Saturday, August 28, 2010

Entri keinsafan

Dear Belog,

aku mintak sori... Aku dah bulak, mungkir janji sik update hari2... Mun dah sekda crita best sik juak dpt nak update... Sik kan aku nak update 'malam tadik aku basuh berak anak ku' or 'aku makan kueh classic cheese secret recipe pukul 7.30 pagi tadik' sekda pekdah terus... (pecah rahsia sik posa)

anyway, sempena nuzul Quran, aku nak nulis entri keinsafan... Pagi tadik pas subuh ada kuliyah subuh di masjid kat rumah mek org ya.. Nang salu tiap hari sabtu.. Ada sigek cerita best.. sigek jak. Salu nya ku fed up nenga org tua ya ngerepak sik tentu pasal, tapi kdg2 ada juak crita nya best, salah satu nya crita tok.

Ada sorang hamba Allah tok, nya di berik umor yang panjang... Krn nang panjang umor nya tek sampey penah nya bersujud selamak 500 tahun lem gua. Nya alim dan byk ibadah la... Jadi, bila nya mati, Tuhan madah ngan malaikatNya,

'masok kan hamba ku tok lem syurga ku dengan rahmatKu'

pulang si hamba Allah tok tek muak juak, nya mintak, 'ya Tuhanku, masokkanlah aku dlm syurgaMu dgn ibadatku'

ya Tuhan madah 'wahai malaikat, coba ko nimbang berat rahmatKu dan ibadat hambaKu tok'

bila malaikat nimbang ternyata ibadat hamba Allah ya tek nang la sik pat celen terus. Waima ibadat nya nang la banyak, mejin sampey penah sujud sapey 500tahun... Lalu Allah berkata 'hambaKu ini merasa dia layak memasuki syurgaKu dengan ibadatnya. Masukkan dia ke dalam neraka!'

sengan ya jak ku ingat cerita ya, aku bergaut nak subuh, aku dpt konsentret nenga cerita ya sbb ku tgh ngepam stok susu k anak ku bila ku start keja kelak.. Mun sik di pam aku alu lebor mandik susu, jadi terpaksa pam dolok sebelum smayang subuh.

Pengajaran cerita ya

1. Jangan merasa dirikpun bagus, alim, hevat, better dari org lain hanya kerana kita merasa ibadah kita banyak.

2. Sentiasalah merasa takut dan harap kerana ibadah kita ajak sik kan dpt nak nyelamat kita dari neraka, jangan kata nok molah dosa, ibadah pun sik cukup. Kita hanya mampu molah sedapat nya dan berdoa untuk rahmat Allah...

3. Seperti hadith nabi s.a.w sentiasalah bersederhana dlm mengerjakan ibadah. Sebab bila kita ekstrim dalam beragama, kita mudah nak terperangkap dlm merasa dirik better dari org lain.

Ya yang ku dpt nak nulis... Selebih nya ku lupak.. Pagi tadik cem banyak jak pengajaran yang di ekstrak dari cerita ya... Tok nak nulis cem sik relevan ngan cerita tapi agak berkaitan la..

Jangan ngumpat, jangan poret... Bagi aku, yalah temptation yang paling hevat... Poret is just so delicious. Tapi actually nya haram. Nak di kata haram nya kecik, makan dagin saudara sendirik cem besar jak bunyi... Sik juak ku brani nak madah nya kecik. Ku tauk nya sik boleh, tapi aku maseh juak ku suka nak poret... Nang ketagihan ku nak poret. Like i said poret is just so delicious. Tgh rehab la aku tok... Rehab poret. Hehe.

Dah ku analyze balit nak, keinginan untuk poret tok berasal dari beberapa faktor.

1. Faktor ego. Ego kita sentiasa mok nge'up' dirik kita. Short cut nak nge'up' dirik ialah dengan nge'down' org lain. Lem erti kata lain kita nak nait atas, tempat yang lebih tinggi, cara paling senang ialah dgn ninjak org lain. So nganok org lain makes us feel good. Tapi bukan jangka panjang. Jangka pendek jak. Cem minum arak. Waktu mabok ya nang rasa best. Pi pasya hangover. Long term liver jadi burok, perut buncit.

2. Faktor drama swasta. Kita salu nangga tivi, nanga cerita nak, mesti kita salu anok2 penjahat or hero/heroine cerita sebab daknya bodo? Nang daknya bodo pun, i mean, watak nya lem cerita la. Apa yang significant ialah, kita hari2 'dilatih' or 'terlatih' untuk nganok orang, walaupun orang ya fiksyen belaka. So lem hati kita salu anok, anok, anok, criticize, criticize, criticize. Jadi secara sik lansung, kita critize, anok org lem hati. Note that. DALAM HATI.

Nabi pun madah, ku sik ingat gilak la hadith ya tapi something like dlm setiap manusia ada sekeping daging, yang apabila ianya elok maka elok lah manusia itu dan jika ia buruk maka buruklah manusia itu. Itulah hati. Gya2la... Sapa2 yang inga please correct me ah. Serius ku sik ingat, ku cuma ingat mesej nak disampaikan jak. Mun hati bagus, bagus la manusia ya.. Mun hati nya burok. Jaik la manusia ya.

Ha... Jaik nak efek nangga tivi yang kita sik penah prasan? Nya melatih hati kita untuk nganok orang. Mun dah nganok org lem hati, kita manusia memang sangat expressive, lamak2 kita mesti ingin meluahkan rasa hati kita, hence the poretness. So mun lem hati kita sekda nganok org, sik la kita poret.

Berbalik kpd cerita kuliyah subuh ya tek, bila kita rasa dirikpun bagus dari org lain, poret juak kita lem hati tek. 'huh aku smayang sik tido malam sebulan2. Si nya tok sik penah terawih lansung.' 'aku tiap mlm gi masjid, nya tok sik penah gi masjid. Ntah smayang ntah sik nya. Cek2 smayang fardhu pun sik' 'aku katam Quran sebulan posa tok, kau alep bata pun sik tauk' 'aku imam di masjid tok. Kau sapa?' ya contoh ayat2 hevat lem hati tek...

Last pengajaran ku uleh dari cerita pagi tadik ialah.. Ibadat nyuruh kita JADI bagus, bukan RASA bagus. Bila kita RASA bagus, kita pengesor, kita poret. Mun kita jadi bagus, kita sik ngesor sik poret. Mun ada perasaan nak ngesor nak poret ya, ada la nok lom betol tuning lem hati ya... Sekian saja entri keinsafan ku sempena nuzul Quran tok.. Eh? Hari marek nuzul Quran owh? Lambat crita ku duhal...

Saturday, August 21, 2010

Aku ketagihan

Aku nang ketagih la mam mooncake tok... Photo courtesy of dear cousin Mizah http://twitpic.com/2gkxs6

siney uleh? Amway. Nya bermusim... Mun nak beli, mooncake tok nyem, kakya ada biskut cekelet nya (ku sik tauk nama) kakya ku sik pasti la biskut sigek ya nama nya maseh sik 'melting moments' sbb biskut ya cair di mulut, bukan di tangan... Haha.. Biskut pande cair.. Pi mena bah.. Bila mam nya seakan2 cair memenuhi mulut. Wana nya putih n shape nya square. Hubungi agen Amway berdekatan anda.. Haha.. Molah iklan sik kenak bayar aku tok. Aku nak gi umah mak ku ritok nak ngepau mooncake gik... Ngehehe...

Cem bulak. Ku dah tua. Bila masa ku tua owh?

Seperti yang dijanjikan aku akan rajin update belog dari tepon... Terimak kasih maca last entry ku ah... Sejok sa hati ada juak org melungak belog usang ku... Kelak ku balas komen... Nunggu ku mukak netbuk. Sedemikian susah nya aku nak nguit netbuk ku lamak dah ada henbeg baru ku... *henbeg la si kecik ya dah nya sikpat ditinggal2 since I'm his human pacifier* nasib bait fon ku canggih... Yerh... Fon Oon canggih agik.

Anyway... Apa nak ku cerita ku tek owh? Aok. Gambar atas ya... Dolok nak masa gik bujang gik dara, sungguh ku nampak ayu bak gadis melayu terakhir, dak segala baju dak buku dak beg semua merpuk rah katil. (tuala basah sik ah. Sik ku sampey tahap ya. Tauk ku takut ngan pano koh) kotan banyak barang merpuk tas katil, aku tido salu bergolong kat ujong jak kotan penoh katil tek. Kdg2 pe'el ngambor merpuk barang tok merebak sampey ke seluruh lantey bilit. Sampey sekda tempat bertinjak eh. Nak tido pun main selak barang ke tepi sikit, tido la kat space lantey ya... Ya musim spring cleaning yang berlarutan sampey duak tiga bulan... Kakak ku heran giney aku lem keadaan ngambo gya tauk exactly siney barang ku. Jawapan seorang matematician: chaos theory. Haha sukati ngarut. Sak jak sik penah laja chaos theory. Arap gap nama jak.. huahaha..

Nang pesen ku molah semua benda tas katil koh... Masak jak sik. Eh. Mun merendam megi lem aek panas dikira masak, masak pun tas katil.

Owh. Melelat dah aku. Dolok kerja aku ngambar brg2 ku mengambo tas katil..*sekda ku nyimpan dah hangus lem pc ya rusak* Kinek tok anak-anak ku gik pulang mengambo merpuk tas katil... Nang dah habit bah. Haha. Ya ajak cerita entri tok tek sebenar nya...

Friday, August 20, 2010

I am now officially a mother of 2...

Hai rakan-rakan bloggers sekalian!!! Yerh.. Ceria li bunyi.. Belog2 kitak urg la yang menceriakan hari2 amben ku... Aku maca belog via rss reader jak and makei fon sementara anak ku nyusu, dan memandangkan tiap kali ku nak komen, banyak gilak songeh fon browser ku nak bukak actual belog kitak urg, komen ku simpan dlm hati jak...

K, tamat pengenalan. Last ku update, aku sgt marah sbb sikpat cuti dan org2 yang kakar best gilak daknya terrer branak normal... Well.. Berita baik nya, aku dpt cuti (pas raya bok keja! Wee hoo!) dan aku selamat beranak secara normal tanpa dikerobok leh nurse di masa yang sik sesuai. Dan nang juak ku hampir2 nak terberanak di rumah! Wahaha.. Sampey normah kol 2.50pm, sidak normah call docWong, doc sampey lem kol 3.10-15pm gya, 3.24pm anak ku dah keluar... Hehe.. Gory details? Lak ku nulis lem website akan dtg.. Hoho tungguuu...

Alhamdulillah semua selamat bait la... So nyaman gik branak normal compare ngan c-section... Seriously. For those yang considering c-section sengaja-ngaja sbb takut ngan sakit branak, takutlah kenak belah perut ya.. Ya jauh lebih sakit.. So many cons yang ku dpt cerita tentang c-sect. Unless k nyelamat nyawa... I mean mun dah sekda pilihan agik... Nak elaborate gik? Lak lem website.. Website dari wanita untuk wanita.. Org laki sik perlu la maca.. Ijo muka mbak mabok lak..

Nang lamak gila ku sik update eh sampey sik tauk gik apa mok tulis... Aku tok banyak gilak ambition.. Semua ku mok molah... Belogsss, websitesss, jahit baju anak ku k raya (lupak mok ucap slamat posa, sbb ku sik posa hohoho) sambung phD.. Haha.. Yalah kotan lamak dah sik asa cem manusia.. Semua mok polah...

Posa aku serius sik mampu. Sampey tgh hari dah bergegar2 sa nyawa... Kelak ku coba lagik. Kenak sik mampu? Well, anak ku maseh tumbuh membesar dari badan ku... Kak lem perut, nya sambung gik menyusu.. Aku lapar all the time, aku minum cem onta, and yet aku kemeh 2 kali sehari jak dan aku kin kurus k... Sik malu ku ngakuk ku kin kurus sebab nya benar. Technical details? Lak lem website *nak halah2* tauk sik kenak? Mun ku nulis lem belog kakya sik rami org komen aku rasa sik rami org baca aku alu kecik ati alu patah semangat sik mok nulis lagik. Mun website, ku sik lalek gilak. Mok baca sela-sela lah baca.. Sik mok baca sik apa... Website ya gik dlm pembikinan.. Aku sik tauk jak ku nak nulis in english ka in melaya.. Campo2 jak.. Sukati aku la nak? Yah..

Ku rasa ku mok coba la.. Coba update belog se kerap ku update status fb ku *yerh, bior bonor*... Aok.. Ku ada twitter eh.. @jamilahhaneef mun tak urg ada juak, follow dan mention or DM ka.. Pat ku follow kitak urg juak.. K, k? k? k?

Nang sungguh sekda arah tujuan ku update kali tok.. Otak ku gik rasa cem scramble eggs.. Lak ku update penoh berstruktur.. Time tok aku kak banyak gilak makan kueh bulan tek.. *apa kah* urm. Ku nak sor gambar anak ku kiut jak k.. Haha.. Anak ku kiut miyut sebab muka nya cem muka aku. Wahaha.

------------------------------------------------------------------