Thursday, March 4, 2010

Kamek Mok Wit Juak!

''duwwitt duwwitt duwwitt!'' kata anak ku.. Serius miak ya lom 3 tahun dah mata duitan. Nya suka main duit aih. Bukan duit syiling 20sen or 50 sen... Bukan duit seringgit.. Mun sekda pilihan mok juak nya duit seringgit.. Sik ku tauk miak ya siney nya oleh, sapa kah ngajar nya.. Mun ada rm5 nya prefer rm5.. Mun ada rm10 nya prefer rm10.. Mun ada rm50, nya mok rm50.. Maka eh.. Cem ne nya tauk duit ya higher value kah? Hahah..

Anyways.. Cakap hal duit.. Meletup2 sidak gago ngan ''login facebook dpt rm100''. Kak sorang sorang jak announce lem status nya ''alhamdulillah dpt rm100 lagik'' or ''makaseh fesbuk merik rm200 lagik''.

DISCLAIMER: sorry if you are one of them. I am merely expressing my opinions here.

Wah... Cem best jak bunyi.. Siap ada gik sidak madah mun cem tok sik payah kerja lagik bla bla bla mok pergi Hong Kong Disneyland bla bla bla.. Whatever la... So aku dgn curious nya pun nanyak juak la kawan ku pa kebenda nya nok di main sidaknya tok... so kawan ku explen, nya madah benda tok halal, legit etc. Ku mintak website address nya.. Setelah ku investigate further, aku mpun conclusion adalah...

It's a money game.

Why? Sebab even though nya ada product, semua org mok masok sebab mok pat duit jak, sekda kenak mengenak ngan product paham sik. Cemya la kebanyakan org kita.. Bila masok/join whatever 'program' or 'bisnes' mun nok senang dpt duit, nok sik payah kerja, nok minimal effort dapat duit dgn senang lenang goyang kaki, dump duit invest jak hari tok, esok 100% return, lusak dah 100% untung and so on... Berduruk2 daknya join... Semua mok cayak madah benda tok legit and halal whatever lah... Waima nya scam, sik daknya mok ambik tauk. Yang penting senang pat duit.

Coba nok biz MLM, nok nang legit biz, nok maok berusaha, belajar, mok ada real effort nak menjalankan nya.. Sidak semua nolak siap madah ya scam gik... Ironic owh?

Sebab orang kita basically semua mok cepat kaya dengan cara goyang kaki. Haha.. Yalah senang gilak kenak tipu. Tok belom... Belom nampak gik.. Gik baru.. Kelak la nangga cemne nya... How it goes.. Well, risk nya sgt kecik la.. So i dont think anybody would get hurt gilak.. Paling2 pun ilang rm100 jak... Aku just sik konfiden nya 'halal' di jalan kan dengan cara ya jak... Nang mena bendalah ya pun mok 'usaha'... Usaha nyoh org masok 'under' kita... Aku just rasa nya satu bentuk riba jak ya ku sik brani..

Bukan ku sik mok duit... Sapa sik mok duit? Semua org mok duit. Anak ku nok baruk 2 tahun lebeh ya pun nak halah2 mintak duit. Sak jak kakya duit ya mengambo2 debah katil la, debah krusi moto la.. Ya ku sik rajin merik nya main duit...

No comments:

------------------------------------------------------------------