Sunday, June 26, 2011

Insiden depan Kedey Bujang

Ok, marek ku nak hapdet sik kongang... Kamboh leh birthday Hamzah. Sebenarnya sik plan pun nak molah, agak last minit juak nak arrange birthday nya so during weekdays sik sempat la aku nak bercarik segala party pack and balloons... So pagi marek mek duak Amr la turun bercarik.

Amr mlm before nya tido aher... Biasala anak ya nang aek nya tido aher malam nang dari gik baby gik jenis sik tido malam. Serius sikpat di ator. Nasib time nya gik baby mama nya sik keja... Dpt juak ngintu nya malam2 hari... Hari marek nya bangun awal oleh krana kuat ati nak ekot mama...

Bila dah tgh hari ku nak singgah kedey bujang kejap, nak meli candies, kejap jak bah. Ku madah ngan nya kunci pintu, mama kejap ajak. Jap jak bah, siyan nangga nya dah kepak nak ngereh nya gi kedey bujang. Gik pun kejap ajak.

Skali ku balit moto nangga nya tido. Bah mati aku tok piker ku... Ku tauk nya tok tido macam ne bah... Di mana ada bumi yang rata, di situlah nya melabuh tido...














Oleh sebab hari yang tgh hari retak, panas beraq beraq, birthday adik nya kol 2.30pm, jam dah 12 lalu, party pack lom di assemble, ballons semua gik lem moto lom tiup, aku pun nyerao la nama nya dari luar moto... Enjen moto bukak, ekon bukak, ya la penjan tutup... Nya tek nyaman lalu la tido sik sedar dunia... So aku tek goyang2 moto, terkaong2, tertukuk2, heran la orang kerek kanan nangga apahal jak rompuan yang ayu tok berkelakuan ganas *haih*

Sorang2 la good citizen datang nak nangga apa kes aku tok... Suspek terkunci luar moto, tapi tek nangga ada nemiak dalam ya, lalu la situasi jadi makin sengit... Woah kin rami gik datang nak nulong... Nang best orang Kuching kita tok... Yalah rami ngerondong moto ku, ada yang nyerao nama anak ku, ada yang nukuk2 penjan, sama2 ngoyang moto nak gerak anakku bangun, ada nya ngeluar skills encuri moto *haih heh* lewat gik serami2 manusia nok ngerondong moto aku tek sorang pun sik pandey encuri moto? Haha... Baruk tauk bukan senang nak curi moto...

Aku... Toleh jeraya... Nangga jraya jammed sampey traffic light... Hadohhh... Mun kak lehot nengar cerita aku tok matiiii aku di kerepak nya lem derio... Dpt ku mejin sora nya... "yalah kita tok dik kakak, jangannnnn la sekali kali ninggal anak kecik sorang2 lem moto dikunci jak lagik! Bahaya tauk ko bahaya! Haih heh... Ko tek kachakkk?! Ninggal anak sorang2 lem moto?!"

Bila sampey tahap sidak dah ngeluar dak segala pisok dak geraji nak mabak segala getah penjan, ada nak mecah cermin... Aku madah opp! Colop. Colop.... Anak ku tido ajak kata ku. Nya bukan sakit bukan leput. Nya tido ajak bah, kaktok nya bangun... Dun worry...

Sik lamak pas ya mak ku dtg, adik ipar ku dah ada siya juak, so nya nunggu anak ku, aku nait moto mak ku nak balit umah carik kunci spare. Baruk sampey sengan roundabout adik iparku call madah dah bukak dah, anak ku mpun bangun... Hahahaha... Amr oh Amr...






Semua org kamboh ntam nya tido... Nang tido mati sik sedar2 eh... Nyesal juak ku sik ngambar tempat kejadian imarek... Tapi aku kagum la dengan semangat tolong menolong org kita di kuching tok... Terbaekkk!!! Hehehe...

P/s siney tuju papa nya? Papa nya gi ngail... Hehe... Yalah entingal sik nengar... Kali2 nya mesan JANGAN ninggal Amr lem moto sorang... Ya nama tulah... Yalah, kita tok manusia, mun aku sik rasa ya harmless sik kan ku molah nak..?

- Posted using my Ngegehness of Telipons...

Saturday, June 18, 2011

Tudung oh tudung saji...

Aku kak raon spring malam tek... Maklum, dah masok weekend, agik setakat di kuching tok siney lah gik nak raon malam2 mbak nemiak tempat sik bernyamok...

Soal nangga rompuan makey hotpants nok lebih pendek dari seluar dalam, ya dah alah bisa tegal biasa... Hari2 nangga miak 3/4 bogel... Yang aku rasa appalled ialah nangga kin rami rompuan bertudung.

Yah, pelik sik statement aku?

Macam2 jak pesen tudung kinek tok. Kacak2 jak. Cuma yang ku tangga rami bertudung macam pelik sebab baju tight, makey leggings... Hrm... Tapi palak bertudung.

Mintak maap adik kakak, kamek tok bukan nya bagus gilak. Dosa pun menimbun, cuma merik peringatan, pakey dirik pun juak... Mok ambik alhamdulillah pat juak mek ngoleh pahala sikit, mun sik mok terserah, I'm not judging anyone. Hanya menjalankan kewajipan ingat mengingati jak bah... Kita manusia nang mudah lupak mudah terpengaruh...

I always told my friends that ya urusan daknya ngan Tuhan, kita masing2 ada akaun dirik pun. Terpulang dengan dirik pun jak gik...

Better gik mun dah alang2 bertudung, pakey lah tudung dgn sempurna... ngingat dirik pun juak yang pun lom sempurna, umas nak makey stokin! Ada alasan k beli kasut baru tok. K kasut jak, hehe...

The following aku nak share dari notes seorg manusia nama Azz Far lem fb... Aku cut and paste jak... Hope dapat permission nya... Maybe, notes nya tok dapat meruntuhkan dinding ego kita mpun yang rasa lom ready nak nukar our 'look' permanently...



{my version of molah muka kiut with senyum bulak... Standard practice lem fb nowadays... wakakaka...}

Berikut adalah notes Azz Far:

"Pernah nasihat atau tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat?

Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu.

Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka.

1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke?

-Yang pasti, tak tutup aurat, kompom masuk neraka.

2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.

-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. “Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia”. Samalah dengan tudung. Tudung pula yang disalahkan, ” pakai tudung tak mestinya baik..bla…bla…bla…”

3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.

-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.

4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.

-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?

5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.

-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?

6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.

-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.

7. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa.

-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?

8. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.

-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.

9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.

-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.

10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)

-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?

11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.

-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.

12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..

-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.

13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.

-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam."



“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan, tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan melindungi diri kamu.”





- Posted using my Ngegehness of Telipons...

Friday, June 17, 2011

nangga Nora Elena Online

huh... nang la gago orang ngan cerita Nora Elena tok... aku tek blur2 jak nakpa kah orang gago gilak dengan si Seth Tan ya kah... jenaka... bagi aku... nak kata nang besttt cerita tok, aku baruk nangga sampey episode 9... sik la ku tauk apa x-factor cerita tok... Aaron Aziz ka... sik tauk juak ku...

aku nangga cerita tok nang labek la bibir... tauk sik tak org bila kitak org rasa ingga mulut tak orang cemne? haha... mebi aku ingga sebab ayat2 daknya terlalu skema dan cliche ka... sik tauk juak ku tapi aku ingga but at the same time curious nak tauk kenak rompuan suukkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa gilak ngan Seth Tan. hrmmm... yet to find out.

kepada sesiapa yang sik tauk menauk, ingin nak nangga juak... boleh nangga lem youtube... mun mok dowload k youtube downloader (pegi google sendirik, malas mok ngkah link sitok), berikut adalah link2 episode cerita ya... each episode terbahagi tiga, so selamat mendonlod dan menonton... haha


episode 1

part1, part 2, part 3







episode 2

part1, part 2, part 3

episode 3

part1, part 2, part 3

episode 4

part1, part 2, part 3

episode 5

part1, part 2, part 3

episode 6

part1, part2, part3

episode 7

part1, part2, part3

episode 8

part1, part2, part3

episode 9

part1, part2, part3

episode 10

part1, part2, part3

episode 11

part1, part2, part3

episode 12

part1, part2, part3

episode 13

part1, part2, part3

episode 14

part1, part2, part3

episode 15

part1, part2, part3

episode 16

part1, part2, part3

episode 17

part1, part2, part3

episode 18

part1, part2, part3

episode 19

part1, part2, part3

episode 20

part1, part2, part3

episode 21

part1, part2, part3

episode 22

part1, part2, part3

episode 23

part1, part2, part3

episode 24

part1, part2, part3
------------------------------------------------------------------