Saturday, January 16, 2010

Life is but a test (emo dan sedeh)

Mlm tadik bapak ku madah sesuatu yang nyuruh ku rasa sedeh dan berfikir dan berfikir...

Nang benar, semua orang tauk hal parental rights in islam. Memang ya dah undang2 yang dah termaktub dalam Quran. Tapi cabaran ya besar.

Sesetengah org di berkati dengan parents yang senang. Ya dah jereki daknya. Sesetengah orang dengan parents yang hard to please (cem aku la). Dan ada gik org yang lebih malang where parents nya dah abuse nya emotionally all throughout their lives dan apa2 jak di polah daknya, semua mok ekot the whims and fancy of the parents.

Parents berdosa bila menyakiti anak, samada secara fizikal ataupun secara emosi. Panjang mun nak cerita hal tok. Tapi sedeh bah. Sebab kadang2 kita cem rasa helpless jak, dari segi perasaan bila masok bab bab nak menyenangkan hati parents. Especially parents nok cerewet, nok anggap hidup kita tok daknya mpun. Nang mena kita sik kan wujud tanpa jasa daknya, tapi adakah ya bermakna kita selama nya hamba kepada kehendak sidaknya?

Ku rasa lah. Mun parents ya nang mena2 sayang dgn ikhlas hati, hormat dan jaga hati anak nya, (sama cem daknya jaga hati org lain) pleasing the parents will come naturally easy. Aok, ada juak kes anak ya nang di manjak kakya jaik ngan parents ya, ya kes spoilt child. Kita pun sik boleh ngajar anak cemya. Mun nak komen dan kritik pasal parenting tok agik lah panjang gilak jadi nya.

Bila dah masok kes parents nok hard to please tok, bila di tanyak ngan islamic scholars, mesti daknya jawab something macam, yala ujian kita. Lain org lain ujian nya. Kita harus sabar dgn parents. Ya duty kita mok menyenangkan hati daknya.

Aku alu miker susah nar juak idup tok. Especially bila kita at the mercy of our parents blessings. Rasa nak nangis ada juak (dah puas nangis pun). Rasa sik adil ada juak. Sebab we cannot choose our parents.

Alu la melelat2 otak ku miker pasal kehidupan. Kenak la kita orang islam tok susahhhhh gilak nak maju... Kenak kita org islam ok susahhhhh gilak nak berjaya, nak kaya cem org cina, orang putih, orang kafir. Nak maju lem idup pun mesti mok ada blessing dari parents. Munsik ya life kita jadi tersekat2. Jalan idup kita jadi terhalang siya terhalang siya.

Tapi org putih selamber jak daknya kwang hajau ngan parents and then berjaya jadi billionaire. Kenak owh? Adakah ya mentaliti kita ajak kah yang dah kenak brainwash dari gik kecik sik boleh derhaka ngan parents, sik boleh derhaka ngan parents?

Suddenly aku teringat dengan bismillahirahmanirrahim. Tuhan maha pengasih maha penyayang. Nya sayang kasih dengan setiap ciptaan nya. Masing2 ada rezeki yang dah ditetapkan, dunia, akhirat. Rezeki dunia, rezeki akhirat.

Ada org rezeki dunia nya banyak, tapi nya kafir. Ada org rezeki dunia nya sikit, tapi nya diAmpuni dosanya, ada orang kaya dunia, kaya akhirat. Ada org miskin dunia, miskin akhirat. Dan dlm Quran dah madah, idup di dunia tok hanya ujian yang sementara.

Mun kita approach life like as if kita patut idup senang dan selesa (ya lah baruk di namakan berjaya lem idup) kita akan sentiasa rasa sedeh dan dukacita terhadap hidup dan menyebabkan kita jadi sik bersyukur. Mun kita approach life as ujian yang sementara, kita akan expect life is not going to be easy dan mentally better acceptance towards life's hardships. Kerana nya hanya sementara dan ujian ya sama ada memberi peluang untuk kita score pahala ataupun menghapus dosa kita yang kita dirik sik kan dapat nak repent dengan amalan (contohnya 1000 kali missed subuh etc.).

So berbalik dgn parents, andaikata sik sebulu dgn parents, sama ada kita pretend untuk senyum2 happy depan sidak nya so daknya senang hati... Or mun nang dah perang dunia ke-7 ngan parents and duak2 dah check mate, berdoalah. Berdoa sungguh2 mintak lah jalan penyelesaian. InsyaAllah, walaupun parents yang molah salah ngan kita, n nya yang sik mok maafkan kita, kita doa ngan tuhan mintak ampun dosa parents kita jak pun dah lebih berkat idup kita insyaAllah. Ku tauk betapa susah nya. Nang ku tauk. Tapi, ya lah ujian idup kita. Mebi Tuhan nak ngampun dosa kita yang kita dirik sik mampu nak tobat. Sedeh tok. Ku dah nangis. Jadi, chow lok for now.

1 comment:

QasehNoorLaila said...

salam..sedehnya bunyi ktk mem... embak2 bersabar keh..kmk tauk ktk serg yg tabah n berhati waja..

------------------------------------------------------------------