Wednesday, September 21, 2016

Blog Usang Revisited

Salam sayang kitak orang... (sapa2 la yang mombok teng ada baca)

aku baca balit last 2 post aku dan rasa terkilan... betapa berbeza nya aku dolok ngan kinek tok. echewah. haha... tapi menar juak bila kita baca balit benda2 di tulis kita, di riso kita... cara kita nulis... lenggok bahasa kita... wahhhhh.... dolok aku cemya kah?

dolok kemain janji nak update selalu. konok nak update setahun sekali... tok tek duak tahun dah sik update... rasa macam Fibonacci sequence jak tekkk... hahaha

a few thoughts on my previous writings

hal branak... cemya padu cara ku nulis on Jasmeen's birth story. how rash. how naive... sebenar nya aku telah melalui trauma... and maybe thats how I cope. trauma ya sebenar nya berakar umbi masa ku mula2 skali branak dolok marek... anak pertama ku back in 2007. sik lamak gik birthday nya... almost 9 years ago.

seperti first time parents lain (kebanyakan la... by default) aku tok sik tauk menauk terus hal pregnancy and branak. well maybe blajar sains tauk la... baca hal week1 week 28 week 37 pregnancy ya tauk la aku. tapi cemne nak branak? aku take for granted, ehhh... by the time comes kelak pande la aku. instinct bah. doctors will take care of me. they will know what to do. so to put it simply, aku lepas tangan, hepi2 buntin neves ikit2 nak branak... rasa terrer jak madah ngan doc aku mok coba sik mok makey pa pa painkiller. haha. so naive.

turned out aku rasa betrayed by doc yang handle aku branak. aku tauk, at that point in time masa ya nang dah emergency situation. but benda2 yang di polah di suggest yang aku sik tauk, yang leading up to that point ya... ya di kesal aku. and then kesan yang aku terpaksa nanggung sorang2 masa lepas branak. kesan fizikal dan mental yang aku terpaksa ngadap... siyes aku madah nang aku meruyan lepas branak pertama. I was diagnosed with depression and prescribed antidepressant. tapi aku sik makan ubat ya sebab aku bengkeng nak nyusu badan. masa ya nang zaman kegelapan la mun aku ngingat balit masa ya. and nobody cares. my husband? kesian nya. nya simply do not know how to help me.

aku branak mo duak, almost terbranak di rumah, ada ku nyerita in previous post, part ku nyerita cemne ku branak Jasmeen di rumah. aku sebenar nya paling takut kenak episiotomy. kenak kerat bukaan debah ya so anak dapat lalu, so debah ya sik koyak jagged, sak nya clean straight wound jak. tapi banyak kesan sampingan mun dah berkerat debah ya... so aku takut kenak permanent nerve damage ka apa ka sampey aku sik kan dapat menikmati ehem2 agik selama nya. boh tetak. this is serious concern. bukan sik mungkin berlaku. malah banyakkkkk berlaku. jangan kitak orang sik tauk. rompuan tok... menderita dalam diam. org laki boh pandey tauk nak nucok ajak. dah sik best lak carik betina baru? kmk org pompuan tok nang betina ajak k tak org o? tulong la sayang kit ngan bini ya... jaga nya... ambik tauk juak hal kesihatan nya... terutama bab2 beranak tok. dah la anak kitak orang.

kakya nak... yang best nya org2 tua tok mun lekak branak gago ngan jaga pantang strict. ya ajak di tauk nya. nya sik miker ka apa trauma nok dah di lalui rompuan yang branak ya... especially medicalised birth... especially medically manage birth, of which by default semua rompuan branak gitok ari, is medicalised birth sebab branak di spetar. sik tauk ka healing ya bukan setakat physical healing ajak? jiwa, mental, rohani semua perlu healing. seriously semua orang polah2 butak jak trauma mak di spetar masa branak. apa tek. ASAL SELAMAT. gila low expectation kitak org.

aku branak ngan jasmeen sebenar nya sebelum paramedik datang, I was fine. darah ya sebenar nya darah dari lukak. sebab jasmeen keluar laju cem torpedo, haha. aku lukak di dinding vagina kat dalam. bukan bisak di luar bukaan nok selalu doc/nurse guntin ya. perineum intact. sebab lukak di dalam, sekda berasa papa... just darah jak keluar. fresh blood. bukan darah dari rahim... placenta sebenar nya dah tanggal. nunggu masa jak nak keluar. badan ku gik nak rest bah. turning point jadi nightmare ya bila paramedics jab aku ngan syntocinon. jeksen nok nyuruh uri keluar. tapi daknya jeksen aku masa ya uri dah keluar dah... jeksen ya juak konok nak prevent bleeding. tapi sebenar nya... jap ku carik link tempek sitok, kitak org pun diat. boh ngata aku molah crita pembulak.

http://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2008/077453s000lbl.pdf

"The following adverse reactions have been reported in the mother: Anaphylactic reaction Nausea Postpartum hemorrhage Vomiting Cardiac arrhythmia Premature ventricular contractions Fatal afibrinogenemia Pelvic hematoma Excessive dosage or hypersensitivity to the drug may result in uterine hypertonicity, spasm, tetanic contraction, or rupture of the uterus. The possibility of increased blood loss and afibrinogenemia should be kept in mind when administering the drug."

this is from FDA pun website ok... what happened to me lepas jasmeen was Pelvic Hematoma.... ku tanyak doc giney ya boleh berlaku... doc padah ya random boleh kenak. sapa2 branak boleh jak kenak. even branak di spetar pun... now baruk aku tauk kenak. mun sekda angin sikkan pokok bergoyang bah. mesti ada sebab. semua org branak di spetar kompom kenak jab benda tok. kompom punya. ya nang SOP daknya bah. masalah nya risiko lebih tinggi bila rahim ya pernah kenak surgery. cem aku la.. pernah branak csection. nasib rahim ku sik pecah masa ya... tapi memang aku banyak ilang darah. i was high, on top of the world... tapi bila lepas jab ya, aku angkat nak nait stretcher pun aku ok jak sekda ayong ka penin ka. nang sik. ku rasa ok jak biasa jak. tapi... masa ku sampey spetar... sakit rengat contraction ya... lebih sakit dari ngeluar palak anak... rasa mok mati jak aku time ya... sik lamak lepas ya aku masok OT and passed out sebab dah kenak bius. plus aku dah ngantok juak masa ya sebab darah nang kecor2 kedak aek paip bila contraction...

lepas ku branak ngan Umar... (anak ku mo 4. haha.. ne tek madah sik mok branak agikkk... tok last anak ku. menar tok. haha) aku decline ubat ya... and aku nyaman jak ilek jak. bleeding nang bleeding la... sebab luka lama berdarah kembali. hahaha. aku lukak tempat sama juak kedak ngan jasmeen sebab umar pun torpedo style. haha... but aku sekda contraction kuat and bleeding kedak paip pecah lekak placenta ku keluar kedak aku ngan Jasmeen marek... yobih... ya siyes aku nightmare ngenang. dan trauma masa di spetar boh kata agik. aku dilayan umpama aku tok demon.

lamak juak aku trauma ya... til aku branak umar... it was a healing birth for me... but dengan umar ada trauma lain agik. kesan nya sampey la kinek tok... family dynamics semua berubah semenjak aku branak umar... cerita ya biarlah ku menten sebagai cerita private jak. setiap keluarga mesti ada drama nya pun bah...

atleast aku ada reflect balit.... bukan aku nak hero ka apa ka branak kedirik... malas ku nak bertengkar bab tok. sik ku ngajak urang semua branak kedirik ko... mun nak branak sila gi spetar. dengar kata doktor nun. cuma ku nak mesan jangan nak ekot butak tulik... ambik tauk juak and then decide. kelak k sesal dudi hari... doktor nurse di spetar ya molah kerja daknya jak. lepas ya nya balit umah ngan life daknya pun. apa2 sakit angat kesan dudi hari ya semua kitak org pun nanggung ngembak pulang... pepek terbeyak ka.. salur kemeh terguntin ka... anak sik mok nyusu ka... susu jadi kerin ka... meruyan ka... semua tanggung sendirik. sendirik yang akan ngadap. your life, your health your body, your rights your responsibility...

p/s post lamak2 ku gambar nya semua ilang. sebab aku reya at one point sik bayar hosting and then account aku deleted and file ku semua hilang. hahaha... even domain name makmoden pun aku sik renew bayar... tok tek nasib sekda org lain meli... lamak juak ku nunggu nya available balit... betapa tunggang terbalit nya idup ku lamak tok... haha.. sikpa... janji manis biasa ku... aku nak mula menulis balit.. sebab aku nak organize sikit banyak buah fikiran terbuku di hati... haha

No comments:

------------------------------------------------------------------