Sunday, March 13, 2011

Perut Kendur dan Lolipop

Pendek jak cerita tok... Di hari minggu nak beli barang di choice mall... Tgh gago miker apa gik lupak nak di beli... Nangga la sorang perempuan yang dah agak berumo makey baju yang agak mude gitew, body hugging and sloar tight nok pesen latest kinek tok? Panama tek? Leggings?

Giney tauk nya mak org? Perut nya besar. Biasa nya lem ati nak nganok mun badan giya boh la makey baju giya, pencemaran mata jak.

Tapi ada sigek gik detik fikiran yang agak baru bila nangga scene macam tok. Rompuan setelah melahirkan anak memang prone bershape mcm ya... Maksud aku, lebih semulajadi, retinya without effort badan nya kendur di perut. Sik tauk la zaman neolitik dolok adakah shape macam ya di consider as kacak kah sik tapi...

Shape yang 'jaik' ya adalah shape semulajadi seorang ibu. Seorang yang telah bertarung nyawa mbak anak (dlm bahasa dramatik nya tek)... Tapi shape ya lah yang sik dimaok setiap ibu muda terutama mak first time...

Nang dapat exercise, diet, usaha, jamu, slimworld segala... Tapi bagi rakyat kebanyakan yang sibuk menguruskan anak2, dengan kerja sepenuh masa gik, tambah gik keja part time, sekda org gaji gik, anak duak dozen gik (bulak jak, tapi ne tauk ada org giya) anak kecik boh banyak, duak org jak yang maseh k pampers... (kedak dirik nya tek lah) bukan jak setakat sekda duit... SEKDA MASA nak usaha sepenuh nya untuk dapat shape gik dara balit, SEKDA TENAGA nak berjalan atas treadmill sungguh ada tredmill di rumah. Bagi orang yang sik mengalaminya nang tauk madah ya cuma alasan... Tapi coba gak berhadapan dengan situasi sama... I celen you.

Pulang melelat ku ngerepak eh. Haha... Anyway, point asal ku tek. Terima lah hakikat perut kendur. Sik jaga pantang? Ku nangga rami jak ortu ortu yang berjaga pantang kendur juak perut cemya koh... Ne saintifik evidence nya org jaga pantang perut kempeng? Ya hanya benar untuk org2 yang nang semulajadi kempeng bah, yang bila gik dara badan underweight... Nang jenis orang milus... Mun without effort badan kecik kurus, syukur lah dengan anugerah tuhan... Mun wiyhout effort badan kembang... Erm... Kontrol2 apa ada nya jak lah... Mana sengan kongang dapat, sesuai ngan cara hidup masing2.. Sik perlu rasa depress sebab gemok. Asal sihat jak. Ada urang kurus pi diabetik bah. Syukur kita gik maseh dapat minum aek bandung sampey 5 gelas (loba). Ya nikmat berik tuhan yang sik boleh di salah guna...

Aih melelat gik cerita aku... Maka madah pendek ajak tek. Alu bejela2 bila kakar topik mak perut dah kendur...

Pendek cerita nya gitok. Tutuplah aurat... Perut kendur pun org sik tauk setakat ne kendur nya. Pakey baju terit pun maseh sik tutup aurat walaupun bertutup ngan kain...

Laki pun mok tutup aurat juak... Orlak terok gik, aurat rah mata. Sik leh nangga aurat rompuan bukan mahram... Yah... Tedah kitak org laki koh...

Buah fikiran baru yang terlintas masa ya ialah, kenak shape ya di consider as jaik walhal ya tanda seorang perempuan yang dah jadi ibu... Suatu peranan yang suci bah. Yang noble, tapi pandangan terhadap shape ya bukan respek, tapi kenak anok gik ada...

Yalah aku tetiba terfiker hal perut tok... Antap gilak kita dah kenak braibwash sidak advertising... Coba hari2 kita diat perut kendur gak, mesti kita nangga perut kendur ya kacak. *erk*

Sigek gik cerita hal advert tok. Coba takrang nangga tok.




Lolipop perisa ice cream... Teringin juak tek nangga gambar strawberry ngan ice cream... Walhal sebenar nya teringin nak makan ice cream and strawberry, mun terpengaruh alu lah meli lolipop ya, konok rasa ice cream n strawberry. Haha... Madah pendek jak cerita... Bulak aku, panjang melelat jadinya...





- Posted using my Ngegehness of Telipons...
------------------------------------------------------------------