Sunday, March 24, 2013

Update sekali setahun


Hulo!

Isi penting berita semasa

1. Pembuka kata.
2. I'm a mother of 3!
3. Ngerepak hal pantang
3.1. Cerita hantu
4. Ngerepak hal gigi
5. Home waterbirth (aku branak di rumah mak ku, sendiri branak sendiri jadi bidan sambut anak. Haha)

Sekian isi penting, mun berminat nak baca sila teruskan ye.

Aku rasa nak... Dolok2 ku salu update... Cem mula2 mok update tiap2 hari... Sikpat, cukup la seminggu sekali, or duak kali... Ya time sekda polah. Almaklum time ya 'work from home' haha... Kakya sebulan sekali... Gik ok... Kakya duak bulan sekali... Kakya 6 bulan sekali... Kakya setahun sekali. Haha... Nang berdebu la belog tok.

Aku rasa nak ngerepak, tapi you know la nak, cem gik lom warm up bah. Lamak2 tok tek ngerepak ngerico lem fb status ajak... Kadang2 twitter... Hari tok tek dah boring gilak baruk teringat nak ngerico sitok. Rajin la tak org maca aku ngerico tok.

Currently aku dlm pantang (I'm a mother of 3 now! MakModen 3.0 you!) aku lejuk makan manok n dagin an sayur... Hahah... And nasik putih (haih). 3 kali sehari mkn nasik manok/dagin sayur n buah uren... (Buah uren ku sik lejuk) aku mok makan sekerem, gigi ku ngiluk... Yalah dolok time buntin eksen... Tiap2 hari ngempak ais... (Kaktok crita hal gigi) Aok, aku makan sekerem time pantang ngan Hamzah marek... Haha... Sekda nya p***k tak org alu burok bila makan sekerem eh... Sekerem ka ais ka aek panas ka bila masok lem perut akan jadi body temperature juak. Sik logik terus benda ya nyuroh meruyan ka apa.

Cakap pasal meruyan. Aku sik tauk apa sakit meruyan tok. Postpartum depression ka... Or sakit sejok sampey ke tulang2 ya. Tapi dlm pantang mun sik jaga nang mudah nak di agak eblis kata org tua... Haha.. Maka iblis ya satu individu. Setan la. nak cakap pasal iblis setan n kenak kaco lem pantang ya memerlukan sigek entri gik lak. Aku cerita pendek jak lah sitok. (Pause kejap carik gambar, ergh. Sik jadi jak, ngutik)

Sik jadi jak ku ngkah gambar. Ngutik gilak. Pendek cerita nya aku nemu makhluk seakan2 'mama' nok movie mama ya... Tapi nok lem movie ya burok agik rupa sinister agik rupa... Nok di temu aku ya sik brapa. Sik sekotor ya, cuma form nya tang giya. Tang bengkok jak. Tang mun berjalan, berjalan ngan tgn n kaki. Nya terkejut juak nangga aku, cem I am not supposed to know her presence or see her... Siney ku nemu? Bermastautin rah bahu kanan ku.. Cemne ku nemu...? Susah mok explen. Haha. Hopefully nya sekda gik la siya. Sekian cerita hantu.

Kesimpulan nya, bagi aku, mana2 penyakit yang pelek2 di oleh lepas branak, cem meruyan nok salu di sebut org esp, adalah penyakit oleh kenak kaco eblis... Sebab lepas branak tok banyak gilak 'lubang' terbukak. So senang gilak sidak masok jarum.

Cakap pasal gigi... Yarabbiii... Gigi ku dah mok root canal dah... Yalah aku kurang kalsium... Nendak... Breastfeeding since 2007 sikda berenti... Berenti a few months jak time buntin... (Duak2 anak ku brenti nyusu time aku 5 months pregnant) ya ninek ku madah kelak aku rungak kedak nya sebab nyusu nemiak... Apa tek nya sik pande minum susu, so kurang kalsium la, bila kurang kalsium, rungak la gigi. Haha..

Lastly crita hal aku branak... Aku branak ngan hamzah marek aku cerik nyaman labor in water. Aku beli kiddie pool. Berendam lem ya. Sampey ku start berteran, ya sidak kelam kabut mbak ku gi normah. Sampey ke normah, 30 mins later Hamzah pun keluar. Seriously, i can manage pain better in water.

This time around, aku beli proper birthing pool.





Diameter nya kecik sikit dari kiddie pool nok beli ku masa ngan Hamzah, but nok tok tinggi agik, ada handle k tarit genggam bertahan if berteran or if rasa nak tarit2 (apa kah) gambar tok masa ku isik aek pagi ku nak branak... Lem kol 6.30pagi giya la... Jasmeen keluar kol 10 pagi. Aku cerita pendek jak sitok, sebab ku maseh merasa ala2 supan sebab. Ada org laki juak baca kelak... Branak tok pompuan pun private matters bah. And no, aku sekda la telanjang pong pong cem omputih branak lem pool... I mean, come on la... Common sense?

Pendek cerita (malar jak mendek crita. Haha) laki ku nak mbak aku gi normah, aku cerik baby's head already crowning, and with the next contraction aku push se enggak2 nyawa ku... (Aku sekda pushing before ya bah) and out popped baby Jasmine and aku tangkap (cem nangkap ikan kata kaksidah) and put her on my chest and that was the best moment ever in my life. Rasa macam sesaat jak masa ya. Everyone, laki ku, kaksidah, emak ku, ninek ku (tang ada2 jak nya mombok2 dtg umah mak ku time ya) semua panic.

Aku, rilek jer. I know Jasmeen is fine. Shes beautiful and healthy. Lepas di azan bapak nya, (temunek maseh lom keluar, tali pusat maseh intact, macam charger tepon kata bapak nya) aku sempat merik nya nyusu... Yang aku sik sedar ialah, aku bleeding... Seriously nang banyak ku tumpah darah. I could have died that day. No wonder bila doc dtg with ambulance malar nanyak aku ayong sik. Aku malar madah sik. As i looked back, pool ya was black with my blood. Sekpat tangga agik lantey pool. Kotan dah keroh itam leh darah ku.

Lepas ya aku perlu surgery k buang hematoma, while baby ku telah menjadi guinea pig leh doc normah. Whatever it is, i am glad it was all over and semua selamat bait. The traumatic part was bila pegi normah, and the pediatrician tells you all the horrible things that didnt happened but could have happen. And gives my baby allllll the treatment and ubatses to prevent whatsoever whatsoever. And yang paling menyayat hati aku ialah, they have already fed her formula, behind my back! Arghhhhhh!! Of course it was my husband who gives consent, but he was scared shit that day and would have agreed on anything.

Oh well.. She was supplemented for only 3 days, and we were back to exclusive breastfeeding on day 4. I jist couldnt help feeling that she is already violated. Boleh juak ku madah, yaaaaa idong Jasmeen kerok2 kedak Amr dolok, awal gilak dah di sumbat ngan formula... Anak org lain mungkin sekda masalah ngan formula, but anak aku bah... Kmk org have strong history of sinuses and asthma... Formula could have triggered the disease... Yahhhh... Amr kan sinus now. And eczema... Mild but still suffering bah, with that. Now Jasmeen start kerok2 juak... Nendak, system nya dah kenak kaco kenak julok leh segala dak unnecessary antibiotics and formula feeding... Anak org lain yang sihat mungkin sekda masalah, they dont have my genetics background... Ya ku bencik ngan doktor. And hospital. Yes, they save lives. Cem aku that day surgery, bertambah darah etc. THATS their job! Bukan ngaco org yang sehat (cem Jasmeen) oh well... Giney lah nak molah, do we have a choice?

And di sebabkan pengalaman pahit di hospital (berkenaan Jasmeen) aku rasa, cukuplah anak 3 org. Mak ku dah nyebut juak, mun aku dah ngeluar pool ku. That means its time nak mbak ku ke spetar branak. Well.. To be honest, i wouldnt do it any other way. Home waterbirth. Mun sikpat, then no more babies. Pasal aku bleeding ya... Doc madah it could have happened even if aku branak in labor room di spetar... The difference would be mun aku di spetar, my problem will be detected earlier... Tapi personally i think, maybe not. Things can still go very very very wrong in a hospital. Even a private one... Contoh paling menyayat hati? Org ninggal baby Adam.

Oh well... Sekian crita home waterbirth. I could be the first person di Kuching to do it? Solo Home Waterbirth. Hahaha... Solo means diy. Haha... No bidan whatsoever. Just me and the baby. Nurse dlm ambulance nanyak aku, selusoh apa pakey kitak tok branak senang gilak? Dlm nyawa ku melayang2 ku jawab 'selusoh pusak'. Cayak juak nurse ya tek. Hahahahahaah....
------------------------------------------------------------------