1000 goyang kaki' ya.. Pebulak pebulak pebulak. Donald Trump gik sik goyang kaki. (sik) Heran nar ngan manusia pemalas pi mok duit ajak... Sidak tok lah jaik mulut.. Sidak tok lah makhluk perosak..

Tapi kadang2 sik juak pat nyalah daknya. Cem mana nok tertipu leh money gamers ya gik asa lah.. Sik masok cerita tok. Tapi mana nok madah MLM=money game ya... Kdg2 sikpat nyalah sidak nya.. Dan mostly kesian dgn yang struggle with MLM.. Yang really2 work hard but woking it the wrong way... Learning it the wrong way...

People avoid MLM like plague coz it has the potential of ruining your relationships with your loved ones. This is unspoken but nowadays people instinctively knows it.

MLM is a legal business model. And it is a business... Which should be treated like one. Kita patut laja hal marketing, patut laja advertising, persuasive arts, patut laja hal networking.. Patut laja customer service etc.etc.. Tapi apa yang most, sik, semua MLM ajar kita?

Create a prospek list. Sapa di tauk kita? Owh, mak, bapak, ninek, kakak, abang, adik, anak buah, kazen... N then start telling them about the products, the biz plan.. Hoho.. Stop. Ya kerja gila. Everybody knows that. But.

Ada company training. Apa yang nya train? Berlagu dengan penuh semangat membara sambil lompat2 katak. Have fun. Yeah right. Handle rejection? Dengar tape, ambik semangat baru. Never give up. Never take no for an answer. Everyone is your prospect.

And then these peeps jadi org2 yang annoying lem idup family nya... Kawan2 nya.. Sebab nya keep pestering them about buying his company products, and joining as members... So pathetic and sad. Seriously.

Aku sedeh sebab aku pernah. Pernah lalui semua ya. Pernah ajak kawan2 join ekot the same approach. I read books. Lots and lots of them but nothing helps. People just loathed MLM. I just know how embarrassing it was. Especially for me as one of many yang sik talented in convincing other people. Even when I was earning like, more than 10k usd at the time. (it was not money game mind you. I just got lucky, my 'downline' works the biz like crazy and he earned ten times my income)

So does MLM works? Oh it does. It just needs sheer hard work. The right way. In this age of information, everyone is bombarded by thousands of ads daily. So approaching frens n family to come eat at McDonald when they hated fast food is wrong.. Or boleh guna metafora lain.

Aku nak meneruskan kerepak aku ngan org yang blatantly tell you 'jom buat duit'... It disgusts me.. But i am so hungry i have to stop. Mebi continue kelak lah.. Next post perhaps. Singa lapar tok.

Tuesday, February 2, 2010

Party of the Year (so far...)

Tok ku nak menceritakan pakei ingatan kepada smua yang ada attend party ya.. Karangan tok di polah sejurus lepas party dan gik maseh fresh di ingatan.. Mun ada salah silap tolong betulkan yer...

Mula2 skali gambar ku semua haprak. Ahaha... Nunggu sidak lain upload gambar lem fb... Afiq (kazen ku yang macam kembar Jehan Miskin ahaha.. Mesti nya sak ati) duak Didi jadi mc, nazim (adik ku bunsu) baca doa. Lawak li jak. Nazim makei vest. Didi nunggah nazim the bellboy baca doa. Pas baca doa, speech dari ngah bujang (yang sponsor majelis), n then speech dari ngah milah (bday girl), pas ya main video gambar2 ngah milah dari gik kecik. Intan molah nya... Nang pande intan.

Abis video, mek org semua anak2 buah di suroh nait on stage lagu happy birthday, liyas adik intan bunsu main violin, sidak ngeluar kek. Kek turns out kach juak, wpun sik seperti yg kmk org bayangkan (nok mek org mok ya kach agik).

Pas ya ku gago ngan mkn jak. Ku lapar aih. N sidak gago gambar2.. Pas ya 3rd dish, ku nyapik amr mam, sik piyan ku nak ngambar.. Wpun ku mbak camera. Aok sambil2 mekrang mkn ya Adie (adik ku) karaoke... Itew merupakan suatu kejutan yang besar kepada semua sbb adie tok very reserved org nya, stays in the background, mun nait stage pun men guitar, sik la lagu.. Totally the opposite of Afiq (nya duak sama umor) Ahaha.. Lawak. Sik penah nenga nya belagu waima lem jamban time mandik sekali pun.. Semua benda yg sik pernah di lihat berlaku mlm tok.

Bang pesal (abang didi) gik, dtg makei baju bini nya (tema black n pink bah).. Rela nya k baju bini nya dari nya beli baju pink. Wakaka..

Aok, lagu di mbak adie mlm ya... Siapa bilang gadis melayu tak menawan. Ahahaa.. Dah la sora nya dalam, tapi bila note tinggi sampey juak sora nya.. Hahaha.. Pa gik mek org, bisin menyorak dentist! Dentist! Pa adie baruk begerek bah kinek tok. Nang gik baruk da gf setelah sekian lama single, ger nya laja ambik dentist... Bukan sigek lagu jak.. Brp kali kah nya lagu mlm ya..

Mek org gago mkn2 jak. And then dah nak abis dish, game bermula. Ada duak team, team laki, abang ku, nazim n bang pesal. Team rompuan aku, kak lynn n aifaa. Game ya tekak gambar baby kazen mazen mek org dan jwb soklan yang di paparkan. Ada talian hayat juak. Sidak laki mileh usu mael ku, mek org mileh anjang a'ok. Pi mekrang menang tanpa talian hayat.. Haha.. Grup nok kalah beserta talian hayat nya kenak hukum, hukuman di tentukan leh mekrang grup menang. Mekrang soh daknya tandak poco2.. Hahaha..

Pas ya cabutan bertuah. Rah seat ada sampul, sapa ada nombor jak menang. Ada 3 nombor jak. Laki ku dpt 1st prize. Cash moni. Eh, ku lupak, cabutan bertuah dolok.. Bok mekrang main game tek.

Pas ya 2nd game. Game carik item. Tok melibatkan semua org. Setiap meja antar wakil, wakil mekrang tek abangku. Wakil ya tukang ambik list item dan mbak item ke depan kat stage. Se table mekrang ialah aku, laki ku, adie, nazim, abangku, bang budi (laki kakak ku), kakak ku, ihsan(anak kakak ku) and farah.

item2nya (yang ku pat ingat la)
guitar
tomato
handkerchief
yellow socks
pink candle
necktie
a pair of glasses
pacifier
foreign money

dpt item dpt markah, sik dapat item tolak markah. Nang la semua kedak miak kecik berjeram carik brg. Masa ngak 2 menet. Grup mekrang jak ada pacifier.. Ahahaha.. Tp ada lem 4 grup la seri markah. So sidak nak menentukan sapa menang, sapa dpt mbak item ke depan dolok nya menang, sigek gik item. Topi aji.

Huh! sidak nang kedak apa nerpak meja ninek ku. Nang gila sidak ya. Ngah bujang main sambar terus topi ya dari palak ninek ku kwang ajau li jak. Sidak nang berebut la ngan topi ya alu mbak depan. Maseh juak ada dispute madah men rampas or what so ever. So carik sigek gik item. Black bow tie.

Haha ya sidak nerpak sorg waiter tok. Siyan ngan nya.. Muka panic li jak.. Hahahaha.. Waiter lain waktu sidak sik prasan nang berekot lari eh bertapok.. Ahaahahaha.. Ganas li jak mekrang..

Pas ya, best dress sik salah ku. Lepas best dress, aok, every family di suroh nait on stage, 'catwalk' dgn music la konon2 dan posing begambar.. Dan best dress family (family yang paling ekot tema black n pink) ada hadiah. So bila nak menentukan winner, sidak bersorakla. Family ne kenak sorak paling nyerin menang. Tapi family mek rang and family dak bangpesal seri. Apa tek, daknya molah aksi 'so you think you can dance?!' alu terkeluar tajuk alu... Terpaksa rematch.

Nait on stage, battle of dance, mekrang semua tandak ekot music, music berenti sidak sebelah (family kaklynn) gik lawan. Nang lawak la.. Ngan amr2 skali tandak.. Pi maseh juak seri. Mencik li jak, aku dah kepak dah. Pas ya tunggah cekgu sebri, mek rang ekot nya tandak cem poco2. Yoh, dah la lagu nya panjang. Ku nang kepak eh.dekat nak abis lagu ku dudok jak tepi stage ku dah sik kongang gik.

Mun ekot tek family mekrang menang, tapi disqualify coz laki kakak ku bang budi malu bertapok blakang stage sik ekot tandak.. So sidak kak lynn la menang. Bodo li jak. Haha.. Kepak gila nyawa ku.

Pas ya abis la rasa nya, sapa mok karaoke gik sambung gik, pi nang dah kepak la mekrang so sorang demi sorang la nak pulang, salam2.. Sambil2 ada org sambung karaoke.. Bgambar..

Dah sekian saja report saya.. Sik best cerita k belog. Best gik crita k mulut.. Hahah.. Nang lawak la mlm ya.. Dan kach juak.. Semua k black n pink...

Monday, January 25, 2010

Tersebut alkisah hikayat sang mimpi...

Crita tok berlaku dlm beberapa minggu yang lepas... Aku ada seorang kenalan yang panjang sejarah nya lem hidup aku.. Pendek kesah nya dah sekda kaitan dalam kehidupan seharian ku gik..

Aku pun sekda la ingat2 nya, sekda gago mok carik tauk pasal nya, sekda tertanyak2 juak apa kabar nya.. Nang lansung sik terlintas dlm fikiran.. Tapi dlm beberapa minggu, dekat nak tiap2 malam ku mimpi nya. Sik perlu nya jadi pelakon utama lem mimpi ya, tapi dia hadir dalam mimpi.. Echewah!

Anyway, pun aku sik ambik pot. And mimpi2 ya persisting. Almost every night nya menyampuk lem mimpi ku. Apa kah? Kotan dah salu gilak ku mimpi, dan mlm last ku mimpi nya, ku kakar ngan bini nya, bini nya tek konok buntin dah sebulan lebeh.. Anak laki.. Nama la mimpi, baruk buntin sebulan pun dah tauk laki ka pompuan ka.. So sebab lepas mimpi ya aku pun akhernya ambik pot dan mola merasa poret tentang nya..

Punya la aku search n search lem fb, sik juak nemu. Ku google sik juak nemu. Dah sik nemu sik juak ku lalek tek.. Nok udah udah la nak.. Tapi maseh juak poret jak nak ambik tauk.. Ntah macam ne, ku terserempak dgn sigek nama yang berkaitan dgn nya dan cekidout.. Rupa2 nya..
.

Thursday, January 21, 2010

Butu buluh butu burtungkup...

Butu buluh butu burtungkup,
mukun luh uku,
tulun luh uku,
uku kumpunun tulur tumukul!

Coba baca tanpa memuncung kan mulut. Ahaaha.. Untun ujuk luh ngulu yu... Anyways, mula2 skali, aku teringat masa ku gik kecik, aku tek madah dengan nada seorang kakak yang ranjak ngan adik ku,

"hah! Sapa numpah aek ya!'' ku sa ku cem baruk 7 ka 8 tahun, adik ku cem around 4 or 5.. Ya nya morah aku dengan muka yang sangat sak ati (imejin :( sambil bibir menjoeh sambil madah)

''hih, sipi nimpih iyik yi!!''
ngegeh! menyampah li jak.

And then, aku sangat sik suka crita batu belah batu bertangkup. Aku sik tauk apa mesej yang nak di sampaikan dari cerita ya.. Ponan alu nak munoh dirik? Yoh. Selfish li jak.

Mun nak makan tang makan jak lah siya. Apa lah main simpan2 k esok hari? Dah ya anak nya nangga juak telor ya, dah nama lah miak kecik. (mendalami gilak perasaan si pekan ya)

aku gik kecik (sampey besar) salu ditayang2kan dgn barang makan dalam peti ais yang sik boleh di makan sebab org lain mpun. Org lain ya spt kakak, abang, adik, emak or bapak. Ku heran kenak org suka men simpan2 brg mkn nyem2.. Mun nya nyem kenak simpan? Kenak sik mkn jak sak org lain sik teringin bila nangga?

Crita batu belah sangat unislamic. Nombor satu nya soh anak nya teringin makan tapi sik merik. Walaupun nya plan nak merik later, tapi paham sik ingin nak makan tok ingin bah.. Nang ingin.. Org tua gik susah nak muang rasa ingin ya.. Dekdek nemiak.. Kenak create keadaan nyuruh org ya teringin2 gilak? Nombor duak, mak nya bunuh dirik. Ya nang sik kenak terimak langit dan bumi. And reason nya? Yoh.. Menyampah li aku ngan crita ya.

Dah itew saja... Lak ku ngomel2 gik.. Byk gilak benda off topic nak dikomel ku tok..

Saturday, January 16, 2010

Life is but a test (emo dan sedeh)

Mlm tadik bapak ku madah sesuatu yang nyuruh ku rasa sedeh dan berfikir dan berfikir...

Nang benar, semua orang tauk hal parental rights in islam. Memang ya dah undang2 yang dah termaktub dalam Quran. Tapi cabaran ya besar.

Sesetengah org di berkati dengan parents yang senang. Ya dah jereki daknya. Sesetengah orang dengan parents yang hard to please (cem aku la). Dan ada gik org yang lebih malang where parents nya dah abuse nya emotionally all throughout their lives dan apa2 jak di polah daknya, semua mok ekot the whims and fancy of the parents.

Parents berdosa bila menyakiti anak, samada secara fizikal ataupun secara emosi. Panjang mun nak cerita hal tok. Tapi sedeh bah. Sebab kadang2 kita cem rasa helpless jak, dari segi perasaan bila masok bab bab nak menyenangkan hati parents. Especially parents nok cerewet, nok anggap hidup kita tok daknya mpun. Nang mena kita sik kan wujud tanpa jasa daknya, tapi adakah ya bermakna kita selama nya hamba kepada kehendak sidaknya?

Ku rasa lah. Mun parents ya nang mena2 sayang dgn ikhlas hati, hormat dan jaga hati anak nya, (sama cem daknya jaga hati org lain) pleasing the parents will come naturally easy. Aok, ada juak kes anak ya nang di manjak kakya jaik ngan parents ya, ya kes spoilt child. Kita pun sik boleh ngajar anak cemya. Mun nak komen dan kritik pasal parenting tok agik lah panjang gilak jadi nya.

Bila dah masok kes parents nok hard to please tok, bila di tanyak ngan islamic scholars, mesti daknya jawab something macam, yala ujian kita. Lain org lain ujian nya. Kita harus sabar dgn parents. Ya duty kita mok menyenangkan hati daknya.

Aku alu miker susah nar juak idup tok. Especially bila kita at the mercy of our parents blessings. Rasa nak nangis ada juak (dah puas nangis pun). Rasa sik adil ada juak. Sebab we cannot choose our parents.

Alu la melelat2 otak ku miker pasal kehidupan. Kenak la kita orang islam tok susahhhhh gilak nak maju... Kenak kita org islam ok susahhhhh gilak nak berjaya, nak kaya cem org cina, orang putih, orang kafir. Nak maju lem idup pun mesti mok ada blessing dari parents. Munsik ya life kita jadi tersekat2. Jalan idup kita jadi terhalang siya terhalang siya.

Tapi org putih selamber jak daknya kwang hajau ngan parents and then berjaya jadi billionaire. Kenak owh? Adakah ya mentaliti kita ajak kah yang dah kenak brainwash dari gik kecik sik boleh derhaka ngan parents, sik boleh derhaka ngan parents?

Suddenly aku teringat dengan bismillahirahmanirrahim. Tuhan maha pengasih maha penyayang. Nya sayang kasih dengan setiap ciptaan nya. Masing2 ada rezeki yang dah ditetapkan, dunia, akhirat. Rezeki dunia, rezeki akhirat.

Ada org rezeki dunia nya banyak, tapi nya kafir. Ada org rezeki dunia nya sikit, tapi nya diAmpuni dosanya, ada orang kaya dunia, kaya akhirat. Ada org miskin dunia, miskin akhirat. Dan dlm Quran dah madah, idup di dunia tok hanya ujian yang sementara.

Mun kita approach life like as if kita patut idup senang dan selesa (ya lah baruk di namakan berjaya lem idup) kita akan sentiasa rasa sedeh dan dukacita terhadap hidup dan menyebabkan kita jadi sik bersyukur. Mun kita approach life as ujian yang sementara, kita akan expect life is not going to be easy dan mentally better acceptance towards life's hardships. Kerana nya hanya sementara dan ujian ya sama ada memberi peluang untuk kita score pahala ataupun menghapus dosa kita yang kita dirik sik kan dapat nak repent dengan amalan (contohnya 1000 kali missed subuh etc.).

So berbalik dgn parents, andaikata sik sebulu dgn parents, sama ada kita pretend untuk senyum2 happy depan sidak nya so daknya senang hati... Or mun nang dah perang dunia ke-7 ngan parents and duak2 dah check mate, berdoalah. Berdoa sungguh2 mintak lah jalan penyelesaian. InsyaAllah, walaupun parents yang molah salah ngan kita, n nya yang sik mok maafkan kita, kita doa ngan tuhan mintak ampun dosa parents kita jak pun dah lebih berkat idup kita insyaAllah. Ku tauk betapa susah nya. Nang ku tauk. Tapi, ya lah ujian idup kita. Mebi Tuhan nak ngampun dosa kita yang kita dirik sik mampu nak tobat. Sedeh tok. Ku dah nangis. Jadi, chow lok for now.

Monday, January 11, 2010

Saturday, January 9, 2010

Brani kitak orang meli roll on deodorant...

Mun nak beli, pastikan ball nya kerin dan sikda sisa2 deo d siya... Aku crita pendek jak tok...

Aku n kwn ku poret2 crita hal gik kecik, alu la nya crita hal pengalaman ngeri nya di sbuah supermarket masa gik kecik, sampey terdemam-demam nya lepas peristiwa ya...

Nya crita, nya ekot mak nya gi supermarket, nya tek ngelayo2 sorang2 sampey ke aisle deo d.. Kan gik kecik, tinggi pun paras pinggang org tua jak. Nya tertemu laki cina tgh nyapu something rah 'batang' nya.. Laki cina ya tek pun kejut juak nemu nya. Nya terdemam2 nangga 'benda' ya dlm jarak 1 meter jak dari muka nya. Alu terdemam2 kawan pas ya.. Haha..

Moral of the story... Roll on deo d nak kan senang di bukak.. Lem video clip Avril Lavigne gik ada sor nya makey roll on deo d kat pasar ya sukati.. Cem ne kita tauk deo d di beli kita ya ntah sapa ndak ka ada makei.. Sapu rah bahagian badan nok ne ndak kah? Of course la mun kat watson or gurdian mebi susah sikit.. Tapi kan salu kat supermarket tempat deo d cem tang bertapok jak.. Hehehehe... Suka jak nak membangkitkan perasaan paranoia takrang ngan roll on...

Monday, January 4, 2010

She is no Cinderella...

Hoke. Seperti yang di janjikan ku nak cerita alkisah pengembaraan mek org pengilan nikah seorang puteri dari kayangan eche kejerons nya aku!

Sik banyak kesah senar nya, mek orang jak alporetan innalkejerons gi pengilan malam akad nikah 1hb ya tek di rumah ya di mana aku telah parking di tanah yang bechak sbb hari ujan dan tayar motor ku terperok lem tanah.

Sik duli juak tek. Tayar moto terperok lem tanah ya blakang cherita. Turun juak moto jalan gi rumah nya (jauh parking wo.. Nama lah kita rakyat jelata) bak kata Liau, 'cek kuku kaki lok, kereyak jak merempuh sawah padi' ahaha.. Not exactly her words, seperti biasa aku yang loba.

Kakya tek, havoc2 juak mek org nak begambar ngan penganten tek, sak jak ngak sigek shot jak oleh. Pulang2 jak org dah sunyek, sidak abang2 RELA (abang? Sedar lah dirik kit oi) telah pulang jua dan kamek org yang ayu berbaju kurung nok tapeh dah cekelet2 kenak tanah sawah dah mati akal cemne nak nolak moto ku yang maseh terperok lem tanah ya. Mun ku sik bunten tek, dapat juak ku jadi incredible hulk... Ahah.. Nasib bait Liau duak Rudz parking dekat dgn mek duak Kate. Sik la juak mek duak terkedu gilak...

Mujurlah juak ada duak org good samaritan bersomet bermotosikal yang aku beliang ati juak daknya berenti tepi jeraya nak nulong ku piker nak merampok mena2 nulong mek org nulak kreta ya sementara ku reverse. Nasib bait juak tanah sawah tek sik la bechak gilak sampey molah pattern polkadot kat baju daknya semua. Mun sik ya nak ka ku terpaksa belanja dakya semua kfc...

So sekian adventura mek org di waktu akad nikah nya. Reception bersanding? Sebab reception ya malam tadik nak, ku gik maseh itok dengan kecantikan sang puteri.. Eheh.. Ya ajak cerita. Sekda cerita lain. Happy times, happy times.. Lamak sik nemu geng bas skolah bah.

Shioh.. Mek org nang kawan dari jeman tadika bina marek eh. Seriously. Aku maseh berusaha mencari album tadika ku yang hilang ya. Kotan ku takut nya ilang siney ndak ku nyimpan nya. Sikpa. Ku tauk album ya maseh ada somewhere. Ada jodoh ku nemu nya, siap jak kitak org kwn2 ku.. Gambar rongak tak org akan ku paparkan ke dalam fesbuk. Hehe...

Dengar gik nasyid Qattrun Nadar (epit, cemne spell nama ya, sik tauk mek eh) shioh... Jiah nang nangis la. Tapi nang sedeh+terharu+gembira+ntahpagik rasa nenga lagu nasyid yang maseh sama, yang penah mek org nyanyikan jua di suatu masa dahulu.

Aok, aku bukan geng nasyid. Sora ku sik kach. Aku ingat da join kejap masa jah 5 ka jah 6 ya pun k merami tubuh jak. Masa skolah menengah sebab ku main kompang k sidak nya. Tapi masa skolah rendah/menengah aku salu nenga daknya (pengantin included) nasyid lagu2 mlm tadik bah... Bergenang aek mata.

Ah pa gik. Azam ku tahun tok. Ku nak carik album tadika ya sampey dapat.

Sunday, January 3, 2010

Poret serius (seriously nang serious tok) dan serius panjang...

Nombor 1, nang dapat beloging dari email tok duhei... So kin senang la nak poret2. (alasan! Tang padah jak nang malas)

nombor 2, happy new year! New year resolution, hrm... Sekda kali. Just mok be happy jak perhaps?

Ok, duak benda ya dah out of the way. Tiba ke masa poret serius. Eh, tunggu dolok. Nak cerita hal nikah Jihan kelak di lain post. Gik lom abis pengembaraan nikah Jihan tok. Mlm tok nya bersanding.

K, ceritera bermula macam tok, aku tek raon2 lem fb, terbaca sigek status kawan ku seorang doktor... (mun kitak terasa sori ah, mek poret hal kitak) dan komen2 dari kwn2 lain nya doktor juak... Aku cuma rasa terkilan dan sedeh jak la (nama la org bonten, sikit2 terkilan, sikit2 sedeh) daknya tek poret hal patient, ada sorang patient tok bla bla bla, patient ya bla bla bla whatever la.

Alu la aku terkenang alkesah aku ter di admit spetar tidak lama dahulu. Aku tok bunten pelek sikit, boleh dikatakan rare breed, dan di sbbkan rare breed ya la org miker mek org yang sangat rare tok mengada ngada, tapi senarnya sik. Aku mpun morning sickness bukan la terlimit pada masa2 tertentu jak seperti pagi jak, or ptg jak, or mlm jak, or tgh hari jak... Mabok ku ya lasting dari ku bgn tido sampey ku tido balit.

Kinek tok memang dah ada kurengnya (mun sik sik la tang ceredit jak poret2 lem belog nak) tapi sisa2 nya gik maseh la. Dolok, muntah 6-10 kali sehari ku sik bulak tok kesah benar, kinek tok sekali sehari jak. Selain muntah, yang paling ku sik tahan nausea ya. Al mabok sebelum muntah ya yang sik tahan gilak. Mana sapa yang sik penah merasa sik encerik, (spt doktor2 yang ku jumpa, dan nurse2 mereka) dapat la madah aku tek mengada2. Hish. Ada kah org bunten muntah sekadar suka2? Org bulimik gik muntah ada tujuan mok kurus.

Cemya la tek. Sakit nyawa bah. Nikmat makan dan minum yang kita salu take for granted, telah di cabut sementara dari aku. Aku sikpat makan, sikpat minum. Minum seteguk jak mabok, makan sikit jak dah berbual. Aku lost weight. Dan ada sigek masa perut ku reject segala2 yang masok, waima sekedar aek liyo.

Aku gi la normah (aku sik penah g GH) jumpa the femes doc azizah. Ku madah ku kerin, sikpat minum, please cek la aek kemeh ku kah, aku muntah jak2. Sidak doc kita tok mok nak rasa dah terrer dan teramat pandai sampey rasa ada mata x-ray nangga patient cemya jak dah tauk nya sakit kah sik. Shioh. Tuhan jak tauk penderitaan ku inih...

So sik mok nya cek aek kemeh ku. Nya nak nunggu ku pisan bok mbak gi normah ya tambah aek. Seriously. Serius seriously nya suggest cemya. Sbb ku nanyak nya bila la ku tauk mun ku nang dah menar2 kurang aek (sbb ku sikpat nelan aek, mahupun nelan brg mkn) nya madah bila ku dah petang2 mata.. (indication of low blood pressure) kempang ati sik?

So aku balit sik di cek nya papa. Nya just berik ku ubat muntah. Ubat yang nyoh ku tido tapi lepas duak hari sik berkesan gik. I'm back to square 1.

Aku mpun doc is dr.wong chee may... B4 ku jumpa doc zizah tek, ku dah duak kali pasang iv drip di normah, tapi daknya cokot berik ku drip sebotol jak kakya caj ku rm100.

Doc wong refer ku tambah aek di GH, nya soh tambah 3-4 botol. aku tek gi normah sbb di GH ariya tek sik nemu parking. Bukan tak org sik tauk GH nak... Tapi ujong2 tek ku gi juak GH, wah, dengan muka yang mejengkelkan doc ya soh ku kemeh lem botol. Mok cek kemeh.

Dah cek kemeh tek ku dok jak kat krusi sbelah meja doc yang sik makei coat doc, beloa pendek (nya rompuan) gago2 jak nya loya2 ngan doc di sekeliling nya, dan hanya kakar dgn nurse nok cek aek kemeh tek. Nya duak la kakar2 sama dirik ngan jargon2 nya, whatever istilah2 dan short form kakar medical term nya. Aku dengar jak, tapi di ignore. Ada2 jak nya soh tunggah laki ku masok. Madah aku perlu di admit mok tambah aek.

The thing is. Aku bukan la seekor anjing atau kucing. Bukan lah arnab mahupun ikan emas. Dan doc ya bukanlan vet. Tapi kenak nya berkelakuan seperti seorang vet owh? Aku cem di peri nya cemya jak. Nang sekda hubungan insan terus. Dah la aku sik expect mok di admit, sbb doc wong refer ku siya soh tambah aek jak, sik payah admit. And then doc nok kwang ajau berlagak vet ya tek sik explen papa macam la aku tek pusak sik tauk papa sik perlu explanation. What's the reason behind this behaviour? Patient rami? Stress kerja dah 30 jam?

Laki ku apa lagik, melenting la.. Dah ya, doc ya terngak mek org balit madah kenak ku perlu di admit. Nang cemya kah mun nak mintak penjelasan dari doc? Perlu melenting dolok sak doc ya dpt melenting balit dengan kuasa superior nya seorang doktor yang lebih pandai dari patient, dan kemudian menghina patient ya gik dari blakang seperti poret2 para doc yang ku baca lem fb?

btw, ku di admit coz uti, infection aek kemeh sbb dah kerin gilak. Ku sik tauk ku da uti sbb ku kemeh sik sakit dan ku jarang kemeh. Salunya org kenak uti kemeh sakit dan ndak alah2 ras nak kem.

So sekian cerita ku kenak admit. Karenah nurse yang ranjak boh cerita gik la. Yang ranjak, yang polah2 sik nangga kita nak nunggah nya. Tp yang bait pun ada juak. Sejok ati nemu nurse yang bait, semoga Allah memberkati hidup nya sebab bait dan sabar ngan patient.

Dan yang ku sedeh tek, kwn ku ya ngerepak2 ngan patient buntin dan depress. I've been thru that. Tapi sik la sampey ko overdose mkn panadol. (nelan aek jak muntah. Dekdek nak nelan pil) ku paham part nya rasa annoyed dgn patient molah kerja bodo yang harm dirik mpun so in the end nyusah daknya. But, don't take depression so lightly. Depression is penyakit hati yang sangat real. Sangat2 real. Sesiapa yang sik pernah jatuh ke alam depresi mungkin sik kan paham. Tapi ku pernah dan ku simpati terhadap org yang go thru depression dan org lain semua anggap penyakit ya penyakit yang mengada2.

Nasib bait la aku dilahirkan islam, dan kita ada agama, ada smayang, ada zikir, ada Quran yang dapat ngubat penyakit2 hati seperti depression yang sikpat dibuang dgn hanya anti-depressant yang punya side effect jangka panjang.

Sebab ya pagi tok tek ku bangun subuh terfikir, doktor semua harus penah merasa sakit mcm patient yg di rawat nya kali baruk daknya ada perasaan empathy. Mun sik ya. Ataupun kebanyakan doc kinek tok yang enter into that profession hanya kerana glemer, mebi gaji besar, status dan respek yang daknya dapat dari rakyat kebanyakan.

Sik juak ku tauk alam sidak doc tok. Mebi kerajaan kita hampeh gilak sampey nyoh daknya jadi poret cemya.

Test

Aku ngetest jak nak blogging dari email.. Mun dapat kali kin rancak juak ku bercerita...
------------------------------------------------------------------