Saturday, August 28, 2010

Entri keinsafan

Dear Belog,

aku mintak sori... Aku dah bulak, mungkir janji sik update hari2... Mun dah sekda crita best sik juak dpt nak update... Sik kan aku nak update 'malam tadik aku basuh berak anak ku' or 'aku makan kueh classic cheese secret recipe pukul 7.30 pagi tadik' sekda pekdah terus... (pecah rahsia sik posa)

anyway, sempena nuzul Quran, aku nak nulis entri keinsafan... Pagi tadik pas subuh ada kuliyah subuh di masjid kat rumah mek org ya.. Nang salu tiap hari sabtu.. Ada sigek cerita best.. sigek jak. Salu nya ku fed up nenga org tua ya ngerepak sik tentu pasal, tapi kdg2 ada juak crita nya best, salah satu nya crita tok.

Ada sorang hamba Allah tok, nya di berik umor yang panjang... Krn nang panjang umor nya tek sampey penah nya bersujud selamak 500 tahun lem gua. Nya alim dan byk ibadah la... Jadi, bila nya mati, Tuhan madah ngan malaikatNya,

'masok kan hamba ku tok lem syurga ku dengan rahmatKu'

pulang si hamba Allah tok tek muak juak, nya mintak, 'ya Tuhanku, masokkanlah aku dlm syurgaMu dgn ibadatku'

ya Tuhan madah 'wahai malaikat, coba ko nimbang berat rahmatKu dan ibadat hambaKu tok'

bila malaikat nimbang ternyata ibadat hamba Allah ya tek nang la sik pat celen terus. Waima ibadat nya nang la banyak, mejin sampey penah sujud sapey 500tahun... Lalu Allah berkata 'hambaKu ini merasa dia layak memasuki syurgaKu dengan ibadatnya. Masukkan dia ke dalam neraka!'

sengan ya jak ku ingat cerita ya, aku bergaut nak subuh, aku dpt konsentret nenga cerita ya sbb ku tgh ngepam stok susu k anak ku bila ku start keja kelak.. Mun sik di pam aku alu lebor mandik susu, jadi terpaksa pam dolok sebelum smayang subuh.

Pengajaran cerita ya

1. Jangan merasa dirikpun bagus, alim, hevat, better dari org lain hanya kerana kita merasa ibadah kita banyak.

2. Sentiasalah merasa takut dan harap kerana ibadah kita ajak sik kan dpt nak nyelamat kita dari neraka, jangan kata nok molah dosa, ibadah pun sik cukup. Kita hanya mampu molah sedapat nya dan berdoa untuk rahmat Allah...

3. Seperti hadith nabi s.a.w sentiasalah bersederhana dlm mengerjakan ibadah. Sebab bila kita ekstrim dalam beragama, kita mudah nak terperangkap dlm merasa dirik better dari org lain.

Ya yang ku dpt nak nulis... Selebih nya ku lupak.. Pagi tadik cem banyak jak pengajaran yang di ekstrak dari cerita ya... Tok nak nulis cem sik relevan ngan cerita tapi agak berkaitan la..

Jangan ngumpat, jangan poret... Bagi aku, yalah temptation yang paling hevat... Poret is just so delicious. Tapi actually nya haram. Nak di kata haram nya kecik, makan dagin saudara sendirik cem besar jak bunyi... Sik juak ku brani nak madah nya kecik. Ku tauk nya sik boleh, tapi aku maseh juak ku suka nak poret... Nang ketagihan ku nak poret. Like i said poret is just so delicious. Tgh rehab la aku tok... Rehab poret. Hehe.

Dah ku analyze balit nak, keinginan untuk poret tok berasal dari beberapa faktor.

1. Faktor ego. Ego kita sentiasa mok nge'up' dirik kita. Short cut nak nge'up' dirik ialah dengan nge'down' org lain. Lem erti kata lain kita nak nait atas, tempat yang lebih tinggi, cara paling senang ialah dgn ninjak org lain. So nganok org lain makes us feel good. Tapi bukan jangka panjang. Jangka pendek jak. Cem minum arak. Waktu mabok ya nang rasa best. Pi pasya hangover. Long term liver jadi burok, perut buncit.

2. Faktor drama swasta. Kita salu nangga tivi, nanga cerita nak, mesti kita salu anok2 penjahat or hero/heroine cerita sebab daknya bodo? Nang daknya bodo pun, i mean, watak nya lem cerita la. Apa yang significant ialah, kita hari2 'dilatih' or 'terlatih' untuk nganok orang, walaupun orang ya fiksyen belaka. So lem hati kita salu anok, anok, anok, criticize, criticize, criticize. Jadi secara sik lansung, kita critize, anok org lem hati. Note that. DALAM HATI.

Nabi pun madah, ku sik ingat gilak la hadith ya tapi something like dlm setiap manusia ada sekeping daging, yang apabila ianya elok maka elok lah manusia itu dan jika ia buruk maka buruklah manusia itu. Itulah hati. Gya2la... Sapa2 yang inga please correct me ah. Serius ku sik ingat, ku cuma ingat mesej nak disampaikan jak. Mun hati bagus, bagus la manusia ya.. Mun hati nya burok. Jaik la manusia ya.

Ha... Jaik nak efek nangga tivi yang kita sik penah prasan? Nya melatih hati kita untuk nganok orang. Mun dah nganok org lem hati, kita manusia memang sangat expressive, lamak2 kita mesti ingin meluahkan rasa hati kita, hence the poretness. So mun lem hati kita sekda nganok org, sik la kita poret.

Berbalik kpd cerita kuliyah subuh ya tek, bila kita rasa dirikpun bagus dari org lain, poret juak kita lem hati tek. 'huh aku smayang sik tido malam sebulan2. Si nya tok sik penah terawih lansung.' 'aku tiap mlm gi masjid, nya tok sik penah gi masjid. Ntah smayang ntah sik nya. Cek2 smayang fardhu pun sik' 'aku katam Quran sebulan posa tok, kau alep bata pun sik tauk' 'aku imam di masjid tok. Kau sapa?' ya contoh ayat2 hevat lem hati tek...

Last pengajaran ku uleh dari cerita pagi tadik ialah.. Ibadat nyuruh kita JADI bagus, bukan RASA bagus. Bila kita RASA bagus, kita pengesor, kita poret. Mun kita jadi bagus, kita sik ngesor sik poret. Mun ada perasaan nak ngesor nak poret ya, ada la nok lom betol tuning lem hati ya... Sekian saja entri keinsafan ku sempena nuzul Quran tok.. Eh? Hari marek nuzul Quran owh? Lambat crita ku duhal...

No comments:

------------------------------------------------------------------