Wednesday, April 21, 2010

Anak Ku Nangga Shaun The Sheep

katon ya lawak aih... tengah ku baca belog2 kitak urang...( aku silent reader sbb aku baca k fon... mun sekali attempt ku nak komen failed... alu ku malas.. kiv lak jak ku komen gik) tang ada2 jak anak ku kekek2 tetak... sik sempat ku nak ngambik video nya tetak dengan lebih kuat nyerin dan panjang... tok ngak sempat.. ya pun tangan ku ambik video gegar2 jak sebab nahan tetak...


Thursday, April 8, 2010

Hidup ku Sebuah Thriller

Serius. cerita aku recently best agik dari cerita Dyesebel. aih. bila jak masa crita Dyesebel ya pande jadi thriller owh? yah.... mun kitak org nangga muka Mother of Pearl (M.O.P) nya idup2... mesti kitak org sikpat tido sampey tiga malam takut ngan mimpi ngeri...


okeyh... nanti saja kita fikirkan...


aku nak pegi meli hamster. pegi ke animal kingdom, hamster daknya dah abis the previous day. so raon ke amazing pets (jaoh li jak) sekda juak. daknya nak halah2 jual asuk jak2 siya. well, atleast aku dah ngecek. so last2 ku gi la ke petzone... ada sekok hamster tok kiyut... nya adalah Jorro versi hamster... pa bleh buat jak nya duak susah di suroh dok sebelah nyebelah bergambar... sik pande renah nya duak ya.. nak gambar sekok2 pun susah. apatah gik suruh bersusun tas krusi dudok renah2 org nak ambik gambar.



aku dapat shot tok pun sebab nya tgh mamai nak tido. lelah kak brekot sehari2 rah wheel burok nya. k. berbalik kepada thriller tek... pegi ke pet zone jumpa la si hamster tok.. beli la dengan segala keperluan nya tek. masok moto, mbak balit. sampey umah nak set up kandang (kandang burok dah 8 tahun k, aku beli back in 2002) aku bok realize henpon ku sekda. lom panik. kali gugok lem moto. or nya main hide and seek lem beg ku yang besar rumah ya... mun ngkah lori tanker lem beg ku pun boleh ilang juak.

cek lem beg. sampey terbalit beg ya. sekda. turn inside out literally. sekda. cek lem moto, ne tauk gugok debah krusi. sekda. soh maid ku call sekda ringing tone. aku dah mula gelabah. terus ku pecut turun ke petzone balit. tanyak pekerja siya daknya madah sekda daknya nangga. hadoh.. panik semakin menjadi2.

ku ingat last skali org kol aku masa ku on the way nak gi amazing pets. pecut balit siya. panik makin memuncak. sampey siya sekda juak. pinjam fon daknya nak call number ku. no dial tone. aku balit masok lem moto aku dah ngeraong. sejeraya2 k... mun tak org nangga muka ku lem moto time ya... kalah M.O.P

balit ke petzone agik. kali tok tokey nya dah dtg. tokey nya si Janet, geng cat club, masa ku meli hamster nya ada di kedei, dan aku waktu gi kedei ya, anak ku nunggu lem moto ngan maid ku. aku parking nang samseng la, almost nak nait ke lorong kedei dari jraya sbb sekda parking. Janet sempat nanyak ya moto sapa parking depan kedei nya... ku da la madah aku mpun. masa ku first gi kedei nanyak ada sik henpon ku, Janet gik kuar meli brg mkn. bila nya balit kedei, byk org kat kedei nya... so nya pun ekot aku parking samseng. bila nya kuar dari moto....

nya nemu henpon ku.

ya Allah... aku nang rasa nak ku pelok ku nya siya juak eh... lega hati ku!!!!! tuhan jak tauk betapa berharga nya fon aku ya... mun ku k nokia 3310 tek sik juak ku heran. mun ku k fon sabun ku pun ku sik pa heran gilak.. not just because of the price... aku k e72. email, fb, belog. calendar, contact.. shioh... nang nyawa la.... bahaya li jak info2 lem ya. sapa2 jak dpt ya boleh bukak email ku sukati. nok nama la ku blengos sik ngator security.

abis thriller bahagian pertama. bahagian keduak. (tok anti climax sikit) aku tek meli hamster k anak ku n pusak2 ku suk nangga... pusak ku sik nangga tibi.. sak nya la nangga hamster. mula ku ngkah lem kandang daknya...






k prasan sik no tepi kandang ya cem berselotep? nama la kandang lamak. dah longar. sebelah nya dah di gam ngan gam gajah. sebelah gik bok jak tanggal dudi tek. ku lotep jak tek.... mlm nya aku ngkah kat luar bilit pusak ku.. coz ny duak nok lem gambar tok di lepas mlm2... k hibur daknya tek piker ku...

pagi ku bangun subuh,


nemu kandang dah terbukak macam ya. hadoh. abis la hamster ya.. sekda can la nya. aku dah terpiker nya keluar dari celah pintu dah... mun nya di rusah pusak2 ku, mesti da bangkey nya somewhere... puas ku carik. sik juak nemu. lepas subuh ku piker2 balit... mun kat ruang tamu umah ku, sik munkin nya dpt dekik nait level nak gi ke dapo... (nak gi dapo level 1 step nait) hamster ya gik kecik... mun kak ruang tamu ya, pintu sliding door... paling2 pun nya tapok blakang krusi or blakang tv shelf.

cek2 tek mena juak. gik idup pok. panjang umor nya tedah. ambik ku simpan balit lem kandang alu bergagan minum aek... tedah li jak...



so sekian saja thriller saya... kesimpulan nya. aku nak gam kandang ya k gam gajah lok. eh salah. kesimpulan nya... God is watching us... hehe...

Monday, April 5, 2010

Maternity Leave

rami org sik setuju... rami juak setuju... aku setuju... haha... mun setuju, vote la sitok. Anyways... byk gilak ku nenga kes2 buang anak, anak kenak dera. ya yang immediate nampak k.. yang sik nampak kesan jangka masa panjang nya ialah masalah sosial cem drug abuse, mencuri, jadi sampah masyarakat, violence... ya semua kesan jangka masa panjang perkembangan manusia yang kurang kasih sayang ibu. echewah.

apa yang ku suggest, selain daripada maternity leave ialah on site day care. and mun anak less than 6 or 9 months, angkut gi kerja. for those yang practice baby wearing la. ya nang sangat ideal. coz mun onsite day care mak dpt ngabas n menyusukan anak, or mun nok baby wearing ya (baby less than 6 months), menyusukan anak, or anak tido lem sling or pouch and mak bekerja at the same time. kurang masalah kesihatan anak, mak lebeh produktif dan semua nya win-win situation. kenak ku komfiden madah giya?

aku kak diam umah jaga anak. boring juak bah, esp bila anak gik less than 6 month, keja nya most of the time tido. but, miak ya perlu kedekatan ngan mak. dan nya breastfeed frequently. like every 3-4 hours bah. so in between feeding mostly daknya tido jak. and contrary to fofuler belief... miak sebenarnya sik kuat nangis. mcm anak ku reya, yang nya mok ialah di kepit siya-siya... mun nya bangun pun nya jadi quiet observer. other than that nya nenen. lain gik dari ya nya tido. so other than nukar lampin merik mandik segala... (24 hour job, sik kira siang mlm sama jak) mak dapat nyelit2 molah kerja (mun keja opis la). baby at this stage is still in transition dari lem perut, nya mok malar di mbak leh mak (cem lem perut) makan(bf) dari badan mak (cem lem perut dari tali pusat) baby learns to communicate with other humans at this stage. nya absorb every info like a sponge. thats why baby yang di mbak siya sinek, quietly observing what we do, is generally smarter n more sociable later on in life. nak jaga miak nok dah merangkak meranggung berjalan ya iboh jak... nyoh sakit jantong mata kita nang sikpat lari from watching them, ya nang need others to watch over them while we work, which on site day care is ideal when we are still breastfeeding.

breastfeeding and merik susu badan yang di pump ya sik sama bah... coz breastfeeding is not just the milk, its the act of bf ya itself that the baby needs, not just for his/her physical growth, but mental n emotional as well. the 'connection' with mom ya that they needed. coz babies that early age are still in transition to adjust from the safety of the womb and learning to be human in this world. some babies are born confident, some are born insecure, cem anak ku reya. but now he is one very confident toddler, so giving him what he needs back then (berkepit 24 hours and bf) is well worth the effort. the early times, from birth to toddlerhood, is one of those time yang sik dapat di reverse...

now that i'm working.... huhu... bingung juak nyawa ku.. hopefully everything turns out well... nak berenti kerja jaga anak, i cannot afford it anymore... but we'll see, we'll see... nangga jereki anak tok macam ne la... buat sehabis baik jak lah.. juggling between work and family. (kelak nangis nak turun keja tinggal anak di rumah)

oh well, demi melahirkan masyarakat yang berilmu.. eche... kerajaan patut support mak-mak moden cem haku... wakaka... boh nak berfikiran sempit gilak nak neglect kepentingan mak mendidik anak ya... ya satu faktor penting untuk negara, melahirkan rakyat maju progressive dan inovatif (apa kata aku tok). tangga canada, nun (canada juak contoh) rakyat nya sangat berilmu bertamadun dan berhemah tinggi (macam tauk) sebab nya menitik beratkan pendidikan awal miak juak... sik nak nunggu rebung jadi buluh bok nak melentur...

p/s vote vote vote for maternity leave 90 hari!!! click here!

Friday, April 2, 2010

Facebook updates yang sik menjadi

Imarek

*aku terlalu brain-tired sampey rasa nak nangis sik tentu pasal

*sak ati nar ngan miak gago bergelut nak nait lift di saat 250 org nait lif yang sama hanya krn nya nak nait tingkat satu ajak

*sak ati nar ngan org nok nunggu lift bukak pintu arum bulak tek menempek rah pintu lift. Soh la kita lem lift tok kuar dolok.

*sak ati nar ngan org nok sik pande makei machine fotostet, nak scan n copy jadi itam sebab daknya malas gilak nak cover bhg nok exposed ngan kertas.. Membazir ink jak. Dah la jaik. Sakit mata ku nangga.

Hari tok

*aku masak nasik ayam eh.

*haih.. Ari tok ari jemat padu...

*mok berik mandik pusak ritok. Isok cat show. Waima pusak ku sik kach sebab nya dkt mok gondol, ada org spon nya masok show k collect points ajak...

Aku bukan jenis nok rajin gilak nak update status.. But since aku rasa sunyek gilak kenak tinggal leh kawan ku sbb nya sik mok kawan ngan aku gik *sobs* aku nak halah2 update status.. Sampey benda2 sik penting pun ku sa mok update juak... Macam org mok tauk gilak pa polah ku or pa di piker ku...

------------------------------------------------------------------