Sunday, January 3, 2010

Poret serius (seriously nang serious tok) dan serius panjang...

Nombor 1, nang dapat beloging dari email tok duhei... So kin senang la nak poret2. (alasan! Tang padah jak nang malas)

nombor 2, happy new year! New year resolution, hrm... Sekda kali. Just mok be happy jak perhaps?

Ok, duak benda ya dah out of the way. Tiba ke masa poret serius. Eh, tunggu dolok. Nak cerita hal nikah Jihan kelak di lain post. Gik lom abis pengembaraan nikah Jihan tok. Mlm tok nya bersanding.

K, ceritera bermula macam tok, aku tek raon2 lem fb, terbaca sigek status kawan ku seorang doktor... (mun kitak terasa sori ah, mek poret hal kitak) dan komen2 dari kwn2 lain nya doktor juak... Aku cuma rasa terkilan dan sedeh jak la (nama la org bonten, sikit2 terkilan, sikit2 sedeh) daknya tek poret hal patient, ada sorang patient tok bla bla bla, patient ya bla bla bla whatever la.

Alu la aku terkenang alkesah aku ter di admit spetar tidak lama dahulu. Aku tok bunten pelek sikit, boleh dikatakan rare breed, dan di sbbkan rare breed ya la org miker mek org yang sangat rare tok mengada ngada, tapi senarnya sik. Aku mpun morning sickness bukan la terlimit pada masa2 tertentu jak seperti pagi jak, or ptg jak, or mlm jak, or tgh hari jak... Mabok ku ya lasting dari ku bgn tido sampey ku tido balit.

Kinek tok memang dah ada kurengnya (mun sik sik la tang ceredit jak poret2 lem belog nak) tapi sisa2 nya gik maseh la. Dolok, muntah 6-10 kali sehari ku sik bulak tok kesah benar, kinek tok sekali sehari jak. Selain muntah, yang paling ku sik tahan nausea ya. Al mabok sebelum muntah ya yang sik tahan gilak. Mana sapa yang sik penah merasa sik encerik, (spt doktor2 yang ku jumpa, dan nurse2 mereka) dapat la madah aku tek mengada2. Hish. Ada kah org bunten muntah sekadar suka2? Org bulimik gik muntah ada tujuan mok kurus.

Cemya la tek. Sakit nyawa bah. Nikmat makan dan minum yang kita salu take for granted, telah di cabut sementara dari aku. Aku sikpat makan, sikpat minum. Minum seteguk jak mabok, makan sikit jak dah berbual. Aku lost weight. Dan ada sigek masa perut ku reject segala2 yang masok, waima sekedar aek liyo.

Aku gi la normah (aku sik penah g GH) jumpa the femes doc azizah. Ku madah ku kerin, sikpat minum, please cek la aek kemeh ku kah, aku muntah jak2. Sidak doc kita tok mok nak rasa dah terrer dan teramat pandai sampey rasa ada mata x-ray nangga patient cemya jak dah tauk nya sakit kah sik. Shioh. Tuhan jak tauk penderitaan ku inih...

So sik mok nya cek aek kemeh ku. Nya nak nunggu ku pisan bok mbak gi normah ya tambah aek. Seriously. Serius seriously nya suggest cemya. Sbb ku nanyak nya bila la ku tauk mun ku nang dah menar2 kurang aek (sbb ku sikpat nelan aek, mahupun nelan brg mkn) nya madah bila ku dah petang2 mata.. (indication of low blood pressure) kempang ati sik?

So aku balit sik di cek nya papa. Nya just berik ku ubat muntah. Ubat yang nyoh ku tido tapi lepas duak hari sik berkesan gik. I'm back to square 1.

Aku mpun doc is dr.wong chee may... B4 ku jumpa doc zizah tek, ku dah duak kali pasang iv drip di normah, tapi daknya cokot berik ku drip sebotol jak kakya caj ku rm100.

Doc wong refer ku tambah aek di GH, nya soh tambah 3-4 botol. aku tek gi normah sbb di GH ariya tek sik nemu parking. Bukan tak org sik tauk GH nak... Tapi ujong2 tek ku gi juak GH, wah, dengan muka yang mejengkelkan doc ya soh ku kemeh lem botol. Mok cek kemeh.

Dah cek kemeh tek ku dok jak kat krusi sbelah meja doc yang sik makei coat doc, beloa pendek (nya rompuan) gago2 jak nya loya2 ngan doc di sekeliling nya, dan hanya kakar dgn nurse nok cek aek kemeh tek. Nya duak la kakar2 sama dirik ngan jargon2 nya, whatever istilah2 dan short form kakar medical term nya. Aku dengar jak, tapi di ignore. Ada2 jak nya soh tunggah laki ku masok. Madah aku perlu di admit mok tambah aek.

The thing is. Aku bukan la seekor anjing atau kucing. Bukan lah arnab mahupun ikan emas. Dan doc ya bukanlan vet. Tapi kenak nya berkelakuan seperti seorang vet owh? Aku cem di peri nya cemya jak. Nang sekda hubungan insan terus. Dah la aku sik expect mok di admit, sbb doc wong refer ku siya soh tambah aek jak, sik payah admit. And then doc nok kwang ajau berlagak vet ya tek sik explen papa macam la aku tek pusak sik tauk papa sik perlu explanation. What's the reason behind this behaviour? Patient rami? Stress kerja dah 30 jam?

Laki ku apa lagik, melenting la.. Dah ya, doc ya terngak mek org balit madah kenak ku perlu di admit. Nang cemya kah mun nak mintak penjelasan dari doc? Perlu melenting dolok sak doc ya dpt melenting balit dengan kuasa superior nya seorang doktor yang lebih pandai dari patient, dan kemudian menghina patient ya gik dari blakang seperti poret2 para doc yang ku baca lem fb?

btw, ku di admit coz uti, infection aek kemeh sbb dah kerin gilak. Ku sik tauk ku da uti sbb ku kemeh sik sakit dan ku jarang kemeh. Salunya org kenak uti kemeh sakit dan ndak alah2 ras nak kem.

So sekian cerita ku kenak admit. Karenah nurse yang ranjak boh cerita gik la. Yang ranjak, yang polah2 sik nangga kita nak nunggah nya. Tp yang bait pun ada juak. Sejok ati nemu nurse yang bait, semoga Allah memberkati hidup nya sebab bait dan sabar ngan patient.

Dan yang ku sedeh tek, kwn ku ya ngerepak2 ngan patient buntin dan depress. I've been thru that. Tapi sik la sampey ko overdose mkn panadol. (nelan aek jak muntah. Dekdek nak nelan pil) ku paham part nya rasa annoyed dgn patient molah kerja bodo yang harm dirik mpun so in the end nyusah daknya. But, don't take depression so lightly. Depression is penyakit hati yang sangat real. Sangat2 real. Sesiapa yang sik pernah jatuh ke alam depresi mungkin sik kan paham. Tapi ku pernah dan ku simpati terhadap org yang go thru depression dan org lain semua anggap penyakit ya penyakit yang mengada2.

Nasib bait la aku dilahirkan islam, dan kita ada agama, ada smayang, ada zikir, ada Quran yang dapat ngubat penyakit2 hati seperti depression yang sikpat dibuang dgn hanya anti-depressant yang punya side effect jangka panjang.

Sebab ya pagi tok tek ku bangun subuh terfikir, doktor semua harus penah merasa sakit mcm patient yg di rawat nya kali baruk daknya ada perasaan empathy. Mun sik ya. Ataupun kebanyakan doc kinek tok yang enter into that profession hanya kerana glemer, mebi gaji besar, status dan respek yang daknya dapat dari rakyat kebanyakan.

Sik juak ku tauk alam sidak doc tok. Mebi kerajaan kita hampeh gilak sampey nyoh daknya jadi poret cemya.

7 comments:

f.loren said...

panjang2 tek poret juak kamek macak kak milah

sik tauk juak pahal sidak tok poret. nang orang kuching poret kali bah nang dah aek sidak ya nek nak molah.

hal stress kerja ya sik tauk lah. sebenar nya nang cara idup kita juak kali nang suka nak nganok orang.

mek diat sitok nak, sidak nya banyak juak kerja koh. ria bapak kamek kenak heart attack di sitok. sidak nang efficient lah. mun nak mdh dari segi nya pun machinery apa semua ya sbena nya lebih kurang jak SGH pun. ospitel tok tek boleh tahan burok n lamak jak rupa.

TAPI nya pun nurse, even nok sidak trainee ya nang very friendly, sekda nok ngesor muka mungkas. ada nya gaok juak kit tapi bila di tanyak nang nyawab ngan bagus bah.

ya ku eran juak pa kenak di sinun gia gilak oh. nak madah stress, sidak sitok pun stress. maybe sidak sitok open minded bah ngan benda2 gitok(olahan prange kerenah org..) so sekda nak nganok2 kerenah sorg2 patient...kali lahh

MakModen said...

yalah tek farah... Mek rasa main culprit nya lah education system kita. Kita dari tadika gik di ajar bahawa lem idup kita sikda pilihan, mesti nenga kata org tua jak.

Or put tok lain, nya value highly the freedom to choose and instill it early on in life. So in the end, sapa yang jadi doc or nurse ya sbb daknya nang jiwa nya ke siya bah... Bukan sebab sekda pilihan dan sbb survival jak.

So, mek asa la... Those docs and nurses yang poret ya are those who are miserable with their job lah senar nya... They have no passion and no spark and ambition in the field. Or nya rasa nya best gilak.. Haha..

kak_ross said...

bait2 gomen pasal sidak spetar tok..sbb banyak kes sidak spetar yg berkaitan namanya disebut nyaman sidak blogger..macam kisah di Indon nun, sbb asa sik puas ati nya tek ngan spetar R**** lalu diceta lam blog pasal layanan doc ngan nurse yg sik memuaskan ati pesakit...jadi lah hal tek sampey ke court kes nya...bahaya mun gia owh...bab yalah kmk nasihat bait2 nyerita ceta kedak ya..

MakModen said...

kak Ross, mak kaseh remind mek berhati2 bila bercerita... Tapi I stand on my ground atas nama yang kamek dah sebut sebab ya cerita benar. Gik pun kamek sik smash nama yang kamek sebut pun, nya sik mok cek aek kemeh mek, even after beberapa kali mek nanyak nya. So thats about it. Tentang doc yang berkelakuan seperti vet di GH ya, nasib bait mek sik ambik tauk sapa nama nya, mun sik ya kamek dapat komplen ngan bos nya direct. Sbb kamek anak buah bos nya wakaka... (berlagaknya haku...)

kak_ross said...

aok..giya lah juak ceta blogger dr Indon ya.(PRITA namanya)..nang kisah benar dipadahnya juak bh..minak nama doc x dikait tapi nama spetar ya ada disebut..cdak spetar bekenaan ney nya mok nama spetar cdaknya dpt jaik..bab yalah disaman malu oleh sidak spetar ya tek.. nangar kisah gia seram sejok juak bah bila nak beceta lam blog tok...beh agik undang2 negara kita tok lebih ketat dr negara jiran..sikpat nak main2..hanya nasihat akak..BERHATI_HATI slalu jaklah yg dapat akak pesan.

Ibu Iman said...

kmk br ps deliver di gh.. so far servis diberik ngn kmk ok koh... kmk operation gik ya tp mek puas ati lah.. maybe x semua ranjak.. depend ngn shift juak kali tp mak guard nya nang poyo la.. laki mek smpei rs nk numbok nya indah.. haha

MakModen said...

ahaha.. k, kak Ross, terima kasih dengan peringatan... I'm sure blogger ya mesti ada cem 5 juta readers... ahah.. sapa la nak baca belog usang mek tok.. so mek rasa mek gik selamat la..

Ibu Iman,
alhamdulillah kitak terkenak dengan org2 yang bait. mek pun sik madah semua nya jaik, tapi wujud juak doktor cemya bah.. bagus nya boh jadi doktor jak mun dah ranjak cemya nak?

------------------------------------------------------------------