Friday, September 2, 2011

Cats cats and cats

Aku nak ngerepak lok... Yerh. (baruk raya ke 4 dah mok ngerepak-ne bermaaf maafan tekk...)

I wish I am a vet, so people would listen better, but sadly I am not. I could've made a good vet I suppose tapi dah bukan jereki, jadi lecturer math instead (jauh li lari)... But there is this one habit of mine, that I will research, read everything I can find on before I do anything. I will also read and research from every point of view that I can find and weighs and measure the grain of truth and decide which opinions I will lean on... (based on my mathematical background I consider myself a person that has a fairly logical reasoning) and I will compare that and observe based on my own experience and the experience of others.

This discussion is referring to cat food.

I fed my cats dry premium cat food for years. Aku ada 4 ekok pusak. Dan since aku start nginang sidak tok aku niat nak berik daknya makan raw food with bones. Tapi apakan daya waktu ya aku sik mampu. Sik mampu nak beli grinder, sik mampu nak import supplements, dan segala perkakas2 lain la... Seperti tempat nyimpan etc.








Nak beli pun sekda org molah... Nak berik wet food pun most wet food are made from fish.

So aku remain tutup sebelah mata, just polah2 ignorant, berik jak pusak ku makan dry commercial food. My cats need to eat.


For years, Smokey berak cirit. Cirit is the normal taik for him. And Nyenc, nya pusak belang, tapi sekda belang gik kotan sekda bulu. Bulu nya sikit nipis jak. Sik tauk pa masalah nya duak. Mbak gi vet, vet madah if Smokey tek nang dah sekian lamak berak cirit and sekda look or act sakit, then its normal for him. Nyenc, vet sik tauk pa masalah nya. Could be depression. Could be allergic to kutu (tapi sekda kutu). How about food? Ku nanyak, vet cem malu2 kucing jak nak jawab, sik tauk nak jawab macam ne... Maybe, tapi sik tauk nak rekemen makanan apa...

Finally I took the plunge, switching my cats to raw... A bit susah for Cecep sebab nya tok nang ngegeh cerewet makan, and Nyenc... Nyenc tok ngegeh mileh mun aku merik nya makan... Mun org lain nya bantey jak... Sama ngan Hamzah juak. Mun aku merik makan, makan sikit jak, cerewet... Ngegeh.

Mula2 tukar berik mam wet food ajak. Cecep paling sik puas hati... Sebab nya kibble addict. Tapi aku nang dah sekda nyimpan kibble(dry food) agik. Its either you eat or you die. *haih*

After one week on fresh raw food, taik Smokey menjadi taik normal, sekda cirit gik. And yang ku kejut gilak, si Smokey tok jenis garfield bah. Dah la besar, malas berat... Sik pernah terdekik2 terlompat2... Ngak nya jak hobi nya berbunoh ngan strange cats, mun sekda pusak asing, Nyenc faveret punch bag nya... Nya macam Zaraki Kenpachi bah... Ya nama nya Smokey Kenpachi... Mun mok ngambus pusak2 nok suka mancar2 di rumah, lepas jak Smokey jap, or Nyenc(sebab Nyenc badan besar tahap menggerunkan)



Smokey will give them nightmare... Nya German Shepherd kakak ku pun nak di cabar nya...


Aside from that Smokey ya manjak ngan orang... Sora halus cem sora pusak betina... (except ismu muka sekpat tapok) k, dah melelat. Smokey baruk seminggu mam raw food, terlompat2 terdekik2... Sik penah nya cem ya... Amazed nangga the energy level sidak nya increase macam ya... And Smokey tok umor dah 10 tahun!



After about 2 months, belang Nyenc kembali. Literally. Bulu nya mok tumboh, pattern belang nya dah start nampak balit... And bulu sidak lain... Shiny and soft. The best effect ever? Taik sik bau ok. Aku ada adopt two new kittens, baruk nak transition to raw food, terkejut ku cium bau taik pusak... Nang terbabak jak bau, kotan lamak dah taik sidak 4 tok sik bau... Sidak nya banyak kemeh jak, though kin kurang minum.

Apa yang ku nak ngerepak senar nya? Other than cat food manuacturer, sekda org lain yang educate kita regarding feline nutrition. Dry food are meat flavored cereal. Pusak sik makan cereal or jagung in the wild bah. Walaupun mun kita berik nya makan juak. Pusak are strict carnivors, they need real meat and bones... Nya makan prey nya semua. Palak badan kaki sayap ekor tulang, semua telan. Sebab prey nya kecik. Daknya akan ngimpak semua.

Pernah nenga pusak kenak diabetis? Adaaaaaa... Tangga crita House... Nak ka (sapa nama nya tek owh) best fren nya nginang diabetic cat. Pusak sekpat digest nasik or kueh or roti or carbs. And coklet ya toxic for cats. Pusak di berik makan nasik mok develop diabetis.

Pusak on dry food diet will develop urinary tract problems. Chrystal la apa la... Main culprit is dehydration. Bukan mineral ka apa ka whatever bla bla bla... Its hydration...

Pusak nok mam dry food, water intake daknya 50% jak dari yang sepatut nya. Walaupun daknya kuat minum, its still not enough. Kita nangga daknya minum macam banyak... Tapi sebenarnya sik sebab daknya minum sik main tuntum cem kita bah. Daknya main jilat2 jak aek. Coba kita minum main jilat2 jak aek... Pa banyak jak ta dpt minum sebelum lidah ta keruk.

Pusak ku mam raw food, kin kurang minum tapi kin byk kemeh. Taik kin sikit. And sik bau. Kemeh maseh normal la bau rengang tapi kurang menyengat la rengang nya...




Memang ku ada ofer jual raw food tok, tapi bukan tujuan nak mengaut keuntungan semata2... Aku ngenang bah macam aku dolok nak meli alat2 k molah brg mkn pusak sik mampu nak beli. Nang mahal. Tapi in the long run ku rasa investment of equipments and effort molah is all so worth it since my cats are now thriving, not just surviving like they used to. So the reason aku offer nak jual is to extend my service to cat owners yang nak convert pusak daknya to raw. Maybe the cost of feeding is almost double the cost of premium food, nang aku kalah harga, apa boleh buat... Unless aku mpun ada ladang ayam/arnab/puyuh... Or... Rancangan ku kelak nak merik pusak ku whole prey... Nginang tikus... K merik mkn pusak... Cemne org nginang ular... Sekda nya berik ular nya makan coklet... Daknya berik ular daknya proper food for ular... Gross, but nok nama dah nginang carnivor. Mun rasa sik sanggup, inang lah rabbit, rabbit makan sayur...


- Posted using my Ngegehness of Telipons...
------------------------------------------------------------------