Wednesday, April 13, 2011

Subhanallah, Amalan k lepas seksa kubur

Pagi sebelum subuh hari sabtu ya tek, my hubby's brother in law, husband kakak laki ku ninggal. Mengejut. Mlm kak rilek2 makan cornbeef, pagi terus pergi selamanya. Nya maseh mudak, 45-46 giya baruk umur nya... Memang ada high blood problem. Syiobbi siyan ngan kakak ipar ku, she is so devastated... Nya duak rapat bah, macam bestfriend... Brapa kali ndak nya pisan that day.

Aku run run juak nangis di rumah bila dengar berita ya... Walaupun aku sik rapat ne ngan sidak nya, orang ninggal ya is such a good man, ati ku jaik jak jaik ati gila rasa ngenang nya... Aku terus teringat ngan anak mo duak nya yang form 5 blajar di sri putri... Ujong last year, which about 6 months ago, nya tang ada call aku madah nya sik mok blajar sinun, nya mok spm di kuching jak, mok stay home, mok spent time ngan parents nya, takut apa2 jadi di rumah bah... Siyan nya eh, her father ninggal sebelum subuh, nya di suruh pulang tapi lom di padah, nya hanya tauk bila nya sampey rumah mentua ku nangga rumah rami dah berkhemah indah...

Parents orang ninggal both maseh idup and lom pulang dari umrah... Last daknya nemu lah nya hanta parents nya pegi... Thats why mayat nya turun dari umah mentua ku... Shiobbi tedah nangga orang tua ya sendat dada balit nenga berita... His death is so unexpected, so sudden, macam bulak jak. Maseh susah sa mok cayak sampey hari tok...








(org ninggal nok makey baju hitam bercermin mata)

Hari ke duak nya ninggal, bini nya cerita ngan aku anak nya mimpi bapak nya, bapaknya madah "bapak nunggu kitak sitok, mun kitak mok agak bapak kitak semayang..." bapak nya senyum, muka nya kacak, mudak, makey baju putih bertopi debah pokok redup, tempat ya luas kacak, sejok....

Sejok, senang jak ati nenga nya bagus2 on the other side, nya orang yang bait bah...

Pas ya gago2 jak lagik hal pengilan lah, aku sik ingat malam ya juak kah bini nya mention that org ninggal tok pengamal surah al-Mulk. Aku sik tauk pa khasiat ngamal surah ya tapi aku itok dan tertarik juak nak ngamal... Sampey hari tok maseh juak aku itok apa khasiat surah ya... Aku kupi paste khasiat surah ya lok...

Kelebihan Surah Al-Mulk

Surah Al Mulk adalah surah keamanan dan keselamatan, kerana ia menyelamatkan pembaca-pembacanya dari siksa kubur. Sejarah telah membuktikan seperti yang berlaku di zaman Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam. Ibnu Abbas menceritakan:

"Pernah suatu ketika setengah para sahabat berkhemah di atas kubur. Mereka sebenarnya tidak menyangka tempat itu adalah kubur. Setelah beberapa ketika berada di dalam khemah, mereka tiba-tiba terdengar suara orang membaca Surah Al Mulk dari mula hinggalah akhirnya. Suara itu datangnya dari dalam tanah. Tahulah mereka, sebenarnya mereka sedang berkhemah di atas kubur. Kemudian hal itu diadukan kepada Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam lalu baginda bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk adalah surah pelepasan kerana ia menghindar pembacanya dari azab neraka."

Meskipun begitu, Surah Al Mulk juga mempunyai kelebihan-kelebihan yang lain. Di sini penulis bentangkan sebahagian daripadanya sahaja. Diantaranya:

1. Abu Hurairah meriwayatkan hadis, katanya yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran itu, ada satu surah yang mengandungi 30 ayat, ia mensyafaat bagi lelaki yang membacanya. Maka selagi mana lelaki itu membacanya, selagi itu pula ia meminta ampun unutuknya. Surah itu ialah surah Al Mulk."

2. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk itu memelihara dan menghindarkan pembacanya dari azab kubur."

3. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Aku sungguh gembira, sekiranya orang mukmin sentiasa membaca surah Al Mulk sehingga seolah-olah surah itu tertulis di dalam hatinya."

4. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk setiap malam, diselamatkannya dari azab kubur."

5. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai pengganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir.

6. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran ada satu surah yang terkandung 30 ayat. Surah itu ialah surah Al Mulk. Ia akan datang kepada pembacanya untuk membantu bersoal jawab dalam kubur sehinggalah mereka selamat masuk ke dalam Syurga."

7. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sebahagian surah-surah yang terdapat di dalam Al-Quran ada satu surah yang mengandungi 30 ayat. Surah itu surah Al Mulk. Ia memberi syafaat kepada orang yang membacanya dengan mengeluarkannya dari Neraka dan memasukkannya ke dalam Syurga."

8. Ulama berkata: "Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam tidak akan beradu melainkan setelah membaca surah As Sajadah dan surah Al Mulk."

9. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Al Mulk itu melepaskan pengamal-pengamalnya dari kena azab. Ia akan bersoal jawab pada hari kiamat di hadapan tuhan kerana menuntut kelepasan mereka yang mengamalkannya dari azab api Neraka."

10. Saiyidina 'Ali berkata: "Barangsiapa mengamalkan surah Al Mulk, nescaya dibawa ia pada hari kiamat di atas sayap malaikat serta wajahnya yang cantik seperti nabi Yusuf."

11. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Yasin dan surah Al Mulk terkandung di dalamnya beberapa rahsia dan kelebihan. Barangsiapa mengamalkannya nescaya ia mendapat rahsia-rahsia dan kelebihan-kelebihan itu serta dikasihi oleh semua manusia dan juga menjadi hebat pada pandangan makhluk."

12. Saiyidina 'Abdullah bin Abbas berkata: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk sehingga menjadi amalan wiridnya, nescaya ia mendapat bantuan dan pertolongan dari Allah Subhanahu wa Ta'ala di dalam kuburnya. Bila azab hendak datang ke pihak kepala, terdengar satu seruan: "Tidak boleh engkau datang ke pihak kepala ini kerana ada surah Al Mulk."
Begitulah keadaanya bila azab itu pergi ke pihak kaki dan perutnya. Kerana semuanya mengandungi surah Al Mulk."


Aku tergamam jak baca artikel atas ya... Sama macam mimpi anak nya... Subhanallah...

P/s
Subcerita:
Ari orang ninggal ya ada orang pose as orang ngabas tapi nya aim nak curi duit sedekah. Ilang duit dekah org hari ya... Beribu ada kali, coz banyak sampul lem beg ya yang kenak curi... Aku ada nangga rompuan ya... Eksen2 masok lem bilit mintak minyak angin... Nak ngata manusia hati binatang pun, binatang sekda curi duit orang ninggal...




- Posted using my Ngegehness of Telipons...

------------------------------------------------------------------