Wednesday, March 31, 2010

Din Beramboi Koma

Dengar2 kes Din Beramboi tek aku teringat ngan email ku pernah terimak dolok dan aku penah publish lem belog sigek gik...

This incident happened recently in North Texas .
A woman went boating one Sunday taking with her some cans of coke
which she put into the refrigerator of the boat.
On Monday she was taken to the hospital and placed in the Intensive Care Unit.
She died on Wednesday.

The autopsy concluded she died of Leptospirosis.
This was traced to the can of coke she drank from, not using a glass.
Tests showed that the can was infected by dried rat urine and
hence the disease Leptospirosis.

Rat urine contains toxic and deathly substances.
It is highly recommended to thoroughly wash the upper part
of all soda cans before drinking out of them.
The cans are typically stocked in warehouses and transported straight to the shops without being cleaned.

A study at NYCU showed that the tops of all soda cans are more contaminated than public toilets (i.e.). full of germs and bacteria. So wash them with water before putting them to the mouth to avoid any kind of fatal accident.

Monday, March 29, 2010

Repost: Cadangan untuk gathering Blogger Sarawak

aku repost jak... just in case sesapa kita termiss post from Beautiful, kitak orang boleh baca semua nya sitok. makseh sekian itu saja...

Sunday, March 28, 2010

Mainan Perasaan

Rajin ku update dudi tok ho.. Kelak2 sunyek kali, bila kak branak.. Kali jak.. Since dah dpt nak berblogging dari fon nang wajar lah ku rajin update.

Kali aku tok kuno-minded kali lah. Dolok b4 dah jadi bini org dah jadi mak orang, mun ada laki suka ngan aku, dan aku dpt tauk dan aku sik mok gerek ngan nya, aku sik mok layan nya terus. Cem, kawan pun sik. Sebab ku sik maok nak memberi harapan kepada perasaan nya terhadap aku yang sikpat nak ku balas. Aku sik maok nak main perasaan nya. Waima nya madah nya sik kesah, kita kawan jak, tapi bagi aku selagik aku berdampingan ngan laki ya selagik ya ku merik harapan ngan nya waima sebesar zarah.

Yalah ku madah ku kuno-minded. Ku sik paham giney ada rompuan yang dah tauk laki ya suka ngan nya, still daknya layan, 'as frens' konok. Ya jelas2 main perasaan laki ya. Tambah2 gik mun bukan setakat kawan jak, tapi, 'teman tapi mesra'. Cemne ya owh?

Ku rasa lah, tok dari fikiran org kuno-minded cem aku lah, aku sik advance-minded cem orput. Orang cemtok suka kenak suka owh. Suka kenak kepong. Suka ada org suka ngan nya. Nya rasa nya best kenak suka, kenak puja kenak kepong, being wanted. It stroke their ego. bukan rompuan jak da gya.. Laki pun ada juak.

But i just feel its not fair for the other party. Sure, mun nya dah madah nya ada gerek ka, that nya sik mungkin bersama ka, org nok dah kemaruk di lamun cinta ne ada putus asa... Of course bila ujong2 org nok cinta nya maseh juak sik dibalas ya frust, salah daknya dirik pun yang carik penyakit... Tapi aku yang kuno-minded tok tetap rasa org nok kenak suka ya still melayan or flirt or 'teman tapi mesra' ya sama juak salah. Tapi yang paling best nya, sidak tok sik rasa daknya salah. Kerana secara 'jelas' nya nya sekda merik harapan. Paham sik tak urg pa cerita ku tok? Haha.. Berbelit2 jak.

To make it simpler, mun kita jatuh suka jatuh hati ngan seseorang, adakah kita mok:
a) org ya terus terang madah nya sik mok n lari dari kita
b) org ya layan kita, flirt lite2, tapi sekda niat mok ngan kita...

Or yang paling terok skali, nok jenis talam duak muka pun...

C) depan kita manis mulut nya berbicara, sugar-coat everything, tapi blakang kita mulut nya nganok, mak aih bukan main gik!

Laki ku penah suka ngan org B4 nya jumpa aku, dan org ya layan nya as 'frens' kawan, pi ada di selit unsur2 flirt in between. Laki ku aware that nya bertepuk sebelah tgn, so after nya puas2 hati nya 'kawan' ngan rompuan ya nya stop b4 nya hurt himself la. Gud for him. Pi ku pande sa dendam ngan rompuan ya, wpun semua tok berlaku sebelum kehadiran aku. Cem rompuan ya asa best lah nya (dolok) laki ku suk ngan nya...

Aku ada kwn pompuan juak yang suka ngan sorg laki yang main tarit tali ngan nya. Sometimes org yang dah fell in love tok feelings nya vulnerable bah... Nya lebih inclined to believe that nya ada harapan ngan org yang nya simpan hati ya. Org laki ya nang kenjet la, nya tauk rompuan ya suka. And when she's hurt and stop contacting him, org laki ya gik kenjet carik nya.. Walhal org laki ya tetap juak sik mok nak membalas perasaan nya.. Suka jak kenak suka, kenak kepong and kenak puja bah.

Pelek perangey org cem tok owh? Sik pelek la kali... Kali aku jak yang kuno-minded kali nak?

Saturday, March 27, 2010

Pusak Ku Sakit Jiwa

lamak2 tok tek ku bingung nangga pusak ku Nyenc (nya maine coon ada cert okey, haih, sik boleh diva) nya dolok marek very the fluffy...masa nya the one and only ku... tangga tak orang the before photos ah...


nya okey jak.. ada musim nya fluffy, ada musim luruh nya, kakya nya fluffy gik.. nya haiwan 4 musim bah... maklum, pusak orput... anyway... segala2 nya berjalan lancar, Nyenc adalah seekor kucing yang sihat bla blabla.. sampey aku tek gi obersi (rentas laut cina selatan jak) nyambung laja... so tinggal la nya sorg2 di rumah... ku siyan juak nangga nya sekda geng... aku sekda, sekda dengan main la nya... famili ku semua allergic ngan pusak. so lonely planet la nya...

cun2 juak kazen ku decided nya mok berik sekok pusak nya ngan aku... (ada la reason nya) so anyway, ku piker tek bagus juak k geng ngan Nyenc... so along came Smokey...


nya tok domestic long hair jer.. lem erti kata lain pusak kampung orput. orput juak sebab nya long hair. pusak kampung kita ne ada bulu fluffy fluffy... ada nangga sik nok kayo2 kat perumahan? coba la carik mun ada... tauk dah kenak kidnap pun bila ada... jgn kata nok fluffy... nok sik fluffy sal nya kach n best pun kenak kidnap juak...

Smokey tok, hadohh heh... turns out to be pak saok duhal... nya mula2 meek jak rupa nya... badan besar, sora halus cem sora pusak betina... tapi pak saok k. aku berik nama baru ngan nya... Smokey Kenpachi. sapa nangga bleach tauk lah pa reti.

nya nang ada sa'al juak. pantang nangga pusak lain, mesti di rusah nya. Nyenc ya besar gik dari nya nak halah2 jadi mangsa... bukan nya Nyenc tok lembik, ati nya lembut... nya peaceful pun pusak bah. berik mandik ilek2, mbak raon moto ilek2, mbak gi vet ilek2, kenak jeksen rilek2, berik makan pil, sungguh ta nangga muka nya cem rimo jaw besar 2 kali ganda smokey, pun senang jak soh nya nelan pil. nya sik gigit, sik gramus. no matter how upset nya... paling2 nya lari jak. nya bait gila. tapi jadi gila leh Smokey.

Nyenc, wpun besar, peaceful, sik juak mok ngalah gya jak. lamak2 fed up juak nyawa nya. nya salu challenge Smokey... tapi nok nama org gila kelayi kenak challenge, tauk jak la... nok nama gila kelayi tok mati berlawan pun mati la... sebab ya nya vicious. Nya ngan Nyenc sik juak nya mati2an.. mostly k nya ngilang boring nya jak... coba lepas nya di luar nun, pusak jantan ka betina ka, asal within range smua nak di bunoh nya.

so back to Nyenc. oleh krana nya bencik gilak ngan smokey, tapi terpaksa juak diam sama hari2 nangga muka Smokey, walaupun Smokey nang kenak jail la, nya maseh diam sebilit nangga muka hari2... nya tension... so cem manusia ada obsessive compulsive disorder nak, Nyenc jadi obesessive compulsive groom dirik nya... lem sehari 250kali jilat badan... jadi nipiiiisss nar bulu nya... mun di mbak cek vet nak, secara fizikal nya sekda masalah papa... bukan kutu, bukan mites, bukan cacing, sekda fungal infection, nothing. tapi bulu nya nang nipis alu jadi sik kach sik menarik lansung nya.. tangga tak org gambar nya pagi tadik. rungkuh li rupa...


alu ilang foxy tail nya.. huhu.. sedeh ku... sik tauk ne nak molah nya duak tok.. duak duak pusak gila... nak di buang sekok, ku sayang duak2... tok jadi kes di telan mati laki di loek mati anak tok... pi sik juak ku tahan nak ngulum seranto2...

cemnii tukkk... haih.. kepak palak ku miker... tapi nya duak tok nang harus di pisah sik nangga muka each other... baruk Nyenc better kali.. 'kali' ya sebab benda tok dah berlarutan bertahun2... so nya dah jadi bad habit, sik tension pun maseh juak gya... but so far kinek tok dah okey kit.. dolok marek (before Smokey kenak jail) nang sampey rumpong2 bulu nya jilat sampey gondol n lukak kulit nya eh... pusak pun pandey gila juak owh.. haha..

kesimpulan nya, mun tak org da pusak cemtok juak, nok jilat bulu dirik pun sampey gondol... mun bukan kutu bukan gatal bukan penyakit lain... sakit jiwa lah ya... terpaksa carik antidepressant tok... hanta nya jumpa psycologist gik... group therapy gik, counseling session gik...

Friday, March 26, 2010

It's not you, it's me. I don't like you.

mun aku sik tauk nak ngkah pa rah topic k post ku nak, ada la topic random nok sekda kenak mengenak... tek ku raon2 belog tek... raon ke belog pak dukun nangga komen nya tek cem wah... 3+10 komen. haha.. trick jak duhal... kita mun nangga belog orang sampey berpuluh2 beratus2 komen cem best jak nak? alu la ku mok juak tek... haha.. ya lah belog nok sik brapa nak fofular, sik salu update, sekda update nok best2, sikda la org komen... salu nya telor jak.. bila dah ubah tek, ku sik mok kalah leh pak dukun, nya ngkah 10 aku ngkah 20! alu jadi cem best jak rupa belog. alu instant va-va-voom jadi belog fofuler...heh heh heh.. teng kyu pak dukun, merik inspirasi idea hevat inih... ya jak cerita ku ritok..

Wednesday, March 24, 2010

Best nar rasa kenak palat leh kawan.

rasa tempting nak lash out lem fb... rasa tempting juak nak lash out lem belog... lamak jak aku nyimpan2 rasa... tapi rasa heartbroken tok lamak dah aku sik cerik... piker tek bila dah berlaki sikda gik cerita heartbreak hotel cemtok... cek cek tek ada juak... ngan kawan. ngan org yang kita rasa cayak sepenuh hati. sedeh piluk bisak jak rasa hati.

pendek jak luahan rasa ku tok. pi ya lah ku rasa. agik juak ku kenak palat leh kawan.. kali nak sebenarnya kita manusia tok sik patut kawan over2 gilak ho. sik boleh cayak orang sepenoh hati gilak... bila cayak sepenoh hati ya la mesti jadi gitok.

Tuesday, March 16, 2010

Lagu Tema NgegehDotCom

aku penah ngkah video lagu sidak tok lem belog tok... hari tok tek ku nangga sidak post video tok... lamak dah ku sik tetak eh.. lagu tok teramat lah sungguh ngegeh... terserlah dan melimpah ruah jak kengegehan lagu tok sampey tahap ku sik tauk gik nak madah apa... ahahahaha!



and then version tok lawak juak.. hahaha...



aku baruk nangga video english version nya... mun rasa nak ngegeh, nang harus nenga lagu tok...

Thursday, March 11, 2010

National Bring Your Hamster To Work Day

I need to practice my English. the semester had started and somehow I found myself got tongue-twisted trying to speak in English. I never thought my English is good enough, but it is understandable enough. Granted, I might have my own Malay accent... where spikiang ras mcm mante' mante' jak... haha...

any way, writing is so much easier than speaking (to me). I read and write lots of materials in English, but I kept my mouth shut while doing it. Language is, plain weird. when you are good in writing, it doesn't necessarily mean you are good speaking it. it just requires practice. somehow, just somehow I have nobody to practice it with without me feeling ingges up to the point of wanting to download all the content of my stomach in the toilet bowl. But when I DO have to speak English, in a situation where the other party will never understand what I'm trying to say if otherwise, I feel like strangling myself to death of embarrassment. I hate the way my tongue twisted and pronouncing something so bloody Malayly and mantes kali jak bunyi. I hates it (read the last sentence like Smeagol)

so pa hal ku ngerepak ritok? ku ngantok senarnya. ngantok jak sa sehari2. keja banyak pi malas jak sa... sampey bila ka ku nak malas cemtok. ku nak molah solution soklan math pun ngantok juak. lethargic jak sa. next week kelas full blast. ya la ku susah hati gilak. reya 1st kelas sepatutnya 3 jam, aku dengan canggih dan innovatif nya memendekkan kelas ya jadi sengah jam jak. haha...

anyway... the best way to train my tongue is to read English texts out loud to no one in particular. oh well, at least English is my 2nd language. melayes is my 3rd, and bahasa melayu is my fourth. yeah. I sucked in Bahasa subject. I even get tongue twisted speaking Melayes. ahh... the joy of kakar srawak nak owh. ahahah...

nok nama kakar srawak tok.. di tambah2 gik dengan salu nulis lem basa srawak lagik la jadi piyo. tapi nak mun di piker2... siney gik kitak org nak ngoleh references nok bertulis lem bahasa srawak di dunia tok? haha...

k lah.. ku ngerepak kosong jak ritok... sekda cerita sekda tujuan. sori ah, roti kosong jak pok. sekda dhal sekda kari sekda susu manis k perasa...

Thursday, March 4, 2010

Kamek Mok Wit Juak!

''duwwitt duwwitt duwwitt!'' kata anak ku.. Serius miak ya lom 3 tahun dah mata duitan. Nya suka main duit aih. Bukan duit syiling 20sen or 50 sen... Bukan duit seringgit.. Mun sekda pilihan mok juak nya duit seringgit.. Sik ku tauk miak ya siney nya oleh, sapa kah ngajar nya.. Mun ada rm5 nya prefer rm5.. Mun ada rm10 nya prefer rm10.. Mun ada rm50, nya mok rm50.. Maka eh.. Cem ne nya tauk duit ya higher value kah? Hahah..

Anyways.. Cakap hal duit.. Meletup2 sidak gago ngan ''login facebook dpt rm100''. Kak sorang sorang jak announce lem status nya ''alhamdulillah dpt rm100 lagik'' or ''makaseh fesbuk merik rm200 lagik''.

DISCLAIMER: sorry if you are one of them. I am merely expressing my opinions here.

Wah... Cem best jak bunyi.. Siap ada gik sidak madah mun cem tok sik payah kerja lagik bla bla bla mok pergi Hong Kong Disneyland bla bla bla.. Whatever la... So aku dgn curious nya pun nanyak juak la kawan ku pa kebenda nya nok di main sidaknya tok... so kawan ku explen, nya madah benda tok halal, legit etc. Ku mintak website address nya.. Setelah ku investigate further, aku mpun conclusion adalah...

It's a money game.

Why? Sebab even though nya ada product, semua org mok masok sebab mok pat duit jak, sekda kenak mengenak ngan product paham sik. Cemya la kebanyakan org kita.. Bila masok/join whatever 'program' or 'bisnes' mun nok senang dpt duit, nok sik payah kerja, nok minimal effort dapat duit dgn senang lenang goyang kaki, dump duit invest jak hari tok, esok 100% return, lusak dah 100% untung and so on... Berduruk2 daknya join... Semua mok cayak madah benda tok legit and halal whatever lah... Waima nya scam, sik daknya mok ambik tauk. Yang penting senang pat duit.

Coba nok biz MLM, nok nang legit biz, nok maok berusaha, belajar, mok ada real effort nak menjalankan nya.. Sidak semua nolak siap madah ya scam gik... Ironic owh?

Sebab orang kita basically semua mok cepat kaya dengan cara goyang kaki. Haha.. Yalah senang gilak kenak tipu. Tok belom... Belom nampak gik.. Gik baru.. Kelak la nangga cemne nya... How it goes.. Well, risk nya sgt kecik la.. So i dont think anybody would get hurt gilak.. Paling2 pun ilang rm100 jak... Aku just sik konfiden nya 'halal' di jalan kan dengan cara ya jak... Nang mena bendalah ya pun mok 'usaha'... Usaha nyoh org masok 'under' kita... Aku just rasa nya satu bentuk riba jak ya ku sik brani..

Bukan ku sik mok duit... Sapa sik mok duit? Semua org mok duit. Anak ku nok baruk 2 tahun lebeh ya pun nak halah2 mintak duit. Sak jak kakya duit ya mengambo2 debah katil la, debah krusi moto la.. Ya ku sik rajin merik nya main duit...

------------------------------------------------------------------