Saturday, March 27, 2010

Pusak Ku Sakit Jiwa

lamak2 tok tek ku bingung nangga pusak ku Nyenc (nya maine coon ada cert okey, haih, sik boleh diva) nya dolok marek very the fluffy...masa nya the one and only ku... tangga tak orang the before photos ah...


nya okey jak.. ada musim nya fluffy, ada musim luruh nya, kakya nya fluffy gik.. nya haiwan 4 musim bah... maklum, pusak orput... anyway... segala2 nya berjalan lancar, Nyenc adalah seekor kucing yang sihat bla blabla.. sampey aku tek gi obersi (rentas laut cina selatan jak) nyambung laja... so tinggal la nya sorg2 di rumah... ku siyan juak nangga nya sekda geng... aku sekda, sekda dengan main la nya... famili ku semua allergic ngan pusak. so lonely planet la nya...

cun2 juak kazen ku decided nya mok berik sekok pusak nya ngan aku... (ada la reason nya) so anyway, ku piker tek bagus juak k geng ngan Nyenc... so along came Smokey...


nya tok domestic long hair jer.. lem erti kata lain pusak kampung orput. orput juak sebab nya long hair. pusak kampung kita ne ada bulu fluffy fluffy... ada nangga sik nok kayo2 kat perumahan? coba la carik mun ada... tauk dah kenak kidnap pun bila ada... jgn kata nok fluffy... nok sik fluffy sal nya kach n best pun kenak kidnap juak...

Smokey tok, hadohh heh... turns out to be pak saok duhal... nya mula2 meek jak rupa nya... badan besar, sora halus cem sora pusak betina... tapi pak saok k. aku berik nama baru ngan nya... Smokey Kenpachi. sapa nangga bleach tauk lah pa reti.

nya nang ada sa'al juak. pantang nangga pusak lain, mesti di rusah nya. Nyenc ya besar gik dari nya nak halah2 jadi mangsa... bukan nya Nyenc tok lembik, ati nya lembut... nya peaceful pun pusak bah. berik mandik ilek2, mbak raon moto ilek2, mbak gi vet ilek2, kenak jeksen rilek2, berik makan pil, sungguh ta nangga muka nya cem rimo jaw besar 2 kali ganda smokey, pun senang jak soh nya nelan pil. nya sik gigit, sik gramus. no matter how upset nya... paling2 nya lari jak. nya bait gila. tapi jadi gila leh Smokey.

Nyenc, wpun besar, peaceful, sik juak mok ngalah gya jak. lamak2 fed up juak nyawa nya. nya salu challenge Smokey... tapi nok nama org gila kelayi kenak challenge, tauk jak la... nok nama gila kelayi tok mati berlawan pun mati la... sebab ya nya vicious. Nya ngan Nyenc sik juak nya mati2an.. mostly k nya ngilang boring nya jak... coba lepas nya di luar nun, pusak jantan ka betina ka, asal within range smua nak di bunoh nya.

so back to Nyenc. oleh krana nya bencik gilak ngan smokey, tapi terpaksa juak diam sama hari2 nangga muka Smokey, walaupun Smokey nang kenak jail la, nya maseh diam sebilit nangga muka hari2... nya tension... so cem manusia ada obsessive compulsive disorder nak, Nyenc jadi obesessive compulsive groom dirik nya... lem sehari 250kali jilat badan... jadi nipiiiisss nar bulu nya... mun di mbak cek vet nak, secara fizikal nya sekda masalah papa... bukan kutu, bukan mites, bukan cacing, sekda fungal infection, nothing. tapi bulu nya nang nipis alu jadi sik kach sik menarik lansung nya.. tangga tak org gambar nya pagi tadik. rungkuh li rupa...


alu ilang foxy tail nya.. huhu.. sedeh ku... sik tauk ne nak molah nya duak tok.. duak duak pusak gila... nak di buang sekok, ku sayang duak2... tok jadi kes di telan mati laki di loek mati anak tok... pi sik juak ku tahan nak ngulum seranto2...

cemnii tukkk... haih.. kepak palak ku miker... tapi nya duak tok nang harus di pisah sik nangga muka each other... baruk Nyenc better kali.. 'kali' ya sebab benda tok dah berlarutan bertahun2... so nya dah jadi bad habit, sik tension pun maseh juak gya... but so far kinek tok dah okey kit.. dolok marek (before Smokey kenak jail) nang sampey rumpong2 bulu nya jilat sampey gondol n lukak kulit nya eh... pusak pun pandey gila juak owh.. haha..

kesimpulan nya, mun tak org da pusak cemtok juak, nok jilat bulu dirik pun sampey gondol... mun bukan kutu bukan gatal bukan penyakit lain... sakit jiwa lah ya... terpaksa carik antidepressant tok... hanta nya jumpa psycologist gik... group therapy gik, counseling session gik...

4 comments:

Beautiful Stranger said...

aih...nang totally different ow? sayang jak nyenc ktk eh...brapa umur pusak ya?

Faizal n Fashitah said...

Yahhh ehh...Maine Coon kitak kedak Coco kamek eh. Sama juak Maine Coon. Yalah rupa daknya gaok, tapi manjak hoh ehek. Ermmm cam kes si Nyenc ya,.. nya munkin depressed sebab:
1. Penah kenak geramus Smokey (By means, Smokey is stronger than him)
2. Kehadiran Smokey lam umah menyebabkan teritory si Nyenc terganggu.
3. Even Smokey kenak kandang, still Nyenc sikpuas ati sebab Smokey masih dalam lingkungan teritory nya.

Yalah tek.. mun dah pusak jadi kedak ya.. maknanya.. nang sik selesa la nya sampei bejilat 500 kali sehari hehe tedah lok Nyenc. Mun sik silap mek, rah vet ada bah ubat anti-depression.

MakModen said...

Beautiful,

jaoh beza owh? ne mek sik sedeh.. macam2 mek dah polah.. rupa2nya depressed... Nyenc is a December baby, sama bday ngan kamek.. hehe.. tahun tok he's going to be 7. Smokey ya bulan January, nya dah 9 years... palak smokey ya ok jak, kenak jail pun nya sik lalek.. skru nya nang dah ilang2 kit... tough spirited.

Audio,

bukan nya kenak gramus ajak.. nya duak ya nang dah puas berbunoh sama dirik eh, mek nang puas bersimbah ngan aek berpangkong ngan penyapu...

mena kata kitak.. pusak tok cium bau ajak nya boleh jadi gya juak... so kamek tok pelan2 la ngator rumah mek, polah divider k separate daknya.. mok polah net gik k tempek rah grill penjan, so daknya dpt roam free lem rumah siang2..

salu nya daknya roam mlm jak, siang mek simpan lem bilit daknya, coz bilit daknya jak ada net dpt bukak penjan without daknya keluar...

pusak mek ada 4 ekok... the youngest one cecep pun salu kenak bantey leh si smokey ya juak.. sampey terdemam2 jak nya kenak rusah... the only one yang sik kenak rusah ialah american curl mek. krn nya spider cat.. haha.. smokey sik pian nak ngepong nya, nya sik lalek sik medo ngan kehadiran smokey... nya cem anggap smokey sik wujud jak.

so mlm2 smokey roam free lem bilit nya jak lah... nya ya terrorist.

but actually, mun nya kept as a single cat in a single cat household, he's just perfect. nya malas. keja nya tido terbongkang jak. nya manjak, suka attention, salu mun nya tgh tido terbongkang, kita masok lem bilit nya pun nya maseh sik sedar tido mati... kdg2 mek cek nya indah nak nangga maseh idup sik, kotan sik begerak2 tido....

dukunlintah plk said...

inang tekurak jak ktk :)

------------------------------------------------------------------