Monday, January 25, 2010

Tersebut alkisah hikayat sang mimpi...

Crita tok berlaku dlm beberapa minggu yang lepas... Aku ada seorang kenalan yang panjang sejarah nya lem hidup aku.. Pendek kesah nya dah sekda kaitan dalam kehidupan seharian ku gik..

Aku pun sekda la ingat2 nya, sekda gago mok carik tauk pasal nya, sekda tertanyak2 juak apa kabar nya.. Nang lansung sik terlintas dlm fikiran.. Tapi dlm beberapa minggu, dekat nak tiap2 malam ku mimpi nya. Sik perlu nya jadi pelakon utama lem mimpi ya, tapi dia hadir dalam mimpi.. Echewah!

Anyway, pun aku sik ambik pot. And mimpi2 ya persisting. Almost every night nya menyampuk lem mimpi ku. Apa kah? Kotan dah salu gilak ku mimpi, dan mlm last ku mimpi nya, ku kakar ngan bini nya, bini nya tek konok buntin dah sebulan lebeh.. Anak laki.. Nama la mimpi, baruk buntin sebulan pun dah tauk laki ka pompuan ka.. So sebab lepas mimpi ya aku pun akhernya ambik pot dan mola merasa poret tentang nya..

Punya la aku search n search lem fb, sik juak nemu. Ku google sik juak nemu. Dah sik nemu sik juak ku lalek tek.. Nok udah udah la nak.. Tapi maseh juak poret jak nak ambik tauk.. Ntah macam ne, ku terserempak dgn sigek nama yang berkaitan dgn nya dan cekidout.. Rupa2 nya..
.

Thursday, January 21, 2010

Butu buluh butu burtungkup...

Butu buluh butu burtungkup,
mukun luh uku,
tulun luh uku,
uku kumpunun tulur tumukul!

Coba baca tanpa memuncung kan mulut. Ahaaha.. Untun ujuk luh ngulu yu... Anyways, mula2 skali, aku teringat masa ku gik kecik, aku tek madah dengan nada seorang kakak yang ranjak ngan adik ku,

"hah! Sapa numpah aek ya!'' ku sa ku cem baruk 7 ka 8 tahun, adik ku cem around 4 or 5.. Ya nya morah aku dengan muka yang sangat sak ati (imejin :( sambil bibir menjoeh sambil madah)

''hih, sipi nimpih iyik yi!!''
ngegeh! menyampah li jak.

And then, aku sangat sik suka crita batu belah batu bertangkup. Aku sik tauk apa mesej yang nak di sampaikan dari cerita ya.. Ponan alu nak munoh dirik? Yoh. Selfish li jak.

Mun nak makan tang makan jak lah siya. Apa lah main simpan2 k esok hari? Dah ya anak nya nangga juak telor ya, dah nama lah miak kecik. (mendalami gilak perasaan si pekan ya)

aku gik kecik (sampey besar) salu ditayang2kan dgn barang makan dalam peti ais yang sik boleh di makan sebab org lain mpun. Org lain ya spt kakak, abang, adik, emak or bapak. Ku heran kenak org suka men simpan2 brg mkn nyem2.. Mun nya nyem kenak simpan? Kenak sik mkn jak sak org lain sik teringin bila nangga?

Crita batu belah sangat unislamic. Nombor satu nya soh anak nya teringin makan tapi sik merik. Walaupun nya plan nak merik later, tapi paham sik ingin nak makan tok ingin bah.. Nang ingin.. Org tua gik susah nak muang rasa ingin ya.. Dekdek nemiak.. Kenak create keadaan nyuruh org ya teringin2 gilak? Nombor duak, mak nya bunuh dirik. Ya nang sik kenak terimak langit dan bumi. And reason nya? Yoh.. Menyampah li aku ngan crita ya.

Dah itew saja... Lak ku ngomel2 gik.. Byk gilak benda off topic nak dikomel ku tok..

Saturday, January 16, 2010

Life is but a test (emo dan sedeh)

Mlm tadik bapak ku madah sesuatu yang nyuruh ku rasa sedeh dan berfikir dan berfikir...

Nang benar, semua orang tauk hal parental rights in islam. Memang ya dah undang2 yang dah termaktub dalam Quran. Tapi cabaran ya besar.

Sesetengah org di berkati dengan parents yang senang. Ya dah jereki daknya. Sesetengah orang dengan parents yang hard to please (cem aku la). Dan ada gik org yang lebih malang where parents nya dah abuse nya emotionally all throughout their lives dan apa2 jak di polah daknya, semua mok ekot the whims and fancy of the parents.

Parents berdosa bila menyakiti anak, samada secara fizikal ataupun secara emosi. Panjang mun nak cerita hal tok. Tapi sedeh bah. Sebab kadang2 kita cem rasa helpless jak, dari segi perasaan bila masok bab bab nak menyenangkan hati parents. Especially parents nok cerewet, nok anggap hidup kita tok daknya mpun. Nang mena kita sik kan wujud tanpa jasa daknya, tapi adakah ya bermakna kita selama nya hamba kepada kehendak sidaknya?

Ku rasa lah. Mun parents ya nang mena2 sayang dgn ikhlas hati, hormat dan jaga hati anak nya, (sama cem daknya jaga hati org lain) pleasing the parents will come naturally easy. Aok, ada juak kes anak ya nang di manjak kakya jaik ngan parents ya, ya kes spoilt child. Kita pun sik boleh ngajar anak cemya. Mun nak komen dan kritik pasal parenting tok agik lah panjang gilak jadi nya.

Bila dah masok kes parents nok hard to please tok, bila di tanyak ngan islamic scholars, mesti daknya jawab something macam, yala ujian kita. Lain org lain ujian nya. Kita harus sabar dgn parents. Ya duty kita mok menyenangkan hati daknya.

Aku alu miker susah nar juak idup tok. Especially bila kita at the mercy of our parents blessings. Rasa nak nangis ada juak (dah puas nangis pun). Rasa sik adil ada juak. Sebab we cannot choose our parents.

Alu la melelat2 otak ku miker pasal kehidupan. Kenak la kita orang islam tok susahhhhh gilak nak maju... Kenak kita org islam ok susahhhhh gilak nak berjaya, nak kaya cem org cina, orang putih, orang kafir. Nak maju lem idup pun mesti mok ada blessing dari parents. Munsik ya life kita jadi tersekat2. Jalan idup kita jadi terhalang siya terhalang siya.

Tapi org putih selamber jak daknya kwang hajau ngan parents and then berjaya jadi billionaire. Kenak owh? Adakah ya mentaliti kita ajak kah yang dah kenak brainwash dari gik kecik sik boleh derhaka ngan parents, sik boleh derhaka ngan parents?

Suddenly aku teringat dengan bismillahirahmanirrahim. Tuhan maha pengasih maha penyayang. Nya sayang kasih dengan setiap ciptaan nya. Masing2 ada rezeki yang dah ditetapkan, dunia, akhirat. Rezeki dunia, rezeki akhirat.

Ada org rezeki dunia nya banyak, tapi nya kafir. Ada org rezeki dunia nya sikit, tapi nya diAmpuni dosanya, ada orang kaya dunia, kaya akhirat. Ada org miskin dunia, miskin akhirat. Dan dlm Quran dah madah, idup di dunia tok hanya ujian yang sementara.

Mun kita approach life like as if kita patut idup senang dan selesa (ya lah baruk di namakan berjaya lem idup) kita akan sentiasa rasa sedeh dan dukacita terhadap hidup dan menyebabkan kita jadi sik bersyukur. Mun kita approach life as ujian yang sementara, kita akan expect life is not going to be easy dan mentally better acceptance towards life's hardships. Kerana nya hanya sementara dan ujian ya sama ada memberi peluang untuk kita score pahala ataupun menghapus dosa kita yang kita dirik sik kan dapat nak repent dengan amalan (contohnya 1000 kali missed subuh etc.).

So berbalik dgn parents, andaikata sik sebulu dgn parents, sama ada kita pretend untuk senyum2 happy depan sidak nya so daknya senang hati... Or mun nang dah perang dunia ke-7 ngan parents and duak2 dah check mate, berdoalah. Berdoa sungguh2 mintak lah jalan penyelesaian. InsyaAllah, walaupun parents yang molah salah ngan kita, n nya yang sik mok maafkan kita, kita doa ngan tuhan mintak ampun dosa parents kita jak pun dah lebih berkat idup kita insyaAllah. Ku tauk betapa susah nya. Nang ku tauk. Tapi, ya lah ujian idup kita. Mebi Tuhan nak ngampun dosa kita yang kita dirik sik mampu nak tobat. Sedeh tok. Ku dah nangis. Jadi, chow lok for now.

Monday, January 11, 2010

Saturday, January 9, 2010

Brani kitak orang meli roll on deodorant...

Mun nak beli, pastikan ball nya kerin dan sikda sisa2 deo d siya... Aku crita pendek jak tok...

Aku n kwn ku poret2 crita hal gik kecik, alu la nya crita hal pengalaman ngeri nya di sbuah supermarket masa gik kecik, sampey terdemam-demam nya lepas peristiwa ya...

Nya crita, nya ekot mak nya gi supermarket, nya tek ngelayo2 sorang2 sampey ke aisle deo d.. Kan gik kecik, tinggi pun paras pinggang org tua jak. Nya tertemu laki cina tgh nyapu something rah 'batang' nya.. Laki cina ya tek pun kejut juak nemu nya. Nya terdemam2 nangga 'benda' ya dlm jarak 1 meter jak dari muka nya. Alu terdemam2 kawan pas ya.. Haha..

Moral of the story... Roll on deo d nak kan senang di bukak.. Lem video clip Avril Lavigne gik ada sor nya makey roll on deo d kat pasar ya sukati.. Cem ne kita tauk deo d di beli kita ya ntah sapa ndak ka ada makei.. Sapu rah bahagian badan nok ne ndak kah? Of course la mun kat watson or gurdian mebi susah sikit.. Tapi kan salu kat supermarket tempat deo d cem tang bertapok jak.. Hehehehe... Suka jak nak membangkitkan perasaan paranoia takrang ngan roll on...

Monday, January 4, 2010

She is no Cinderella...

Hoke. Seperti yang di janjikan ku nak cerita alkisah pengembaraan mek org pengilan nikah seorang puteri dari kayangan eche kejerons nya aku!

Sik banyak kesah senar nya, mek orang jak alporetan innalkejerons gi pengilan malam akad nikah 1hb ya tek di rumah ya di mana aku telah parking di tanah yang bechak sbb hari ujan dan tayar motor ku terperok lem tanah.

Sik duli juak tek. Tayar moto terperok lem tanah ya blakang cherita. Turun juak moto jalan gi rumah nya (jauh parking wo.. Nama lah kita rakyat jelata) bak kata Liau, 'cek kuku kaki lok, kereyak jak merempuh sawah padi' ahaha.. Not exactly her words, seperti biasa aku yang loba.

Kakya tek, havoc2 juak mek org nak begambar ngan penganten tek, sak jak ngak sigek shot jak oleh. Pulang2 jak org dah sunyek, sidak abang2 RELA (abang? Sedar lah dirik kit oi) telah pulang jua dan kamek org yang ayu berbaju kurung nok tapeh dah cekelet2 kenak tanah sawah dah mati akal cemne nak nolak moto ku yang maseh terperok lem tanah ya. Mun ku sik bunten tek, dapat juak ku jadi incredible hulk... Ahah.. Nasib bait Liau duak Rudz parking dekat dgn mek duak Kate. Sik la juak mek duak terkedu gilak...

Mujurlah juak ada duak org good samaritan bersomet bermotosikal yang aku beliang ati juak daknya berenti tepi jeraya nak nulong ku piker nak merampok mena2 nulong mek org nulak kreta ya sementara ku reverse. Nasib bait juak tanah sawah tek sik la bechak gilak sampey molah pattern polkadot kat baju daknya semua. Mun sik ya nak ka ku terpaksa belanja dakya semua kfc...

So sekian adventura mek org di waktu akad nikah nya. Reception bersanding? Sebab reception ya malam tadik nak, ku gik maseh itok dengan kecantikan sang puteri.. Eheh.. Ya ajak cerita. Sekda cerita lain. Happy times, happy times.. Lamak sik nemu geng bas skolah bah.

Shioh.. Mek org nang kawan dari jeman tadika bina marek eh. Seriously. Aku maseh berusaha mencari album tadika ku yang hilang ya. Kotan ku takut nya ilang siney ndak ku nyimpan nya. Sikpa. Ku tauk album ya maseh ada somewhere. Ada jodoh ku nemu nya, siap jak kitak org kwn2 ku.. Gambar rongak tak org akan ku paparkan ke dalam fesbuk. Hehe...

Dengar gik nasyid Qattrun Nadar (epit, cemne spell nama ya, sik tauk mek eh) shioh... Jiah nang nangis la. Tapi nang sedeh+terharu+gembira+ntahpagik rasa nenga lagu nasyid yang maseh sama, yang penah mek org nyanyikan jua di suatu masa dahulu.

Aok, aku bukan geng nasyid. Sora ku sik kach. Aku ingat da join kejap masa jah 5 ka jah 6 ya pun k merami tubuh jak. Masa skolah menengah sebab ku main kompang k sidak nya. Tapi masa skolah rendah/menengah aku salu nenga daknya (pengantin included) nasyid lagu2 mlm tadik bah... Bergenang aek mata.

Ah pa gik. Azam ku tahun tok. Ku nak carik album tadika ya sampey dapat.

Sunday, January 3, 2010

Poret serius (seriously nang serious tok) dan serius panjang...

Nombor 1, nang dapat beloging dari email tok duhei... So kin senang la nak poret2. (alasan! Tang padah jak nang malas)

nombor 2, happy new year! New year resolution, hrm... Sekda kali. Just mok be happy jak perhaps?

Ok, duak benda ya dah out of the way. Tiba ke masa poret serius. Eh, tunggu dolok. Nak cerita hal nikah Jihan kelak di lain post. Gik lom abis pengembaraan nikah Jihan tok. Mlm tok nya bersanding.

K, ceritera bermula macam tok, aku tek raon2 lem fb, terbaca sigek status kawan ku seorang doktor... (mun kitak terasa sori ah, mek poret hal kitak) dan komen2 dari kwn2 lain nya doktor juak... Aku cuma rasa terkilan dan sedeh jak la (nama la org bonten, sikit2 terkilan, sikit2 sedeh) daknya tek poret hal patient, ada sorang patient tok bla bla bla, patient ya bla bla bla whatever la.

Alu la aku terkenang alkesah aku ter di admit spetar tidak lama dahulu. Aku tok bunten pelek sikit, boleh dikatakan rare breed, dan di sbbkan rare breed ya la org miker mek org yang sangat rare tok mengada ngada, tapi senarnya sik. Aku mpun morning sickness bukan la terlimit pada masa2 tertentu jak seperti pagi jak, or ptg jak, or mlm jak, or tgh hari jak... Mabok ku ya lasting dari ku bgn tido sampey ku tido balit.

Kinek tok memang dah ada kurengnya (mun sik sik la tang ceredit jak poret2 lem belog nak) tapi sisa2 nya gik maseh la. Dolok, muntah 6-10 kali sehari ku sik bulak tok kesah benar, kinek tok sekali sehari jak. Selain muntah, yang paling ku sik tahan nausea ya. Al mabok sebelum muntah ya yang sik tahan gilak. Mana sapa yang sik penah merasa sik encerik, (spt doktor2 yang ku jumpa, dan nurse2 mereka) dapat la madah aku tek mengada2. Hish. Ada kah org bunten muntah sekadar suka2? Org bulimik gik muntah ada tujuan mok kurus.

Cemya la tek. Sakit nyawa bah. Nikmat makan dan minum yang kita salu take for granted, telah di cabut sementara dari aku. Aku sikpat makan, sikpat minum. Minum seteguk jak mabok, makan sikit jak dah berbual. Aku lost weight. Dan ada sigek masa perut ku reject segala2 yang masok, waima sekedar aek liyo.

Aku gi la normah (aku sik penah g GH) jumpa the femes doc azizah. Ku madah ku kerin, sikpat minum, please cek la aek kemeh ku kah, aku muntah jak2. Sidak doc kita tok mok nak rasa dah terrer dan teramat pandai sampey rasa ada mata x-ray nangga patient cemya jak dah tauk nya sakit kah sik. Shioh. Tuhan jak tauk penderitaan ku inih...

So sik mok nya cek aek kemeh ku. Nya nak nunggu ku pisan bok mbak gi normah ya tambah aek. Seriously. Serius seriously nya suggest cemya. Sbb ku nanyak nya bila la ku tauk mun ku nang dah menar2 kurang aek (sbb ku sikpat nelan aek, mahupun nelan brg mkn) nya madah bila ku dah petang2 mata.. (indication of low blood pressure) kempang ati sik?

So aku balit sik di cek nya papa. Nya just berik ku ubat muntah. Ubat yang nyoh ku tido tapi lepas duak hari sik berkesan gik. I'm back to square 1.

Aku mpun doc is dr.wong chee may... B4 ku jumpa doc zizah tek, ku dah duak kali pasang iv drip di normah, tapi daknya cokot berik ku drip sebotol jak kakya caj ku rm100.

Doc wong refer ku tambah aek di GH, nya soh tambah 3-4 botol. aku tek gi normah sbb di GH ariya tek sik nemu parking. Bukan tak org sik tauk GH nak... Tapi ujong2 tek ku gi juak GH, wah, dengan muka yang mejengkelkan doc ya soh ku kemeh lem botol. Mok cek kemeh.

Dah cek kemeh tek ku dok jak kat krusi sbelah meja doc yang sik makei coat doc, beloa pendek (nya rompuan) gago2 jak nya loya2 ngan doc di sekeliling nya, dan hanya kakar dgn nurse nok cek aek kemeh tek. Nya duak la kakar2 sama dirik ngan jargon2 nya, whatever istilah2 dan short form kakar medical term nya. Aku dengar jak, tapi di ignore. Ada2 jak nya soh tunggah laki ku masok. Madah aku perlu di admit mok tambah aek.

The thing is. Aku bukan la seekor anjing atau kucing. Bukan lah arnab mahupun ikan emas. Dan doc ya bukanlan vet. Tapi kenak nya berkelakuan seperti seorang vet owh? Aku cem di peri nya cemya jak. Nang sekda hubungan insan terus. Dah la aku sik expect mok di admit, sbb doc wong refer ku siya soh tambah aek jak, sik payah admit. And then doc nok kwang ajau berlagak vet ya tek sik explen papa macam la aku tek pusak sik tauk papa sik perlu explanation. What's the reason behind this behaviour? Patient rami? Stress kerja dah 30 jam?

Laki ku apa lagik, melenting la.. Dah ya, doc ya terngak mek org balit madah kenak ku perlu di admit. Nang cemya kah mun nak mintak penjelasan dari doc? Perlu melenting dolok sak doc ya dpt melenting balit dengan kuasa superior nya seorang doktor yang lebih pandai dari patient, dan kemudian menghina patient ya gik dari blakang seperti poret2 para doc yang ku baca lem fb?

btw, ku di admit coz uti, infection aek kemeh sbb dah kerin gilak. Ku sik tauk ku da uti sbb ku kemeh sik sakit dan ku jarang kemeh. Salunya org kenak uti kemeh sakit dan ndak alah2 ras nak kem.

So sekian cerita ku kenak admit. Karenah nurse yang ranjak boh cerita gik la. Yang ranjak, yang polah2 sik nangga kita nak nunggah nya. Tp yang bait pun ada juak. Sejok ati nemu nurse yang bait, semoga Allah memberkati hidup nya sebab bait dan sabar ngan patient.

Dan yang ku sedeh tek, kwn ku ya ngerepak2 ngan patient buntin dan depress. I've been thru that. Tapi sik la sampey ko overdose mkn panadol. (nelan aek jak muntah. Dekdek nak nelan pil) ku paham part nya rasa annoyed dgn patient molah kerja bodo yang harm dirik mpun so in the end nyusah daknya. But, don't take depression so lightly. Depression is penyakit hati yang sangat real. Sangat2 real. Sesiapa yang sik pernah jatuh ke alam depresi mungkin sik kan paham. Tapi ku pernah dan ku simpati terhadap org yang go thru depression dan org lain semua anggap penyakit ya penyakit yang mengada2.

Nasib bait la aku dilahirkan islam, dan kita ada agama, ada smayang, ada zikir, ada Quran yang dapat ngubat penyakit2 hati seperti depression yang sikpat dibuang dgn hanya anti-depressant yang punya side effect jangka panjang.

Sebab ya pagi tok tek ku bangun subuh terfikir, doktor semua harus penah merasa sakit mcm patient yg di rawat nya kali baruk daknya ada perasaan empathy. Mun sik ya. Ataupun kebanyakan doc kinek tok yang enter into that profession hanya kerana glemer, mebi gaji besar, status dan respek yang daknya dapat dari rakyat kebanyakan.

Sik juak ku tauk alam sidak doc tok. Mebi kerajaan kita hampeh gilak sampey nyoh daknya jadi poret cemya.

Test

Aku ngetest jak nak blogging dari email.. Mun dapat kali kin rancak juak ku bercerita...
------------------------------------------------------------------