Monday, April 5, 2010

Maternity Leave

rami org sik setuju... rami juak setuju... aku setuju... haha... mun setuju, vote la sitok. Anyways... byk gilak ku nenga kes2 buang anak, anak kenak dera. ya yang immediate nampak k.. yang sik nampak kesan jangka masa panjang nya ialah masalah sosial cem drug abuse, mencuri, jadi sampah masyarakat, violence... ya semua kesan jangka masa panjang perkembangan manusia yang kurang kasih sayang ibu. echewah.

apa yang ku suggest, selain daripada maternity leave ialah on site day care. and mun anak less than 6 or 9 months, angkut gi kerja. for those yang practice baby wearing la. ya nang sangat ideal. coz mun onsite day care mak dpt ngabas n menyusukan anak, or mun nok baby wearing ya (baby less than 6 months), menyusukan anak, or anak tido lem sling or pouch and mak bekerja at the same time. kurang masalah kesihatan anak, mak lebeh produktif dan semua nya win-win situation. kenak ku komfiden madah giya?

aku kak diam umah jaga anak. boring juak bah, esp bila anak gik less than 6 month, keja nya most of the time tido. but, miak ya perlu kedekatan ngan mak. dan nya breastfeed frequently. like every 3-4 hours bah. so in between feeding mostly daknya tido jak. and contrary to fofuler belief... miak sebenarnya sik kuat nangis. mcm anak ku reya, yang nya mok ialah di kepit siya-siya... mun nya bangun pun nya jadi quiet observer. other than that nya nenen. lain gik dari ya nya tido. so other than nukar lampin merik mandik segala... (24 hour job, sik kira siang mlm sama jak) mak dapat nyelit2 molah kerja (mun keja opis la). baby at this stage is still in transition dari lem perut, nya mok malar di mbak leh mak (cem lem perut) makan(bf) dari badan mak (cem lem perut dari tali pusat) baby learns to communicate with other humans at this stage. nya absorb every info like a sponge. thats why baby yang di mbak siya sinek, quietly observing what we do, is generally smarter n more sociable later on in life. nak jaga miak nok dah merangkak meranggung berjalan ya iboh jak... nyoh sakit jantong mata kita nang sikpat lari from watching them, ya nang need others to watch over them while we work, which on site day care is ideal when we are still breastfeeding.

breastfeeding and merik susu badan yang di pump ya sik sama bah... coz breastfeeding is not just the milk, its the act of bf ya itself that the baby needs, not just for his/her physical growth, but mental n emotional as well. the 'connection' with mom ya that they needed. coz babies that early age are still in transition to adjust from the safety of the womb and learning to be human in this world. some babies are born confident, some are born insecure, cem anak ku reya. but now he is one very confident toddler, so giving him what he needs back then (berkepit 24 hours and bf) is well worth the effort. the early times, from birth to toddlerhood, is one of those time yang sik dapat di reverse...

now that i'm working.... huhu... bingung juak nyawa ku.. hopefully everything turns out well... nak berenti kerja jaga anak, i cannot afford it anymore... but we'll see, we'll see... nangga jereki anak tok macam ne la... buat sehabis baik jak lah.. juggling between work and family. (kelak nangis nak turun keja tinggal anak di rumah)

oh well, demi melahirkan masyarakat yang berilmu.. eche... kerajaan patut support mak-mak moden cem haku... wakaka... boh nak berfikiran sempit gilak nak neglect kepentingan mak mendidik anak ya... ya satu faktor penting untuk negara, melahirkan rakyat maju progressive dan inovatif (apa kata aku tok). tangga canada, nun (canada juak contoh) rakyat nya sangat berilmu bertamadun dan berhemah tinggi (macam tauk) sebab nya menitik beratkan pendidikan awal miak juak... sik nak nunggu rebung jadi buluh bok nak melentur...

p/s vote vote vote for maternity leave 90 hari!!! click here!

3 comments:

Ibu Iman said...

setuju koh.. kmk merati baby mek juak... nang juak observer... nya diam jak.. tp matanya layap merati urg... alhamdulillah nya x koat meragam... cuma nya x suka ditinggal sorang2... nya suka urg melayan nya kelakar.. mun xda urg at least ada tv k dgn.. hehehe

tp mun on site day care susah kit nk diapply di opis mek tok.. heran mek... x sensitip langsung bos.. nk cuti anak demam gik bersusahan... dedek nk nyuruh embak anak ke opis

Kal Jis said...

errrkkk... kmk stuju jak lah hehehe...

Faizal n Fashitah said...

Errr...kamek stuju juak lah ehek...

------------------------------------------------------------------