Friday, September 2, 2011

Cats cats and cats

Aku nak ngerepak lok... Yerh. (baruk raya ke 4 dah mok ngerepak-ne bermaaf maafan tekk...)

I wish I am a vet, so people would listen better, but sadly I am not. I could've made a good vet I suppose tapi dah bukan jereki, jadi lecturer math instead (jauh li lari)... But there is this one habit of mine, that I will research, read everything I can find on before I do anything. I will also read and research from every point of view that I can find and weighs and measure the grain of truth and decide which opinions I will lean on... (based on my mathematical background I consider myself a person that has a fairly logical reasoning) and I will compare that and observe based on my own experience and the experience of others.

This discussion is referring to cat food.

I fed my cats dry premium cat food for years. Aku ada 4 ekok pusak. Dan since aku start nginang sidak tok aku niat nak berik daknya makan raw food with bones. Tapi apakan daya waktu ya aku sik mampu. Sik mampu nak beli grinder, sik mampu nak import supplements, dan segala perkakas2 lain la... Seperti tempat nyimpan etc.








Nak beli pun sekda org molah... Nak berik wet food pun most wet food are made from fish.

So aku remain tutup sebelah mata, just polah2 ignorant, berik jak pusak ku makan dry commercial food. My cats need to eat.


For years, Smokey berak cirit. Cirit is the normal taik for him. And Nyenc, nya pusak belang, tapi sekda belang gik kotan sekda bulu. Bulu nya sikit nipis jak. Sik tauk pa masalah nya duak. Mbak gi vet, vet madah if Smokey tek nang dah sekian lamak berak cirit and sekda look or act sakit, then its normal for him. Nyenc, vet sik tauk pa masalah nya. Could be depression. Could be allergic to kutu (tapi sekda kutu). How about food? Ku nanyak, vet cem malu2 kucing jak nak jawab, sik tauk nak jawab macam ne... Maybe, tapi sik tauk nak rekemen makanan apa...

Finally I took the plunge, switching my cats to raw... A bit susah for Cecep sebab nya tok nang ngegeh cerewet makan, and Nyenc... Nyenc tok ngegeh mileh mun aku merik nya makan... Mun org lain nya bantey jak... Sama ngan Hamzah juak. Mun aku merik makan, makan sikit jak, cerewet... Ngegeh.

Mula2 tukar berik mam wet food ajak. Cecep paling sik puas hati... Sebab nya kibble addict. Tapi aku nang dah sekda nyimpan kibble(dry food) agik. Its either you eat or you die. *haih*

After one week on fresh raw food, taik Smokey menjadi taik normal, sekda cirit gik. And yang ku kejut gilak, si Smokey tok jenis garfield bah. Dah la besar, malas berat... Sik pernah terdekik2 terlompat2... Ngak nya jak hobi nya berbunoh ngan strange cats, mun sekda pusak asing, Nyenc faveret punch bag nya... Nya macam Zaraki Kenpachi bah... Ya nama nya Smokey Kenpachi... Mun mok ngambus pusak2 nok suka mancar2 di rumah, lepas jak Smokey jap, or Nyenc(sebab Nyenc badan besar tahap menggerunkan)



Smokey will give them nightmare... Nya German Shepherd kakak ku pun nak di cabar nya...


Aside from that Smokey ya manjak ngan orang... Sora halus cem sora pusak betina... (except ismu muka sekpat tapok) k, dah melelat. Smokey baruk seminggu mam raw food, terlompat2 terdekik2... Sik penah nya cem ya... Amazed nangga the energy level sidak nya increase macam ya... And Smokey tok umor dah 10 tahun!



After about 2 months, belang Nyenc kembali. Literally. Bulu nya mok tumboh, pattern belang nya dah start nampak balit... And bulu sidak lain... Shiny and soft. The best effect ever? Taik sik bau ok. Aku ada adopt two new kittens, baruk nak transition to raw food, terkejut ku cium bau taik pusak... Nang terbabak jak bau, kotan lamak dah taik sidak 4 tok sik bau... Sidak nya banyak kemeh jak, though kin kurang minum.

Apa yang ku nak ngerepak senar nya? Other than cat food manuacturer, sekda org lain yang educate kita regarding feline nutrition. Dry food are meat flavored cereal. Pusak sik makan cereal or jagung in the wild bah. Walaupun mun kita berik nya makan juak. Pusak are strict carnivors, they need real meat and bones... Nya makan prey nya semua. Palak badan kaki sayap ekor tulang, semua telan. Sebab prey nya kecik. Daknya akan ngimpak semua.

Pernah nenga pusak kenak diabetis? Adaaaaaa... Tangga crita House... Nak ka (sapa nama nya tek owh) best fren nya nginang diabetic cat. Pusak sekpat digest nasik or kueh or roti or carbs. And coklet ya toxic for cats. Pusak di berik makan nasik mok develop diabetis.

Pusak on dry food diet will develop urinary tract problems. Chrystal la apa la... Main culprit is dehydration. Bukan mineral ka apa ka whatever bla bla bla... Its hydration...

Pusak nok mam dry food, water intake daknya 50% jak dari yang sepatut nya. Walaupun daknya kuat minum, its still not enough. Kita nangga daknya minum macam banyak... Tapi sebenarnya sik sebab daknya minum sik main tuntum cem kita bah. Daknya main jilat2 jak aek. Coba kita minum main jilat2 jak aek... Pa banyak jak ta dpt minum sebelum lidah ta keruk.

Pusak ku mam raw food, kin kurang minum tapi kin byk kemeh. Taik kin sikit. And sik bau. Kemeh maseh normal la bau rengang tapi kurang menyengat la rengang nya...




Memang ku ada ofer jual raw food tok, tapi bukan tujuan nak mengaut keuntungan semata2... Aku ngenang bah macam aku dolok nak meli alat2 k molah brg mkn pusak sik mampu nak beli. Nang mahal. Tapi in the long run ku rasa investment of equipments and effort molah is all so worth it since my cats are now thriving, not just surviving like they used to. So the reason aku offer nak jual is to extend my service to cat owners yang nak convert pusak daknya to raw. Maybe the cost of feeding is almost double the cost of premium food, nang aku kalah harga, apa boleh buat... Unless aku mpun ada ladang ayam/arnab/puyuh... Or... Rancangan ku kelak nak merik pusak ku whole prey... Nginang tikus... K merik mkn pusak... Cemne org nginang ular... Sekda nya berik ular nya makan coklet... Daknya berik ular daknya proper food for ular... Gross, but nok nama dah nginang carnivor. Mun rasa sik sanggup, inang lah rabbit, rabbit makan sayur...


- Posted using my Ngegehness of Telipons...

Friday, July 15, 2011

This is WAR

Aku received email tok this morning. And I just realized that this is our kind of war gitok hari, in this age of technology.

And theres nothing more to say to those yang main or beli games2 yang macam tok... They are supporting those yang menghina agama kita. Ya ajak dpt ku padah...


GAMES YANG MENHINA ISLAM--->WAJIB BACA
Tanpa kita sedar, kita juga terjebak.

1) Devil May Cry 3



KUALA LUMPUR: Satu permainan komputer yang digilai remaja negara ini dikhuatiri boleh menjejaskan akidah pemainnya kerana ia mengandungi elemen menghina Islam apabila memaparkan kalimah Allah dan Kaabah.

Pemain permainan itu didakyah kononnya mereka berjihad untuk menentang syaitan kerana dikehendaki menewaskan makhluk itu untuk menembusi 12 pintu sebelum ‘penghulu syaitan’ menanti mereka di pintu terakhir iaitu pintu Kaabah.

Elemen penghinaan ke atas Islam jelas tertera apabila kalimah Allah dipaparkan di setiap pintu yang dikawal syaitan termasuklah di pintu kaabah.

Difahamkan, permintaan tinggi terhadap permainan itu menyebabkan pihak pengeluar kini sudah mengeluarkan empat edisi bagi permainan berkenaan sejak mula memasarkannya pertengahan tahun lalu.

Tokoh agama yang juga penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz menyifatkan permainan komputer itu satu penghinaan melampau kepada umat Islam kerana kaabah adalah kiblat dan tempat suci, begitu juga dengan kalimah Allah yang tidak boleh dijadikan bahan permainan sesuka hati.










Satu adegan dalam game tersebut dipaparkan pintu kaabah sebagai pintu yang menghubungkan di antara dunia syaitan dan dunia nyata dan yang membukakan pintu tersebut adalah karaker c.g.i. yang telah menyerahkan diri pada kuasa ilmu hitam yang sememangnya Islam melarang amalan itu.

Ayat karaker c.g.i. itu ada membaca ayat, kalau tak silap lebih kurang begini permulaannya.

(Diterjemahkan dalam bahasa Melayu)
"wahai pintu yang menghubungkan dunia kegelapan"

dan karaker itu membaca ayat itu didalam kitab yang dipegangnya. Kalau tak silap kitab bible. Pasal di akhir scene karaker tersebut ada menyebut 7 ayat kemusnahan yg tercatit didalam bible.

"Wrath, Sloth, Lust, Gluttony, Greed, Pride dan akhir sekali Envy".



Kalimah Allah pada 'Pintu' di dalam Permainan tersebut...



Dibandingkan dengan Pintu Kaabah yang sebenar. Sama kan?

2) Clive Barker Undying



Permainan ini mengisahkan tentang perlawanan dengan syaitan. Tetapi ianya menggambarkan dalam istana yang diduduki syaitan itu terdapatnama-nama Allah di dinding istana tersebut. Ini seolah-olah menggambarkan bahawa sesiapa yang menyembah Allah itu adalah sekutu syaitan.






Berita mengenai permainan ini dirampas:
Permainan Undying dirampas kerana hina Islam

PERISIAN permainan komputer Clive Barker, Undying telah dirampas dalam operasi di sebuah pusat beli-belah di Kelang baru-baru ini kerana memaparkan beberapa perkataan dipercayai dipetik daripada al-Quran. Penolong Pengarah Penyelidikan dan Pembangunan, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Abdul Malek Ramli, berkata pihaknya merampas 50 keping cakera padat dari tiga premis di pusat beli-belah itu, hasil maklumat orang awam. Permainan itu mengisahkan watak utama, Clive Baker mengunjungi istana yang penuh ukiran artistik bercorak Islam termasuk ayat Al-Quran, yang dikuasai hantu dan syaitan.

Pemain permainan itu, menerusi watak Clive Baker perlu membunuh semua hantu dan syaitan bagi memperolehi sejenis tangkal bagi menghidupkan semula pemilik istana. Dalam laporan eMedia/Berita Harian yang disiarkan baru-baru ini Abdul Malek berkata, perisian cakera padat dipercayai cetak rompak yang dijual dengan harga RM10 itu, menggambarkan seolah-olah Islam berkompromi dengan syaitan.

Jika terbeli, beliau berkata, ibu bapa beragama Islam dinasihati memulangkan cakera padat itu kepada JAIS kerana ia boleh menpengaruhi kanak-kanak, selain menyalahi undang-undang.

Mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995, mana-mana orang Islam yang memiliki, menyimpan atau menjual bahan menghina Islam boleh dipenjara maksimum lima tahun atau denda RM5,000 ataupun kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. Hukuman bagi orang bukan Islam yang terbukti menyimpan, menjual atau memiliki bahan itu, akan dirujuk kepada Kementerian Dalam Negeri.

Abdul Malek berkata, JAIS juga menerima dakwaan orang awam mengatakan, perkataan Allah dalam abjad jawi, timbul setiap kali Clive membunuh syaitan tertentu. “Jais masih menjalankan siasatan lanjut mengenai perisian itu dan ia mungkin mengambil masa tetapi serbuan terhadap premis lain akan dibuat secepat mungkin,” katanya.

3) Zack And Wiki



Luahan dari seorang gamer Wii:
Sebagai Avid seorang gamer Wii, saya sedang melihat trailer video game ini dan beberapa gameplay dari Zack and Wiki. Saya dibesarkan dalam sebuah keluarga Muslim dan melawat Pakistan beberapa kali. Oleh kerana itu, saya boleh mengatakan bahawa pada minit ke 0:20 dan 0:44 saat dalam video ini, anda boleh mendengar penghuni pulau sedang berdoa dengan suara panggilan Muslim untuk berdoa, "Allahu Akbar", dan kemudian meniru cara doa. Aneh dan agak mengerikan, saya sangat berharap laungan itu bersifat sementara sebelum diganti ke suara lain. Walaubagaimanapun, mengapa game tersebut dapat tempat pertama di sana?

Note: Korang boleh dengar laungan "Allahu Akbar" pada minit ke 0:20 & 0:44 pada video dibawah.


Tindakan yang dibuat:
The Council of American-Islamic Relations (CAIR) has announced that Capcom has removed what CAIR calls a "common Islamic phrase" from Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure on the Wii. The phrase's removal comes following complaints from CAIR and others.

The phrase in question is "Allahu akbar" ("God is most Great"), an Arab phrase frequently used in prayer. The phrase came to CAIR and several complainants' attention after it appeared in a promotional video for the game.

A Capcom representative told CAIR, "We have already contacted the team working on the game, and the phrase has been removed from the game and will not be heard in future videos released to the public."

"We appreciated Capcom's willingness to address Muslim concerns about the use of a religious phrase in an inappropriate context and applaud the company's swift response.

4) Prince Of Persia




Prince Of Persia Pedang pada watak tu ada tulisan Kaligrafi Arabic Alphabaticyang diatasnya ditulis,

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)




"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar" (Surah Al- Ahzab:71)

Jika kita main game ini bermaksud kita juga menyokong apa yang mereka cuba sampaikan dan mereka lakukan; jadi semoga dapat disampaikan kepada saudara-saudara kita di luar sana.

5) Counter Strike Condition Zero Deleted Scenes



Counter Strike Condition Zero Deleted First Stage dia. Kita kena tembak dengan askar-askar yang beragama Islam. Kalau kita sedar, masa kita tembak tu kita boleh dengar askar yang kena tembak menjerit "ALLAHUAKBAR" & "JIHADD".

6) Stronghold Crusader




Permainan Perang Salib. Pemain memain watak sebagai Crusader dan menentang musuhnya iaitu adalah orang Arab, dan ketika perang Salib, orang Arab semestinya orang Islam.

7) Guitar Hero 3 Legends Of Rock




Tidak cukup dengan karikatur dan filem pendek Fitna yang menghina kesucian Islam. Datang pula game komputer yang menghina kalimah Allah SWT. Kali ini game Guitar Hero 3 telah menghina kalimah Allah SWT. Guitar Hero 3 adalah permainan komputer yang memainkan lagu-lagu rock klasik.





Lihatlah bagaimana paparan kalimah Allah ini telah dijadikan paparan lantai dan kemudian dipijak-pijak oleh makhluk yang berupa “syaitan” bermain gitar. Sungguh biadap game ini. Game ini dibangunkan oleh syarikat Neversoft dan dikeluarkan oleh Activision dan RedOctane. Neversoft adalah sebuah syarikat pembangunan video game yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Dimiliki oleh Joel Jewett (berasal dari Montana, Amerika) bersama dengan Chris Ward dan Mick West. Chris dan Mick kedua-duanya berasal dari Yorkshire

Sunday, June 26, 2011

Insiden depan Kedey Bujang

Ok, marek ku nak hapdet sik kongang... Kamboh leh birthday Hamzah. Sebenarnya sik plan pun nak molah, agak last minit juak nak arrange birthday nya so during weekdays sik sempat la aku nak bercarik segala party pack and balloons... So pagi marek mek duak Amr la turun bercarik.

Amr mlm before nya tido aher... Biasala anak ya nang aek nya tido aher malam nang dari gik baby gik jenis sik tido malam. Serius sikpat di ator. Nasib time nya gik baby mama nya sik keja... Dpt juak ngintu nya malam2 hari... Hari marek nya bangun awal oleh krana kuat ati nak ekot mama...

Bila dah tgh hari ku nak singgah kedey bujang kejap, nak meli candies, kejap jak bah. Ku madah ngan nya kunci pintu, mama kejap ajak. Jap jak bah, siyan nangga nya dah kepak nak ngereh nya gi kedey bujang. Gik pun kejap ajak.

Skali ku balit moto nangga nya tido. Bah mati aku tok piker ku... Ku tauk nya tok tido macam ne bah... Di mana ada bumi yang rata, di situlah nya melabuh tido...














Oleh sebab hari yang tgh hari retak, panas beraq beraq, birthday adik nya kol 2.30pm, jam dah 12 lalu, party pack lom di assemble, ballons semua gik lem moto lom tiup, aku pun nyerao la nama nya dari luar moto... Enjen moto bukak, ekon bukak, ya la penjan tutup... Nya tek nyaman lalu la tido sik sedar dunia... So aku tek goyang2 moto, terkaong2, tertukuk2, heran la orang kerek kanan nangga apahal jak rompuan yang ayu tok berkelakuan ganas *haih*

Sorang2 la good citizen datang nak nangga apa kes aku tok... Suspek terkunci luar moto, tapi tek nangga ada nemiak dalam ya, lalu la situasi jadi makin sengit... Woah kin rami gik datang nak nulong... Nang best orang Kuching kita tok... Yalah rami ngerondong moto ku, ada yang nyerao nama anak ku, ada yang nukuk2 penjan, sama2 ngoyang moto nak gerak anakku bangun, ada nya ngeluar skills encuri moto *haih heh* lewat gik serami2 manusia nok ngerondong moto aku tek sorang pun sik pandey encuri moto? Haha... Baruk tauk bukan senang nak curi moto...

Aku... Toleh jeraya... Nangga jraya jammed sampey traffic light... Hadohhh... Mun kak lehot nengar cerita aku tok matiiii aku di kerepak nya lem derio... Dpt ku mejin sora nya... "yalah kita tok dik kakak, jangannnnn la sekali kali ninggal anak kecik sorang2 lem moto dikunci jak lagik! Bahaya tauk ko bahaya! Haih heh... Ko tek kachakkk?! Ninggal anak sorang2 lem moto?!"

Bila sampey tahap sidak dah ngeluar dak segala pisok dak geraji nak mabak segala getah penjan, ada nak mecah cermin... Aku madah opp! Colop. Colop.... Anak ku tido ajak kata ku. Nya bukan sakit bukan leput. Nya tido ajak bah, kaktok nya bangun... Dun worry...

Sik lamak pas ya mak ku dtg, adik ipar ku dah ada siya juak, so nya nunggu anak ku, aku nait moto mak ku nak balit umah carik kunci spare. Baruk sampey sengan roundabout adik iparku call madah dah bukak dah, anak ku mpun bangun... Hahahaha... Amr oh Amr...






Semua org kamboh ntam nya tido... Nang tido mati sik sedar2 eh... Nyesal juak ku sik ngambar tempat kejadian imarek... Tapi aku kagum la dengan semangat tolong menolong org kita di kuching tok... Terbaekkk!!! Hehehe...

P/s siney tuju papa nya? Papa nya gi ngail... Hehe... Yalah entingal sik nengar... Kali2 nya mesan JANGAN ninggal Amr lem moto sorang... Ya nama tulah... Yalah, kita tok manusia, mun aku sik rasa ya harmless sik kan ku molah nak..?

- Posted using my Ngegehness of Telipons...

Saturday, June 18, 2011

Tudung oh tudung saji...

Aku kak raon spring malam tek... Maklum, dah masok weekend, agik setakat di kuching tok siney lah gik nak raon malam2 mbak nemiak tempat sik bernyamok...

Soal nangga rompuan makey hotpants nok lebih pendek dari seluar dalam, ya dah alah bisa tegal biasa... Hari2 nangga miak 3/4 bogel... Yang aku rasa appalled ialah nangga kin rami rompuan bertudung.

Yah, pelik sik statement aku?

Macam2 jak pesen tudung kinek tok. Kacak2 jak. Cuma yang ku tangga rami bertudung macam pelik sebab baju tight, makey leggings... Hrm... Tapi palak bertudung.

Mintak maap adik kakak, kamek tok bukan nya bagus gilak. Dosa pun menimbun, cuma merik peringatan, pakey dirik pun juak... Mok ambik alhamdulillah pat juak mek ngoleh pahala sikit, mun sik mok terserah, I'm not judging anyone. Hanya menjalankan kewajipan ingat mengingati jak bah... Kita manusia nang mudah lupak mudah terpengaruh...

I always told my friends that ya urusan daknya ngan Tuhan, kita masing2 ada akaun dirik pun. Terpulang dengan dirik pun jak gik...

Better gik mun dah alang2 bertudung, pakey lah tudung dgn sempurna... ngingat dirik pun juak yang pun lom sempurna, umas nak makey stokin! Ada alasan k beli kasut baru tok. K kasut jak, hehe...

The following aku nak share dari notes seorg manusia nama Azz Far lem fb... Aku cut and paste jak... Hope dapat permission nya... Maybe, notes nya tok dapat meruntuhkan dinding ego kita mpun yang rasa lom ready nak nukar our 'look' permanently...



{my version of molah muka kiut with senyum bulak... Standard practice lem fb nowadays... wakakaka...}

Berikut adalah notes Azz Far:

"Pernah nasihat atau tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat?

Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu.

Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka.

1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke?

-Yang pasti, tak tutup aurat, kompom masuk neraka.

2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.

-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. “Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia”. Samalah dengan tudung. Tudung pula yang disalahkan, ” pakai tudung tak mestinya baik..bla…bla…bla…”

3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.

-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.

4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.

-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?

5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.

-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?

6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.

-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.

7. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa.

-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?

8. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.

-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.

9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.

-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.

10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)

-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?

11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.

-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.

12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..

-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.

13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.

-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam."



“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan, tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan melindungi diri kamu.”





- Posted using my Ngegehness of Telipons...

Friday, June 17, 2011

nangga Nora Elena Online

huh... nang la gago orang ngan cerita Nora Elena tok... aku tek blur2 jak nakpa kah orang gago gilak dengan si Seth Tan ya kah... jenaka... bagi aku... nak kata nang besttt cerita tok, aku baruk nangga sampey episode 9... sik la ku tauk apa x-factor cerita tok... Aaron Aziz ka... sik tauk juak ku...

aku nangga cerita tok nang labek la bibir... tauk sik tak org bila kitak org rasa ingga mulut tak orang cemne? haha... mebi aku ingga sebab ayat2 daknya terlalu skema dan cliche ka... sik tauk juak ku tapi aku ingga but at the same time curious nak tauk kenak rompuan suukkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa gilak ngan Seth Tan. hrmmm... yet to find out.

kepada sesiapa yang sik tauk menauk, ingin nak nangga juak... boleh nangga lem youtube... mun mok dowload k youtube downloader (pegi google sendirik, malas mok ngkah link sitok), berikut adalah link2 episode cerita ya... each episode terbahagi tiga, so selamat mendonlod dan menonton... haha


episode 1

part1, part 2, part 3







episode 2

part1, part 2, part 3

episode 3

part1, part 2, part 3

episode 4

part1, part 2, part 3

episode 5

part1, part 2, part 3

episode 6

part1, part2, part3

episode 7

part1, part2, part3

episode 8

part1, part2, part3

episode 9

part1, part2, part3

episode 10

part1, part2, part3

episode 11

part1, part2, part3

episode 12

part1, part2, part3

episode 13

part1, part2, part3

episode 14

part1, part2, part3

episode 15

part1, part2, part3

episode 16

part1, part2, part3

episode 17

part1, part2, part3

episode 18

part1, part2, part3

episode 19

part1, part2, part3

episode 20

part1, part2, part3

episode 21

part1, part2, part3

episode 22

part1, part2, part3

episode 23

part1, part2, part3

episode 24

part1, part2, part3

Monday, May 9, 2011

Life is like a box of chocolate

Life is like a box of chocolate... haha.. cerita Forrest Gump ka quote ya owh... anyway, I don't know if this article is going to make sense to you but I will write it anyway... I am at the moment in the quiet of the night looking, searching for bits and pieces of my past, lost self that thumbing through old journal I found this... try to digest it if you can...

-----------------------------------------------------------------------------
15th July 2005

I was reading a simulation thesis and my mind keep nagging me to write this down. I've been thinking about this quite a lot.

This world, defined as Dunia... hrmm how do I go about this..?

Lets say

world = dunia = cyberspace

** Cyberspace is equivalent to a linear program as in compared to the real world. [just follow along, bear with my mathematical-IT mind for a bit]

** in cyberspace, we interacted with each other via text, emails, forum, chatspace etc... [I did not mention Facebook or Twitter coz those two were unheard of back then]

** We are actually there in cyberspace, but at the same time we are not. Our consciousness, how we are responsive towards others, interacting with each other, makes us 'being' there in cyberspace.

** I think that is how our souls are connected to this world. much like how we are connected to cyberspace. our physical body is our profile, our avatar. our consciousness is here, but our actual self, our soul, are not here.

** There is an ayat in the Quran that says all of us are in a box individually.

** there is also in Hadith, I don't quite remember but I might be wrong about Hadith, but Al-Ghazali if I am not mistaken (I don't quite remember) says something like our souls are not here in our body, it doesn't have any shape and are not confined by space and time.

---------------------------------------------------------------------------------------

okay it might not make so much sense, but what i was trying to say is, when we interacted with people on cyberspace, when we chat, when we write blogs, commenting on pictures or videos, discussing a topic in forums, our presence are there... but each of us are somewhere in a cubicle or at home, or on a beach, or on a train, on a bus, each of us are not there physically. but we are there in real time. esssentially we are each in our own box, somewhere and are connected to cybespace via our electronic devices. we are there until be shut down our pc, or phone or whatever devices we used.

much like that, we are connected to this world through our physical body. our body is our device, our profile, our avatar. when we die we'll get disconnected from this world.

I was just trying say that our soul are not in our body. much like we are not in our facebook profile. does that make sense to you?







Wednesday, April 13, 2011

Subhanallah, Amalan k lepas seksa kubur

Pagi sebelum subuh hari sabtu ya tek, my hubby's brother in law, husband kakak laki ku ninggal. Mengejut. Mlm kak rilek2 makan cornbeef, pagi terus pergi selamanya. Nya maseh mudak, 45-46 giya baruk umur nya... Memang ada high blood problem. Syiobbi siyan ngan kakak ipar ku, she is so devastated... Nya duak rapat bah, macam bestfriend... Brapa kali ndak nya pisan that day.

Aku run run juak nangis di rumah bila dengar berita ya... Walaupun aku sik rapat ne ngan sidak nya, orang ninggal ya is such a good man, ati ku jaik jak jaik ati gila rasa ngenang nya... Aku terus teringat ngan anak mo duak nya yang form 5 blajar di sri putri... Ujong last year, which about 6 months ago, nya tang ada call aku madah nya sik mok blajar sinun, nya mok spm di kuching jak, mok stay home, mok spent time ngan parents nya, takut apa2 jadi di rumah bah... Siyan nya eh, her father ninggal sebelum subuh, nya di suruh pulang tapi lom di padah, nya hanya tauk bila nya sampey rumah mentua ku nangga rumah rami dah berkhemah indah...

Parents orang ninggal both maseh idup and lom pulang dari umrah... Last daknya nemu lah nya hanta parents nya pegi... Thats why mayat nya turun dari umah mentua ku... Shiobbi tedah nangga orang tua ya sendat dada balit nenga berita... His death is so unexpected, so sudden, macam bulak jak. Maseh susah sa mok cayak sampey hari tok...








(org ninggal nok makey baju hitam bercermin mata)

Hari ke duak nya ninggal, bini nya cerita ngan aku anak nya mimpi bapak nya, bapaknya madah "bapak nunggu kitak sitok, mun kitak mok agak bapak kitak semayang..." bapak nya senyum, muka nya kacak, mudak, makey baju putih bertopi debah pokok redup, tempat ya luas kacak, sejok....

Sejok, senang jak ati nenga nya bagus2 on the other side, nya orang yang bait bah...

Pas ya gago2 jak lagik hal pengilan lah, aku sik ingat malam ya juak kah bini nya mention that org ninggal tok pengamal surah al-Mulk. Aku sik tauk pa khasiat ngamal surah ya tapi aku itok dan tertarik juak nak ngamal... Sampey hari tok maseh juak aku itok apa khasiat surah ya... Aku kupi paste khasiat surah ya lok...

Kelebihan Surah Al-Mulk

Surah Al Mulk adalah surah keamanan dan keselamatan, kerana ia menyelamatkan pembaca-pembacanya dari siksa kubur. Sejarah telah membuktikan seperti yang berlaku di zaman Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam. Ibnu Abbas menceritakan:

"Pernah suatu ketika setengah para sahabat berkhemah di atas kubur. Mereka sebenarnya tidak menyangka tempat itu adalah kubur. Setelah beberapa ketika berada di dalam khemah, mereka tiba-tiba terdengar suara orang membaca Surah Al Mulk dari mula hinggalah akhirnya. Suara itu datangnya dari dalam tanah. Tahulah mereka, sebenarnya mereka sedang berkhemah di atas kubur. Kemudian hal itu diadukan kepada Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam lalu baginda bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk adalah surah pelepasan kerana ia menghindar pembacanya dari azab neraka."

Meskipun begitu, Surah Al Mulk juga mempunyai kelebihan-kelebihan yang lain. Di sini penulis bentangkan sebahagian daripadanya sahaja. Diantaranya:

1. Abu Hurairah meriwayatkan hadis, katanya yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran itu, ada satu surah yang mengandungi 30 ayat, ia mensyafaat bagi lelaki yang membacanya. Maka selagi mana lelaki itu membacanya, selagi itu pula ia meminta ampun unutuknya. Surah itu ialah surah Al Mulk."

2. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk itu memelihara dan menghindarkan pembacanya dari azab kubur."

3. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Aku sungguh gembira, sekiranya orang mukmin sentiasa membaca surah Al Mulk sehingga seolah-olah surah itu tertulis di dalam hatinya."

4. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk setiap malam, diselamatkannya dari azab kubur."

5. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai pengganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir.

6. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran ada satu surah yang terkandung 30 ayat. Surah itu ialah surah Al Mulk. Ia akan datang kepada pembacanya untuk membantu bersoal jawab dalam kubur sehinggalah mereka selamat masuk ke dalam Syurga."

7. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sebahagian surah-surah yang terdapat di dalam Al-Quran ada satu surah yang mengandungi 30 ayat. Surah itu surah Al Mulk. Ia memberi syafaat kepada orang yang membacanya dengan mengeluarkannya dari Neraka dan memasukkannya ke dalam Syurga."

8. Ulama berkata: "Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam tidak akan beradu melainkan setelah membaca surah As Sajadah dan surah Al Mulk."

9. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Al Mulk itu melepaskan pengamal-pengamalnya dari kena azab. Ia akan bersoal jawab pada hari kiamat di hadapan tuhan kerana menuntut kelepasan mereka yang mengamalkannya dari azab api Neraka."

10. Saiyidina 'Ali berkata: "Barangsiapa mengamalkan surah Al Mulk, nescaya dibawa ia pada hari kiamat di atas sayap malaikat serta wajahnya yang cantik seperti nabi Yusuf."

11. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Yasin dan surah Al Mulk terkandung di dalamnya beberapa rahsia dan kelebihan. Barangsiapa mengamalkannya nescaya ia mendapat rahsia-rahsia dan kelebihan-kelebihan itu serta dikasihi oleh semua manusia dan juga menjadi hebat pada pandangan makhluk."

12. Saiyidina 'Abdullah bin Abbas berkata: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk sehingga menjadi amalan wiridnya, nescaya ia mendapat bantuan dan pertolongan dari Allah Subhanahu wa Ta'ala di dalam kuburnya. Bila azab hendak datang ke pihak kepala, terdengar satu seruan: "Tidak boleh engkau datang ke pihak kepala ini kerana ada surah Al Mulk."
Begitulah keadaanya bila azab itu pergi ke pihak kaki dan perutnya. Kerana semuanya mengandungi surah Al Mulk."


Aku tergamam jak baca artikel atas ya... Sama macam mimpi anak nya... Subhanallah...

P/s
Subcerita:
Ari orang ninggal ya ada orang pose as orang ngabas tapi nya aim nak curi duit sedekah. Ilang duit dekah org hari ya... Beribu ada kali, coz banyak sampul lem beg ya yang kenak curi... Aku ada nangga rompuan ya... Eksen2 masok lem bilit mintak minyak angin... Nak ngata manusia hati binatang pun, binatang sekda curi duit orang ninggal...




- Posted using my Ngegehness of Telipons...

Sunday, March 13, 2011

Perut Kendur dan Lolipop

Pendek jak cerita tok... Di hari minggu nak beli barang di choice mall... Tgh gago miker apa gik lupak nak di beli... Nangga la sorang perempuan yang dah agak berumo makey baju yang agak mude gitew, body hugging and sloar tight nok pesen latest kinek tok? Panama tek? Leggings?

Giney tauk nya mak org? Perut nya besar. Biasa nya lem ati nak nganok mun badan giya boh la makey baju giya, pencemaran mata jak.

Tapi ada sigek gik detik fikiran yang agak baru bila nangga scene macam tok. Rompuan setelah melahirkan anak memang prone bershape mcm ya... Maksud aku, lebih semulajadi, retinya without effort badan nya kendur di perut. Sik tauk la zaman neolitik dolok adakah shape macam ya di consider as kacak kah sik tapi...

Shape yang 'jaik' ya adalah shape semulajadi seorang ibu. Seorang yang telah bertarung nyawa mbak anak (dlm bahasa dramatik nya tek)... Tapi shape ya lah yang sik dimaok setiap ibu muda terutama mak first time...

Nang dapat exercise, diet, usaha, jamu, slimworld segala... Tapi bagi rakyat kebanyakan yang sibuk menguruskan anak2, dengan kerja sepenuh masa gik, tambah gik keja part time, sekda org gaji gik, anak duak dozen gik (bulak jak, tapi ne tauk ada org giya) anak kecik boh banyak, duak org jak yang maseh k pampers... (kedak dirik nya tek lah) bukan jak setakat sekda duit... SEKDA MASA nak usaha sepenuh nya untuk dapat shape gik dara balit, SEKDA TENAGA nak berjalan atas treadmill sungguh ada tredmill di rumah. Bagi orang yang sik mengalaminya nang tauk madah ya cuma alasan... Tapi coba gak berhadapan dengan situasi sama... I celen you.

Pulang melelat ku ngerepak eh. Haha... Anyway, point asal ku tek. Terima lah hakikat perut kendur. Sik jaga pantang? Ku nangga rami jak ortu ortu yang berjaga pantang kendur juak perut cemya koh... Ne saintifik evidence nya org jaga pantang perut kempeng? Ya hanya benar untuk org2 yang nang semulajadi kempeng bah, yang bila gik dara badan underweight... Nang jenis orang milus... Mun without effort badan kecik kurus, syukur lah dengan anugerah tuhan... Mun wiyhout effort badan kembang... Erm... Kontrol2 apa ada nya jak lah... Mana sengan kongang dapat, sesuai ngan cara hidup masing2.. Sik perlu rasa depress sebab gemok. Asal sihat jak. Ada urang kurus pi diabetik bah. Syukur kita gik maseh dapat minum aek bandung sampey 5 gelas (loba). Ya nikmat berik tuhan yang sik boleh di salah guna...

Aih melelat gik cerita aku... Maka madah pendek ajak tek. Alu bejela2 bila kakar topik mak perut dah kendur...

Pendek cerita nya gitok. Tutuplah aurat... Perut kendur pun org sik tauk setakat ne kendur nya. Pakey baju terit pun maseh sik tutup aurat walaupun bertutup ngan kain...

Laki pun mok tutup aurat juak... Orlak terok gik, aurat rah mata. Sik leh nangga aurat rompuan bukan mahram... Yah... Tedah kitak org laki koh...

Buah fikiran baru yang terlintas masa ya ialah, kenak shape ya di consider as jaik walhal ya tanda seorang perempuan yang dah jadi ibu... Suatu peranan yang suci bah. Yang noble, tapi pandangan terhadap shape ya bukan respek, tapi kenak anok gik ada...

Yalah aku tetiba terfiker hal perut tok... Antap gilak kita dah kenak braibwash sidak advertising... Coba hari2 kita diat perut kendur gak, mesti kita nangga perut kendur ya kacak. *erk*

Sigek gik cerita hal advert tok. Coba takrang nangga tok.




Lolipop perisa ice cream... Teringin juak tek nangga gambar strawberry ngan ice cream... Walhal sebenar nya teringin nak makan ice cream and strawberry, mun terpengaruh alu lah meli lolipop ya, konok rasa ice cream n strawberry. Haha... Madah pendek jak cerita... Bulak aku, panjang melelat jadinya...





- Posted using my Ngegehness of Telipons...

Wednesday, January 12, 2011

KLMJ in Chronological Order

Mahal aih.. hopefully they will never remove it...









------------------------------------------------------------------