Friday, October 26, 2012

Selamat Hari Raya AidilAdha!!

Shiobbihhh... dah menaun dah aku sekda ngerico sitok... nendak nya... semakin canggih teknologi, semakin banyak tempat k ngerico kedak fb, twitter, instagram, whatsapp... 3 igek ya ajak dah sekian dah alu kepak jari ngerepak sehari2 lem ya... aku nak coba ngerepak bakit lem tok lok... lebih panjang dapat di krepak... huahaha... i can say whatever i want... its my belog ma....

So kali tok aku nak cerita hal apa...? Blur dah lamak sik nulis essay panjang2 nok sekda pekdah... aku berik isik isik penting berita terkini jak owh... nakpa di gago gilak leh aku lately...

Mun nak ngepong Oon mendapat PhD (perasaan hasad dengki ngan Oon tok nya dah doc ehhhhhhh) terpaksa di tangguh dolok... mungkin akan coba molah di uni ku kerja, dpt molah free (mok nok free jak2) and senang juak, supervisor dekat... cuma option yang ada depan masa time tok ialah sangat la susah... mathematics in cosmology... huhu... baruk la aku nak baca theory of relativity... haha...

So ayat k nyenang ati dirik ialah, phd ku gik jadi 3 orang anak. Gagau juak ngan biz, and breeding, dirik pun gik nak branak agik awal tahun depan... alu la mok ada tgn 8, or jadi cem Hermione dlm crita Harry Potter ya dpt turn back time being in 2,3,8 places at once...

Aok, lastly ku nak crita sikit jak... sikit jak... hal 7inch tab... aku sik pernah impressed ngan android mpun gadget, sebab maseh kalah leh apple and apps store nya, ngan smooth ios nya... (aku jailbreak all my idevice) aku power user bah... so jailbroken device is a whole different ball game... until abang aku introduce Nexus7 ngan aku... sebab nexus is a google brand, and android is developed by google, aku pun test la and i am impressed. Not bad bah. K baca2 ebooks ku, update blog (patut la tengada rajin update blog) and k update website nya ok... plus nya wayyyy muraherrrr....


Monday, January 9, 2012

Nama Pusak-Pusak Ku dan makna nya..

ok, ku nak cerita hal nama pusak2 ku in order of adoption...

my first cat, Nyenc Shirubashima. d.o.b 6.12.2003


nya maine coon kaler silver belang2... paling best nya mek duak sama birthday! hehe... Nyenc ya pronounce nyeng. ku mok nama srawak for pusak OZ ku... Shirubashima means silver stripe, or silver mackerel kah... sik salah ku... in japanese... sukati ku ngeloyok jak asal ada bunyi nya... I love japanese names.. macam anime... sebab ku suka anime... hahaha... nya tok sekda juak perangey pelek2 (kecuali nya suka jilat kaki ku bila ku kak mandik, and nya suka jilat rambut ku) nya tok pembersih, mun berak mesti kambus. mun tong nya kotor sik nya mok berak, biar nya nahan berak. sampey tong nya di bersih. mun sidak lain berak sik kambus pun nya akan tulong kambus kan. nya sik tahan nangga taik belengey...

my second cat, Smokey Kenpachi. d.o.b 5.1.2001



Smokey tok dolok pusak kazen ku. kaler nya kelabu. mun bahasa sidak cat fancy, solid blue. retinya semua kaler nya kelabu. idong nya tapak kaki nya pun dark grey. nang nama nya Smokey. tapi bila aku adopt nya after few years aku merik nama nya Smokey Kenpachi... kitak orang ada nangga cerita Bleach? tauk sik ngan Zaraki Kenpachi? tauk sik perangey nya macam ney? enough said. haha... mun sik tauk sila gugel. nya tok nang gila nak berbunoh ngan Nyenc. Kali Nyenc sak ati ngan nya sebab nya berak sik pandey nimbus kah... dah la taik encer... taik nya nang sejak ku inang nya encer. tapi nya sekda sakit papa... encer ya adalah normal bagi nya. nok nama encer mesti berbau nak... dah la sik pandey nimbus... nasib bait kinek tok ku berik daknya mam dagin mantak, taik nya jadi taik normal dan mun sik kambus pun sikpa... sekda bau... hehe

my third cat, Si Topeng Jorro. d.o.b 3.11.2005



nya tok american curl sik bertauliah. kaler nya hitam putih, muka bertopeng... ya la nama nya giya... but in cat fancy nya tok not exactly black and white... nya black smoke and white... smoke reti nya bila bulu nya di selak, rah base nya, dekat akar bulu nya kaler putih... selebih nya kaler itam... mun org madah blue smoke sama juak, rah akar bulu nya putih, selebih nya kelabu... in cat fancy kelabu ya blue... ntah sapa kah ngajar sidak tok kelabu reti nya blue kah... mata nya tok sebelah cloudy, mbak nya brolah gilak time gik kecik alu injured. permanent scar... sik ngaco penglihatan, pi mun masok show nang kenak penalized abis2, sebab dah di kira cacat... nya suka makan burung... kemeh berdiri. bukan nya mancar, nang nya kemeh berdiri... oleh kerana perangey pelek nya kemeh berdiri, terpaksa mek orang makey tong tinggi2 semua... sebab bila nya nak kemeh, nya masok lem besen, tapi sebab nya berdiri, aek kemeh nya keluar dari besen. tiap2 hari bercuci, until mek org makey kontena toyogo nok tinggi ya... storage box k mek orang... baruk la aman dunia...

my fourth cat, Cecep Anjasmara. d.o.b 11.2.2007



Cecep is kaler cem siam, kelabu belang rah muka, ujong kaki, telinga and ekor... and mata biru... in cat fancy nama kaler nya ialah Blue Lynx Point. Point untuk kaler pusak putih tapi macam siam, kaler rah ujong2 jak, muka, telinga, kaki, ekor, the rest is putih. point ya boleh kaler oren, coklet or kelabu, or ada gik kaler lain... Lynx ya maksud nya belang2 rah bahagian kaler nya... mun nya blue point jak, nya sekda belang2... nama nya ada anjasmara bukan sebab ku minat Anjasmara k... sebab time ku beli nya, aku time ya gik pregnant 7 months ngan Amr, and waktu ya salu nangga cerita endon 'Wah cantiknya!' Anjasmara lakon cerita ya jadi retarded, nama nya lem cerita ya tek Cecep... laki ku mok merik nama nya Cecep sempena Cecep lem cerita ya... so lekat la nama nya Cecep... sebab nya cute bah... haha... nya tok bait... sukati jak kita molah nya pun nya ok jak... lambung2 jak pun sik hal... masa nya gik kecik lok nya salu tapok debah kerusi... sik payah di kandang nya sik berani venture keluar... nang best... tapi semenjak nya kawan ngan Jorro... nya ada geng k di ekot nya ngelayo mun di lepas... mun sekda geng nya sik berani...

My fifth cat, Suka Suki Sukiyaki. d.o.b 15.2.2011



Suki ku nunggah nya... tok gambar nya masa di embak show... ya muka cem beliang jak.. haha... Suki nama jepon juak, retinya 'to like' and sukiyaki ya bunyi nya cem rhymes and sukiyaki nama dish dagin jepun... Suki suka makan beef bah... hehe... she is all white... sangat manjak, and sangat kacak... i dreamed of an all white cat with green eyes... tapi turns out mata nya oren... sik apa... ne tauk anak nya kelak ada putih mata ijo... nya tok la first pusak betina ku semenjak Gremlin...


my beloved Gremlin (d.o.b 8.12.1989) adalah mendiang pusak ku dari ku kecik... nya spayed la... dari umur ku 8 tahun ku inang nya, nya mati tua masa umorku 22 tahun... So Suki first pusak ku plan nak breed... sebab finally ku nemu pusak all white and muka sik penyek and long hair...

my sixth cat, Some No Mai d.o.b 15.2.2011


Gambar nya tok masa ku berik nya mandik for the first time and discovered that nya paduhal jantan... Some No Mai reti nya 'First Dance' sempena cerita Bleach juak, waktu Rukia nak nunggah pedang nya... Mai ku nunggah nya... nya sepatut nya female... ku ingat female, sbb breeder nya madah nya female... paduhal jantan... so kenak snip2 la... takut nya berbini ngan adik nya Suki... hehe... reason why ku adopt nya, sebab breeder nya sik kempang misah nya duak beradik... since ku piker nya betina juak... sik hal la.. tapi nya jantan... dah terlajak merik nya nama Mai... nya tok pun all white, mata sebelah biru sebelah oren... sangat2 hyperactive and goofy... muka macam teddy bear. paws nang sik pandey diam... ku heran kenak nya besar gik dari adik nya, duhal, nya jantan... anyways, aku adopt nya sama2 and the reason why nya the sixth cat is sebab aku nang sekda niat nak adopt nya in the first place... ngenang sik nak misah nya duak beradik.. ngan Suki... Mai and Suki kinek tok geng ngan Cecep... both of them are so besotted with Cecep...

my seventh cat, Pusakarimba Wolverine d.o.b 9.3.2011



Gambar tok masa ku mbak nya show, umor baruk 7 bulan... mula2 ku piker nya blue and white ajak... paduhal nya blue tabby and white... tabby markings nya sik brapa nak nampak... tangga dari jauh baruk nampak... Pusakarimba ya nama cattery nya, Wolverine nama nya... sebab nya somehow tang wolfish jak bah, muka nya... Pusak pedigree nang mok ngembak nama cattery... Macam Nyenc ya giya juak... Nama nyenc lem cert ialah Exquisite Maine Mack. tapi nama ya registered dengan NSW GCCF... nok Australian mpun registries... bukan CFA... dapat nya di register ke CFA, tapi aku malas... Nyenc is for pets ajak bah, sik pian juak ku nak go all the trouble... Wolvie on the other hand... he will be the foundation stud to my cattery! yeay! menaun dah aku nahan ati nak breed pusak, sebab aku mok breed Maine Coon juak... ku mok jadi registered breeder... Cattery ku nama nya Maisuri... kelak2 ku nukar namanya Pusakarimba Wolverine of Maisuri... giya2 la.. anak2 nya kelak nama Maisuri Sriwijaya ka... Maisuri Chempaka ka.. Maisuri Pelangi ka... haha... sik kesah la, ekot owner nya kelak mok nama apa... Wolverine kuat makan... tapi badan sik juak gemok... sama nya duak Mai, sangat2 sangat2 berolah. patah teaser ku di kerja nya duak... muka gaok, badan besar, tapi sangat manjak, sora halus jak... soranya paling halus antara daknya semua ya... sik ngenak lalu ngan badan...

my eighth cat Pusakarimba Venus d.o.b 30.10.2010


Venus is Brown mackerel tabby with white... sepatutnya aku ambik all white female dari pusakarimba... tapi bila kittens ya keluar, nya jantan... and then... sik lamak pas ya nya mati... huhu... yalah nok nama kittens... sangat puah dan senang mati... ya lah pusak nak halah2 beranak kali... to compensate mortality rate kittens nya... so breeder nya decided to give me Venus... Venus ya nang dah nama di berik breeder nya... since nama ya ngenak juak ngan nya, aku sik gago nak nukar... Venus tok la malu2 kucing... hadohhhh... sampey kinek tok susah nak di pegang nya tok... sombong! mudahan kelak anak nya ekot perangey Wolverine... Wolverine very friendly... cool aand ilek2 jak... Venus... nya sik dpt handle mun di embak ke tempat baru suasana baru with orang2 yang nya sik kenal... sikpat... mun dah aku merik mandik, nuci telinga, nyisir bulu nya sik juak nya melawan liar... akur juak nya... cuma mun nya di berik pilihan nya sik mok gilak di pegang... personality nya sangat private... nya manjak, tapi nya akan manjak ngan orang pilihan nya ajak... mun aku gik dara marek memang ku mbak nya tido lem bilit sak nya mok bonding ngan aku... tapi apakan daya... kelak nya stress leh anak2 manusia ku duak orang ya...



tangga tak orang... nang sombong main tempat tinggi2 jak jak... aok, Venus la satu2 nya pusak ku yang lahir di tahun genap... pusak2 ku lain semua lahir tahun ganjil... hehe...

so begitu lah al kisah nama2 pusak ku dan sejarah di sebalik nama dak nya... hehe sekian... bye.
------------------------------------------------------------------