Friday, October 15, 2010

Cerita Hantu

Since aku tok gik cuak nak tido balit, might as well ku cerita sitok jak, sekda org nak nengan ku berjaga mlm tok.

Hari selasa ya tek pas subuh aku kenak 'depan'. Eh,.. Nok kita trapped antara tido ngan bangun ya bah. Nok kita dpt nangga dirik ta mpun dari luar, nak bangun nak neriak tapi sikpat...

Before ya aku mimpi la, sort of. Mimpi antara sedar. Susah mok explen. Nya macam mena, pi bukan, pi not exactly mimpi juak... Susah nak explen. Coba tak org nanyak Leo DiCaprio gak.

Anyway, aku tek rasa cem sorang di rumah, nak nait atas... Terkejut nemu miak besar Amr, berekot from room to room. Terkejut aih, dah kita sorang di rumah, tang ada2 jak nemu miak kecik berekot. Dah la nang kedak Amr, nang sepasang, cuma badan nya kecik sikit, nya rendah kit dari Amr.. Tapi rambut, muka, nang kedak, tapi nya bukan Amr.




Ya aku realize ya bukan manusia. Aku nang struggle nak bangun eh... sik berenti baca ta'uz, aku pat nangga dirik ku tido ngan anak2 ku and aku nak neriak2 laki ku soh gerak aku, gerak aku bangun, tapi sik pat. Rasa lamak gila rasa, tapi ngak 5-10 minutes jak semua ya.

Nya sekda la ngutik gilak, nya nemiak jak bah. sik juak da ngaco giney. Actually cerita tok ada background nya, rumah ku ada sigek jamban blakang skali, quite isolated. Jarang ku ngabas except mun ku nuci bilit pusak ku, which is seminggu sekali. Mostly aku limpas jak sik masok pun, ku nuci litter tray nya di luar bah, nak keluar melimpas jamban ya.

Before tok salu la nya di abas leh maid ku. But since nya pulai bulan posa ya tek, alu la sunyek blakang ya.

Kamek org waktu raya tek berambeh rumah mak ku, sidak Mok ku dari miri berambeh umah mek org... Sidaknya rami, so ada la makei jamban blakang ya. Yang aku sik realize, daknya sik betul flush jamban ya, so 2 weeks ago aku discover hidden treasure lem jamban ya. Ku cuci la, spray clorox whatever, but aku realize something masa lem jamban ya, especially time hari masok, aku nuci kaki lem ya nang la rasa kenak aro...

Lampu nya juak berolah, siang mok nya nyala, sal hari masok jak nya padam. Dahla jamban ya sik berpenjan, siang hari gik nya gelap. Malam nang pitch black la... Nok nama la rumah lamak nok bertampong sitok bertampong siya...

So aku perasan, dah ada yang bermastautin lem ya, nok nama la isolated, ada hidden treasure lagik ya, memang la mengundang. But ku sikdala rasa threatened dan sik rasa ngaco pun, cuma nya ada jak siya. Mun ku berbasuh mlm2 pun sik juak rasa spooky.

Hari isnin ya tek aku nuci bilit pusak ku gik, adala ngabas jamban ya gik, time hari masok, ya la subuh the next day aku kenak depan tek nemu miak kedak anak ku. So aku inform la my father, soh nindin rumah gik, hambo garam and lada... So they did mlm tok, malam jumaat, jemaah di rumah and nindin magar rumah while aku dan anak2 ku nunggu di rumah mak ku...




Ku balit2 rumah jak alu sakit perut, mbak ku tido... Ku mimpi rasa tek ku sorang di rumah, berjalan dari tanggak ke dapo, kejut nenga bunyi cem anak ku nangis, si Amr ya nangis, ku suspen la carik siney nya... Cek2 tek nya di luar rumah depan pintu nangis sebab terkandang di luar... Ya aku alu kejut bangun...


Mula2 aku kenak depan ku sik rasa ngutik gilak, now aku rasa ngutik. Dan rasa bersalah da juak. Nya gik miak bah. Sik juak ngaco. Tapi nya non-human bah. Aku sa ngutik sebab aku nang lansung sekda miker hal ya gik, sebab aku sakit perut mulas nok rasa cem sejok nok rasa mulas rasa mok muntah kembang aek liyo eh?




So mengopi la aku tgh2 malam butak tok, cuak nak tido balit, layan game avatar jap tek, kaktok sambung gik... Sekda geng ku berjaga malam tok ku nulis jak entri tok k kenang kenangan. Serius ku gik sa ngutik tok.....



- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Jalan Laruh,Kuching,Malaysia

7 comments:

Faizal n Fashitah said...

Aaa... anak jin la ya. Brani kitak. Da malam tok lak kitak tido miak ya coba masok k penjan bilit kitak... :|

MakModen said...

ish... boh cemya eh... serius tok mek sik bulak2 tok.. dah la mek sa bersalah, sebab nya sik juak ngaco giney, tapi ya rumah mek orang ney boleh nya nak ngelayo sukati... dah la nya kedak anak mek...

mr_abs said...

ngutik indah asa eh. jgn tandah umah petang gilak time malam. at least bukak lampu. ish, ngutik indah asa mek baca

FiqaSaleh said...

ya bok nyaaa.. spooky doeee...:p

New Entry "cinta yg hilang"

FiqaSaleh said...

nama awak telah d tag oleh sy huaahahahahahha..... check it out my new entry...:p

singgah berambeh "25 perkara"

MakModen said...

Haih Fiqa... Sorry... Mek baruk perasan... Mek lamak dah sij ngabas belog... Cemne mek boleh miss tag kitak... Hehe... Lak tag agik ah... Boh jerak...

MakModen said...

Mr Abs, ever since hari ya, tiap2 malam mek bukak lampu jamban ya... Now alhamdulillah sekda gik nemu.. Hehe..

------------------------------------------------------------------